napisał(a) supervisor » 26.07.2006 21:46
Cześć !
sorry że odpowiadam tak póżno ale wsześniej nie mogłem.
Do rzeczy.
Tucepi - piękna miejscowość 65 km za Splitem
Trasa przejazdu - Piertowice-Bruntal-Ołomuniec-Brno-Mikulov-Vien-Gratz-Maribor-Zagrzeb-Split-Makarska-Tucepi około 1100km.
UWAGA NIE JEDŹ W SOBOTĘ!!!! My wybraliśmy się z Opola w piątek około godz.20.00 -totalne nieporozumienie (czytałem opinie na forum jednak chcieliśmy być mądrzejsi) do Słoweni ok. Maribor powitaliśmy około 5.00 i tu się zaczęło. Potężny korek. Słowenie pokonaliśmy po 5h - całe 60km. Wjechaliśmy na autostradę w Chorwacji i myśleliśmy, że na teraz już z górki - duży błąd. Dwa tunele - Mała Kapela i Św. Rok dały się na mocno we znaki. Na miejscu byliśmy około 19.00 - rekord świata. Więcej w sobote nie pojadę!!!.
Wskazówki Praktyczne.
1.Jeśli jedziesz na LPG - uwga na Czechy tamtejsi popaprańcy na stacjach paliw nie chcą kasy zarabiać - NIE MOŻNA PLACIĆ KARTĄ
2.WSZĘDZIE GDZIE SIĘ DA PŁAĆ KARTĄ - OPŁACA SIĘ (W CHORWACJI SĄ PEWNE PROBLEMY Z MASTERCARD - LEPIEJ MIEĆ VISĘ TŁOCZONĄ)
3.Kwaterę załatw sobie przez internet - na miejscu w szczycie sezonu nie otrzymasz nic taniej. Płaciłem 65 Euro z super apartament (z klimą) dla czterech osób dorosłych.spróbuj tu
www.tucepi.com/rossa -warto
4.Kurs euro na plaży 7.12 kun- 20.07.06
5. zakupy rób z sklepie Konzum -Market- w Makarskiej ok 3km od Tucepi.
6. Ceny żywności są 2xwiększe nież w Polsce (zastanawim się ile oni zarabiają).
Wracaliśmy w niedzielę wyjazd około 11.00 w Opolu byliśmy około 3 nad ranem. Plyna jazda. (150-160km/h -tam gdzie się da, nie w Austrii). Dwa postoje, jeden obiad w Czechach.Nie wierz w opowieści o 10h przejazdu.
Warto pojechać do Dubrownika-weź sobie drobne po 5kun w bilonie na parkomaty.(Fajne miasto tylko nikt nie pomyślał o turystach, którzy nie mają bilonu efekt taki że wszyscy biegają od sklepu do sklepu żeby rozmienić pieniądz co wbrew pozorom nie jest sprawą prostą.Gratuluję Ci wyboru, my po powrocie już teraz szykujemy się na przyszły rok w to samo miejsce.
Jeśli masz inne pytania daj znać.
pozdrowienia