Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.12.2010 13:58

Boboty są dosyc zalesione, ale mimo to daje się zarzucic żurawia tu i ówdzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można dojrzec Rozsutca w skalnym zagłębieniu czy Stoha z Gruniem ponad poszarpaną granią.

Obrazek

Obrazek

Sam wierzchołek jest zupełnie zalesiony, ale w pobliżu jest przyzwoita wychodnia widokowa.
W dole Stefanova.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz wygodną dróżką przez las zejście na Vrhpodziar.

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.12.2010 18:29

Piękne widoki i foty, jak zawsze :D
Stefanova kojarzy mi się z najpyszniejszym rosołem, jaki w życiu jadłam :D

Wiem, że te widoki mają terapeutyczną moc. Wierzę w to!

Wracaj do zdrowia!
Pozdrawiam :papa:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.12.2010 19:43

Pięknie i nie daleko.

Spacer wiosną ma tę zaletę , że oprócz pięknych skał i szczytów podziwiać można budząca się równie oryginalną, często unikalną, fantastyczną przyrodę.

:)

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2010 13:02

maslinka napisał(a):Piękne widoki i foty, jak zawsze :D

Dziękuję. :) Rano było jeszcze trochę przymglone niebo, co mi zresztą zanadto nie przeszkadzało. Najpierw zalesione Boboty, a za chwilę ciemne Dziury. ;)

mariusz-w napisał(a):Spacer wiosną ma tę zaletę , że oprócz pięknych skał i szczytów podziwiać można budząca się równie oryginalną, często unikalną, fantastyczną przyrodę.

Coś mi się czasem plątało - raz pod stopami, to znów na poziomie nosa. No co! Stromo było. ;)
Wkrótce pojawi się tu całkiem przyjemny bukiecik wiosenny. 8)

A teraz już wejdźmy w te Dziury, czyli po słowacku - Diery.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2010 13:03

Szlak przez Horne Dierny biegnie dnem wąwozu. Wyślizgane, czy zalane przez wodę odcinki pokonuje się po drewnianych - równie obślizgłych - poziomych drabinkach, bądź po metalowych pod różnym kątem nachylenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest kwietniowy poranek w głębokim wąwozie, do którego słońce potrafi nie zajrzec przez cały dzień. Woda zbierająca się przy szczebelkach lekko przymarzła.
Ale wystarczy stawiac kroki uważnie, przytrzymując się barierek, by pokonac te niewielkie utrudnienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.12.2010 23:20

No i widzisz Wojtek- nawet wyłączony z ruchu potrafisz być bardzo przydatny- dzięki Tobie wiem już jak wygląda górny odcinek Hornych Dier- bo właśnie tylko tego odcinka mi brakuje do kompletu.

Albo mi się zdaje, albo... opanowałeś coś z obróbki cyfrowej zdjęć, bo jakoś zrobiły się wyrazistsze i "bezcieniowe"- znaczy pojaśniały gdzieniegdzie.
Są po prostu lepsze - i dobrze!

Pozdrówka! :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.12.2010 23:30

Fata, Horne Diery - kilka moich fotek, nie tak dobrych jak Wojtka, ale dla mnie to bardzo fajne wspomnienia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo fajna trasa! Adrenalinka jest! :P
Ostatnio edytowano 23.02.2012 16:49 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2010 00:16

Także mam miłe wspomnienia z Dierów. Oczywiście ja jak zwykle z dzieciątkiem na plecach. :)

W takich miejscach jak na ostatnim zdjęciu Agnieszki, musiałem się odchylać lub przechodzić bokiem, przez co mały z nosidłem znajdował się już poza barierkami nad grzmiącą wodą. Rolegało się wtedy głośne "Aaaaaaaaaaa!" :wink:
Kilka fotek tutaj

Wojtek pewnie nie szedł tamtędy w weekend. W niedzielę do niektórych drabinek trzeba ustawić się w kolejce.

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2010 13:36

Fatamorgana napisał(a):No i widzisz Wojtek- nawet wyłączony z ruchu potrafisz być bardzo przydatny- dzięki Tobie wiem już jak wygląda górny odcinek Hornych Dier- bo właśnie tylko tego odcinka mi brakuje do kompletu.

Bazuję na mojej stronce, gdzie pozwoliłem sobie na wyjątkową szczodrośc w szafowaniu fotkami z tamtego wyjazdu. :)

Fatamorgana napisał(a):Albo mi się zdaje, albo... opanowałeś coś z obróbki cyfrowej zdjęć, bo jakoś zrobiły się wyrazistsze i "bezcieniowe"- znaczy pojaśniały gdzieniegdzie.

Stosuję tylko taką dosyc standardową obróbkę. Może światło było akurat lesze...

maslinka napisał(a):Horne Diery - kilka moich fotek

No cóż, nie miałem tak wdzięcznej modelki. :)

Interseal napisał(a):Wojtek pewnie nie szedł tamtędy w weekend.

Tym razem to był piątek i to kwietniowy - więc bez tłumów. :) Ale zdarzało mi się tam chodzic również w weekend. No cóż, wielu chce się przejśc taką piękną trasą...

Pojawiło się i za mną dwóch turystów z pełnym ekwipunkiem. Nie jestem sam.
Zaś przede mną musiał przechodzic demolition-man.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wąwóz się rozszerza w dolinę. Ale to jeszcze nie jest koniec atrakcji. Teraz szlak skręca w prawo w boczną stromo opadającą dolinkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2010 13:37

Chłopcy są Słowakami - jeden z Bratysławy, drugi z okolic. Rozmawiam z nimi chwilę. Chcą dziś dojśc do Chaty pod Chlebom, tam zanocowac i rano ruszyc dalej. Z planowanych tras - ich i mojej - wynika, że jeszcze się możemy spotkac.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koniec Dierów. Wklęsłym terenem wychodzę na otwarte przestrzenie.
Z prawej Rozsutec, z lewej Maly Rozsutec.

Obrazek

Obrazek

Teraz już w kilka minut docieram na przełęcz Medzirozsutce.

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.12.2010 18:47

No, dzięki za wyczerpujące zdjecia.
Ostatnim razem byłem w Dierach tak na serio w maju 2007r, natomiast teraz- w pierwszym długim weekendzie listopada miałem w planie dokończenie, ale... osoba towarzysząca kompletnie dała ciała na Dolnych i...wycieczka musiała zawrócić z powodu buntu uczestnika= absolutnej niechęci do wejścia na którąkolwiek kolejną drabinę... :lol: :lol: :wink:

Jak sobie jeszcze przypomniałem, że wtedy w 2007 r na jednej z tych drabin od dołu brakowało kilku szczebli ( 8O :) :D :lol: :wink: ) i trzeba było się podrywać do wejścia, to....może i lepiej, że dalej nie szliśmy, bo mogło się to skończyć akcją ratowniczą.

Ciekaw jestem, czy ktoś próbował potraktować Diery zimą- jak niektórzy robią w Słowackim Raju... :) :?:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.12.2010 11:39

Fatamorgana napisał(a):Ciekaw jestem, czy ktoś próbował potraktować Diery zimą- jak niektórzy robią w Słowackim Raju... :) :?:

Chodzi mi to od dawna po głowie, ale wciąż pozostaje w sferze planów. A mogłoby wyglądac pięknie...

Na razie kontynuuję wiosenną trasę.
Z przełęczy w prawo i stromo przez las. Wkrótce pokazują się pierwsze prześwity.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tyle po lewej zostaje Terchova, za mną coraz mniej wyróżniający się Maly Rozsutec, w przedzie Medziholie ze Stohem ponad nim.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.12.2010 11:41

Przede mną wierzchołek Rozsutca.

Obrazek

Obrazek

Od Medziholia podchodzi na szczyt jakaś grupa.

Obrazek

Obrazek

Wychodzę na grań w pobliżu wierzchołka.
Pod stopami Poludnove steny.

Obrazek

Obrazek

Szlak łączy się z tym prowadzącym od południowej strony. Teraz już tylko kilka metrów w bok na szczyt Rozsutca.

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.12.2010 23:04

Jak na zamówienie!
Prezentujesz dokładnie to, czego nie widziałem, a bardzo chciałem widzieć i widziałbym, gdyby ...
Dorzucę (jak skończysz) trochę fot z ostatniego wyjazdu w ten rejon.

A propos, szedłeś może szlakiem zielonym z Podżiar pod Południowymi Skałami na Mezirozsudce?
Ciekawi mnie jak tam jest.

Pozdr.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2010 15:25

Fatamorgana napisał(a):A propos, szedłeś może szlakiem zielonym z Podżiar pod Południowymi Skałami na Mezirozsudce?
Ciekawi mnie jak tam jest.

W latach siedemdziesiątych prowadziłem tamtędy grupy studenckie.
Kilkanaście lat temu szedłem tam z dzieciakami i bardzo się zdziwiłem, napotykając informację, że szlak jest zamknięty. Nie uwierzyłem tabliczce i poszliśmy bez względu na zakaz. Ścieżka nadal była, chociaż znakowanie było już dawno nie odnawiane.
Jestem przekonay, ze szlak został już na stałe skasowany.

A teraz wejdźmy juz na szczyt Rozsutca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Załapuję się nawet na Pilsnera, którego kilka flaszek ujrzy światło dzienne - wyciąganych z plecaków grupki Czechów i Słowaków. Niech żyje przyjaźń trzech nacji!

Zaczynam schodzić w kierunku Medziholia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone