Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacer uzupełniający w stylu mieszanym :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.03.2012 12:23

piotrf napisał(a):...w stronę Zadaru...,
Biograd na Moru ,

piotrf napisał(a):...do Ninu ,

Znajome kąty :!:

pzdr :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.03.2012 23:49

Franz napisał(a):Z punktu widzenia analogii matematycznych: średnia z dwóch jest równa jeden. ;)

8O :lol:

Iwona75 napisał(a):Ach,te kapliczki....Dla mnie"' znak rozpoznawczy " Chorwacji.

Też bardzo je lubimy :D

mariusz-w napisał(a):Zdrowia życzę ! ... 8)

Dziękuję :)

mariusz-w napisał(a):... ale jakby co ... to jestem już na bieżąco ! ;)

Czyli możemy ruszać dalej 8)

maslinka napisał(a):
Zadar i Nin mamy zdecydowanie do powtórzenia.

My też tam wrócić musimy po kolejne uzupełnienie 8)

longtom napisał(a):
Znajome kąty :!:

Dla nas jeszcze nie do końca :) mam nadzieję na wiele jeszcze uzupełnień :wink:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2012 00:18

Spaceru ciąg dalszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy podziwiając widoki , ale widokami brzuchów nie napełni :wink: , za to świeżutkim burkiem prosto z piekary - i owszem :D
Zatrzymujemy się w Senj na parkingu przed piekarą :) i robimy zakupy
Pałaszujemy potem pyszne burki siedząc na ławce i obserwując chyboczące się na małych falkach , przycumowane łódki
Naszą uwagę prócz tego przykuwa różnobarwny korowód sporej grupy młodych ludzi , jedni tańczą , inni śpiewają , jeszcze inni rozdają ulotki . . . relkamują jakieś wyroby . . . atmosfera festynu . . .
Tylko spóźnialskiego udało mi się "ustrzelić" :wink:

Obrazek

Jedziemy dalej zapisując w pamięci ciekawe miejsca "na kiedyś"

Klenovica - opuszczamy Jadrankę i starą krętą drogą objeżdżamy obie zatoki - Kangoorek radził sobie dobrze ( nie protestował :wink: )
Na magistralę wracamy w Povile nie zatrzymując się w Novi Vinodolski , o tym że minęliśmy Selce , Crkvenicę i Dramalj informują nas jedynie tablice - miejscowości są praktycznie zrośnięte ze sobą :)

Potem Kraljevica i Bakarac , gdzie jazda wymaga podzielnej uwagi z racji widokowej drogi opasującej zatokę :)

Obrazek

W Bakar wjeżdżamy na E65 , ale w Rijece wolę zobaczyć miasto , więc uciekamy z wygodnej autostrady , przejeżdżamy przez port i drogą nr 8 , a potem Nową Cestą ( E751 ) przez Labin docieramy do Puli .

Już po zmroku odnajdujemy dojazd do Camping Village Stoja . Tu spędzimy dzisiejszą noc 8)
Wolnego miejsca jest bardzo dużo , ale w pobliżu recepcji jest gwarno , podobnie jak w dyskotece na terenie campingu , więc wybieramy spokojniejsze miejsce blisko zatoczki i maszerujemy na kolację i piweczko
Po uzupełnieniu płynów ( wszak człowiek wielbłądem nie jest ) spacerujemy po alejkach , a potem idziemy spać . Jutro zwiedzamy Pulę i zachodnią Istrę
Laku noć

C.D.N.

Pozdrawiam
Piotr
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 10.03.2012 04:35

piotrf napisał(a):
Obrazek

Piękna 8O :D

piotrf napisał(a):Już po zmroku odnajdujemy dojazd do Camping Village Stoja

Będzie coś więcej o kampie :?:

Senj. :roll: Wspomnienia odżyły
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2012 10:37

plessant napisał(a):Piękna 8O :D

Prawda . . . razem było kilkadziesiąt takich cacek :)

plessant napisał(a):
piotrf napisał(a):Już po zmroku odnajdujemy dojazd do Camping Village Stoja

Będzie coś więcej o kampie :?:

Tak , ale dopiero wieczorem
Jak się leniuchowało w tygodniu , to w sobotę trzeba odrobić zaległości :roll:
:lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.03.2012 17:45

piotrf napisał(a):Zatrzymujemy się w Senj na parkingu przed piekarą :) i robimy zakupy

Coś musi być w tym pieczywie z Senj. U mnie w relacji też o tym napomknąłem. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2012 17:55

Franz napisał(a):Coś musi być w tym pieczywie z Senj. U mnie w relacji też o tym napomknąłem. 8)

Dla nas było to naturalną potrzebą - pora posiłku , fajne miejsce ( dodatkowo festyn ) , wiele osób z burkiem w ręce na ulicy . . . poddaliśmy się :lol:
A burek - pyszny :D

Pozdrawiam
Piotr
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 10.03.2012 18:00

Czekam z niecierpliwością na CD.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 10.03.2012 18:01

RELACJA - REWELACJA! ;)

Szczególne wrażenie zrobiła na mnie Rumunia. W tym roku objazdówkę mamy już zaplanowaną, ale za rok na pewno tam zajrzymy!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.03.2012 00:15

Dzięki ziemniak , fajnie , że Ci się podoba :D

Część ósma Istria

Satelitka
Camping Village Stoja
zajmuje cały półwysep , na którym ( ku mojej początkowej uciesze ) znajduje się zbudowany przez Austriaków w 1884 roku do obrony głównego portu Puli , nadbrzeżny Fort Stoja .

Gdyby ktoś był zainteresowany : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl , GPS: 44.859626, 13.81453

Nasze miejsce na cempingu

Obrazek

Do plaży bliziutko , przed śniadaniem woda była bardzo przyjemna :)

Obrazek

Po śniadaniu musiałem jeszcze na pół godzinki do wody 8)
Potem spacerek do węzła sanitarnego ( jest ich kilka na terenie campingu ) , ale mnie zachciało się zobaczyć fort , więc maszeruję do sporego , centralnego budynku za którym ukrywa się . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A kiedy już zaczęło się robić ciekawie - zlokalizowałem wejście i serducho odrobinę przyspieszyło , okazało się , że fort był kiedyś klubem , a teraz służy za skład rzeczy niepotrzebnych :(

Obrazek

Siatka , brama zakręcona drutem . . . szkoda :(
Sam teren jednak jest ciekawy , półwysep ma prócz łagodnych plaż fajne mini zatoczki , skalne tarasy - podoba nam się bardzo :D

Regulujemy rachunek i jedziemy połazić po Puli
Spacer samochodem - kilka kilometrów przejechaliśmy poznając topografię miasta , by w końcu zatrzymać się na parkingu obok skweru z pomnikiem . . .

Obrazek

Obrazek

. . .i idziemy zwiedzać ruiny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy też do małego muzeum

Obrazek

Potem wychodzimy z ruin amfiteatru , skręcamy w prawo i po schodkach wchodzimy do małej kawiarenki na zasłużoną kawkę :)
Z tarasu tej kawiarenki widać wszystko dokładnie :lol: , dlatego jak ktoś ma ochotę zaoszczędzić kasę na bilet wstępu do ruin - polecam :wink:
Kawa - wyborna 8)

C.D.N.

Pozdrawiam
Piotr
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.03.2012 14:43

Odcinki z Istrii na pewno będę śledziła, bo to cały czas dla mnie jedna wielka niewiadoma.
Co roku biję się z myślami- jechać, nie jechać? Do tej pory Istria zawsze przegrywała zmagania z Cresem, Dalmacją czy Hvarem. Jak będzie w 2012? Zobaczymy... ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.03.2012 16:22

Roxi napisał(a):Odcinki z Istrii na pewno będę śledziła, bo to cały czas dla mnie jedna wielka niewiadoma.
Co roku biję się z myślami- jechać, nie jechać? . . . Jak będzie w 2012? Zobaczymy... ;)

Witaj Roxi :D
Moim skromnym zdaniem Istrię trzeba odwiedzić .
Będzie mi miło , jeżeli ta relacja przyczyni się choćby w małym stopniu do podjęcia Twojej decyzji .
Nie , żebym cię wkręcał :wink: ale w Puli widziałem sporo samochodów z charakterystyczną naklejką płetwonurka . . . podobnie było w okolicach Poreć i Umag . . . ale ja się na tym nie znam :wink:

C.D.

Pula pięknie wygląda z lotu ptaka , ale również z lotu DJ Moderatora

Już wiemy , że trzeba tu wrócić na kolejne uzupełnienie :) , ale nasz spacer trwa dalej
puszczamy Pulę . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

. . . i ruszamy wzdłóż zachodniego wybrzeża do Rovinj :)

Obrazek

Zostawiamy Kangoora w cieniu drzew rosnących przy parkingu w pobliżu portu i ruszamy na spacer po tym pięknym mieście 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu z pewnością miejsca jest dość na spacery :) , pełne uroku uliczki i zaułki proszące : popatrz na mnie . . . :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla nas był to bardzo miły spacerek , zaowocował wielką ( jak na nas :) ) ilością fotek , plus prawie 1,6 GB w kamerce . . .
Mimo września pusto na uliczkach nie było , ale tłoczno też nie :)
Pogoda się nad nami zlitowała - temperatura spadła poniżej 30 stopni , co ułatwiało szwendanie się i podziwianie . . .
Zwróciliśmy uwagę na ogromną ilość Włochów ( co zrozumiałe , z racji niewielkiej odległości ) i młodych Niemców - studenci ??

Podsumowując - Rovinj wg nas ma wielki plus :)

C.D.N.

Pozdrawiam
Piotr
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.03.2012 16:27

Roxi napisał(a):Odcinki z Istrii na pewno będę śledziła, bo to cały czas dla mnie jedna wielka niewiadoma.

Ja też ... ale z zupełnie innego powodu ... chętnie przypomnę sobie nasze tam pobyty.
Tym bardziej, że to już trochę czasu od tego faktu minęło. 8)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2012 17:19

piotrf napisał(a):Podsumowując - Rovinj wg nas ma wielki plus :)

U mnie też. Od Istrii zaczynaliśmy nasz trucht przez Chorwację.

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.03.2012 17:32

Na Istrii mnie jeszcze nie było, więc z przyjemnością pospaceruję z Tobą wirtualnie :D
A chciałabym pojechać tam głównie dla Rovinj... chociaż pewnie mnie przekonasz, że warto nie tylko dla tego miasta :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży