Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.04.2012 08:08

zbig99 napisał(a):
No tak ale nie podąłeś wad tej trasy na odcinku Breclav-Wiedeń.. no i oczywiście ponoć wredne płyty na starej autostradzie Brno-Bratysława przed zjazdem w Breclav.. (?)

Breclav-Reintal-Wilfersdorf-Schrick.
Całe 37km i około 40min jazdy z kupieniem winietki na Austrię i ew. Słowenię....

To jest odcinek bez autostrady. Dalej już jest A5
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 24.04.2012 08:18

Dla tych co jadą z centrum PL lub np W-wy , w kier B-B ,Cieszyna przez Katowice ewentualnie wschodnią obwodnicą GOP przypominam ( w nocy jest lepiej) o generalnym remoncie drogi w Tychach - korki ( kier. Bielsko) a ewentualne "objazdy" przez np Imielin , Bieruń ( oczywiście w dzień ) nic nie dają - korki ( dodatkowo objazd z Oświęcimia do Kęt ) dodam jeszcze bo nie wszyscy wiedzą ,jest obwodnica B-B ( droga szybkiego ruchu) na drugi koniec miasta ale kawałek do Żywca jeszcze nie jest gotowy i tam bywa już różnie , w zależności od pory dnia
Ostatnio edytowano 24.04.2012 11:54 przez Amikol, łącznie edytowano 1 raz
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 24.04.2012 09:07

zbig99 napisał(a):No tak ale nie podąłeś wad tej trasy na odcinku Breclav-Wiedeń.. no i oczywiście ponoć wredne płyty na starej autostradzie Brno-Bratysława przed zjazdem w Breclav.. (?)

Nieprawda. W zeszłym roku w sierpniu podróżowałem z Brna na Breclav i nie przypominam sobie, żeby coś szczególnego przykuło moją uwagę. Później szczególnie po stronie austriackiej jest komfortowa (mało zabudowań) i szybka dojeżdżamy do A5. W moim przypadku, jedyny mankament to wielkie stado dzików przebiegające przez drogę i musiałem z 30 sek poczekać aż przebiegną ;)
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 24.04.2012 09:09

Prawda.
Płyty są uciążliwe.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 24.04.2012 10:48

Dudek2222 napisał(a):Prawda.
Płyty są uciążliwe.

Czyżby "ziemniak" nie zauważył płyt betonowych na autostradzie o których Ty akurat piszesz? hmm namieszał chyba...
W końcu czy są beznadziejne płyty "ala stara droga Wrocław-Legnica" czy problemem są tylko dziki w nocy ??/ :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.04.2012 11:49

Sa płyty. Dla mnie nie jest ten odcinek uciążliwy.
To raptem kilkadziesiąt km.
Byłbym zadowolony, gdyby w RP większość DK miała dwa pasy i taką nawierzchnię, zamiast jednego pasa i kolein...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.04.2012 12:02

Płyty są, ale na pewno nie tak uciążliwe jak na stary odcinek Wrocław - Legnica. Jeśli nie masz samochodu "rzuconego na glebę", ani olbrzymich alu na cienkich oponach to poza rytmicznym "klekotaniem" wiele nie odczujesz.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 24.04.2012 12:04

dids76 napisał(a):Płyty są, ale na pewno nie tak uciążliwe jak na stary odcinek Wrocław - Legnica. Jeśli nie masz samochodu "rzuconego na glebę", ani olbrzymich alu na cienkich oponach to poza rytmicznym "klekotaniem" wiele nie odczujesz.

w sumie racja.. jak stuka miarowo to dzieci szybciej zasypiają na tylnych siedzeniach i nie przeszkadzają kłótnią czy bijatyką... 8)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 24.04.2012 16:38

dids76 napisał(a):Płyty są, ale na pewno nie tak uciążliwe jak na stary odcinek Wrocław - Legnica. Jeśli nie masz samochodu "rzuconego na glebę", ani olbrzymich alu na cienkich oponach to poza rytmicznym "klekotaniem" wiele nie odczujesz.

Dokładnie. Na pewno nie są tak źle położone/połączone jak na starej A4. I też na pewno nikt z pięciu osób w samochodzie nie zwrócił na to uwagi. Moje koła to fabryczne alusy R16 o profilu 55 :)

Co do dzików to trzeba uważać, bo jeśli są dziki to na pewno i inna zwierzyna też występuje. Ale stado było imponujące :)
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 24.04.2012 16:51

Pragnę zwrócić uwagę,że nawet fabryczne<alusy> mogą nie wytrzymać naporu 5osób i bagażu na tej bądż co bądż autostradzie...
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 24.04.2012 18:13

Patroniusz napisał(a):Pragnę zwrócić uwagę,że nawet fabryczne<alusy> mogą nie wytrzymać naporu 5osób i bagażu na tej bądż co bądż autostradzie...

To na polskich dziurach już w ogóle nie powinny wytrzymać. 6 czerwca będę podróżował tym odcinkiem, więc zwrócę większą uwagę i nie omieszkam :) zrobić paru zdjęć.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.04.2012 20:34

zbig99 napisał(a):opcja C - (Cieszyn - Żilina) ciągłe ograniczenia i czyhający policjanci.

Jechałem tą trasą 4 razy w ciągu ostatnich 5 lat ale wcześnie rano. policjantów nie spotkałem ani razu. Nie jadę przez Zwardoń tylko Czeski Cieszyn-Mosty u Jablunkova i Cadca.

Potwierdzam! Jechałem tamtędy 6 razy - najczęściej wieczorem i nad ranem. Nigdy nie widziałem tam nawet pół policjanta!
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 30.04.2012 13:12

Słyszałem, że podczac trwania Euro2012 mają być przywrócone kontrole na granicach z Polską !!! :x
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.04.2012 13:25

zbig99 napisał(a):Słyszałem, że podczac trwania Euro2012 mają być przywrócone kontrole na granicach z Polską !!! :x

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=36232
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 01.05.2012 13:47

Moim zdaniem droga nie jest zła :) Jak dla mnie te płyty są mało uciążliwe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone