19.07 (sobota)
Dzisiaj upał niemiłosierny! W końcu już druga połowa lipca, a wtedy jest podobno w Chorwacji najbardziej gorąco. Znajomi idą się smażyć na plaży. Ja stwierdzam, że chętnie wybrałabym się w jakieś zacienione miejsce. I wpadam na pomysł odwiedzenia Trsteno
(Na plażę przyjdzie czas po południu.)
Ten odcinek relacji dedykuję szczególnie
anjas i
SVIBANJ, którzy od wielu dni cierpliwie czekają na zdjęcia z Arboretum
Mam nadzieję, że Was nie rozczaruję.
(Wyszło mi nawet szybciej niż przypuszczałam, bo w ciągu ostatnich dni udało mi się trochę podgonić w pisaniu.)
A więc do rzeczy! Najpierw trochę historii.
Za przewodnikiem National Geographic:
Arboretum znajduje się 18 km "w górę" od Dubrovnika i zostało utworzone w 1502 roku jako letnia rezydencja i ogrody Ivana Guceticia - dubrownickiego arystokraty. Przez wieki posiadłość ta rozrastała się, aż do upaństwowienia przez komunistów w 1948 roku, kiedy to przemianowano ją na Arboretum Jugosławiańskiej Akademii Nauk. Z niewiadomych powodów stało się ono celem ostrzału serbskiego w latach 1991 - 1992.
Miejsce jest zdecydowanie godne uwagi
Arboretum to połączenie kilku ogrodów o różnym charakterze i roślinności z całego świata. Najstarszy fragment znajduje się poniżej willi i jest najbardziej konwencjonalny, z geometrycznie przyciętym żywopłotem. Pozostałe części są bardziej "dzikie". Jest tu np. aleja wysadzana palmami, cytrusowe gaje, gąszcz bambusów. Znajduje się tu również fantazyjna grota z postacią Neptuna, oczko wodne z liliami wodnymi oraz fontanny w kształcie delfinów.
Gorąco wszystkich zachęcam do odwiedzenia tego miejsca. Więcej "powiedzą" Wam zdjęcia
:
Na początek plan Arboretum:
Pozostałości akweduktu z XV wieku:
Oczko wodne z figurą Neptuna:
Robię zdjęcia rybkom
:
Willa Ivana Guceticia:
Gąszcz zieleni
:
Jaszczurka
:
Widok z tarasu Arboretum na morze:
Jak widać, Trsteno posiada fantastyczne wybrzeże usiane historycznymi ciekawostkami architektonicznymi.
Na terenie Arboretum znajduje się też pomieszczenie, gdzie można zobaczyć "sprzęt" do tłoczenia oliwy:
Równo przycięte żywopłoty:
Gigantyczne agawy:
Małe, urocze palmy:
i wiele, wiele innych roślin z całego świata znajdziecie w Arboretum w Trsteno