Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po trochu i po łebkach, czyli pod namiot do Grecji - 2011.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2011 14:17

fiolek napisał(a):pozdrawiam współmieszkańca :lol: :wink:

Taaa....poza tym weekendem na "scyzorykowym", to jeszcze wcześniej przez pięć lat mieszkaliśmy w tym samym mieście :wink:

Pozdrowienia też dla obu Smoków - Twojego i Wawelskiego :wink:
Interseal
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2011 23:58

Więc kilka zdjęć ze spaceru po plaży. Spodziewany klif, to niewielkie urwisko skalne zbudowane ze skał, które nijak nie pasują do piaszczytego dna.

Ten fragment eygląda jak podmyty blok betonowy.
Obrazek

Obrazek

Patrząc z daleka, byłem przekonany, że to skały przywiezione i wysypane tutaj dla ochrony lądu przed falami.
Obrazek

Towarzyszka spaceru
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kącik naturystyczny.
Obrazek

Obrazek

Spacerek fajny... ale żebym się zapomniał w czasie i przestrzeni, jak to nie raz i nie dwa w Chorwacji bywało, to nie.... :)

c.d.n.
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 19.07.2011 00:04

haaa, dziś w nocy się załapałem na kilka kadrów :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 00:26

Wokół Sithonii

Kolejny dzień to wyjazd na wycieczkę wokół Sithonii (dla przypomnienia - środkowego palca Chalkidiki).

Pomimo zachęty Pani z Polski pracującej na polu namiotowym, omijamy z daleka Porto Carras ze swoimi kasynami, basenami i hotelami.. a ciągnie nas raczej do stromych kamienistych fragmentów tej części wybrzeża.

Na początek Neos Marmaras. Małe miasteczko z portem i duuużym targiem, na którym można kupić wszystko - od grzebienia po ośmiornicę.

gdzieś wzdłuż drogi
Obrazek

Parkujemy na nadbrzeżu. W oddali "palec" Kassandry a pod nogami zadaszenie targowiska
Obrazek

Droga do portu
Obrazek

Jak widać, tłoku nie ma. Cisza i spokój, żadnych statków wycieczkowych, komercyjnych fishpikników, wycieczek... hmmm,
Obrazek

Obrazek

Zaczyna się pojawiać śródziemnomorski klimacik. :)
Obrazek

Obrazek

Czas w drogę. Kupujemy jeszcze od sprzedawcy prosto z jego starego dostawczego samochodu oliwki w sosie własnym z gatunku, czy też rodzaju, który pierwszy raz widzimu i degustujemy.. oj będzie się chciało pić.

Samochód na parkingu zablokowany przez niemieckiego Passata, ot kultura. Wyjazd sąsiedniego samochodu pozwala na opuszczenie nasłonecznionego parkingu.
Fajne, klimatyczne są wąskie uliczki Neos Marmaras, którymi wspinamy się w górę.

Obiecaliśmy dzieciakom pokazać żółwie. Czas więc udać się do Toroni.

c.d.n.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.07.2011 00:42

Grecja piękna. Jeszcze żeby Grecy prócz sjesty i innych ciekawostek (np. 14 pensja - oj nie wiem czy nasi górnicy za mój sarkazm się za mnie nie wezmą) wzieli się do roboty to i w Europie byłoby lepiej.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.07.2011 01:14

Interseal napisał(a):Przerwa w związku z wyjadem do Słowacji. Chcieliśmy zobaczyć z bliska te białe skałki na wysokości Trenczyna przy czeskiej granicy, czyli tzw. Vršatské bradlá w Białych Karpatach.

8O 8O 8O :roll:

Ejże, czyżby to były te "Dolomity w miniaturze" położone nad małą wsią, widoczne z autostrady na zachód???
Wracając z CRO ale i jadąc do niej widziałem tę charakterystyczną grupę białych skał. My zahaczyliśmy o skały- ale te w Sulovie. :)
W sobotę rano. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 06:12

Fatamorgana napisał(a):Ejże, czyżby to były te "Dolomity w miniaturze" położone nad małą wsią, widoczne z autostrady na zachód???
Wracając z CRO ale i jadąc do niej widziałem tę charakterystyczną grupę białych skał. My zahaczyliśmy o skały- ale te w Sulovie. :)
W sobotę rano. :wink:

To dokładnie te, o których piszesz. Może kiedyś wkleję kilka zdjęć w wątku "Słowacja".

Sulovskie są chyba ciekawsze i łatwiej dostępne dla przeciętnego turysty, gdyż między skałkami poprowadzone są oficjalne szlaki. Tutaj szlak znakowany okrąża skałki, a na ścieżkach prowadzących na skałki nie ma żadnych informacji, wręcz są zakazy. (Obszar chroniony)

Pozdrawiam.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.07.2011 06:33

Brzmi bardzo fajnie, mam nadzieję że wstawisz troszkę fotek dla większej zachęty :)

Miłego wyjazdu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 10:57

Roxi napisał(a):Brzmi bardzo fajnie, mam nadzieję że wstawisz troszkę fotek dla większej zachęty :)

Tutaj na zachętę trochę z Sulovskich skałek:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=440094#440094

...a z korony Białych Karpat (czyli z minionej niedzieli :wink: ) wkleję, kiedy znajdę trochę czasu wieczorem w domu.

Roxi napisał(a):Miłego wyjazdu.

Będzie "na zaś" ... :)

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 19.07.2011 15:53 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.07.2011 13:10

Trochę mi się czasoprzestrzeń załamała, ale to nic :)

Już nadrabiam i oglądam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 18:20

Wokół Sithonii - wioska Parthenonas

Kiedyś opuszczona, gdyż ludzie zeszli na wybrzeże, stała się atrakcją turystyczną. Skoro stała się atrakcją, to trzeba tam wrócić i założyć tawernę, muzeum, może jakąś kwaterę..? Dlatego sześć kilometrów od drogi głównej znajduje się obecnie była opuszczona wieś Parhenonas :wink: to kilka zdjęć:

Podjazd przypomina trochę drogę do Bast nad Baska Voda... tylko gdzie te góry....?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tawerna podobno prowadzona przez niemiecką parę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjeżdżamy. Tarcza hamulcowa coraz mocniej frezowana przez nagi klocek... w Grecji nauczyłem się prawie bezbłędnie hamować silnikiem :wink:
Obrazek

...tym razem już chyba ku żółwiom do Toroni...

c.d.n.
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 19.07.2011 19:46

A co to jest to coś, z czym zmagają się te Wasze dzieciaki? Notabene bardzo fajne zdjęcie. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 20:10

Joanka23 napisał(a):A co to jest to coś, z czym zmagają się te Wasze dzieciaki? Notabene bardzo fajne zdjęcie. :D

U siebie w stodole miałem kiedyś takie kamienie, ale mniejsze i były to żarna, czyli kamienie do mielenia ziarna na mąkę.

Co do tych, to nie jestem pewien.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 21:11

Po drodze do miasteczka Toroni skręcamy jeszcze na piękną, niedużą, pustą plażę. Dwa parasole, dwie rodziny, pusta kawiarnia, gorący piasek i spokojna, prawie nieruchoma woda...

Obrazek

Obrazek

żal wyjeżdżać, ale do przodu popycha ciekawość zobaczenia plaż na cyplu Sithonii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 21:35

Zatrzymujemy się w miasteczku Toroni.

Obrazek

Dla dzieciaków największą atrakcją mają być wolno żyjące i wolno biegające żółwie zamieszkujące tę rzeczkę.

Obrazek

Ktoś w internecie napisał, że żółwie są płochliwe i nie wiadomo czy wypłyną z zarośli. Na początku wszystko na to wskazywało... jednak jeden po drugim zaczęły odważnie podpływać w naszą stronę.
Pod sam koniec zwiedzania tego naturalnego mini terrarium kolega naliczył 36 sztuk.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu dzeciaki zaczynają sie już nudzić i zabieramy je na lody. Żółwie odpływają z nietęgimi minami - turyści nie byli zbyt chojni. :wink:

Zerkam jeszcze na główna plażę. Ładnie i pusto.
Obrazek

Podjeżdżamy jeszcze pod mały przylądek z ruinami, ale niestety brama jest zamknięta.

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Po trochu i po łebkach, czyli pod namiot do Grecji - 2011. - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone