Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 16.03.2009 08:15

Kuzynka skończyła wczoraj 18 lat, znalazla się okazja na kilka zdjęć :wink:
Obrazek
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 16.03.2009 08:56

arek, nie przepadam za taka chłodną tonacją, tzn przepadam lecz sama skórę wolę jednak trochę ocieplona..;)

ps przepiekna kuzynka..:) i z potencjałem
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 16.03.2009 09:28

Potencjał to ona ma rzeczywiście ogromny, chciałem jej to udowodnić bo twierdziła że kiepsko wychodzi na zdjęciach.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.03.2009 09:35

Plumek napisał(a):...leszek - może zrób osobny wątek w dziale foto - przyklejony - "Foto-Cro-plener w Sandomierzu"? Pewnie więcej osób go wyłapie, niż zaglądając tutaj (bo tutaj info o plenerze się spodziewać raczej nie można;)).

Zrobione 8)
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 19.03.2009 00:34

Zamyślony
Obrazek
:)
Ostatnio edytowano 19.03.2009 09:32 przez ynka, łącznie edytowano 1 raz
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 19.03.2009 07:23

ynka napisał(a):Zamyślony

Proszę o zmniejszenie zdjęcia do wymiarów regulaminowych dotyczy to również i tego wątka :!:

Nie wklejaj zdjęcia ani linków szerszych niż 800 pixeli. Konieczność przewijania ekranu w poziomie bardzo utrudnia czytanie.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.03.2009 15:42

Albert w innej odsłonie ;)

Obrazek

Lejcie mnie tak, żeby bolało.

Dwie lampy jak widać jedna w parasolkę ok 1 m od twarzy druga lampa z drugiego kierunku - widać cień czapki.

Jak teraz :?: Może kolorystyka nie odpowiada :?: :roll:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 21.03.2009 17:04

To ja się jeszcze dorzucę....Nigdy w życiu portretów nie robiłam, hiiii, nie mam nawet lampy...skorzystałam z jakichś gratów w domu :wink:
Obrazek

Ujdzie w tłumie??? :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.03.2009 17:15

Wiola... Mam wrażenie, że przepalony jest policzek... trochę mi to przeszkadza w odbiorze. Gdyby lewa strona była ciut bardziej rozświetlona nie było by takiej różnicy i wtedy może nie byłoby tego przepału.

Generalnie podoba mi się... i ostrość jest OK i GO jest OK...

Jak tu ktoś kiedyś pisał portret to najtrudniejsza ze sztuk ;)

Pozdrav :papa:

P.S. No może troszkę z prawej strony za bardzo obcięłaś ;)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.03.2009 19:04

Lesiu, zdecydowanie za ciasno, za dosłownie... i bez wyrazu. Czyli pstryk.

Wiola, jest coś...

Przydałoby się bardziej zdecydowanie dołem kadr poprowadzić (np. rączkę/rączki pokazać w całości - wchodząc w popiersie, albo pójść ciaśniej i zostawić samą twarz - wtedy z kolei dobrze by było, żeby coś się na niej działo).

Światło musi też bardziej pracować dla portretowanej osoby - w studio (ogólnie pod dachem) do tego potrzebna jest cała masa "technologicznej zgrozy" (lampy, blendy i ło matko co tam jeszcze) a na końcu także PS.

Najczęściej dopiero opanowanie stosowania powyższych akcesoriów sprawia, że technicznie taki portret jest ok... jeżeli oczywiście wcześniej "portretowany obiekt" (otoczony kabelkami i błyskami fleszy) gdzieś nie ucieknie.

Modelka... ŁAŁ.

PZDR
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 22.03.2009 09:07

Panowie, wielkie dzięki, spisałam na kartce :wink: i następnym razem-jeśli będzie- postaram się poprawić. Serio-za wyczerpujące uwagi i wskazówki-super! :papa:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.03.2009 09:33

a ja jestem zdania że powinno się zaczynać od jednego zródła światła (oczywiscie nie na sankach)z rozpraszaczem i dokładać z róznych stron blendę (najprostsza biała to jakis kraton, styropian, srebrna to najtaniej taki płaszcz z apteki-folia ochronna czy jakos tam..??)- próbować róznych kombinacji i przy odrobinie wyobraźni szybko dochodzimy do tego o co nam chodzi. Potem dokładać nastepne źródła swiatła po jednym i patrzeć co się dzieje. Ale to takie imho na domowe samouczenie. Polecam jednak wyjść na spacer i w plenerze poćwiczyć. Ja w kazdym razie zaraz na spacerek i dwie modelki nieumalowane, jak nie zacznie lać to może cos wymodzimy..??
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.03.2009 19:33

dzisiejsze 30 minut spacerku z Matim ADHDowcem;)
Obrazek
1.A
Obrazek
2.A
Obrazek
3.A

i jeszcze kilka wkrótce na : http://bodziochmarek.blogspot.com/
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 22.03.2009 23:08

To drugie fajne, dynamiczne

A to ja... (nie wiem gdzie wkleić)

z przymrużeniem oka oczywiście ;)

trochę eksperymentowaliśmy z Tokiną - troszkę zaczynam ją już poznawać, ale jeszcze długa droga :)

Obrazek

Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.03.2009 11:35

Choć portrecistą jestem mizernym, to pozwolę sobie na kilka słów...

Ynka: Hm... Jakowoś nieostrawe... Poza "zamyślonego" doskonale mi pasuje do jakości... Nonszalancka...

Leszek: kolorystyka faktycznie "inna", ale nie wadzi mi za bardzo. Oświetlenie Ci wyszło ok, kadr... no mnie się nie podoba za bardzo - troszkę dla mnie za ciasno

Wiolak: jak na pierwsze próby to świetnie :) Może powinnaś ciut niedoświetlić lewą stronę twarzyu (jak mniemam światło z okna) i użyć blendy na prawą stronę... Dla mnie też ciut ostrości nie ma...

Marek: u mnie ciut prześwietlona twarz Małego - nie wiem cholerka - moze na moim monitorku badziewnym tylko? Zdjecia wesołe, dynamiczne :) To z kołkiem ścięłabym jeszcze z góry.

F-uncia: to testy nowego obiektywu? Fajnie zniekształaca - trzeba uważać ;) Jak szeroko było?

A to moje wypociny:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone