Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Portrety

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 11.03.2009 12:38

Bodzioch Marek napisał(a):no to dalej:

Wulgarny, lolitkowy styl zakłóca to, co powinno byc wyeksponowane na pierwszym miejscu, czyli młodość i świeżość.

Pozdrawiam
Rafał
linka_ka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) linka_ka » 11.03.2009 14:36

fakt - trochę za dużo make-upu... a szkoda..
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 11.03.2009 20:15

linka_ka napisał(a):fakt - trochę za dużo make-upu... a szkoda..
miałem trądzik pokazać... :?: myłoby wtedy młodzieńczo i świeżo :?: czy wowczas dziewcze chciałoby pokazać zdjęcia komukolwiek, ba chciałaby sama na nie patrzeć.. :?:

Obrazek
20.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2009 12:14

Marku bardzo klimatyczne te portrety... Można zarzucić to co wcześniej ktoś napisał, że plastik, że za dużo "pudru" z PSa, ale cóż... taka jest obecnie fotografia glamurowa. Ja tak nie potrafię, a co potrafię pokazuję poniżej

Tato
Obrazek

Agnieszka
Obrazek

Czego brakuje w tych portretach... proszę o zwrócenie uwagi.

Pozdrav :papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.03.2009 13:06

Lesiu, te klatki są znacznie lepsze od tych, które wrzucałeś wcześniej.

Fajnie pokazałeś (wreszcie :wink:) uśmiechniętą Agnieszkę.

Dodany makeup (taki czy inny - od czegoś trzeba zacząć) zrobił swoje, praca z lampą też znacznie lepsza niż poprzednio (choć potrzebne byłoby bardziej wyraźne światło na twarzy - ma promieniować - ale bez przepaleń :wink: ).

Diabeł - jak zawsze - tkwi w szczegółach. Ćwiczenie czyni mistrza. Trzeba więc ćwiczyć szczegóły.

Dużo można jeszcze osiągnąć w tego typu fotografii przez umiejętnie dobrany strój modela, przemyślane tło, oswojenie PS'a i - przede wszystkim oczywiście przez opanowanie światła.

To jednak ciągle są tylko sprawy techniczne. Na tym poziomie (bardzo dobrych technicznie fotografii) obraca się - jak mniemam - 90% fotografów wykonujących to zajęcie zarobkowo.

Na końcu zostaje bowiem praca z emocjami - fotograf ma wydobywać je z modela i nadawać im porządaną formę - jak reżyser filmowy. Dla mnie jest to umiejętność "czarodziejska" (vide np. filmy Ridleya Scota i zdjęcia w nich).

Jeżeli to wszystko dobrze funkcjonuje, to - choć nie lubię używać podniosłych słów - dochodzimy do fotografii artystycznej.

Tak ja to widzę :lol:

PZDR
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2009 13:30

Rafał... najpierw muszę nauczyć się panować nad światłem bo na razie to 90% z tego co zrobiłem w czasie tej sesji to był cholerny przypadek. "Studio" mam jakie mam i na razie szerzej nie będzie :lol:, nad emocjami da sie popracować, ale czasem jest mi Agnieszkę łatwiej pokazać "zamyśloną" niż z uśmiechem. To jedno jedyne zdjecie z kilkudziesięciu nadaje sie do pokazania nie tylko ze względu na światło, które nie dało strasznych jakichś cieni, ale też ze względu właśnie na uśmiech, który udało mi się z Agi wydobyć ;). No i są wreszcie efekty posiadania dwóch lamp błyskowych, jedna zamocowana na statywie i skierowana w parasolkę :D, a druga zawinięta w czystą kartkę papieru A4 jako dyfuzor. Fakt jest faktem, że mogłem się nie bać i wydłużyć troszkę czas naświetlania (w przypadku Agi - 1/200 s. - za sugestią dub.religion'a), ale to znowu mogłoby spowodować uwidocznienie się lampy wbudowanej (która wyzwalała pozostałe dwie lampy), a tego za cholerę nie chciałem. Jest nad czym pracować ;)

DZIĘKI

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.03.2009 13:59

Leszek Skupin napisał(a):...nad emocjami da sie popracować, ale czasem jest mi Agnieszkę łatwiej pokazać "zamyśloną" niż z uśmiechem...

Lesiu - żeby było jasne - zamyślenie, czy uśmiech to nie są te emocje, o których pisałem.

Miałem na myśli takie, które wgniatają nas w ziemię przeorując przy tym wszystkie bruzdy na mózgu jakie mamy :wink: No widziałem już parę takich obrazków...

Sprawy techniczne to w sumie detal - uważam, że takiego czy innego rzemiosła może nauczyć się każdy.

Acha - przy ciasnych portretach (powiedzmy studyjnych) - o wyrazie zdjęcia decydują w zasadzie tylko światło i emocje - jest to więc dość trudna kategoria.

W plenerku można natomiast pobawić się tłem, dobrać ubiór, mamy też nieraz do dyspozycji niezłe światło zastane... Zdecydowanie łatwiej wtedy coś opowiedzieć...

PZDR
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2009 14:39

Rafał... wiosna idzie... hm... czy nie myślisz, że możnaby spróbować jakiś pierwszomajowy II foto-cro-pl-enerek w Sandomingo... Pierwszy był raczej pod znakiem landszaftów, drugi możnaby postawić pod znakiem portretów plenerowych... :?::?::?::?: :roll:

Tak sobie tylko głośno pomyślałem :roll: ;)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.03.2009 15:03

Spotkać się byłoby miło, może jeszcze ktoś by dojechał i zrobilibyśmy... "małe co - nie - co" :mrgreen:

A plenerek... że tak powiem, przy okazji... jak najbardziej :wink:

PZDR
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.03.2009 15:39

Leszek Skupin napisał(a):Marku bardzo klimatyczne te portrety... Można zarzucić to co wcześniej ktoś napisał, że plastik, że za dużo "pudru" z PSa, ale cóż... taka jest obecnie fotografia glamurowa. Ja tak nie potrafię, a co potrafię pokazuję poniżej

Tato
Obrazek

Agnieszka
Obrazek

Czego brakuje w tych portretach... proszę o zwrócenie uwagi.

Lesiu, retuszu u mnie nie było, poza dosłownie kilkoma punktami stemplem by syfki usunać, to mocny make-up i światło..:) U ciebie widzę duży postęp. U pana winieta troche zachodzi na głowę i tak nie powinno być. U mnie na ostatnim również trochę za ostra, ale tak to widziałem. Pani Agnieszka jest lekko niedoświetlona zwłaszcza on nosa w dół. Widać lamę w górę odbitą od sufitu. Jest bardziej miekko ale przy małych odległościach się to nie sprawdza. Wtedy może lepiej głowicę, jesli lampke masz na sankach odwrócić do tyłu, ale nie całkiem w plecy lecz lekko w bok i odbić od blendy lub czegokolwiek białego. z drugiej lekko od dołu dałbym drugi biały szablon (np styropian) i myslę że byłoby lepiej. A tak w ogóle popróbuj przy zastanym, przy jakimś duzym oknie najlepiej w pochmurny dzień i z jedna blendą blenda do lekkiego doświetlenia cieni..
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2009 15:58

Marku już tłumaczę jak to zdjęcie Agi (to moja żona ;)) oświetliłem. Z lewej strony z kąta ok. 45* od góry z wysokości ok 2m po skosie poszła lampa (tu pełna moc lampy LP 32) skierowana w parasolkę z odległości ok 2,5m, a z prawej strony lampa na wysokości ramienia skierowana bezpośrednio w ucho tylko zawinięta w białą kartkę papieru, która robiła za dyfuzor. Siła błysku 1/16 pełnej mocy, więc dość mało, żeby dać jakieś ostre cienie przy takim rozproszeniu jakie daje kartka papieru. Nie było tu odbijania od sufitu. Z resztą to widać na szyi przy prawym uchu... lekki cień od włosów.

Blendy jeszcze się nie dorobiłem, ale powoluśku, powoluśku... Cieszę sie, że robię postępy :)

Dzięki Marku za uwagi (ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć).

P.S. Gdybyś się zdecydował na taki foto-cro-pl-ener w Sandomierzu... temat otwarty, żeby się spotkać... i jak to Rafał napisał "zrobilibyśmy... "małe co - nie - co" :mrgreen:" ;)

Bodzioch Marek napisał(a):... Pani Agnieszka jest lekko niedoświetlona zwłaszcza on nosa w dół....

P.S. 2 :D Już tylko "lekko niedoświetlona" a nie o dwie działki... idzie ku lepszemu :D jeszcze raz dzięki :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2009 16:40

Leszek Skupin napisał(a):...Pierwszy był raczej pod znakiem landszaftów, drugi możnaby postawić pod znakiem portretów plenerowych... :?::?::?::?: :roll:

Lesiu odwrotnie z tymi dniami :lol:
Dzień PO chcesz portrety robić :?:
Przecież wiesz jak wtedy człowiek wygląda :lool: :mrgreen: :lool:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2009 16:51

Piotruś chodziło mi o I i II foto-cro-pl-ener, a nie o kolejność dni :lool: :oczko_usmiech:

Jasne, że portretowo to raczej pierwszego dnia :lool: bo po "zrobilibyśmy... "małe co - nie - co" :mrgreen:" to nie ma co liczyć na portrety :lool:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.03.2009 17:02

Leszku teraz widzę..:) zbliż tę lampę z parasolka a będziesz miał bardziej miekkie cienie, dałbym ją nawet ok 70-100cm od twarzy na wysokosci twarzy, z drugiej blenda (kawaek styropianu nie jest chyba drogi ) pionowo i z płaszczyzną ustawioną równolegle do osi obiektywu. z góry od tyłu, lekko z prawego boku, zaświeciłbym drugą lampką (siła błysku raczej nie wpływa bezposrednio na zmiekczenie swiatła ). Czas równiez nie wpływa na na ekspozycję (mówię o warunkach w których swiatło zastane nie bierze udziału w ekspozycji ). Mozesz regulować praktycznie przesłona, ISO i siła błysku. Oddalanie i przybliżanie natomiast wpływa na rozproszenie światła.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.03.2009 17:11

Leszek Skupin napisał(a):Piotruś chodziło mi o I i II foto-cro-pl-ener, a nie o kolejność dni :lool: :oczko_usmiech:

Jasne, że portretowo to raczej pierwszego dnia :lool: bo po "zrobilibyśmy... "małe co - nie - co" :mrgreen:" to nie ma co liczyć na portrety :lool:
a ja mysle, że wręcz przeciwnie, wreszcie byłoby co poogladać... :lol: :lol:

Obrazek
zdjecie nie moje, ale kolegi z innego forum, cholera nie moge znaleźć nicka, myslę że sie nie pogniewa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Portrety - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone