Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.10.2010 15:18

Leszek Skupin napisał(a):.... bo to ma być dyskusja nad problemem jaki stanowi balans bieli w terenie w trudnych warunkach oświetleniowych np wieczorem...

Sprawa wydaje mi się dość prosta. Aparat na statyw i empirycznie kombinujesz różne ustawienia - nie tylko balansu bieli.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.10.2010 15:53

Leszek Skupin napisał(a):
Rafał K napisał(a):Lesiu - zostaw tę fotkę - lepiej zrób coś nowego :wink:

To jak mam się nauczyć obróbki :?: :cry:

Lesiu - a jak Ty chcesz się uczyć balansu na fotce z wypalonym kanałem :wink: :?:

WB to dla mnie podstawa, a w trudnym świetle - fakt - piekielnie trudno zbalansować kolorystykę. Stąd też - jak mniemam - bierze się w fotografii uroczystości ślubnych duża popularność fot czarno białych, czy tam w tonacjach z gotowych presetów :wink:

Tu mógłby Marek coś więcej napisać - on w tym rzeźbi na codzień, tudzież szkoli :wink:

PZDR
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 25.10.2010 16:19

MZ nawalił pomiar WB, ja czasem tak mam, że robię dwa ujęcia bardzo podobne a WB jest w jednym źle zmierzony, wystarczy minimalne przesunięcie. Czasem coś tam mu zaświeci nie tak, odbije i już wariuje. Nie masz ustawień w stopniach Kelwina? Czasem się przydaje.
A czemu nie zrobiłeś powtórnego ujęcia? nie widać było na wyświetlaczu?

PS. Acha, D80 swego czasu był nie do pobicia w swojej klasie jeśli chodzi o szumy więc nie wiem o co chodzi, że niby szumi... Szumy są do zaakceptowania do ISO800. Powyżej to albo szumy albo duża utrata szczegółów...
Ostatnio edytowano 25.10.2010 22:06 przez F-uncia, łącznie edytowano 1 raz
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 25.10.2010 16:47

A możesz ją wkleić taką jak zrobiłeś ?
Prosto z aparatu tylko zmniejszoną, bez dodatkowej obróbki ?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.10.2010 07:10

Leszek Skupin napisał(a):Chciałbym, żebyście się tłumnie wypowiedzieli co Was w tym zdjęciu mierzi, lub co Wam się podoba. Dyskutowałem z Rysiem i mamy zgoła odmienne zdanie na jego temat...

Wieczorny Giewont

Wieczorny- a nie nocny!
Otóż to Leszku...
Wieczorem mamy jeszcze na tyle światła zastanego, że powinniśmy to mieć na zdjęciu niezależnie od tego, co nam "chce" pokazać aparat.
Po to są ustawienia temperatury barwowej i zakresów tonalnych (zwane tu i ówdzie strefą twórczą, żeby ograniczyć te widzimisię aparatu- zwłaszcza, że nadmiar śniegu też powoduje wieczorem (i nocą) w aparacie skłonności do zaniebieszczania foty.

Pozdr.

Funcia napisał(a):PS. Acha, D80 swego czasu był nie do pobicia w swojej klasie jeśli chodzi o szumy więc nie wiem o co chodzi, że niby szumi... Szumy są do zaakceptowania do ISO800. Powyżej to albo szumy albo duża utrata szczegółów...

Był....
Swego czasu...
W swojej klasie...

Mowa o tym, co dzisiaj, w dzisiejszej skali.
Niestety, sprzęt szybko się teraz starzeje.
Tak samo było z D200.
W Nikonie wszystko (system pojęć jakości i wartości) się wywróciło po premierze D300 i D3. :) :) :)
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 26.10.2010 13:42

No ale nie każdy ma tę możliwość by co roku zmieniać aparat. Jak bym była w systemie Canona, to by mnie chyba głowa rozbolała od prędkości wprowadzanych modeli ;) Kolega ma D90 i zasadniczych różnic nie widzę - powyżej ISO800 i tak szumi. Jasne że bym chętnie sobie kupiła D300s albo D700 ale na razie to w sferach marzeń, chyba że na fotografii zacznę zarabiać ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.10.2010 14:58

Rafał K napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
Rafał K napisał(a):Lesiu - zostaw tę fotkę - lepiej zrób coś nowego :wink:

To jak mam się nauczyć obróbki :?: :cry:

Lesiu - a jak Ty chcesz się uczyć balansu na fotce z wypalonym kanałem :wink: :?:

WB to dla mnie podstawa, a w trudnym świetle - fakt - piekielnie trudno zbalansować kolorystykę. Stąd też - jak mniemam - bierze się w fotografii uroczystości ślubnych duża popularność fot czarno białych, czy tam w tonacjach z gotowych presetów :wink:

Tu mógłby Marek coś więcej napisać - on w tym rzeźbi na codzień, tudzież szkoli :wink:

PZDR

Taaaa, ale w fotografii pejzażu wieczorem.... w zimie przy -15stC jak oddać klimat jak wypierzesz fotkę z tych wszystkich szczegółów :?:
F-uncia napisał(a):MZ nawalił pomiar WB...

*
Crayfish napisał(a):A możesz ją wkleić taką jak zrobiłeś ?
Prosto z aparatu tylko zmniejszoną, bez dodatkowej obróbki ?

Mogę i zaraz to uczynię
Fatamorgana napisał(a):Wieczorny- a nie nocny!
Otóż to Leszku...
Wieczorem mamy jeszcze na tyle światła zastanego, że powinniśmy to mieć na zdjęciu niezależnie od tego, co nam "chce" pokazać aparat.
Po to są ustawienia temperatury barwowej i zakresów tonalnych (zwane tu i ówdzie strefą twórczą, żeby ograniczyć te widzimisię aparatu- zwłaszcza, że nadmiar śniegu też powoduje wieczorem (i nocą) w aparacie skłonności do zaniebieszczania foty.
...

*

* Otóż zaczyna powstawać dylemat czy zmieniać otaczającą nas przyrodę i tworzyć własne obrazy :?:

Czy ktoś nie mógłby uznać zjawiska tęczy jako zbędnego załamania światła w pięknym pejzażu chcąc ją (tęczę) wyeliminować :?:

Tutaj światło też się odbijało od śniegu, ale przechodząc przez wieczorne zwałowisko chmur dało taki efekt, że postanowiłem to uwiecznić, czy byłyby taki efekt, gdyby to światło nie załamywało się w ten sposób :?:

Mnie się wydaje że pokazałem idealny klimat zapadającego zmierzchu w górach w zimie. Owszem kolory wieczorne mogą być w każdym klimacie inne vide zorza polarna za kołem podbiegunowym czy zorzę też ktoś będzie retuszował bo to zjawisko załamywania się światła raczej dość nienaturalne :?: hm....

co jest naturalne a co jest nienaturalne jakie figle płata nam wzrok wieczorem :?:

Z tymi pytaniami pozostawiam Was na przeciwko oryginału jedynie pomniejszonego i wyostrzonego na potrzeby forum.

Oryginał
Obrazek
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 26.10.2010 15:07

Hmm, wygląda jak by słońca już nie było - nie doczytałam że to zima - więc się zgadza. W sumie wybrałeś taką mało fotogeniczną porę, ale jeśli ci się to podoba i to cię ujęło i oddaje to co zapamiętałeś to chyba ok? Powinno może być bardziej kontrastowo, więcej czerni by wzmóc mroczny charakter, bo chyba to chciałeś oddać? MZ za jasne jest.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.10.2010 15:11

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.10.2010 15:53

Obrazek

Lesiu - sorki, ale myślę, że wszyscy kiedyś byliśmy w górach...

Oryginał jest mz po prostu z trzepniętym wb i tyle :wink: To tylko aparat - nie wymagajmy za wiele :lol:

Z mojej strony tyle o tej fotce :wink:

PZDR
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 26.10.2010 17:35

Rafał K napisał(a):Oryginał jest mz po prostu z trzepniętym wb i tyle :wink: To tylko aparat - nie wymagajmy za wiele :lol:

I to chyba wyczerpuje temat.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.10.2010 19:52

Takie też było moje zdanie w dyskusji, ale Lesio mi nie chciał wierzyć, więc żeby nie było że ja coś zasugerowałem dopiero teraz potwierdzam na forum swoją opinię. WB poszedł i tym razem nawet nie do lasu który jest na fotce tylko w przysłowiowe piz.. :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.10.2010 22:19

I dlatego fota wygląda jak przy świetlówkach czy innych jarzeniówkach... :wink:

Mnie się kiedyś zdarzyły zdjęcia z taką niebieszczaną poświatą, (wieczorem) i to gdzie- w centrum Londynu. Ani zima, ani śnieg, ani noc, a za cholerę nie chciały wyjść inne.
Były specyficzne warunki- nisko wiszące, "mokre" chmury, tłumiące światła miasta.
Jednak miało to swój urok.
W mieście to jednak co innego i kolorowe światła ożywiały kadr.
W przypadku krajobrazu górskiego- jak u Leszka- gdzie nie ma zupełnie nic innego- zmienia to kompletnie wygląd zdjecia i jego charakter- na niekorzyść.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.10.2010 06:18

Dramatyzujecie z tym zdjęciem.

Według mnie, jest to świetny materiał wyjściowy, żeby zrobić sobie ładny obrazek, oprawić i powiesić na ścianie ...

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.10.2010 07:07

To może z barw zimnych przejdźmy na cieplejsze... :) :wink:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone