Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.10.2010 10:26

Dzięki. Nie załapałem korelacji z tym moim obrotem.

A takie puszczenie odbicia w osi zdjęcia ujdzie?

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.10.2010 11:27

Weldon - samo umieszczenie w kadrze odbicia w wodzie niczego nie załatwia :wink:

"Załatwia sprawę" dopiero pokazanie obrazu w taki sposób, że jest to interesujące dla odbiorcy.

Takiego zaś "przyciągającego oko" przedstawiania w kadrach mz nie da się za bardzo nauczyć. Jakieś tam poczucie estetyki każdy z nas ma - i to trzeba z siebie wydobyć, o nauce w tej materii nie ma mowy. Nauczyć to się można obróbki i... to też tylko do pewnego stopnia.

Dlatego... :lol: trzeba oglądać dużo dobrych zdjęć (najlepiej na papierze) i kombinować dlaczego właśnie te uważam za dobre.

No a jak już wykombinujemy, to potem próbujemy, naśladujemy... :wink: Nie ma innej sensownej drogi. Czytając komentarze na forach foto niczego się nie nauczysz - nie wchodząc w szczególy ten biznes kręci się w przeważającej większości na zasadzie "uczył Marcin Marcina" :wink:

Wszystko powyższe oczwiście mz :wink:

PZDR
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2010 13:19

Chciałbym, żebyście się tłumnie wypowiedzieli co Was w tym zdjęciu mierzi, lub co Wam się podoba. Dyskutowałem z Rysiem i mamy zgoła odmienne zdanie na jego temat...

Wieczorny Giewont

Obrazek

Pozdrav :papa:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.10.2010 13:31

Rafał K napisał(a):Janniko :wink: Taki tam "jpeg 300kb" challenge :lol:
...
Wyrównane poziomy, gradient nie niebie, ciut kontrastu i ostrości, wykadrowane, (+ zmiana przestrzeni kolorów na adobe) - czyli korekta na 3 kliknięcia :wink: ...

Rafał K
No cóż. Nie ośmielę się polemizować, ale..
z mojego Rembrandta zrobił się Tycjan albo i nawet Rafael :wink:

Podobnych cukiereczków udało mi się zrobić kilkanaście w PS-ie. Poziomy, kontrast, nasycenie barw, kolor selektywny itp.
Bez urazy, ale po tych wszystkich zabiegach w końcu wróciłem do pierwotnej wersji, bo we wszystkich "udoskonaleniach" tracił się ten mroczny porankowo-jesienno-rembrandtowski klimacik.

Oczywiście to rzecz gustu.
Między innymi dlatego też nie podobają mi się zbytnio Soniaki, że "wypluwają" takie obrobione wyraziste gotowce. A Nikon jednak zachowuje dość naturalne odwzorowanie kolorów.

Poza tym, zwróć uwagę, że na twojej "obróbce" niebo u góry i to odbite dość mocno różnią się barwą (to u góry jest bardziej w zimnym niebieskim, a to u dołu takie w turkus i moim skromnym zdaniem nie współgrają :).

Bardziej mnie insteresuje kwestia prawidłowych ustawień przysłony, czasu, ISO itp... to o czym pisał Rysiu.
Obróbka to chyba już następny etap?..

zodro
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.10.2010 13:35

Leszek Skupin napisał(a):Chciałbym, żebyście się tłumnie wypowiedzieli

Zupełnie mi się nie podoba.
Nie lubię takich niebeiskich zdjęć.
Sorry.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2010 13:36

Jacek S napisał(a):...
Sorry.

Yhy OK dzięki... :) spoko luzik.

Kto następny :?:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.10.2010 13:39

Leszek Skupin napisał(a):Chciałbym, żebyście się tłumnie wypowiedzieli co Was w tym zdjęciu mierzi, lub co Wam się podoba. Dyskutowałem z Rysiem i mamy zgoła odmienne zdanie na jego temat
...
Wieczorny Giewont
...

Mnie osobiście denerwuje to niebo. Tzn. jasnobłękitne szczyty na tle mało kontrastującego błękitnego nieba i do tego ten ciemny przedni plan. Znaczy się ciemny plan przedni byłby ok, jeśli by niebo było ciemniejsze... albo jaśniejsze... czyli generalnie bardziej kontrastujące.. jakoś tak..
Ostatnio edytowano 25.10.2010 13:40 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 25.10.2010 13:39

Jacek S napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Chciałbym, żebyście się tłumnie wypowiedzieli

Sorry.

Bo to już nie niebieski, to ultramaryna w różnych tonacjach.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2010 13:41

janniko napisał(a):... Znaczy się ciemny plan przedni byłby ok, jeśli by niebo było ciemniejsze... albo jaśniejsze... czyli generalnie bardziej kontrastujące.. jakoś tak..

No widzisz jakoś nie chciało być... bardziej :D

Dzięki... kto jeszcze :?:

Pytanie pomocnicze.... czy przyroda może generować tak zaskakujące kolorystyki :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.10.2010 13:46

Leszek Skupin napisał(a):Pytanie pomocnicze.... czy przyroda może generować tak zaskakujące kolorystyki :?:

Może.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2010 13:48

Janusz Bajcer napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Pytanie pomocnicze.... czy przyroda może generować tak zaskakujące kolorystyki :?:

Może.

Ale nie koniecznie muszą się podobać jak widać :D

:arrow: Dzięki Janusz :D

P.S. Kto jeszcze :?:

P.S. 2 Podyskutujcie proszę trochę nad tym zdjęciem bo jak ja się zacznę wypowiadać, to zaraz mnie zakrzyczą, że "ideologię" sobie dorabiam do fotki :oczko_usmiech: prawda :?:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.10.2010 14:06

Janniko - na tym polega cały urok czelendżów :mrgreen:

Na poważnie to w taki sposób obrabia cały świat. Ale :!: to Twój fot - chcesz mieć na przyszłość minimum 15% niewykorzystanych poziomów i blade kolory - Twoje prawo :lol:

Lesiu - balans jest jaki jest :wink:

PZDR
Ostatnio edytowano 25.10.2010 14:16 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2010 14:10

Rafał K napisał(a):...
Lesiu - balans jest jaki jest :wink:

PZDR

Rozwiń proszę :roll: :D bo dotknąłeś ważnej kwestii
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.10.2010 14:13

To jak z opiniami o fotografii. Życie też generuje różne, czasami zaskakujące opinie ... :wink:

Rafał K napisał(a):Lesiu - balans jest jaki jest :wink:
Nazwałbym to wywieraniem nacisku ... :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.10.2010 14:18

mariusz-w napisał(a):Bo to już nie niebieski, to ultramaryna w różnych tonacjach.

Ultra-co?
Teraz wiem dlaczego nic mi nie wychodzi...bo ja...daltonista jestem

:wink:
Ostatnio edytowano 25.10.2010 14:21 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 103
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone