Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.06.2009 18:46

Kolega to ma serce do kuchni. Jakież to pyszności, a jak sporzadzone i jak ładnie podane. Hm, głodny jestem.
Tomrz
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 43
Dołączył(a): 18.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomrz » 25.06.2009 08:37

Grzegorz Ćwik napisał(a):W takim razie zalewamy jeszcze raz... Czy taki zestaw jest korzystniejszy????

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz, :wink: :lol:

Rakija w smaku podobna jest do sznapsa z Austrii??
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.06.2009 11:44

Rakija to typowy bimberek bałkański z winogron. Niczym nie różni się od bułgarskiej grozdowej rakiji, czy też podobnych. Najważniejsze, że poniewiera. Smak, no to zupełnie inna sprawa. Poza tym istnieją bardziej szlachetne odmiany tego trunku, np. 3x destylowany lub z różnymi dodatkami, głownie ziołowymi.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink:
apacz27
Plażowicz
Avatar użytkownika
Posty: 8
Dołączył(a): 10.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) apacz27 » 08.07.2009 23:29

mam pytanko odnośnie wekowania..przygotowuje parę obiadków, ale mam coraz więcej wątpliwości z tym związanych, a właściwie z ewentualnym spożywaniem tego...naczytałem się już o jadzie kiełbasianym na przykład, że nie da się go rozpoznać, nie ma smaku itp...jak to jest z zepsutym wekiem?..jak go otworzę to od razu poznam czy jest dobry do spożycia czy ciężko to rozpoznać..mam dwójkę maluchów i głównie o nich mi chodzi...wymyśliłem już, że będę próbował dany obiad z 2h wcześniej i obserwował siebie :lol: ale np jad kiełbasiany rozwija się od 12h do 36h ...jak to z tym jest?
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2009 07:05

Poczytaj o objawach tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_j ... 82basianym
Któregoś roku zrobiłem kilka weków ale raz tylko odgotowałem - skutek był taki, że kilka poszło do kosza - po otwarciu potrawa w słoiku zaczęła hmmmm "bultogać" tak bym to nazwał.
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2009 07:30

Tu jeszcze kolega Janniko podaje przepis na weki:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=349584#349584
apacz27
Plażowicz
Avatar użytkownika
Posty: 8
Dołączył(a): 10.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) apacz27 » 10.07.2009 01:05

objawy zatrucia to w miarę znam, tylko czy rozpoznam, że wek się zepsuł zawczasu, a nie siedząc całą noc na toalecie :lol: druga rzecz... gotowały mi się dzisiaj 2 raz słoiki i po wyciągnięciu sprawdzałem-dokręcałem nakrętki i oczywiście dwie przekręciłem...czy wystarczy w tej sytuacji zmienić nakrętkę i powtórzyć proces od nowa z tymi słoikami?..czy dokręcacie po każdym gotowaniu nakrętki?..jeden mi już dziwnie syczał i tak jakby brzydko pachniał :? i poszedł do kosza
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2009 21:00

apacz27 napisał(a):objawy zatrucia to w miarę znam, tylko czy rozpoznam, że wek się zepsuł zawczasu, a nie siedząc całą noc na toalecie :lol: druga rzecz... gotowały mi się dzisiaj 2 raz słoiki i po wyciągnięciu sprawdzałem-dokręcałem nakrętki i oczywiście dwie przekręciłem...czy wystarczy w tej sytuacji zmienić nakrętkę i powtórzyć proces od nowa z tymi słoikami?..czy dokręcacie po każdym gotowaniu nakrętki?..jeden mi już dziwnie syczał i tak jakby brzydko pachniał :? i poszedł do kosza


Czy wek dobry rozpoznasz po zapachu :wink: i po smaku - wystarczy lekko spróbować sos, jak kwaskowaty, to znaczy że zepsuty.

Odnośnie słoików i zakrętek, to polecam udać się do sklepu i zakupić do wekowania nowe, nieużywane.

Zakrętek nigdy nie dokręcam, ale po zagotowaniu odwracam słoiki do góry dnem.

Do weków z mięsem nigdy nie dodawałem cebuli i mąki, tylko przyprawy - żaden słoik nigdy w Chorwacji mi nie zasyczał :lol: a po otwarciu pachniał pięknie :lol: :lol:
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.07.2009 06:41

Janusz Bajcer napisał(a):...Do weków z mięsem nigdy nie dodawałem cebuli i mąki, tylko przyprawy -...


O ile dobrze pamiętam to cebula po kilku dniach zaczyna fermentować więc raczej jest nie wskazana w wekach.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
papryka faszerowana

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.07.2009 12:52

Jedno z najbardziej znanych, lubianych i poszukiwanych dań, obecnie nie tylko z obszaru morza śródziemnego. To Papryka Faszerowana.

Nie ważne czym faszerowana, ważny jest sam zamysł i sposób przygotowania. Robiłem rożne odmiany faszerowanej papryki na rożnych wycieczkach, zarówno w Cro, we Włoszech, w Bułgarii, bo to właśnie przysmak wywodzący się z tych rejonów. Jasne, że prościej pójść do tawerny, zamówić, zjeść. Tak też można, ale jest to tak proste danie, takie, że można je przygotować samemu, a ile przyjemności w trakcie jedzenia!!!!

Składniki faszerowanej papryki to głównie sama papryka, ja wybieram głównie taką białą paprykę, ma fajną skórkę, nie za grubą. Ilość papryk - tyle ile dokładnie wejdzie do naczynia, w którym będziemy ją dusili.

Obrazek

I od razu przepraszam, ale akurat w tym miejscu pokazuje naszą rodzimą odmianę faszerowania z kurkami, akurat jeszcze nie wyjechałem na wczasy.
oprócz kurek, skład obowiązkowy:
- 3 cebule
- mięso mielone np. 30-50dg, w wersji kempingowej puszka dobrej mielonki np. gulasz angielski,
- ryż, ugotowane nie tak do końca- 2 torebki
- 2 jajka, może być trochę tartego sera żółtego
- przyprawy- pieprz, ja lubię czubrice, a u nas dostępny cząber, taki ukłon w stronę Bałkanów, albo bazylia, oregano, ja do kurek oczywiście dodałem koperek.
- do sosu kilka pomidorów bez skórki, pokrojonych, duszonych z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i przyprawami, które lubimy, ale musi być coś ostrego, najlepiej ostra papryka w proszku, trochę cukru, soli, koncentrat, o.

Obrazek

W tej wersji dusze kurki na maśle z odrobiną oliwki, cebulką, wystarczy kilka minut, max 10.

Teraz po wypatroszeniu papryki, o właśnie tak, usuwając tylko część przy ogonku, nie uszkadzając reszty,

Obrazek

Faszerujemy: ryż al dente, usmażone grzyby, w innej wersji polecam pieczarki, też genialne. Zioła, 2 jajka, trochę sera tartego, dosmakować solą, pieprzem.

Obrazek

W wersji mięsnej teraz dodajemy mielone lub drobno pokrojoną konserwę. Cząber, bo lubię...

Faszerujemy małą łyżeczką , a dopychamy swoim palcem, tak praktyczniej...
Do gara, tu mamy jeden wegetariański, drugi z mięsem. Zalewamy do połowy wysokości papryki, która jest dobrze upchana w naczyniu wodą, nie więcej. Trochę oleju i soli, przykrywamy, dusimy do momentu, gdy papryka stanie się miękkawa. Sprawdzamy to widelcem.

Obrazek

Kwestia podania, jest wasza. Sos pomidorowy z ziołami, ostry, pachnący, gorąca papryka prosto z gara, najlepsze jedzenie jakie można sobie wyobrazić nad gorącym morzem, którego i wam i sobie jeszcze życzę. A do tego chłodne wino...
A co, nie można sobie pomarzyć...

Obrazek

Smacznego i pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
na targu w Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.08.2009 08:44

Targ warzywno-owocowy to niesamowite, bajeczne miejsce, nie ważne gdzie byście nie byli. Wszędzie można odnaleźć miejscowy koloryt, niepowtarzalny charakter przekupniów sprzedających na bazarze, a przede wszystkim, to czym oni handlują. Wszędzie gdzie jestem za granicą staram się odnaleźć takie miejsce i przeniknąć jego atmosferę. Ostatnio zauroczyły mnie genialne bazarki w Indonezji, ale dzisiaj kilka refleksji z Cro.
Targ w Makarskiej, miejsce- Riwiera Makarska, przedpołudnie, dzień wrześniowy.

Obrazek

Wystarczy lekko skręcić w lewo od głównego placu w Makarskiej i już jesteśmy na targu. Niesamowita kakofonia kolorów, zapachów, plątanina dojrzałych owoców. Tu figi, winogrona, arbuzy...

Obrazek

Miejscowe sery, jasne, ze możemy spróbować...

Obrazek

No i oczywiście, to co zwykle pobudza nas najbardziej, wybór miejscowych trunków...

Obrazek

Rakija, trawarica, miejscowe owocowe nalewki, prosek, wina... Brać i wybierać proszę zacnych crofanów, jasne że tu wszystko jest pod turystów, ale z drugiej strony, dlaczego nie????

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.10.2009 08:42

Dzisiaj opychamy się owocami morza. Po Chorwacku, czyli trochę oliwy z oliwek, białego wina, trochę masła, przyprawy, może być świeża kolendra lub natka pietruszki, i na patelnię....

Obrazek


Która patelnia wam bardziej odpowiada?????


Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
mroków
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 28
Dołączył(a): 02.07.2009
Re: papryka faszerowana

Nieprzeczytany postnapisał(a) mroków » 02.10.2009 09:33

Grzegorz Ćwik napisał(a):Jedno z najbardziej znanych, lubianych i poszukiwanych dań, obecnie nie tylko z obszaru morza śródziemnego. To Papryka Faszerowana.

Nie ważne czym faszerowana, ważny jest sam zamysł i sposób przygotowania. Robiłem rożne odmiany faszerowanej papryki na rożnych wycieczkach, zarówno w Cro, we Włoszech, w Bułgarii, bo to właśnie przysmak wywodzący się z tych rejonów. Jasne, że prościej pójść do tawerny, zamówić, zjeść. Tak też można, ale jest to tak proste danie, takie, że można je przygotować samemu, a ile przyjemności w trakcie jedzenia!!!!

Składniki faszerowanej papryki to głównie sama papryka, ja wybieram głównie taką białą paprykę, ma fajną skórkę, nie za grubą. Ilość papryk - tyle ile dokładnie wejdzie do naczynia, w którym będziemy ją dusili.

Obrazek

I od razu przepraszam, ale akurat w tym miejscu pokazuje naszą rodzimą odmianę faszerowania z kurkami, akurat jeszcze nie wyjechałem na wczasy.
oprócz kurek, skład obowiązkowy:
- 3 cebule
- mięso mielone np. 30-50dg, w wersji kempingowej puszka dobrej mielonki np. gulasz angielski,
- ryż, ugotowane nie tak do końca- 2 torebki
- 2 jajka, może być trochę tartego sera żółtego
- przyprawy- pieprz, ja lubię czubrice, a u nas dostępny cząber, taki ukłon w stronę Bałkanów, albo bazylia, oregano, ja do kurek oczywiście dodałem koperek.
- do sosu kilka pomidorów bez skórki, pokrojonych, duszonych z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i przyprawami, które lubimy, ale musi być coś ostrego, najlepiej ostra papryka w proszku, trochę cukru, soli, koncentrat, o.

Obrazek

W tej wersji dusze kurki na maśle z odrobiną oliwki, cebulką, wystarczy kilka minut, max 10.

Teraz po wypatroszeniu papryki, o właśnie tak, usuwając tylko część przy ogonku, nie uszkadzając reszty,

Obrazek

Faszerujemy: ryż al dente, usmażone grzyby, w innej wersji polecam pieczarki, też genialne. Zioła, 2 jajka, trochę sera tartego, dosmakować solą, pieprzem.

Obrazek

W wersji mięsnej teraz dodajemy mielone lub drobno pokrojoną konserwę. Cząber, bo lubię...

Faszerujemy małą łyżeczką , a dopychamy swoim palcem, tak praktyczniej...
Do gara, tu mamy jeden wegetariański, drugi z mięsem. Zalewamy do połowy wysokości papryki, która jest dobrze upchana w naczyniu wodą, nie więcej. Trochę oleju i soli, przykrywamy, dusimy do momentu, gdy papryka stanie się miękkawa. Sprawdzamy to widelcem.

Obrazek

Kwestia podania, jest wasza. Sos pomidorowy z ziołami, ostry, pachnący, gorąca papryka prosto z gara, najlepsze jedzenie jakie można sobie wyobrazić nad gorącym morzem, którego i wam i sobie jeszcze życzę. A do tego chłodne wino...
A co, nie można sobie pomarzyć...

Obrazek

Smacznego i pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:






Witam,
Wiem że w polowych warunkach najlepiej używac suszonych przypraw w torebkach , ale spróbujcie jak najwięcej w kuchni stosować świeżych ziół i przypraw (np .nigdy nie używajcie mielonego pieprzu tylko zakupcie młynek do pieprzu ) ,
a potrawy zyskają zupełnie nowe smaki
Pozdr
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 02.10.2009 13:39

Grzegorz Ćwik napisał(a):Dzisiaj opychamy się owocami morza. Po Chorwacku, czyli trochę oliwy z oliwek, białego wina, trochę masła, przyprawy, może być świeża kolendra lub natka pietruszki, i na patelnię....

Obrazek


Która patelnia wam bardziej odpowiada?????


Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

OOO NIEEEE!!!
TO NIE FER(fair ;) ) :P
Ja chcę takie pyszności!!!
To chorwackie czy mnożonki w PL kupione?
I Jeśli mrożone, to po czym poznać, że świeże są, tzn mrożone, ale nie zepsute....?
Jakie pyszności.... ehh.... :roll: 8O :cry: :wink: :D
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 02.10.2009 15:31

Grzegorzu ze zniecierpliwieniem czekałem na Twój kolejny przepis i się doczekałem. Jutro faszeruję papryki.
Masz talent i serce do gotowania.
Pozdrawiam i będę czekał na kolejne przepisy. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone