napisał(a) monia85 » 19.02.2010 12:29
Mogę polecić kemping, na którym byliśmy w ubiegłym roku - chociaż nie wiem czy spełnia wszystkie Twoje wymagania:P
Kemping znajduje się w miejscowości Lokva Rogoznica, niecałe 8km od Omisa. Ponieważ nie pamiętam nazwy kempingu, spróbuję jakoś wytłumaczyć okolicę:)
Jadąc z Dubrovnika kemping znajduje się przy samej drodze po prawej stronie w Lokvie, widoczny jest jasny dom gospodarzy, z drogi zjeżdzasz na małą zatoczę przy domu. Jedyny minus (zależy dla kogo:)) na sam kemping-podwórko trzeba wdrapać się po kilku..nastu? schodkach. Samochody pozostają zaparkowane "na dole", aczkolwiek na noc gospodarz zamyka bramę.
Na kempingu jest kuchnia ogólnie dostępna wraz z potrzebnym sprzętem jak np. lodówka czy kuchenka (są garnki/talerze/sztućce/kubki).
Zejście na plażę jest pod ulicą - gospodarz ma swój prywatny tunel, który prowadzi schodkami w dół na samą plażę. Tunel i schodki dość wysokie:P
Do sklepu blisko - kilka kroków w stronę Dubrovnika:D po tej samej stronie co kemping, dodatkowo przed sklepikiem znajduje się stragan owocowo/warzywny.
W pobliżu jest mały porcik, z którego odpływaliśmy na całodzienny rejs na Brac, niedużą, kilkunastoosobową łódką (rejs organizował sąsiad naszych gospodarzy) - oczywiście z makrelą grillowaną, rakiją i winkiem. Wracając z rejsu mieliśmy okazję zobaczyć delfiny, całkiem niedaleko od brzegu:D Czy w porcie można kupić ryby - nie wiem.
Na plaży znajduje się "konoba" oraz następna w górę Lokvy - po tej samej stronie co kemping (trzeba wdrapać się pod górkę).
Zaraz z plaży jest wejście schodkami na inny kemping, który był bardziej kempingiem dla kamperów:) - na skałach.
Do Omisa można wybrać się w każdej chwili - przynajmniej my tak robiliśmy, i tam już przy samej rzece można zejść do rybaków i kupić świeżo złowione rybki, lub samemu przyłączyć się do połowów.
Minusem były oczywiście korki - w sezonie oczywiście (byliśmy w lipcu), w czerwcu powinno być ok:)
Nie wiem, czy na coś Ci się przydadzą moje wypociny, ale jednak zawsze jakaś mała pomoc:P
Pozdrawiam