Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rybki, kemping i okolice Omisz/Makarska

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
inkam1
Podróżnik
Rybki, kemping i okolice Omisz/Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) inkam1 » 15.02.2010 22:21

Bywalców okolic Omisza i Makarskiej proszę o pomoc w wyborze miejsca. W tym roku wybieramy się w te okolice z początkiem czerwca. Były relacje z tak wczesnych wakacji w tamtych rejonach, ale nie znalazłam interesujących mnie rzeczy. Otóż jadę do Chorwacji jak zawsze na kemping i już niecierpliwie czekam, by przyrządzać na obiadek - codziennie :!: - zakupione na pobliskim targu rybki i/lub lignje i/lub mule. Na kolacje - dania kuchni chorwackiej w konobie. I w związku z tym naszły mnie różne wątpliwości, gdyż w niektórych miejscowościach poza sezonem jest kłopot z zakupami (np. w 2009 po 5 września, w Powljanie, ribarnica była zamknięta a na plaży nie można już było nawet kupić lodów :( ).
Szukam więc małej miejscowości z (w promieniu 2 km od kempingu):
- dostępem w czerwcu do świeżych ryb,
- targiem z owocami i warzywami,
- przynajmniej 2 czynnymi wtedy konobami i 2 sklepami spożywczymi,
- świętym spokojem, więc sam Omisz i Makarska odpadają a poza tym nie są małe,
- plażą z łagodnym zejściem do morza.
Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem jest Igrane. Ale czy na pewno? A może coś jeszcze bliżej Omisza? Bardzo proszę o radę.
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 18.02.2010 21:11

W Duće pod Omisiem są małe kempingi z piaszczystą plażą i łagodnym zejściem do morza. W samej miejscowości nie ma zbyt wiele, ale w Omisiu jest i targ rybno- warzywny i knajpki. Czy otwarte wszystko od czerwca to nie wiem. Odległość do Omisia ok. 2 - 3 km. Nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodzi? Pozdrawiam.
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 19.02.2010 12:29

Mogę polecić kemping, na którym byliśmy w ubiegłym roku - chociaż nie wiem czy spełnia wszystkie Twoje wymagania:P
Kemping znajduje się w miejscowości Lokva Rogoznica, niecałe 8km od Omisa. Ponieważ nie pamiętam nazwy kempingu, spróbuję jakoś wytłumaczyć okolicę:)
Jadąc z Dubrovnika kemping znajduje się przy samej drodze po prawej stronie w Lokvie, widoczny jest jasny dom gospodarzy, z drogi zjeżdzasz na małą zatoczę przy domu. Jedyny minus (zależy dla kogo:)) na sam kemping-podwórko trzeba wdrapać się po kilku..nastu? schodkach. Samochody pozostają zaparkowane "na dole", aczkolwiek na noc gospodarz zamyka bramę.
Na kempingu jest kuchnia ogólnie dostępna wraz z potrzebnym sprzętem jak np. lodówka czy kuchenka (są garnki/talerze/sztućce/kubki).
Zejście na plażę jest pod ulicą - gospodarz ma swój prywatny tunel, który prowadzi schodkami w dół na samą plażę. Tunel i schodki dość wysokie:P
Do sklepu blisko - kilka kroków w stronę Dubrovnika:D po tej samej stronie co kemping, dodatkowo przed sklepikiem znajduje się stragan owocowo/warzywny.
W pobliżu jest mały porcik, z którego odpływaliśmy na całodzienny rejs na Brac, niedużą, kilkunastoosobową łódką (rejs organizował sąsiad naszych gospodarzy) - oczywiście z makrelą grillowaną, rakiją i winkiem. Wracając z rejsu mieliśmy okazję zobaczyć delfiny, całkiem niedaleko od brzegu:D Czy w porcie można kupić ryby - nie wiem.
Na plaży znajduje się "konoba" oraz następna w górę Lokvy - po tej samej stronie co kemping (trzeba wdrapać się pod górkę).
Zaraz z plaży jest wejście schodkami na inny kemping, który był bardziej kempingiem dla kamperów:) - na skałach.
Do Omisa można wybrać się w każdej chwili - przynajmniej my tak robiliśmy, i tam już przy samej rzece można zejść do rybaków i kupić świeżo złowione rybki, lub samemu przyłączyć się do połowów.
Minusem były oczywiście korki - w sezonie oczywiście (byliśmy w lipcu), w czerwcu powinno być ok:)
Nie wiem, czy na coś Ci się przydadzą moje wypociny, ale jednak zawsze jakaś mała pomoc:P
Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.02.2010 13:15

Polecam camping "Male Ciste" w Żivogosće Blato (to zaraz za Igrane, które rozważałeś, a w Igrane nie ma campingu). Niestety mają teraz jakiś problem ze stroną internetową.
Trochę o tym campie napisałam tutaj, tutaj i tutaj :D
Fakt, że byliśmy tam aż 4 razy (a raczej nie lubię jeździć w to samo miejsce!), jest już rekomendacją :D

Camping nieduży, położony nad samym morzem, z fajnym "klimatem". Mili gospodarze, campingowy bar (gdzie można też zamówić pieczywo), bardzo czyste toalety. Masz tam święty spokój, łagodne zejście do morza (chociaż plaże skaliste) i z 5 kilometrów do centrum Żivogosće Blato, gdzie możesz kupić owoce (bo z rybami nie w sezonie może być problem). Ale po rybki na targ do Makarskiej (ok. 30 kilometrów), wcale nie tak daleko :)

Pozdrawiam :)

P.S. Jest jeszcze taki wątek na temat campingu "Male Ciste" (błędnie nazwany w tytule: "Małe Ciche" :wink:).
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.02.2010 20:07

monia85 napisał(a):...Kemping znajduje się w miejscowości Lokva Rogoznica, niecałe 8km od Omisa. Ponieważ nie pamiętam nazwy kempingu, spróbuję jakoś wytłumaczyć okolicę ...

Może chodzi o ten kemping?

Lokva Rogoznica - Autocamp Danijel
http://www.autocampdanijel.com/croatia/

Znajduje się przy tunelu. Bardzo fajne położony, ale nic więcej nie powiem bo nie nocuję pod namiotem.

Obok zauważyłem z drogi jeszcze > http://www.autocamp-sirena.com/

Będziesz na miejscu to ocenisz czy warto się tam zatrzymywać, bo z pewnością kilka schodów do morza trzeba będzie pokonać (taka Riviera Omisz) czy poszukać gdzieś na Rivierze Makarskiej - zaledwie 10 m od Adriatyku kemping Boban - Zivogośce :idea:

Pobyt w Duce odradzam!

Po ryby i na mniejsze zakupy do Omisza :oczko_usmiech:

Pozdrav
inkam1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) inkam1 » 19.02.2010 20:09

Bardzo dziękuję za rady. Potwierdziły się moje typy kempingowe :D. Oczywiście "Małe Ciste" było na 100% a pomyliłam i zamiast Żivogosće Blato napisałam Igrane.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.02.2010 08:50

pasażer napisał(a):
monia85 napisał(a):...Kemping znajduje się w miejscowości Lokva Rogoznica, niecałe 8km od Omisa. Ponieważ nie pamiętam nazwy kempingu, spróbuję jakoś wytłumaczyć okolicę ...

Znajduje się przy tunelu. Bardzo fajne położony, ale nic więcej nie powiem bo nie nocuję pod namiotem.

Chcieliśmy się tam zatrzymać w 2008. Wjazd jest nieciekawy (stromo, zakręt). Zapakowanym autem mieliśmy mały problem z wyjazdem. Parking często zapchany (nie ma miejsca na auto przy namiocie). Same miejsca na namiot - no cóż - mi to przypominało półki skalne w górach. To są takie balkoniki wydarte stromej skarpie. Węzeł sanitarny mały, pamięta chyba jeszcze Tow. Tito. Do wody mocno w dół.
Jedyny plus (jak już mam coś znaleźć) to drzewa - namiot w cieniu.
Uciekliśmy stamtąd dalej do niepolecanego Duce i tam się rozbiliśmy. Mieliśmy przynajmniej +-50 m do piaskowej plaży po płaskim.
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 24.02.2010 09:26

pasażer napisał(a):

Obok zauważyłem z drogi jeszcze > http://www.autocamp-sirena.com/

Niestety, to żaden z tych kempingów, które wymieniłeś powyżej, już wcześniej sprawdzałam, ale ten kemping, na którym byliśmy nie ma swojej strony internetowej.
To jest prywatny, nieduży kemping z tyłu domu gospodarzy. Dom jest przy samej głównej drodze, po prawej stronie jadąc w stronę Omisa, przed tunelem :) Nie trzeba wdrapywać się samochodem Bóg wie gdzie, zjeżdżasz na przydomowo-przydrożny parking prosto z trasy. Trzeba za to wdrapać się tunelem po schodkach wracając z plaży :P
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 23.06.2010 15:25

Wreszcie odnalazła się stronka kempingu, na którym byliśmy w Lokvie Rogoznicy, jest też apartament:

http://www.villaposcer.com/en/en_villa.html

Może się komuś przyda :wink:

Pozdrawiam!

Powrót do Kempingi