Są kraje, w których byłem raz i może kiedyś znów się do nich wybiorę. Są też kraje, do których wracam znacznie częściej. Na zachodzie naszego kontynentu mam dwa takie ulubione. O jednym już na tym forum co nieco napisałem, parę fotek pokazałem. Mam na myśli Francję - Prowansję przedstawiłem w zeszłym roku, wątek korsykański toczy się równolegle; wkrótce może pokażę jeszcze inne regiony.
Natomiast nie pisałem jeszcze w ogóle o Hiszpanii. Nie powiem, kto mnie bezpośrednio skłonił do rozpoczęcia nowego tematu, ale wcześniej czy później pewnie i tak bym się za niego wziął. W tym roku przebyłem dosyć długą trasę po tym kraju i chętnie bym już zaczął ją przedstawiać. Może jednak lepiej, by szlaki Madzi i moje nie krzyżowały się w tym samym czasie, bo mogłaby się jakaś kolizja przytrafić.
W tej sytuacji sięgnę najpierw do wyjazdu, w którym trasy po miasteczkach, zamkach, kościółkach, wąwozach będą się przeplatały z pieszymi wędrówkami po mniej u nas znanych, a jakże pięknych Pirenejach.
Zanim wezmę się za przedstawienie szczegółowej trasy, pokażę garść fotek, wybranych z różnych dni tego wyjazdu - tak, by ten kto tu zaglądnie, od razu mógł się zorientować, czy jest sens zaglądnąć ponownie.
Tu będzie się pojawiał sukcesywnie spis treści, a przykładowe fotki zamieszczam w kolejnych wpisach.
Zapraszam na wędrówki po Pirenejach i objazd niektórych atrakcji po obu ich stronach.
Dojazd
Transgraniczna rozgrzewka
Cirque de Gavarnie
Salto del Rio Escarra, Punta de la Cochata
Przejazd do Torli
Ordesa: Faja de las Flores (Kwietna Półka)
Ordesa: Faja de Pelay
Ordesa: w kierunku Refugio de Goriz
Monte Perdido - Zatracona Góra
Ordesa: wodospady i kaskady
Jaca
Santa Cruz de la Seros
San Juan de la Pena
Valle de Hecho: Siresa
Valle de Anso
Los Mallos
nocne Murillo de Gallego
Castillo de Loarre