Spacer uzupełniający w stylu mieszanym
Skąd taki właśnie tytuł?
Ano stąd , że był to spacer po części w stylu Wojtka (Franz) , jednak bez wspinaczki wysokiej , bo moje
demokratyczne przekonania zmusiły mnie do uwzględnienia zdania reszty ekipy ; po części w stylu Małgosi i Pawła (Kulka53) - dwudziestolitrowe zapasy wody do toalety sprawdzają się ; a jak się okazało - najbardziej w stylu
Danusi (Dangol) , jednak też nie do końca , bo Danusia scenariusz wyjazdowy miała przygotowany , a my " jak te włóczykije "
( tak mówiła moja Śp. babcia ).
Uzupełniający , bo troszeczkę już wcześniej widzieliśmy w tych krajach podczas naszych wizyt od 2002roku , tyle jednak jest tam ciekawych i godnych odwedzin miejsc , że uzupełnień pewnie jeszcze kilka przed nami ( jak nas zbytnio życie "nie zemnie" )
Wiem , że wszystkego zobaczyć nie sposób , ale chcieć to chyba mi wolno . . .
Noclegi
- spać można wszędzie , ale założenia były takie , że wykorzystamy samochód ( w terenie ), namiocik ( jeżeli trafi
się fajny kemping ) , a że trochę wygody od czasu do czasu człowiekowi przysługuje - hotel , motel , apartament również jest brany pod uwagę
Co , gdzie , kiedy . . .
- co się da w ramach chcenia ( bo z tym wcale tak łatwo nie jest - zmienia się w zależności od pory dnia , humoru ,
stopnia zmęczenia , pogody i wielu , wielu innych czynników . . . )
- chronologicznie : Słowacja , Węgry , Rumunia , Serbia , Bośnia i Hercegowina , oczywiście Chorwacja (ile się da z tego
co jeszcze nie widzieliśmy z naciskiem na Istrię ) i . . . zobaczy się
- w ramach urlopu ograniczonego . . . czynnikami o których pisać nie ma sensu
Spis treści :
Część pięrwsza str. 4 - Kiedyś trzeba ruszyć
Część druga str. 5 - A po nocy przychodzi dzień . . .
Część trzecia str. 8 - Góry Bystrzyckie , Góry Ceahlau , Wąwóz Bicaz i . . . Signisoara .
Część czwarta str. 10 - Braszów , Szosa Transfogarska , schodkami do Vlada
Część piąta str. 13 - Serbia .
Część szósta str. 14 - Bośnia i Hercegowina .
Część siódma str. 18 - Dalmacja .
Część ósma str. 23 - Istria .
Część dziewiąta str.27 - Wyspa Krk .
Część dziesiąta str.30 - Rastoke ( Kraina Wodnika Szuwarka )