Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 21.01.2010 18:07

mutiaq napisał(a):Kiedy będą następne pyszności?
Ten temat jest jednym z moich faworytów, uwielbiam go przegladać od czasu do czasu, bardzo smakowity... :lol: :lol: :D :D


Masz tak jak ja :lol: :lol: :lol: Dodałabym nawet, że to najlepsza dieta-cud. Jak jestem głodna i tu zajrzę, i jak się tak napatrzę :wink: :lol: to mi i głód przechodzi :lol:

To teraz takie coś - pomysł nie mój - podpatrzone, podsłuchane i wypróbowane do tego stopnia, że to ponoć porcja dla 4 osób, a ja wciągnę sama podczas dwóch odcinków House'a ;)

Sałatka pachnąca wiosną :hearts:

- paczka paluszków krabowych
- paczka makaronu ryżowego (te przezroczyste glisty :lol: )
- kukurydza
- ogórek zielony
- pęczek koperku lub/i pietruszki
- cytryna
- sól, pieprz, 2-3 łyżki majonezu kieleckiego

Paluszki krabowe rozmrozić, pokroić i skropić sokiem z cytryny (niech sobie posiedzą w tej cytrynie, a my robimy resztę).
Makaron przygotować tak, jak napisali i pokroić na krótsze glistki :lool: , ogórka zetrzeć na dużych oczkach, koperek i/lub pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z kukurydzą. Doprawić, dodać majonez.

Dla mnie szał - koperek i ogórek przynoszą cudowny smak i zapach wiosny!!!
Potem już nic nie robić tylko usiąść pod palmą lub draceną, zapakować się w kocyk i czekać na czarującego House'a (czwartki o 20.40 TVP 2) :lool:

Jak zwykle moje komórkowe nocne zdjęcie niezbyt ciekawe, ale nie zrażajcie się tylko sobie zróbcie tę pychotę. Zdecydowanie lepiej wygląda na żywo. O smaku nie wspomnę :)

Obrazek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Faszerowany filet z indyka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.01.2010 18:17

mutiaq napisał(a):Kiedy będą następne pyszności?
Ten temat jest jednym z moich faworytów, uwielbiam go przegladać od czasu do czasu, bardzo smakowity... :lol: :lol: :D :D


Jak się to mówi: chcesz, to masz!!!!!!!!

Strasznie zimowo, ale dalej karnawał. Trzeba by coś zrobić tak aby odczarować mrozy, naostrzyć zmysły i apetyt ugasić!!!! Trochę szaleństwa nie zaszkodzi...

Dzisiaj proponuje roladę z piersi indyka z faszerowaną owocami. To jest ukłon w stronę mojej żony, która lubi takie połączenia, więc skonstruowałem coś takiego, akurat przyszli znajomi, wiec zastaw się, a postaw się lub coś w tym rodzaju...
Składniki:

Podstawową sprawą jest fajny filet z piersi indyka, no taki ok. 1,5 kg, myjemy, rozcinamy na całej długości, aby utworzyć jak największą powierzchnię


Obrazek

Czym faszerujemy, najpierw trochę soli, smarujemy tuszkę, zioła, jeśli takie jest wasze życzenie. Ale główna sprawa to morele suszone, dobre, lekko nacinamy i wkładamy pocięty na kawałki czosnek. I teraz najważniejsze, żurawina spożywcza, taka już trochę kandyzowana.


Obrazek

Można jeszcze dodać rodzynki, trochę tartego sera żółtego, ale nie koniecznie.

Obrazek

Wszystko układamy na filecie, można domieszać jeszcze jajko, ale nie nie obowiązkowo. teraz najważniejsze. Zwijamy filet i obwiązujemy go takim kulinarnym sznurkiem, w sklepach można kupić, ja miałem starą szpulkę lnu chirurgicznego, ale wszystko jest dobre..., jak obwiązać, fotka niżej. Potem posypujemy ostrymi ziołami, lekko opruszyć mąką. Teraz obsmażamy na rozgrzanej patelni, trochę oleju, trochę masła.


Obrazek

Całość zawijamy w folii aluminiowej, trochę masła, soli i ziół. Pieczemy w piekarniku tak jakieś 60 minut, to zależy od wydolności waszego0 piekarnika, termoobiegu lub innych cudów, ja mam zwyczajny, to piekłem nieco dłużej...

Obrazek

Tniemy na porządne plastry, i serwujemy...

Obrazek

A dajcie do tego co chcecie...

Pozdrawiam i smaczków w karnawale, życzę, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.01.2010 18:18

shtriga napisał(a):



Dla mnie szał - koperek i ogórek przynoszą cudowny smak i zapach wiosny!!!



Całkowicie zgadzam się z Twoim smakiem--to jest szał dla podniebienia, też zjadam porcję przeznaczoną dla większej ilości osób.
Makaron ryżowy, lekko twardawy, "strzela" przy jedzeniu, uwielbiam to :D :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.01.2010 19:39

Przyszła zima, śmiechu nima
To prawda, mrozy poniżej 20 stopni, wszyscy zmarznięci, zadziwieni, do lata daleko...
Na taką pogodę idealna jest Fasolka po Bretońsku, co niebądź to znaczy, danie smaczne i pożywne. Właśnie objadamy się z wielka przyjemnością, taki przywilej zimowej atmosfery.
Jak ja zrobić, bardzo proste. Kwestia składników. Na duży gar potrzebujemy
1kg dużego Jasia- dobrej fasoli
60 dg wędliny, w tym wędzony boczek, kiełbasa- ale nie zwyczajna, tylko dobra.
3 duże cebule, 2 ząbki czosnku
30 dg koncentratu pomidorowego
przyprawy- pieprz, majeranek, papryka w proszku, sól, cukier...

Fasole moczymy po przepłukaniu 24h. Dolewamy wody, tak, aby była ciągle przykryta. Potem gotujemy ją, prawie do miękkości, tak aby była dalej przykryta wodą. Pod koniec nieco solimy.

Obrazek

Boczek kroimy w drobne pasemka, z kiełbasy ściągamy skórę, jeśli gruba, kroimy w półplasterki.

Obrazek

Cebulę kroimy w średnią kostkę, teraz należy ja zeszklić na oleju z masłem...

Obrazek

Wszystko łączymy, dodajemy koncentrat, przyprawy, cukier i sól. Lekko dusimy do połączenia się smaków, zawsze należy spróbować, każdy ma własną ocenę, fasola powinna być miękkawa, a całość pieprzno-słodkawa z wyraźną nutą przypraw...

Obrazek

Nie ma to jak fasola po bretońsku w zimowy dzień. Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.01.2010 19:43

Wygląda bardzo apetycznie... :papa:
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 25.01.2010 22:50

Macieju - nooooo (to do szału podniebienia na koperkowo-ogórkowy smak wiosny :lol: )

Zainspirowana Grzegorzowym indykiem tak się ześliniłam, że wczoraj nadziewałam kurze biusty śliwkami i wypanierowałam w migdałach. Też pychota.

A teraz na widok tej fasolki to nie wiem co zrobić... Zima jak nic przyszła. Ja już dawno nie miałam smaków na takie jedzenie :lol: :lol: :lol:

Wszystkim - miłego, gorrrrącego pobytu przy palnikach, piekarnikach itp. :lol: :lol: :lol:
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 01.02.2010 19:56

W piątek odwiedziłem Lidla. W szafie z mrożonkami wpadły mi w oko przegrzebki z ikrą. 8O
Muszle św. Jakuba czyli ; Meso školjke s ikrom iz ribolovnog Čileu;
Dziś poszły na patelnię. Rewelacja!!! Palce lizać!! Tak smakują i wyglądają. :lol:
Jak zjadłem przypomniało mi się, że posiadam takie coś jak aparat fotograficzny :oops: , ale było już po zamiatane. Oczywiście dla smakoszy owoców morza.

Na opakowaniu znalazłem takie coś ; Proizvedeno u Francusko. Uvoznik: Lidl Hrvatska Novi Zagreb;.
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 01.02.2010 20:46

shtriga napisał(a):
mutiaq napisał(a):Kiedy będą następne pyszności?
Ten temat jest jednym z moich faworytów, uwielbiam go przegladać od czasu do czasu, bardzo smakowity... :lol: :lol: :D :D


Masz tak jak ja :lol: :lol: :lol: Dodałabym nawet, że to najlepsza dieta-cud. Jak jestem głodna i tu zajrzę, i jak się tak napatrzę :wink: :lol: to mi i głód przechodzi :lol:

Dla mnie to nie dieta, jak się napatrzę i mi śnianki zaczną produkcję, to nie ma przeproś, muszę zrobić "wiaderecko" ;)
(Baj de łej.. Mam taką samą miskę :lool: :oczko_usmiech: )

Grzegorz Ćwik napisał(a):(...)
Nie ma to jak fasola po bretońsku w zimowy dzień. Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:

O tak, zrobiłam ostatnio dwa razy :D
Taka była dobra, że na śniadanie nawet jadłam :P
Tylko wtedy broń Boże z ogniem podchodzić :lool: :lool: :mrgreen:
Pyszności...

Jurek napisał(a):W piątek odwiedziłem Lidla. W szafie z mrożonkami wpadły mi w oko przegrzebki z ikrą. 8O
Muszle św. Jakuba czyli ; Meso školjke s ikrom iz ribolovnog Čileu;
Dziś poszły na patelnię. Rewelacja!!! Palce lizać!! Tak smakują i wyglądają. :lol:
(...)

Jakoś nigdy nie byłam w Lidlu, u mnie nie ma, a jak gdzieś jadę, to nigdy mi nie po drodze, muszę drogi zmienić 8) :lol: :D
Pozdrawiam serdecznie!! :D
joasiasok
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 249
Dołączył(a): 27.01.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 05.02.2010 11:44

u nas też właśnie został pożarty gar fasolki! Zimowo, zimowo!
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 10.02.2010 12:21

Pytanko :)
Zakupiłam takie cuś:
Obrazek
I chciałabym z nich coś dobrego zrobić, macie jakiś przepis na pyszną sałatkę (albo coś innego!) z krewetkami?
Nie umiem jeszcze dobrze dobierać smaków, a chciałabym coś sprawdzonego :)
Tylko bez porów, bo nie lubię 8) ;)
Chyba zaraz same zjem ;)
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.02.2010 12:38

Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 10.02.2010 13:28

mutiaq napisał(a):Zakupiłam takie cuś.....

koktailowe to raczej do sałatki ewentualnie położyć na pizzę.


Ja kupuje krewetki tygrysie i robię tak:
usuwam z krewetek odwłok, żona przygotowuje mi ciasto naleśnikowe ;), krewetki zanurzam w cieście, czekam aż ociekną i wrzucam do frytkownicy na 3 minuty. Podaję z sosem (robię SAM) majonezowym (majonez, czosnek i cytryna).

PALCE LIZAĆ !!!
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 10.02.2010 13:30

JacYamaha napisał(a):http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=448463#448463
i bez pora


Ooooo, dopiero teraz otworzyłem link - robię podobnie jak Grzegorz. Muszę spróbować z ogonkami, bo rzeczywiście palce mam całe w cieście :)
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.02.2010 18:43

Żeby nie było, że OT, to obśliniłem się cały :D
Żona u lekarza, a ja się jakąś torebką musiałem obejść.
Podobno coś mi zostawiła, ale jak to znaleźć?

No nic, w ramach OT'a - jak wy robicie linki, żeby w punkt trafiły?
Bo mi się zawsze na górze strony otwiera :?

PS może te królewskie dziś spróbuję zrobić?
Od czegoś wypada zacząć naukę :wink:
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 10.02.2010 20:21

Jacyamaha!
Dzięki! A te krewetki tam w czymś są? -Masełko czy coś?
:lol:
Jutro trzeba wypróbować! 8)

weldon napisał(a):(...)
No nic, w ramach OT'a - jak wy robicie linki, żeby w punkt trafiły?
Bo mi się zawsze na górze strony otwiera :? (...)

W każdym poście masz taki kwadracik, jak na niego klikniesz, to tak jakby strona otwierała się od tego właśnie postu.
Wtedy kopiujesz linka i otworzy się tak jak trzeba :)
Mam nadzieje, że zrozumiałeś ;) :roll: :wink:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone