Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2009 17:16

Bodzioch Marek napisał(a):...zbliż tę lampę z parasolka a będziesz miał bardziej miekkie cienie, dałbym ją nawet ok 70-100cm od twarzy na wysokosci twarzy, z drugiej blenda (kawaek styropianu nie jest chyba drogi ) pionowo i z płaszczyzną ustawioną równolegle do osi obiektywu. z góry od tyłu, lekko z prawego boku, zaświeciłbym drugą lampką (siła błysku raczej nie wpływa bezposrednio na zmiekczenie swiatła ). Czas równiez nie wpływa na na ekspozycję (mówię o warunkach w których swiatło zastane nie bierze udziału w ekspozycji ). Mozesz regulować praktycznie przesłona, ISO i siła błysku. Oddalanie i przybliżanie natomiast wpływa na rozproszenie światła.

Baaaaardzo cenna konstruktywna uwaga :!::!::!:

Dzięki raz jeszcze :D:D:D, ale ponowię swoje pytanie :D, bo co spotkanie to spotkanie... Co powiedziałbyś na spotkanie w okolicach 1 maja w Sandomierzu :?:
Hotel mamy już "oblookany" i niedrogi. Spotkalibyśmy się z Rafałem Krasoniem i może Piotruś B. by dołączył... :roll: a moze ktoś jeszcze chętny np. do pozowania jakaś kobieta :?: :roll: Może Plumek... też przecież foci ;) co warsztaty to warsztaty, a po warsztatach "małe co - nie - co :mrgreen:" ;)

P.S.

Bodzioch Marek napisał(a):a ja mysle, że wręcz przeciwnie, wreszcie byłoby co poogladać... :lol: :lol: ...

Ja pierdziu ale portret :lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2009 17:22

Leszek Skupin napisał(a):...Hotel mamy już "oblookany" i niedrogi....

i ma jakieś 5 gwiazdek + opcje all inclusive :lool:
Leszek Skupin napisał(a):....Spotkalibyśmy się z Rafałem Krasoniem i może Piotruś B. by dołączył... :roll: a moze ktoś jeszcze chętny np. do pozowania jakaś kobieta :?: :roll: Może Plumek... też przecież foci ;) co warsztaty to warsztaty, a po warsztatach "małe co - nie - co :mrgreen:" ;):

to jeszcze ustalmy czy z ogonami czy bez :lool: :mrgreen: :lool:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2009 17:23

U mnie w grę wchodzi opcja only all inclusive czyli z :mrgreen: ogonami :lool:
Piotrek_B napisał(a):i ma jakieś 5 gwiazdek + opcje all inclusive :lool:

Tylko pizzę trzeba wcześniej zamawiać :lool:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.03.2009 18:13

chętnie bardzo, ale drugiego mam slub w Wawce a trzeciego w Tychach albo odwrotnie. Niestety taka robota..;(
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.03.2009 18:36

Piotrek, h. "Oskard" na moje oko ma przynajmniej ****** a all inc. - nie napisałeś - oczywiście w wersji ultra :mrgreen: .

To tyle o zapleczu :wink:

Tylko chłopaki nie wygłupiajcie się i na "plenerek" mi przypadkiem aparatów nie bierzcie... :lool:

Szkła za to dużo weźcie - będziemy mierzyć laboratoryjnie rzeczywistą przepustowość... światła (dla 1.4 :wink:) w różnych stałoogniskowych obiektywach... także przy zastosowaniu lampek.

Jak wcześnie zaczniemy to może dojdziemy nawet do jasności 1.8... bo potem to może być już ewentualnie za ciemno na dalsze testy :mrgreen:

Tak ja to widzę...

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 13.03.2009 20:29

To może ja bym przyjechała, wreszcie miałby mi kto zdjęcia porobić :lool:

Leszku, coraz lepiej, zwłaszcza zdjęcie taty... Na technikaliach się nie znam, ale faktycznie na drugim zdjęciu twarz żony za mało oświetlona.

A tamto zdjęcie staruszka... niby wszystko super, ale mnie przeraża normalnie :D A dziadek pewnie miły ;)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 13.03.2009 20:55

Marku, pewnie kolega się nie pogniewa że zapomniałeś nicka, bo można kolegę zobaczyć w oczach staruszka:)
Ekstra- szkoda, że nie mieszkamy bliżej bo dużo bym zapłaciła za lekcję u Ciebie.

A Leszku twoje foto-bomba:)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.03.2009 15:32

Tak jak pisałem w innym wątku w piątek wieczorem lubimy się spotkać ze znajomymi, napić się wina czy piwa i pofocić torszkę...

Przysunąłem bliżej parasolkę i taki efekt uzyskałem...

Córa znajomych :)
Obrazek

Obrazek

Co tą razą powiecie :?:

Szkoda Marku... chyba, że choć na jeden dzień byś zajrzał do nas ;)

Rafał powyżej 1.8 to już jest pomroczność jasna i odwyk :lool: także nie ryzykowałbym takich wartości :oczko_usmiech:

Piotrek na GGadulcu coś mi pisał, że może rzeczywiście gdzieś w plenerze coś możnaby zrobić a nie koniecznie w Sandomierzu... Czyżby po głowie chodziły mu jakieś Bieszczady :?: :roll: Piotrek - wywołany do tablicy... spowiadaj się :lol:

F-uncia, przyjeżdżaj :D im więcej ludzi tym lepiej :D

Madzia :D cieszę sie, że sie podoba ;) :)

Pozdrav :papa:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 14.03.2009 16:13

nie piszę o kadrach tylko o swietle. Drugie juz całkiem całkiem, trochę ten spot z góry za mocny i ostry. Na pierwszym coś schrzanione chyba też mocnym swiatłem z boku z góry. Dałbym ją trochę bardziej do tyłu. Kadry : pierwszy za ciasny - kawałek kota brak,drugi również za ciasno. ale juz doswietlone na poziomie takim jakim ma być, fajne kolorki no i modelke masz prima sort. Jeszcze jedno, na okularki trzeba uważać bo często różne kwiatki wyskakują;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.03.2009 16:31

Czyli generalnie mam się nie bać szerokości... Trochę boję się, że wyjdzie bajzel w tle..., że coś będzie odwracać uwagę :? od modela/ki, ale kto nie ćwiczy... ;) nie osiąga efektów ;) Teraz widzę ,że faktycznie ta lampa z PG trochę za mocno dała :?

Dzięki Marku, dzięki. Modelkę mam niestety 151 km stąd więc nie poćwiczę na niej :(, ale może jakaś inna się trafi ;)

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 17.03.2009 10:13 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 14.03.2009 17:31

Może i ja bym na dzień albo dwa do Sandomierza dojechał :) . Słoików trochę nabyłem 8) to i trzeba je poważnie wypróbować :roll: .
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 14.03.2009 19:22

Leszku, no teraz to super... drugie jest fajne, tylko faktycznie ten przepał na czubku głowy, też mi się taki ostatnio zrobił, wkurzyłam się bo mi zależało na tym zdjęciu i klonowałam, ale nie udało się tak super jak bym chciała, włosy to jednak tragedia do klonowania (nawet tu wklejałam to zdjęcie).
A takie ciasne kadry to ja lubię, co widać po moich zdjęciach :D
Kotu obciąłeś łapy, ale co tam kot, nie on tu jest nr 1;)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 14.03.2009 22:19

Leszku - ja to kompletny lejek :wink: fotograficzny jestem. Bardzo lubię do Was tu zaglądać i podpatrywać. I tak sobie obserwuję min. Twoje portrety i sobie myślę, że są coraz lepsze :D Widać jak się rozwijasz fotograficznie :D

Funcia - jak ja lubię Twoją córcię oglądać na Twoich zdjęciach :D

pozdrawiam
Magda
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 15.03.2009 19:55

Dzisiaj wyszło wreszcie słoneczko...

Obrazek

Obrazek

Bez obróbki, światło zastane.

PZDR
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.03.2009 07:45

Leszek Skupin napisał(a):Dzięki raz jeszcze :D:D:D, ale ponowię swoje pytanie :D, bo co spotkanie to spotkanie... Co powiedziałbyś na spotkanie w okolicach 1 maja w Sandomierzu :?:
Hotel mamy już "oblookany" i niedrogi. Spotkalibyśmy się z Rafałem Krasoniem i może Piotruś B. by dołączył... :roll: a moze ktoś jeszcze chętny np. do pozowania jakaś kobieta :?: :roll: Może Plumek... też przecież foci ;) co warsztaty to warsztaty, a po warsztatach "małe co - nie - co :mrgreen:" ;)

Ja jeszcze nie wiem, co będę robić w długi weekend, ale jesli dotrę, to raczej na jeden dzionek :)

leszek - może zrób osobny wątek w dziale foto - przyklejony - "Foto-Cro-plener w Sandomierzu"? Pewnie więcej osób go wyłapie, niż zaglądając tutaj (bo tutaj info o plenerze się spodziewać raczej nie można;)).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 103
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone