Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacer uzupełniający w stylu mieszanym :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 14.03.2012 12:47

Co do jaskini w Pazinie - staliśmy i naradzaliśmy się - warto - nie warto. W końcu poszliśmy.

Nie było warto.

Ale byliśmy :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.03.2012 13:14

piotrf napisał(a):Trochę nam miny zrzedły , gdy zobaczyliśmy stojące dwie duże grupy zorganizowane , oczekujące na wejście do jednej z najciekawszych atrakcji turystycznych . . .

Odpuszczamy sobie deptanie po łapkach ;)...

Z trójki istryjskich miasteczek portowych (Porec, Vrsar, Rovinj) Porec podobał się nam najbardziej. Mimo, że deszczyk tam zaliczyliśmy.
A bazylikę z bizantyjskimi mozaikami trzeba zobaczyć
koniecznie.
w linku zdjęcia z bazyliki po "epizodzie" podwodnym

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.03.2012 21:23

piotrf napisał(a):Jest już pora na szukanie miejsca noclegowego

Ja po Porecu spałem pod kościołem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.03.2012 22:32

Cała ta relacja zabrała mi wieczór, ale dogoniłem czołówkę.

Rumunia super.

8)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.03.2012 22:36

kaszubskiexpress napisał(a):Cała ta relacja zabrała mi wieczór, ale dogoniłem czołówkę.

Rumunia super.

8)

Nie było problemu z nadgonieniem, Panowie wdali się w dyskusję na temat książek, więc był czas :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.03.2012 23:31

ruwado napisał(a):Co do jaskini w Pazinie - staliśmy i naradzaliśmy się - warto - nie warto. W końcu poszliśmy.

Nie było warto.

Ale byliśmy :D

Mam zamiar też być , może odniosę inne wrażenie :wink:

longtom napisał(a):A bazylikę z bizantyjskimi mozaikami trzeba zobaczyć
koniecznie.
[size=9]w linku zdjęcia z bazyliki po "epizodzie" podwodnym[/siz]

Tomku , dziękuję za uzupełnienie :D . Bazylikę odwiedzimy , może jeszcze w tym roku 8)

Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):Jest już pora na szukanie miejsca noclegowego

Ja po Porecu spałem pod kościołem. ;)

Zależało nam ( :wink: ) na wygodnym spanku i kąpieli w ciepłej , słodkiej wodzie :)

kaszubskiexpress napisał(a):Cała ta relacja zabrała mi wieczór, ale dogoniłem czołówkę.

Witaj :D , miło mi

kaszubskiexpress napisał(a):Rumunia super.

Dlatego do niej wracam 8)

Miecia napisał(a): Panowie wdali się w dyskusję na temat książek, więc był czas :lol:

Muszę się przyznać do śledzenia relacji z podróży , również z innych krajów , co nie ułatwia kontynuowania własnej :wink:
Jutro postaram się o kolejny odcinek

Pozdrawiam
Piotr
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 15.03.2012 12:45

Cześć Piotr,zajawka superunio!
Świerzynki na forum tak mają ,że w połowie seansu wchodzą...
Już nie przynudzam,tylko na początek spadam - gonić peleton. :)
Pozdrawiam.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.03.2012 15:56

piotrf napisał(a):Jutro postaram się o kolejny odcinek

No stres Piotrze :wink:
A przy okazji Waszej dyskusji, przypomniało mi się, że paru wymienionych przez Was autorów też kiedyś czytałam :D
Pozdrawiam Aśka. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2012 16:34

Miecia napisał(a):A przy okazji Waszej dyskusji, przypomniało mi się, że paru wymienionych przez Was autorów też kiedyś czytałam :D

A ja mam wrażenie, że my wszyscy zapatrzyliśmy się na jednego autora, tylko ja poszedłem drogą "Dywizjonu 303" i "Dziękuje ci, kapitanie" bardziej, a inni śladem śpiewających ryb i szczęśliwych Indian :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.03.2012 16:43

weldon napisał(a):A ja mam wrażenie, że my wszyscy zapatrzyliśmy się na jednego autora, tylko ja poszedłem drogą "Dywizjonu 303" i "Dziękuje ci, kapitanie" bardziej, a inni śladem śpiewających ryb i szczęśliwych Indian :D

Hm, a ja mam wrażenie, że osobiście zboczyłam z obu kursów :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.03.2012 00:16

Witam wszystkich nowych i stałych czytelników

C.D.

Dojechaliśmy do Campingu "Mareda" w okolicach miasta Novigrad , gdzie za ( uwaga , będą ceny :wink: )160 HRK spędziliśy noc

Dla chętnych podaję adres : Laguna Nivigrad d.d. HR-52466 Novigrad - Istria , Śkverska 8
tel.: +38552757851 , E-mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl , adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Na temat tego miejsca mogę napisać , że zaskoczyła nas ilość ludzi , klientela głównie z Niemiec , Austrii i Włoch
Sanitariaty , obsługa - w normie , na terenie campingu sklep dość dobrze zaopatrzony mimo września , ceny jednak znacznie wyższe :?

Jednak zanim oddaliśmy się w objęcia Morfeusza , wybraliśmy się na długi spacer po okolicy - najpiew po sporej plaży przy campingu , a potem po sąsiednich plażach . Na koniec tego spaceru , około godziny 21,00 na sąsiedniej plaży rozpoczął się pokaz sztucznych ogni przy muzyce Iron Maiden 8O

Słyszałem ( słucham czasem ) nie raz i nie dwa tą muzykę , jednak nigdy na żywo
Decyzja była natychmiastowa - idziemy :P

Przez małą bramkę nad urwiskiem przeszliśmy na teren sąsiedniego , zamkniętego terenu , gdzie jak zrozumieliśmy żegnano lato w tak lubiany przez nas i często stosowany sposób .
Kapela składała się z dziesięciu muzyków , grało pięciu lub sześciu , wymieniali się instrumentami i naprawdę umieli robić z nich użytek - coś na ten temat wiem :wink:

Najpierw posłuchaliśmy standardów rockowych z górnej półki a potem przyszła kolej na muzykę , którą poznałem lepiej dzięki CRR - tu ukłony w stronę prowadzących :)
Po godzinie ( może półtorej ) takiego koncertu przy piwku na wolnym powietrzu żałowałem , że nie miałem ze sobą kamery
Mogłem jeszcze pobiec do samochodu , ale nie miałem pojęcia jak długo koncert potrwa ( było już dość późno , a impreza do
cichych nie należała :lol:
Z żalem , ale postanowiłem zostać i pośpiewać razem z roztańczonym tłumem aż do północy . . . 8)

Rano wstaliśmy około ósmej

Obrazek

. . . i ruszyliśmy w kierunku jaskini Mramornica
Dojechaliśmy , zaparkowaliśmy Kangoora w cieniu drzew , radośnie udaliśmy się do kasy , ale zamknięte drzwi . . .
:(

Prócz nas w tej samej sytuacji były dwie rodziny Węgrów i Słowacy .
Życzyliśmy sobie nawzajem dobrego dnia i rozjechaliśmy się każdy w swoją stronę
My obraliśmy kierunek północno-wschodni

Rzymski Hortus Niger zbudowany na 141 m n.p.m. wzniesieniu , w miejscu dawnej starożytnej osady , a potem kasztelu , otoczony pięknie utrzymanymi winnicami jest naszym kolejnym celem .

Obrazek

W opisach z 1102 roku po raz pierwszy określono to miasto jako Ortoneglo ( czarny ogród ) ze względu na wyjątkowo czarną glebę .
Obecnie miasto nazywa się Brtonigla i dzięki oddaleniu od głównych tras turystycznych spokojem wręcz czaruje . . . :)
Jest zamieszkałe w blisko 40 % przez Włochów i klimatem przypomina włoską prowincję , można tam też obejrzeć tzw. stancije, czyli typowe osiedla domów kamiennych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najstarszym zachowanym zabytkiem jest piętnastowieczna dzwonnica jednego z trzech kościołów miasteczka , kościoła Św.Zenona ( patrona miasta ) . Sam neobarokowy kościół pochodzi z XIX wieku .
Widoki z miasteczka na okoliczne wzgórza z winnicami też są ciekawe
Cały ten teren bogaty jest w pozostałości prehistorycznych osad z epoki brązu, które uznane zostały za zabytki.

Obrazek

Z uwagi na klimat organizowane są takie imprezy

Opuszczamy to ciekawe miasteczko i jedziemy bocznymi ( bardzo bocznymi :wink: ) drogami przez Baredine i Krasice do Grożnjan , które naszym zdaniem również zasługuje na uwagę :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.D.N.

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.03.2012 00:44

piotrf napisał(a):Opuszczamy to ciekawe miasteczko i jedziemy bocznymi ( bardzo bocznymi :wink: ) drogami przez Baredine i Krasice do Grożnjan , które naszym zdaniem również zasługuje na uwagę :DObrazek

Sympatyczny zaułek. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.03.2012 21:22

Franz napisał(a):Sympatyczny zaułek.

Jest ich tam całe mnóstwo :) , ozdobione maleńkimi ogródkami kwiatowymi , które są często ogrodzone kilkoma kamieniami , czasem zajmują fragment kamiennego schodka , innym razem jest to drewniana skrzynia , albo donica wkomponowana w murek , schody , czy ścianę budynku . Zawsze jednak są dzięki tym zielonym ozdobnikom "daniem kompletnym" :D

C.D.

Obrazek

Z Grożnjan zamiast wrócić na zachód do drogi Nr 21 , w kierunku Bijele Zemlie , ruszyliśmy boczną drogą w kierunku Ponte Porton - ODRADZAM . Asfalt skończył się po kilometrze jazdy , zastąpiła go szeroka , zapylona szutrówką , potem nowy , również zapylony ( i pylący ) biały tłuczeń . . .
Droga bardzo widokowa i ciekawie prowadzona , ale wjeżdżając do Ponte Porton wyglądaliśmy jak po przejechaniu rajdu Paryż - Dakar

Wybieramy drogę Nr 44 ( . . . a imię jego . . . - no nie ważne ;) ) , mijamy pięknie prezentujący się na wzgórzu Motovun

Obrazek

Obrazek

Zostawiamy jego zwiedzanie na następny raz , za to zaintrygowała nas tablica , kierująca nas do ciekawego miejsca u podnóża góry , z dwoma widocznymi jaskiniami w zboczu

Obrazek

Skręcamy w dobrze zagospodarowany teren przypominający park , droga doprowadza nas do parkingu , a za nim pod przewieszoną skałą

Obrazek

. . .znalazły swoje miejsce

Obrazek

Obrazek

Pospacerowaliśmy trochę , powzdychałem do jaskiń ;) ( będzie trzeba kiedyś je odwiedzić ) i ruszyliśmy do kolejnego , pięknie położonego miasta jakim jest słynący z trufli , założony przez starożytnych Rzymian Pinguentum . W 1421 roku władzę nad miastem przejęli Wenecjanie . Ich rządy zaowocowały rozbudową miasta i solidnym jego obwarowaniem . Z tego okresu pochodzi też większość zabytków miasta .
W 1797 roku , po upadku Republiki Weneckiej władzę objęli Habsburgowie i rządzili nim aż do końca I wojny światowej , kiedy to miasto Buzet wróciło w ręce Włochów
Potem była Jugosławia , a teraz Chorwacja :D

Obrazek

To kolejne miejsce konieczne do odwiedzenia , spacer daje nam sporo przyjemności

Przez boczną bramę wchodzimy na starówkę . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

. . . wąskimi uliczkami . . .

Obrazek

. . . doszliśmy do zabytkowej studni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajne widoczki na pobliskie góry

Obrazek

Z murów zamkowych oglądamy start do rajdu zabytkowych samochodów wyścigowych , co jest dodatkową atrakcją , która musi być filmowana ( wiem , że kilka osób na tym forum mnie zrozumie ;) )

Wracając na parking zdecydowaliśmy , że już dość mamy na ten raz łazikowania po miastach , i dość stałęgo lądu - przed nami trochę krętych dróg pod górę ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękne widoki z tarasu widokowego

Obrazek

Obrazek

Zjeżdżamy do Opatiji i kierujemy się do Baśki na wyspie Krk , utrwalając w pamięci piękne widoki wybrzeża oświetlone promieniami zachodzącego
słońca . :)
Wybieramy miejsce na campingu i idziemy na wieczorny spacer .
Temperatura różni się znacznie od tej , która towarzyszyła nam do tej pory - termometr w samochodzie wskazuje 15 stopni :(
Rano budzimy się dość późno . Jest zimno i mokro , nad górami wiszą chmury , które niczego dobrego nie wróżą . . .

Obrazek

C.D.N.

Pozdrawiam
Piotr
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 17.03.2012 21:46

Akurat teraz musiałeś zakończyć kiedy w końcu zaczął się KRK... ;P
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.03.2012 21:49

ziemniak napisał(a):Akurat teraz musiałeś zakończyć kiedy w końcu zaczął się KRK... ;P

Piotr, jak każdy dobry pisarz, stopniuje napięcie :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży