Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 02.10.2009 18:56

Zaponiałam dodać, że własnie dzisiaj mnie od rana naszło na papryki faszerowane i zrobiłam :)
A później dopiero na forum zobaczyłam, że też są.
Moje są z ryżem, mielonym i pieczarkami, a na górze przykryte żółtym serem.
Mniam :D
Pozdrówki!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.10.2009 15:35

mutiaq napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):Dzisiaj opychamy się owocami morza. Po Chorwacku, czyli trochę oliwy z oliwek, białego wina, trochę masła, przyprawy, może być świeża kolendra lub natka pietruszki, i na patelnię....

Obrazek


Która patelnia wam bardziej odpowiada?????


Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

OOO NIEEEE!!!
TO NIE FER(fair ;) ) :P
Ja chcę takie pyszności!!!
To chorwackie czy mnożonki w PL kupione?
I Jeśli mrożone, to po czym poznać, że świeże są, tzn mrożone, ale nie zepsute....?
Jakie pyszności.... ehh.... :roll: 8O :cry: :wink: :D



To niestety mrożonki, ale oczywiście w dacie, trzeba uważać na kolor, strukture, i oczywiście na termin ważności.

Ale najlepiej to kupować w Cro lub obojętnie gdzie, ale nad ciepłym morzem, z porannego połowu , o takie...

Obrazek

Myślę, że z takiej lady, tu akurat Brela, niestety drogo.
A taniej, no....

Obrazek

Tu całkiem tanio, bo wprost z łodzi rybackiej. Makarska, nadbrzeże...


A i oczywiście kalmary można też zakupić, potem nafaszerować i na ruszt...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 04.10.2009 22:46

A jaki ma być ten kolor i struktura?
(Żadne pytania podobno głupie nie są ;) ).
A że mój amore i ja również, uwielbiamy "robactwo morskie", to chciałabym coś wymodzić pysznego, tylko tych mrożonek się boję..
Kupiłam kiedyś jakąś mieszankę f.di.mare i śmierdziała niemiłosiernie po rozpieczętowaniu...
Dlatego się boję kupować.., bo nie wiem co i jak ma wyglądać... :?
Pewnie lepiej na wagę niż jakieś takie mixy ? :?
Najlepiej żeby mi to ktoś zrobił i problem z głowy ;)
(Dopiero zaczynam eksperymentować z takimi pysznościami i chciałabym wszystko na raz, a tu się nie da). :cry: :roll: :wink: :D
A jak tu widzę takie..................... 8O
No nie no nie no nie noooo.....
Mniam! :>

Pozdrówka!
Jacek L
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 629
Dołączył(a): 10.01.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 05.10.2009 10:49

mutiaq napisał(a):A że mój amore i ja również, uwielbiamy "robactwo morskie", to chciałabym coś wymodzić pysznego, tylko tych mrożonek się boję..


Dobre określenie - mocne :D
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 05.10.2009 11:40

:oops:
:wink:
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.10.2009 12:48

Kupiłam kiedyś jakąś mieszankę f.di.mare i śmierdziała niemiłosiernie po rozpieczętowaniu...


tak już z nimi jest - nie zrażaj się :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.10.2009 18:40

Osobiście, dla mnie, najlepsze z owoców morza to KREWETKI.
Jasne, że najlepsze są świeże, tylko dla nas tu w Polsce trudno dostępne, ale są. W dużych i specjalistycznych marketach, zwykle leżą na kupie lodu, i trzeba się im bacznie przyjrzeć. Muszą wyglądać jędrnie, nie mogą cuchnąć.
Też należy rozważyć opcję krewetek mrożonych, czym większe tym droższe. Coś za coś.
Najlepsze tak jak powiedziałem duszone kilka minut w winie, maśle, oliwa, trochę czosnku, nie krojonego, na koniec nieco natki pietruszki, gorące wyłożyć na talerz...

Gdzie jadłem dobre krewetki-

Obrazek

W Belgii, świeże , prosto z morza, bo niedaleko i dobry gatunek, KRÓLEWSKIE, genialne, z sosem czosnkowym, i jasne belgijskie nieklarowane piwo...

Obrazek

W Singapurze, z zalewy, potem grillowane, podane na liściu bananowca...

Obrazek

W Indonezji, wyspa Jawa, gdzieś tam w knajpie, popijane piwem rodzimym Bintang. Tutaj krewetki w jakimś niesamowicie przyprawionym cieście, smażone na wooku, jasne że podawane z ryżem, bo tam z ryżem podawane jest wszystko... I piekielnie ostry sos chili...

I tu chciałem stworzyć swoją wersje tych ostatnich robionych w cieście...

Krewetki świeże, no z lodu w markecie. Umyte, obrane pancerzyki - o jeśli sa w miarę świeże, to w czasie odrywania pancerza nie rozlatują się na strzępy. Przelać wrzątkiem na sicie, trochę posolić, pokropić sokiem z wyciśniętej bezpośrednio cytryny...
Ciasto piwne- takie jak na naleśniki, ale zamiast mleka dodajemy piwo, ciasto takie średnio gęste. Pieprz czarny, a lepiej biały, trochę soli, gałki muszkatułowej, odrobina proszku do pieczenia.

Obrazek

A, zostawiamy krewetkom ogonki, no tak aby było za co trzymać. Teraz dokładnie maczamy w cieście i na patelnię z olejem...

Obrazek

Na chwilę na bibułę, aby odsączyć z oleju i podajemy gorące, smacznego.

Pozdrawiam. Grzegorz, :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.10.2009 11:08

Po wieloletnich doświadczeniach wiem, że dla mnie najlepsze w Cro są świeże kalmary. Trzeba zacząć od zdobycia min dwóch dobrych łowczyń tych stworzeń
Obrazek
Te dwie Panie na pewno coś złowią, zresztą pierwsze wyniki łowów już pokazują
Obrazek
Kalmary prosto z morza, niemrożone mają całkiem inny smak niż te sklepowe. Trzeba tylko w odpowiednim momencie wyjąć je z rusztu, aby nie były "gąbczaste"
Obrazek
Do polania służy oliwa, my lubimy z natką i czosnkiem
Obrazek
Najczęściej do kalmarów podajemy kruh, w tym roku były także ziemniaki, ugotowane, utłuczone i polane oliwą.
Obrazek
Jedzonko zaczynaliśmy małą szklaneczką rakij, rogaca lub mirty
Obrazek
Do popijania kalmarów chyba powinno być białe wino, jednak wybraliśmy miejscowego Plavaca, a na koniec kieliszeczek domowego Dingaca.
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.10.2009 16:35

Jeszcze nigdy nie smażyłem kalmarów na ruszcie.
Jak rozpoznać ten odpowiedni moment żeby kalmary zdjąć z rusztu?
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.10.2009 16:52

No na Zlocie poszła w doborowym towarzystwie identyczna buteleczka Plavca i wspomnianego Dingaca... :) Juz mnie ze 3 razy Bobo zapraszał na październik na połów kalmarów... Ale człowiek zarobiony... :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.10.2009 15:57

Przyjemnie powspominać, niestety lato gwałtownie odeszło, niespodziewanie pojawiła się zima!!!!!

To jeszcze ostatni raz rzut oka na letnie grillowanie. Letnie szaszłyki...

Warzywa- typowe dla letnich kompozycji, również Cro kompozycji. Czyli kolorowa papryka, cukinia, bakłażan, cebula dymka, może być pieczarka. Wszystko kroimy w kostkę, do miski, przyprawy typu curry, pieprz, sol, trochę oliwy, ocet balsamiczny.

Obrazek

Mięso, jakie chcecie, ja używam głównie tego, które się potem szybko grilluje czyli filet z kurczaka lub indyka, tu duża dowolność. Też wypada zamarynować, każdy ma swój sposób. I robimy szaszłyki.

Obrazek

Ważne by szaszłyki nie były za suche, bo się szybko spalą, nic dobrego. Można w trakcie grillowania polewać pozostałą zalewą, a nawet skrapiać nieco piwem wymieszanym z przyprawami...


Obrazek

A dobrze też dodać pomidory koktajlowe, bo super się komponują. I już mamy kolorowe letnie szaszłyki, Smacznego.

Pozdrawiam, niestety już jesienno-zimowo, ale gorąco, Grzegorz.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.10.2009 20:04

Kevlar napisał(a):Jeszcze nigdy nie smażyłem kalmarów na ruszcie.
Jak rozpoznać ten odpowiedni moment żeby kalmary zdjąć z rusztu?


Jak Ci powiedzieć :?: jak wyczuć właściwy moment :?: podglądałem Ivo, doświadczenie czyni mistrza :D :D
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2009 14:22

Wspomnienie po letnich owocach morza.

Potrzebne będą:
Krewetki (mogą być mrożone)
Obrazek

Pieczarki
Obrazek

Ryż
Obrazek

Sosik np. z białym winem lub inny
Obrazek
Obrazek

Przygotowanie:
Pieczarki wedle uznania, na patelnie i trochę podusić
Obrazek
Obrazek

To samo z krewetkami
Obrazek

Teraz połączyć razem
Obrazek

Zalać sosem
Obrazek

Ryż na talerz i zalać całym farszem
Obrazek

Do tego kieliszek winka.

Smacznego !
Tymona
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2140
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 27.10.2009 14:30

Jacek, tego nie robi się koleżankom, które jeszcze obiadu nie jadły :evil: :wink: :lol:
Ania W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1993
Dołączył(a): 29.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 27.10.2009 14:41

Jacek nie wiedziałam, że z Ciebie taki kucharz. :D
Chłopak na medal.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone