Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.09.2010 17:58

http://www.pekao.com.pl/indywidualni/ko ... ywneplus?r
A to ramach posiadanego konta! :wink:
Jedynym warunkiem jest posiadanie samochodu,którego wiek nie przekracza 10 lat!
Niestety ,w tym roku osobiście sprawdziłem jak to działa( na Węgrzech) :cry: :cry:
Działa bez zarzutu.Holowanie do najbliższego warsztatu,gdzie zapłaciłem jedynie za usługę.. :D
dradler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dradler » 02.09.2010 21:10

gospodarz napisał(a):
hepik napisał(a):O rany!
W Dubrovniku demolowali ci drzwi
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29912
w BiH kolizja...moze jakas dłuższa relacja z wakacji;)

To był dziesiąty wyjazd na Bałkany na razie najbardziej pechowy.
W Dubrowniku uszkodzone drzwi, a niedaleko Doboju w Republice Serbskiej "tubylec" podczas wyprzedzania na ograniczeniu do 50 i przy ciągłej linii trafił na Tira i dostaliśmy rykoszetem w tylny zderzak. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Tylko pół dnia stracone na posterunku Policji.
Co jednak nie zniechęca Nas do planowania następnych wyjazdów w kolejnych latach.
pikielo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pikielo » 02.09.2010 22:39

też wykupiłem w warcie....45zeta, oby się nic nie przytrafiło, ale z tą naprawa to chyba oni pokrywają koszty..??? 8O , y płacimy za części... z tego co pani mówiła, ja jadę jutro i mam obawy o moją maździe bo wczoraj odebrałem z warsztatu po wymianie uszczelki i jakiś trzpień od zaworów na kleju przymocowali bo wypadł po odebraniu auta i zaczeło klekotać tak że mało silnik nie wypadł.... a jutro na cro.... :roll:
pozdro
pawel7575
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel7575 » 21.10.2010 20:38

piter83pl napisał(a):Dzisiaj dowiedziałem się że PZU w tym roku się wycofało z krótkoterminowego assistance, więc muszę wymyślić coś nowego. PTU daje holowanie do 4500zł i 100eu naprawy na miejscu. Znacie coś lepszego? Obostrzeniem jest wiek auta - 13 lat :) Proszę o w miarę szybkie odpowiedzi - wyjeżdżam w piątek ;)
Pozdrawiam!

WITAM ja mam assistance na europe w ptu strata kasy
koledzy holowanie do kwoty 220 euro a na autostradzie to zjazd z niej i wiaza do serwisu a tam za naprawe placisz sam tylko 100 na naprawe
holowałem auto 600 km do kraju. jedynie holownik na swoj koszt ratuje nas mozna wtedy zamowic z polski, ja znalazłem lawetke za 1,2 a biora 2-2,5 i wtedy wystapic o zwrot tych 220 euro
slyszałem o adac niemieckim na europe
pawel7575
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel7575 » 21.10.2010 20:45

oz napisał(a):Wyciąg z
Ogólne Warunki Ubezpieczenia
PTU Auto Assistance Plus

3) holowanie ubezpieczonego pojazdu - zorganizowanie i pokrycie kosztów holowania unieruchomionego ubezpieczonego pojazdu do:
a) najbliższego warsztatu, wybranego przez Centrum Alarmowe PTU, mogącego dokonać prowizorycznej lub ostatecznej jego naprawy w przypadku braku możliwości usprawnienia pojazdu na miejscu zdarzenia. Gdy zdarzenie zaszło poza godzinami pracy warsztatu odholowanie pojazdu nastąpi na wybrany przez Centrum Alarmowe PTU parking, a następnie do wybranego przez Centrum Alarmowe PTU warsztatu mogącego dokonać naprawy pojazdu,
albo
b) do miejsca zamieszkania ubezpieczonego, wskazanego przez właściciela pojazdu,
albo
c) dowolnie wskazanego miejsca (tylko Wersja LUX i FLOTA),

Warto się zastanowić :wink:

tutaj w ptu jest tak jak piszesz
tylko sa limity kwotowe do ktorych jest udzielana pomoc za holowanie
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 24.10.2010 19:09

anakin napisał(a):http://www.pekao.com.pl/indywidualni/kontaosobiste/eurokontoaktywneplus?r
Niestety ,w tym roku osobiście sprawdziłem jak to działa( na Węgrzech) :cry: :cry:
Działa bez zarzutu.Holowanie do najbliższego warsztatu,gdzie zapłaciłem jedynie za usługę.. :D

Też mam konto w tym banku i korzystam z tego pakietu ubezpieczenia. Jednak żeby nie było tak pięknie i ładnie, to ubezpieczenie assistance samochodowe "działa" tylko w krajach UE.
W Chorwacji, niestety w przypadku awarii samochodu, nie będziemy mogli liczyć , że nam coś pomogą.
Na wyjazd do Chorwacji na wszelki wypadek wykupiłem polisę u innego ubezpieczyciela.
dbl18gj
Turysta
Pod rozwagę.

Nieprzeczytany postnapisał(a) dbl18gj » 10.02.2011 17:20

witam w roku 2010 w powrocie zCro w Słoweni padło mi sprzęgło.Mając wykupione assitance w Warcie za 45 zł wydawało się że kłopotu nie będzie ale.... owszem centrum alarmowe Warty zadziałało bardzo skutecznie,po paru minutach po zgłoszeniu zadzwonił do mnie jakiś pan i w języku angielskim musiałem podać mu swoje położenie(namiar z nawigacji nie jest brany pod uwagę,musiałem określić swoje położenie na podstawie nr drogi i pobliskich miejscowości) ale jakoś po ok 40 min. zjawiła sie laweta i co dalej? W pakiecie jest holowanie do 400 km a ja do domu mam 880km więc warsztat. Właściciel warsztatu(bardzo sympatyczny) znalazł mi nocleg i zawiózł mnie do niego.Rola Warty w tym temacie ograniczyła się do pokrycia kosztów noclegu(potrzebny rachunek) ale jeśli chodzi o zwrot kosztów naprawy to mają na myśli naprawę na miejscu zdarzenia nie w warsztacie.Agenci mówią nam to co chcemy usłyszeć.Ale tu mam przykład że naprawa na miejscu ,czyli przez pana z lawety ogranicza się do wymiany żarówek itp.małych problemów.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 10.02.2011 17:39

Witam.

Mam wykupione assistance w Warcie - wariant Złoty+ na cały rok. Moim zdaniem trzeba dokładnie czytać OWU. Ja nie znalazłem w assistance Warty, który mam, nic co mogło wskazywać na pokrycie kosztów naprawy. Mamy holowanie, noclegi, samochód zastępczy i drobną pomoc na miejscu zdarzenia np. brak paliwa, zatrzaśnięte kluczyki itp. Najlepiej jednak aby nie trzeba było korzystać z ubezpieczenia. :D

Pozdrawiam.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 10.02.2011 17:50

porto napisał(a): Moim zdaniem trzeba dokładnie czytać OWU. Ja nie znalazłem w assistance Warty, który mam, nic co mogło wskazywać na pokrycie kosztów naprawy. Mamy holowanie, noclegi, samochód zastępczy i drobną pomoc na miejscu zdarzenia np. brak paliwa, zatrzaśnięte kluczyki itp. Najlepiej jednak aby nie trzeba było korzystać z ubezpieczenia. :D
Pozdrawiam.

Zdecydowanie się zgadzam - nie wiem czy w którymś Assistance jest naprawa samochodu w warsztacie - i wykupienie nawet najwyższej wersji nam tego nie da.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 10.02.2011 18:14

Takiej opcji nie ma w żadnym assistance :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2011 19:59

anakin napisał(a):http://www.pekao.com.pl/indywidualni/kontaosobiste/eurokontoaktywneplus?r

Assistance Samochodowy - bezpłatną pomoc w podróży samochodem w Polsce i w krajach Unii Europejskiej w razie wypadku lub awarii, m.in. usunięcie usterki, holowanie do warsztatu, nocleg w hotelu a także informacja telefoniczna o natężeniu ruchu i stanie dróg w Polsce.

Dobrze, że nie w HR :)
Już się kiedyś zdziwiłem 8)

Trochę odgrzałem ;)
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 11.02.2011 15:05

Ja po ostatnich wakacjach dokladnie czytam OWU. Musi pisać "holowanie do warsztatu zdolnego dokonać naprawy" bo inaczej wywiozą wam auto byle gdzie a dalej radż sobie sam, bo doholowaliśmy przecież do warsztatu prawda?
Byliśmy w Orebicu i padł alternator. Nie będe opisywać nocnej drogi po Peljecasu w nocy bez świateł i żadnego oswietlenia tablicy rodzielczej i bez wspomagania.
Laweta wezwana przez ubezpieczyciela przyjechała (sobota), zapakowala auto i wywiozla je (promem) na Korculę do warsztatu. W niedzielę telefon, że ten warsztat go nie naprawi (skąd w niedzielę laweciarz o tym wiedział?) i trzeba auto zawieźć do Sliptu promem (sic!). Laweciarz zażądal 350 EUR. Telefon do ubezpieczyciela, który się wypiął bo samochód zgodnie z Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia jest w warsztacie. Koszt: laweta do Splitu 350 EUR + koszt naprawy ok. 1800 zł + koszt paliwa ze Splitu do Orebica.
Teraz w takim przypadku najpierw sami poszukamy warszatu, który jest w stanie pomóc a potem dopiero dzwonimy do ubezpieczyciela po lawetę.
Ale co się autko napływało to jego - też z miało wakacje.
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 04.04.2011 18:39

Panowie, wychodzi w takim razie, że najlepszą ofertę ma PTU wersja lux tak? z tego co rozumie to holowanie pojazdu do 4500 zł czyli ok tysiąca euro, więc wygląda korzystnie na tle innych.... jakie towarzystwo polecicie ? bd jechał Seat'em Toledo II , dziadek liczy sobie 11 latek ehehehe, mimo że jest w świetnej kondycji to wole wykupic assistance :)
asiak39
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiak39 » 05.04.2011 07:38

A miał ktoś może ubezpieczenie assistance w SKIP?
asiak39
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiak39 » 05.04.2011 08:52

Poczytałam przed chwilą OWU z PTU i sama nie wiem co by było gdyby odesłać samochód do naprawy do domu - czy wtedy przysługiwałaby kontynuacja podróży albo samochód zastępczy? raczej to z OWU nie wynika. Samochód zastępczy owszem przysługuje ale wtedy gdy czas naprawy przekroczy 3 dni - czyli naprawa na miejscu.
Mowa o wersji LUX.
straszne kruczki w tych OWU. W SKIPE np. samochód zastępczy przysługuje tylko na terenie kraju zdarzenia... W PZU o to pytałam to mi agent nie umiał odpowiedzieć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi