Witam serdecznie wszystkich Forumowiczow.
Nie jestem tutaj nowym uzytkownikiem, z przyczyn niezaleznych od siebie musialem zlikwidowac stare konto.
Ale do rzeczy...
W zeszlym roku odwiedzalem Chorwacje i przed wyjazdem doskonale, z kazda malostka zostalem poinformowany przez Wasza Chorwacka Brac. Licze na pomoc i rowniez w tym roku. Nawal pracy jest ogromny i niekiedy calkowicie nie pozwala mi na szperanie w internecie.
Plan podrozy nie jest dlugi, gdyz zaledwie 9 dni na chorwackiej ziemi. Chcialbym kazdy dzien, kazda godzine wykorzystac i zobaczyc wiele wiec planuje wszystko z najdrobniejszym szczegolem.
Mam wiele pytan lecz zaczne od poczatku. Jesli pozwolicie, po kolei bede zadawal kolejne.
Pierwsze jakie mi sie nasuwa na mysl to Plitvickie Jeziora.
Zostalem poinformowany z glownej strony o wielu szczegolach, bylem kiedys na bardzo krotkiej (biegiem) wycieczce na Jeziorach. W tym roku zamierzam spedzic tam caly dzien. Z wiadomosci na stronie mozna dowiedziec sie wiele ale zapewne kazdy z Was byl tam i widzial cos osobliwego, wartego ogladniecia chocby na dziko schodzac ze szlaku. Jakas ciekawostka, skalka, mala jaskinia. Podziekuje za wszelkie informacje.
Drugie pytanie. W okolicach Makarskiej bede mial zakwaterowanie jako punkt wypadowy. Stamtad rowniez interesuje mnie rejs stateczkiem. Wiem, ze jest mozliwosc dowiedzenia sie wszystkiego na miejscu od lokalnych przewoznikow ale jednak wolalbym miec te informacje wczesniej, juz w planie podrozy. Co warto polecic, na co warto zwrocic uwage? Interesuje mnie rejs z atrakcjami, wizyta czegos. Jaki jest koszt takiej wyprawy stateczkiem (wiem, ze zapewne sa to cenu od... do...)?
Trzecia mysl. Sv. Jure w Parku Biokovo. Chce zwiedzic ta trase i dotrzec na sam szczyt (samochodem lub skuterem). Wiem, ze wjazd jest platny - jaki koszt? Czy podczas wyjazdu/zjazdu warto zwrocic na cos uwage? Gdzies sie zatrzymac, odejsc od trasy i cos zobaczyc? Jakies stare zabudowania, wszelkie nowinki dla "szperaczy". Czy w Parku Biokovo sa jeszcze jekies dodatkowe atrakcje turystyczne oprocz wyjazdu na szczyt Sv. Jure?
Kolejne z trudnych pytan:) Czy ktos z Was Forumowiczow orientuje sie jakie sa koszty wypozyczenia elektrycznego lub spalinowego skutera? Jak to jest naliczane, dziennie czy godzinowo?
Serdecznie dziekuje za ewentualna Wasza pomoc i "wspolne" planowanie podrozy. Zapewne bede mial kolejne pytania do Was jako chorwackich Specjalistow.