Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plan wyjazdu do Chorwacji. Prosze o wskazowki.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 11:05

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczow.

Nie jestem tutaj nowym uzytkownikiem, z przyczyn niezaleznych od siebie musialem zlikwidowac stare konto.
Ale do rzeczy...
W zeszlym roku odwiedzalem Chorwacje i przed wyjazdem doskonale, z kazda malostka zostalem poinformowany przez Wasza Chorwacka Brac. Licze na pomoc i rowniez w tym roku. Nawal pracy jest ogromny i niekiedy calkowicie nie pozwala mi na szperanie w internecie.
Plan podrozy nie jest dlugi, gdyz zaledwie 9 dni na chorwackiej ziemi. Chcialbym kazdy dzien, kazda godzine wykorzystac i zobaczyc wiele wiec planuje wszystko z najdrobniejszym szczegolem.
Mam wiele pytan lecz zaczne od poczatku. Jesli pozwolicie, po kolei bede zadawal kolejne.

Pierwsze jakie mi sie nasuwa na mysl to Plitvickie Jeziora.
Zostalem poinformowany z glownej strony o wielu szczegolach, bylem kiedys na bardzo krotkiej (biegiem) wycieczce na Jeziorach. W tym roku zamierzam spedzic tam caly dzien. Z wiadomosci na stronie mozna dowiedziec sie wiele ale zapewne kazdy z Was byl tam i widzial cos osobliwego, wartego ogladniecia chocby na dziko schodzac ze szlaku. Jakas ciekawostka, skalka, mala jaskinia. Podziekuje za wszelkie informacje.

Drugie pytanie. W okolicach Makarskiej bede mial zakwaterowanie jako punkt wypadowy. Stamtad rowniez interesuje mnie rejs stateczkiem. Wiem, ze jest mozliwosc dowiedzenia sie wszystkiego na miejscu od lokalnych przewoznikow ale jednak wolalbym miec te informacje wczesniej, juz w planie podrozy. Co warto polecic, na co warto zwrocic uwage? Interesuje mnie rejs z atrakcjami, wizyta czegos. Jaki jest koszt takiej wyprawy stateczkiem (wiem, ze zapewne sa to cenu od... do...)?

Trzecia mysl. Sv. Jure w Parku Biokovo. Chce zwiedzic ta trase i dotrzec na sam szczyt (samochodem lub skuterem). Wiem, ze wjazd jest platny - jaki koszt? Czy podczas wyjazdu/zjazdu warto zwrocic na cos uwage? Gdzies sie zatrzymac, odejsc od trasy i cos zobaczyc? Jakies stare zabudowania, wszelkie nowinki dla "szperaczy". Czy w Parku Biokovo sa jeszcze jekies dodatkowe atrakcje turystyczne oprocz wyjazdu na szczyt Sv. Jure?

Kolejne z trudnych pytan:) Czy ktos z Was Forumowiczow orientuje sie jakie sa koszty wypozyczenia elektrycznego lub spalinowego skutera? Jak to jest naliczane, dziennie czy godzinowo?

Serdecznie dziekuje za ewentualna Wasza pomoc i "wspolne" planowanie podrozy. Zapewne bede mial kolejne pytania do Was jako chorwackich Specjalistow.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Plan wyjazdu na Chorwacje. Prosze o wskazowki.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2012 11:14

auslander napisał(a):Witam serdecznie wszystkich Forumowiczow.

Nie jestem tutaj nowym uzytkownikiem, z przyczyn niezaleznych od siebie musialem zlikwidowac stare konto.

Skoro nie jesteś nowym użytkownikiem forum to powinieneś wiedzieć, że jest FAQ.

Jak nie, to zapraszam :idea:

Znajdziesz w nim sporo informacji jak zaplanować wyjazd do Chorwacji :idea:
Ostatnio edytowano 30.05.2012 11:15 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.05.2012 11:14

auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 11:20

Dzieki Jacek S.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.05.2012 11:44

Veliki Slap widziany z góry.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2012 11:48

Makarska dużo informacji.
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 15:21

Dzieki za kilka informacji.
Jacku, fotki wymiataja:) Sa super!!!

Od kilku godzin zaglebiam sie w forumowa literature Omisia.
Interesujace miasteczko, piekna starowka!!!
Z atrakcji zdazylem wylowic:
- starowke z dwoma placami,
- IT, gdzie mozna dostac mape Omisia (w necie ciezko znalezc:(( ),
- Twierdze Mirabela,
- kapliczke w skale,
- kapliczke na starym cmentarzu,
- latarnia morska,
- przerozne sklepiki z suvenirami i pamiatkami,
- darmowy parking za mostem:),
- splyw raftingowy po rzece,
- restauracja a'la Flinstons, 16km od Omisia w gore rzeki,
- Twierdza Starigrad. Zauwazylem ja na zdjeciu i kilka slow opisu. Nie moge jednak znalezc wiecej informacji na temat dojscia do tej twiedzy. Za wszelkie informacje dziekuje.

Jezeli cos przeoczylem, a warte jest "dopatrzenia" w Omisiu to prosze rowniez o informacje.
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 15:29

Teraz biore sie za przerzucanie lektury o temacie IMOTSKI,
a pozniej BIOKOVO i SV. JURE.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2012 15:44

auslander napisał(a):Od kilku godzin zaglebiam sie w forumowa literature Omisia.

- IT, gdzie mozna dostac mape Omisia (w necie ciezko znalezc:(( ),

google obrazy >>> plan Omiš

Nie ma mapy Omisiu :wink: jest mapa Omis.
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 16:07

Janusz, dzieki serdeczne za link do mapki. I juz wydrukowane!!!

Rozgryzam wlasnie IMOTSKI.
Znalazlem informacje o jeziorze NIEBIESKIM (z dostepem) i CZERWONYM (bez dostepu). O ile bedzie woda, to dam z checia nura do niebieskiego;)
Kamienie zapisane na liscie niezbednych rzeczy do wziecia:)

Doczytalem takze kilka slow na temat RUIN ZAMKU i przepieknych widokow stamtad. Szukam wiecej informacji i dokladnego planu dojscia.

Forumowa Kolezanka napisala, ze dzieki folderowi mozna zobaczyc wiecej rzeczy w Imotskach, np. KAMIENIE BOHOMILOW. Czy ktos moglby udzielic blizszych informacji?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 30.05.2012 16:13

Janusz Bajcer napisał(a):
Nie ma mapy Omisiu :wink: jest mapa Omis.

Jeżeli już to mapa Omisa. Do pełni szczęścia nad s powinin być daszek albo raczej ptaszek :)

na omisinfo jest opisane dojście do zamku http://www.omisinfo.com/omis/omis-histo ... resses.htm
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 17:49

Dziekuje za przeslanie linka z trasa do TWIERDZY STARIGRAD.

W natchnieniu przeczytalem wiele relacji, ogladnalem zdjecia opracowalem SV. JURE.

- dojazd od Makarskiej i Tucepi,
- wstep za szlaban od godziny 7:00, platnosc 40kun/osoba
- na szczycie kamienna kapliczka i przekaznik oraz toy-toy;),
- po drodze punkt widokowy, stylowa knajpka ze zwierzakami oraz kolejna z winem.

Wrto cos do tego dodac podczas kretej drogi i ilosci serpentyn? Chodzi mi o atrakcje (oprocz palpitacji serca podczas podjazdu busem, bo to gwarantowane).

Teraz skacze do miejscowosci NIN, co powinienem zrobic na samym poczatku, przed PLITVICAMI.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2012 18:41

auslander napisał(a):Janusz, dzieki serdeczne za link do mapki. I juz wydrukowane!!!

Nema problema :lol: poprawiłem tytuł tematu z "na Chorwację" na "do Chorwacji" :idea:
auslander
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auslander » 30.05.2012 20:37

Dzieki, ze poprawiles, bo to w sumie ja dalem ciala:)

Przerobilem NIN, ten stary na wysepce:

- calosc wysepki i starowki od bramy az po brame na drugiej stronie,
- Kosciol Sw. Krzyza,
- najmniejsza katedra na swiecie,
- stanowisko archeologiczne lub cos takiego (znalazlem tylko mala wzmianke),
- solne baseny.

Wiecej informacji ani zadnej MAPKI niestety nie znalazlem. Szkoda.
Jezeli ktos z Forumowiczow ma do dodania jakies ciekawostki z wlasnej podrozy - serdecznie prosze.

Obecnie "biore sie" za SZYBENIK i PRIMOSTEN. Wszelkie Wasze wlasne doswiadczenia i nowinki mile widziane.
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 30.05.2012 21:02

auslander napisał(a):Jezeli ktos ma do dodania jakies ciekawostki...

....Zaraz za Nin w stronę Zadaru na starożytnym kurhanie stoi romańska cerkwia św. Mikołaja (sv. Nikola).....i to tyle z atrakcji w Nin.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone