Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 11.08.2010 18:55

Bobik69 napisał(a):Myślę, że problem leży nie tylko w rodzaju podłogi ale też w jej gabarytach :) Musiałbyś porównywać wagę podłóg do tego samego pontonu (co jest chyba praktycznie niemożliwe) lub przynajmniej pontonów o podobnych parametrach (długość i szerokość podłogi).
Przyjęło się, że podłogi aluminiowe są uznawane za trwalsze i lżejsze.

Dzięki Bobik69 :)
Wymiary pontonu to dł 360cm, szer. 168cm
Niestety znalazłem dwie aukcje z tym samym pontonem , a z różnymi podłogami ... czemu niestety ? ano temu, że w aukcji widnieje informacja o cięższej wadze podłogi aluminiowej, a w danych sprzedawca podał taką samą wagę dla obu typów. Choć myślę, że ~ 6kg w tą , czy w tą nie będzie problemem.
Zacząłem rozważać podłogę aluminiową , gdyż dużo czytałem o jej wytrzymałości. Mimo, że nie będę wariował ;) to planuję w przyszłości spływ rzeką. W dodatku uważam ( mogę się mylić ), że pokryta lakierem sklejka z czasem się zniszczy, lakier się odrapie etc. i już niestety nie będzie to tak estetyczne i bezpieczne ? Jeśli się mylę to mnie poprawcie :D

Pozdrawiam
Damian[/b]
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 11.08.2010 19:20

damcio151 napisał(a):Niestety znalazłem dwie aukcje z tym samym pontonem , a z różnymi podłogami ...

Trochę dziwne... Możliwe, że w rzeczywistości są to pontony wyprodukowane w różnych okresach - zazwyczaj producenci decydują się na zastosowanie w danym modelu jednego, konkretnego rozwiązania.
Spróbuj poszukać informacji bezpośrednio na stronie producenta - istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz tam dokładną specyfikację techniczną ;)
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 11.08.2010 20:03

Bobik69 napisał(a):
Trochę dziwne... Możliwe, że w rzeczywistości są to pontony wyprodukowane w różnych okresach - zazwyczaj producenci decydują się na zastosowanie w danym modelu jednego, konkretnego rozwiązania.
Spróbuj poszukać informacji bezpośrednio na stronie producenta - istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz tam dokładną specyfikację techniczną ;)

Ponton z firmy info-media, model HSD360ALU, jest też PL ( sklejka ) , airmata, VIB ... no nic, chyba zdecyduję się na aluminium :)
Konkretnie ten ponton
http://193.23.48.135/item1097997543_pro ... ancji.html

Pozdrawiam
Damian
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 11.08.2010 20:55

Może mylę się, ale chyba smoki3 jest szczęśliwym posiadaczem pontonu tej firmy. Możesz go podpytać. W tym wątku jest jego relacja zdawana na bieżąco: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=583660#583660
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2010 07:56

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. Do czasu pozytywnych zmian jeśli kiedykolwiek tu wystąpią. smoki3
Ostatnio edytowano 20.05.2019 18:51 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 12.08.2010 14:38

smoki3 napisał(a):
Faktycznie, do tego samego modelu pontonu są różne podłogi. Ja wybrałem tą ze sklejki. Ciężkie przedmioty faktycznie troszeczkę, podkreślam troszeczkę rysują podłogę, ale to samo jest z łeweczkami. Jednak doszedłem do wniosku że po kilku latach użytkowania łatwiej będzie mi wymienić sklejkę niż szukać ewentualnie aluminium na podłogę.
Jeśli nie nurkujesz z butlami, to wariant ze sklejką sprawdza się.

Pozdrawiam.

smoki3

Dziękuję Smoki :)
Szczerze mówiąc to mam już niezły mętlik w głowie, długo rozmyślałem nad airmatą, lub VIB, lecz zrezygnowałem z pompowanej podłogi, nie sprawdzi się przy moim użytkowaniu.
No i teraz ta sklejka i aluminium ;) Z jednej strony kusi cena sklejki, z drugiej wytrzymałość aluminium , jeszcze muszę to przemyśleć :) Jednak jest to zakup na kilka lat i kosztuje też swoje :) Po zdobyciu tutaj informacji, ze aluminium nie będzie znacząco cięższe, a może być nawet lżejsze, skłaniałbym się właśnie ku podłodze aluminiowej :idea:

Dzięki jeszcze raz :twisted:

Pozdrawiam
Damian
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2010 14:59

damcio151 napisał(a):Z jednej strony kusi cena sklejki, z drugiej wytrzymałość aluminium...

Musiałbym zobaczyć przekrój tej aluminiowej podłogi, ale, oprócz tego,
że nawet odpowiednio zaanodowane, aluminium jest podatne na korozje,
to jest to materiał miękki, podatny na uszkodzenia, natomiast ciężko,
w warunkach domowych, o jego naprawianie.
Konserwacja, naprawa uszkodzeń, uzupełnianie ubytków w przypadku sklejki
nie nastręcza jakichś większych problemów.
Wszak stare jachty sklejkowe pływają do dziś.
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 12.08.2010 15:32

weldon napisał(a):Musiałbym zobaczyć przekrój tej aluminiowej podłogi, ale, oprócz tego,
że nawet odpowiednio zaanodowane, aluminium jest podatne na korozje,
to jest to materiał miękki, podatny na uszkodzenia, natomiast ciężko,
w warunkach domowych, o jego naprawianie.
Konserwacja, naprawa uszkodzeń, uzupełnianie ubytków w przypadku sklejki
nie nastręcza jakichś większych problemów.
Wszak stare jachty sklejkowe pływają do dziś.

Hmm no to dałeś mi teraz do myślenia :lol: Czyli jednak sklejka wygrywa ? Chodzi mi o to, że chciałbym wybrać najlepszą podłogę, różnicę 300-400zł przeżyję ;)
Airmata kusi niesamowicie wagą, ale za dużo się naczytałem, że przy większych falach jednak nie zapewnia takiej stabilności jak sztywna podłoga - rusza się ... no i niestety np. akumulatora po niej nie przesunę :lol: Więc taka podłoga pomimo, że już byłem prawie na nią zdecydowany - odpada przez swoją delikatność ;)

To co polecicie laikowi 8O Brać jednak sklejkę ? I za różnicę w cenie kupić np. lepsze wyposażenie - kamizelki itd ? albo jakąś elektryczną pompkę :sm:
Wiem, że strasznie męczę, ale gdzie jak nie na forum, znajdę osoby które miały już takie problemy jak ja ;) lub mają spore doświadczenia z pontonami 8)

Pozdrawiam
Damian
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2010 16:53

damcio151 napisał(a): Czyli jednak sklejka wygrywa ?

W pontonie - nie wiem. Natomiast znam sklejkę ze starych jachtów,
z czasów przedlaminatowych i tak mi się przypomniało, że to taki przyjemny,
ciepły materiał.
Ot, sentyment ...

Ale to, co o aluminium wiem i powyżej napisałem, to też powinieneś wziąć pod uwagę.
Sam - nie zreperujesz, natomiast sklejkę - bez problemu.
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 12.08.2010 17:02

To trochę z innej strony: załóżmy że mamy ponton z podłogą aluminiową, którą musimy wymienić. Czy w takiej sytuacji możemy zastosować podłogę sklejkową?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2010 17:11

Skoro stosuje się je wymiennie ...

Szczerze mówiąc, porównuję to z jachtami i dlatego wydaje mi się,
że drewno jest przyjemniejsze, mniej się nagrzewa, nie jest takie śliskie po zmoczeniu.

No, ale skoro są w pontonach również podłogi aluminiowe,
to pewnie jest to czymś uzasadnione - najprawdopodobniej wagą,
natomiast już co do walorów użytkowych, to musiałby ktoś z użytkowników
się wypowiedzieć.

Aluminium często stosuję u siebie w pracach.
Mam sporo instalacji które wystawione są na różne warunki zewnętrzne
i, po jakimś czasie, marnie ono wygląda.

No, ale, co innego stałe wystawienie na polskie warunki pogodowe,
a co innego czasowe wrzucenie, nawet do słonej wody :)
Tedeus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tedeus » 12.08.2010 18:30

Też jestem na etapie kupna pontonu , w następnym sezonie . Napiszę ci co odpisano mi z firmy która sprzedaje pontony np: Busha , w temacie podłogi. Nie wiem na ile w tym prawdy ale napisano mi że aluminium tak jak w Chorwacji może się nagrzewać przy wysokich temperaturach. Proponowano sklejkę. Pytałem też o porównanie Busha np: do Hondy facet odpisał że jednemu gościowi złamały się dwa panele aluminiowe a koszt nowych to 900 zł. Generalnie i z firmy :"T" i "I.M. dostałem odpowiedź że nie polecają maty, powyżej 320 cm.
damcio151
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damcio151 » 12.08.2010 18:37

No proszę ile to nowych rzeczy się dowiedziałem :D Bardzo się z tego cieszę, więc wygrywa sklejka, najtańsza i najbardziej uniwersalna, oraz najmniej awaryjna ;)
Bardzo dziękuję za porady, trochę otworzyły mi oczy 8O :wink:

Pozdrawiam !
Damian
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 12.08.2010 18:56

Witam. Ja do pontonu Honda 380IE adoptowałem podłogę sklejkową z uwagi na częste użytkowanie pływadła do przewożenia sprzętu nurkowego, oraz obawę o uszkodzenie airmaty. Dodatkowym plusem sklejki jest dużo mniejsze nagrzewanie się jej na słońcu, na alu można smażyć jajka i nie daj Boże wejść bosą stopą. Zestaw eksploatuję intensywnie; butle, balasty i podłoga jest w bardzo dobrym stanie, ewentualnie w razie trwałego uszkodzenia panelu niewielki koszt wymiany.

Pzd be-ja
wir955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wir955 » 13.08.2010 16:31

be-ja napisał(a): na alu można smażyć jajka i nie daj Boże wejść bosą stopą.

Nie mam nic przeciwko sklejce ale... z jajkami to już chyba jaja robisz 8O

Pływałem już trochę na alu, temperatury przekraczały 40 w cieniu, a o poparzeniu mowy nie ma - żadnych w tym względzie problemów.
Może chodzi o płyty wystawione na lądzie do słońca - to co innego.

Pozdrawiam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone