Bodzioch Marek napisał(a):...zbliż tę lampę z parasolka a będziesz miał bardziej miekkie cienie, dałbym ją nawet ok 70-100cm od twarzy na wysokosci twarzy, z drugiej blenda (kawaek styropianu nie jest chyba drogi ) pionowo i z płaszczyzną ustawioną równolegle do osi obiektywu. z góry od tyłu, lekko z prawego boku, zaświeciłbym drugą lampką (siła błysku raczej nie wpływa bezposrednio na zmiekczenie swiatła ). Czas równiez nie wpływa na na ekspozycję (mówię o warunkach w których swiatło zastane nie bierze udziału w ekspozycji ). Mozesz regulować praktycznie przesłona, ISO i siła błysku. Oddalanie i przybliżanie natomiast wpływa na rozproszenie światła.
Baaaaardzo cenna konstruktywna uwaga :!::!:
Dzięki raz jeszcze :D:D, ale ponowię swoje pytanie , bo co spotkanie to spotkanie... Co powiedziałbyś na spotkanie w okolicach 1 maja w Sandomierzu
Hotel mamy już "oblookany" i niedrogi. Spotkalibyśmy się z Rafałem Krasoniem i może Piotruś B. by dołączył... a moze ktoś jeszcze chętny np. do pozowania jakaś kobieta Może Plumek... też przecież foci co warsztaty to warsztaty, a po warsztatach "małe co - nie - co "
P.S.
Bodzioch Marek napisał(a):a ja mysle, że wręcz przeciwnie, wreszcie byłoby co poogladać... ...
Ja pierdziu ale portret