Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okolice Dubrownika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 31.07.2012 22:39

jkarB12 napisał(a):Dzięki, pytałem bo wg. planu jest tam coś wzdłuż plaży, od Sreberno do prawie Soline.

To wzdłuż plaży to deptak dla spacerowiczów :D i rowerem za bardzo nie ma tam gdzie pojeździć ... :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.07.2012 23:42

wojan napisał(a):
jkarB12 napisał(a):Dzięki, pytałem bo wg. planu jest tam coś wzdłuż plaży, od Sreberno do prawie Soline.

To wzdłuż plaży to deptak dla spacerowiczów :D i rowerem za bardzo nie ma tam gdzie pojeździć ... :D

Z tego co widzę na Google Earth to pustawy ten deptak. Tam chyba nie ma takiej typowej promenady z knajpkami i sklepikami?
jkarB12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jkarB12 » 02.08.2012 22:36

Raul73 napisał(a):Z tego co widzę na Google Earth to pustawy ten deptak. Tam chyba nie ma takiej typowej promenady z knajpkami i sklepikami?

No właśnie. To chyba da radę tam na rowerze się przemieszczać, choć wiadomo że to nie ścieżka rowerowa.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.08.2012 06:05

Są i knajpki, są i sklepiki, jest też sporo spacerujacych ... A długość tego deptaka to na oko jakieś 1,5 km, czyli tak na kilka minut jazdy :D
Chavele
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chavele » 03.08.2012 13:10

wojan czy należy rozumieć, że ze Srebreno do ok Soline jest jakieś 1,5-2km?

a czy w okolicach Dubrovnika i Zupy można jakieś górskie wędrówki uprawiać (poza Srd)? czy sa jakieś mapy turystyczne ze szlakami dostępne?
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 03.08.2012 19:48

Raul73 napisał(a):To ja się pozwolę podpiąć pod temat i pytania koleżanki, jako że już planuję kolejny wyjazd (chociaż dopiero wróciłem z tegorocznego - ale ja już tak mam :D ) - i również biorę pod uwagę rejony Dubrownika.

Myślę, że to dobry pomysł, bo Dubrovnik jest to niewątpliwie "perła" Adriatyku.
Możesz skorzystać z mojej relacji z 2010 r.

Zależy mi na miejscowości większej - żeby było sporo ludzi, dużo knajpek i sklepów otwartych do późna i wieczorny gwar (może być nawet tłok). Z Google Earth wychodzi mi również, że najlepszy będzie Cavtat, ale....

......jest tylko jeden mały problem. Lądujące samoloty na miejscowe lotnisko. Jeżeli to ci nie przeszkadza........ Mieliśmy pokój z widokiem na Dubrovnik, Cavtat i pas podejściowy dla samolotów. Wieczorem trochę ich lądowało, ale nam to zupełnie nie przeszkadzalo. Z wieczornym biesiadowaniem po knajpkach nie ma problemu.

czy tam są w ogóle jakieś normalne plaże z drobnymi kamykami? Czy same skały i beton?

Skały bez betonu masz wokół półwyspu którędy ciągnie się promenada idealna na romantyczne wieczorne spacery. Na tych skałkach w dzień urzędują plażowicze.
Jedyna większa plaża żwirowa jest pomiędzy dwoma hotelami które znajdują się na prawo od portu. Ponieważ tam są wczasy typu "all inclusive" nikt nie wychodził poza "zapłacone" terytorium i środkowa jej część jest po prostu pusta. Wszędzie dookoła barki, pizzerie, ze 4 konoby. Jest to miejscowość z klasą.
Z tej żwirowej plaży jest połączenie wodną taxi z Dubrovnikiem. Obok portu jest pętla autobusowa z której można dojechać do Dubrovnika i na lotnisko.
Polecam , bo naprawdę warto. :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.08.2012 21:08

Chavele napisał(a):wojan czy należy rozumieć, że ze Srebreno do ok Soline jest jakieś 1,5-2km?

Nigdy tego dokładnie nie mierzyłem.Ale spacerkiem można ten odcinek bardzo szybko przebyć.Deptak zaczynający się w Srebreno kończy się w okolicy hotelu Astarea w Mlini.Do Soline wybrzeżem raczej dostać się nie można. Ewentualną ścieżkę rowerową można trochę wydłużyć startując z okolic zniszczonych hoteli w Kupari .

Chavele napisał(a):a czy w okolicach Dubrovnika i Zupy można jakieś górskie wędrówki uprawiać (poza Srd)? czy sa jakieś mapy turystyczne ze szlakami dostępne?

Z Mlini można wejść na górkę Malastica (628m) - szlaki są zaznaczone na mapkach, które mozna dostać gratis w każdym punkcie informacji turystycznej.Mapka wygląda mniej więcej tak :D :papa:
Chavele
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chavele » 04.08.2012 22:41

wielkie dzięki. A czy na Srd można ewent wjechać samochodem
Vjetar
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.08.2012 07:51

Chavele napisał(a):wielkie dzięki. A czy na Srd można ewent wjechać samochodem

Tak. Trzeba kierować się na wioskę Bosanka (wyjechać z Dubrovnika na Jadrankę w kierunku południowym i przed punktem widokowym na Starówkę jest skręt w lewo).
Parking na górze za darmo.
Powodzenia
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2012 08:09

Nadaję z Soline patrząc na Cavtat, do którego po śniadaniu się wybieramy.

Z rzeczy praktycznych.
Zakupy ok. 1,5 km i to bardzo ograniczone.
Warzywa byle jakie, chleb, wędlina.
Większe zaprowiantowanie ok. 3-4 km w Kupari w Merkatorze, który także pozostawia trochę do życzenia.
Jestem rozbestwiony jakością warzyw i owoców w Pakostane, więc może dlatego.
Obok, ca. 500 m knajpka, każdego wieczora pełna. Ceny niższe, niż w Pakostane czy Korculi.
Kurs wymiany juro 745, na granicy 735.

Jednakże niedogodności wynagradza plaża, do której prowadzi.....

281 stopni... :mrgreen:

Słodka woda do spłukania, mało ludzi, otoczaki, butów nie potrzeba, jeżowców brak.
Bardzo mili gospodarze.
Forum cro.pl znają.... :papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.08.2012 16:57

FUX napisał(a):Nadaję z Soline patrząc na Cavtat, do którego po śniadaniu się wybieramy.

Z rzeczy praktycznych.
Zakupy ok. 1,5 km i to bardzo ograniczone.

W Cavtat nie ma dużych sklepów? W takiej dużej miejscowości?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 09.08.2012 18:07

Magda75 napisał(a):Witam, właśnie mój urlop uległ przesunięciu na drugą połowę września. W związku z tym postanowiłam pojechać bardziej na południe/wschód niż planowałam. Mam parę pytań, liczę bardzo na podpowiedzi.Jedziemy z Jeleniej Góry, z 4-latkiem.
1. Czy lotnisko w okolicach Cavtatu bardzo jest uciążliwe? Szukamy jakiejś spokojnej miejscowości z łądną starówką i patrząc pobieżnie po zdjęciach jest ok.
2. Czy warto wziąć rowery? Mąż będzie mieć małolata w siedzisku.
3.Czy znajdę jakąś ładną plażę? może już nie na kąpiele, ale do posiedzenia.
W planach mamy bardziej zwiedzanie i kręcenie się po okolicy ( 1 dzień do Montenegro- jeszcze się nie zgłębiłam w temacie, na pewno wzgórze Srd i Dubrownik), wracamy przez BiH-Kravica, Blagaj i 2 dni w Mostarze.
Lijepo molim o jakiekolwiek wskazówki,
pozdrawiam

Sam Cavtat jest fajny plaże są, byłem tam w odwiedzinach więc czy mi samoloty przeszkadzały, nawet ich nie zauważyłem. Jednak jeśli masz przed lotniskiem jakieś obawy Twoją uwagę skierowałbym na drugą stronę zatoki Zaton.Wprawdzie to wioska, ale do Dubrownika bardzo blisko. Po za tym wkoło zatoki przy której stoi most jest najwięcej płaskiego terenu w całej ogromnej okolicy to z myślą o rowerze. A wypady do Dubrownika wynagrodzą wszystko. Plaże w tej okolicy są bardzo fajne jak i w samym Dubrowniku
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 09.08.2012 20:38

Raul73 napisał(a):
FUX napisał(a):Nadaję z Soline patrząc na Cavtat, do którego po śniadaniu się wybieramy.
Z rzeczy praktycznych. Zakupy ok. 1,5 km i to bardzo ograniczone.
W Cavtat nie ma dużych sklepów? W takiej dużej miejscowości?

Ja nawet w okolicy ich nie szukałem. W Cavtacie tylko pieczywo i lody. Na obiadokolacje do Konoby.
W Dubrovniku w porcie tam gdzie cumują wycieczkowce jest wielki Konzum i tam robię zaopatrzenie. Na Google maps widać jak na dłoni. Dojazd bardzo dobry. Ceny przystępne jak na supermarket przystało. Polecam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2012 21:27

W Cavtacie jest sklep koło przystanku komunikacji publicznej. Nawet w miarę zaopatrzony.
Przed Dubrovnikiem jest Konzum i Lidl.
Zaopatrzone tak sobie w porównaniu z np. Pakostane, jeżeli chodzi o warzywa, owoce, mięso.
Reszta do przyjęcia.
Dane z dzisiaj. :papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.08.2012 22:19

Chyba jednak pozostanę przy wyborze Cavtatu jako miejsca na mieszkanie i plażowanie. Lotnisko i samoloty mi raczej nie straszne, knajpek, jak czytam, trochę jest, promenada jest, ludzi sporo, plaże są.

Czyli wszystko jest! :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Okolice Dubrownika - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone