Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie wróciłem z Chorwacji (Tucepi) - służę radą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
supervisor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) supervisor » 25.07.2006 09:16

bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 25.07.2006 09:35

Witam
Napisz choćby krótką relację w dziale "Relacje z podróży", i na tej kanwie podejmiemy dyskusję, a warto bo to piękne miasto.
pozdrav :hut: :papa:
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 25.07.2006 22:57

Ja po dzisiejszej lekturze forum zmienilem wlasnie kierunek na ta miejscowosc - jeddziemy we wrzesniu z wroclawia. Jaka trasa jechales i jak dlugo, w jaki dzien wyjazd - czy nie bylo korkow? Na razie tyle pytan. Dzieki
supervisor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) supervisor » 26.07.2006 21:46

Cześć !
sorry że odpowiadam tak póżno ale wsześniej nie mogłem.
Do rzeczy.

Tucepi - piękna miejscowość 65 km za Splitem
Trasa przejazdu - Piertowice-Bruntal-Ołomuniec-Brno-Mikulov-Vien-Gratz-Maribor-Zagrzeb-Split-Makarska-Tucepi około 1100km.
UWAGA NIE JEDŹ W SOBOTĘ!!!! My wybraliśmy się z Opola w piątek około godz.20.00 -totalne nieporozumienie (czytałem opinie na forum jednak chcieliśmy być mądrzejsi) do Słoweni ok. Maribor powitaliśmy około 5.00 i tu się zaczęło. Potężny korek. Słowenie pokonaliśmy po 5h - całe 60km. Wjechaliśmy na autostradę w Chorwacji i myśleliśmy, że na teraz już z górki - duży błąd. Dwa tunele - Mała Kapela i Św. Rok dały się na mocno we znaki. Na miejscu byliśmy około 19.00 - rekord świata. Więcej w sobote nie pojadę!!!.
Wskazówki Praktyczne.
1.Jeśli jedziesz na LPG - uwga na Czechy tamtejsi popaprańcy na stacjach paliw nie chcą kasy zarabiać - NIE MOŻNA PLACIĆ KARTĄ
2.WSZĘDZIE GDZIE SIĘ DA PŁAĆ KARTĄ - OPŁACA SIĘ (W CHORWACJI SĄ PEWNE PROBLEMY Z MASTERCARD - LEPIEJ MIEĆ VISĘ TŁOCZONĄ)
3.Kwaterę załatw sobie przez internet - na miejscu w szczycie sezonu nie otrzymasz nic taniej. Płaciłem 65 Euro z super apartament (z klimą) dla czterech osób dorosłych.spróbuj tu www.tucepi.com/rossa -warto
4.Kurs euro na plaży 7.12 kun- 20.07.06
5. zakupy rób z sklepie Konzum -Market- w Makarskiej ok 3km od Tucepi.
6. Ceny żywności są 2xwiększe nież w Polsce (zastanawim się ile oni zarabiają).
Wracaliśmy w niedzielę wyjazd około 11.00 w Opolu byliśmy około 3 nad ranem. Plyna jazda. (150-160km/h -tam gdzie się da, nie w Austrii). Dwa postoje, jeden obiad w Czechach.Nie wierz w opowieści o 10h przejazdu.
Warto pojechać do Dubrownika-weź sobie drobne po 5kun w bilonie na parkomaty.(Fajne miasto tylko nikt nie pomyślał o turystach, którzy nie mają bilonu efekt taki że wszyscy biegają od sklepu do sklepu żeby rozmienić pieniądz co wbrew pozorom nie jest sprawą prostą.Gratuluję Ci wyboru, my po powrocie już teraz szykujemy się na przyszły rok w to samo miejsce.
Jeśli masz inne pytania daj znać.
pozdrowienia
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 26.07.2006 22:04

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9261
tu moja relacja z zeszlego roku z tucepi:)moze sie komus przyda:)
jest to sliczne miasteczko szczegolnie we wrzesniu:))
tomiola
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiola » 28.07.2006 17:15

jade do chorwacji pierwyszy raz i to na kemping. chcemy wydać jak naj mniej pieniędzy i będziemy sami gotować. czy ktoś może podać przykładowe ceny np chleba itp
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 29.07.2006 14:18

tomiola poszukaj na forum wszysto jest...skorzystaj z szukajki badz takich wynalazkow...wszystko zjadziesz...tylko troszkę chęci i czasu ;)cenowo nie jest az tak zle;)
Użytkownik usunięty
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2006 20:38

To już jutro - wyjazd do Tucepi. W pełni spakowani. Gotowi do jazdy. Dzięki forum to czujemy się tak jakbyśmy już parę razy tam byli:)))
1. nie jedziemy w piątek / sobotę więc mamy nadzieje ominąc korki:)
2. noclegi znaleźliśmy w necie, całe piętro (3 pokoje z łazienkami + kuchnia) wyszło nas 100 euro - 50m od plaży
3. zabieramy trochę suchych wędlin żeby z butów nie wyskoczyc;)))
4. buty do wody są
5. auto też przygotowane:)
hehehe ciekawe jakie atrakcje będą po drodze:)
pozdrawiam
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 17.08.2006 19:58

Supervisor, dzieki za info.
Co do korkow to mam nadzieje ze je omine, raz ze wrzesien dwa ze wyjazd w sobote wieczorem.
Zaden ze mnie Kubica, wiec nawet nie mysle o 10h:D
Planuje wyjazd o 18 a na miejscu okolo 11 rano.
Co do miejscowosci to sie okaze, przejedziemy sie riwiera i gdzie nam sie spodoba to zostaniemy.
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 18.08.2006 08:56

Co do rezerwacji przez neta i tych cen to sie nie zgodze. Bylem w Tucepi 03.08 br. Bylo nas 2 rodziny 9 osob moglem wynajac apartament z klima za 90E ale z 200m od morza.Byly kwatery na 4-5 osob po 10E.Nam zalezalo zeby byc razem. 10-12E za taka cene oferowano mi kwatery w Tucepi. W koncu pojechalem jedna wioske dalej do Drasnicy i dostalem kwatere nad samym morzem i cena byla ponizej 10E. Ale samo Tucepi bardzo mi sie podobalo. Pozdrawiam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone