napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.11.2010 11:11
geograf napisał(a):A co zakazem wjazdu? W Polsce posiadacz karty parkingowej może wjechać wszędzie gdzie jest postawiony zakaz wjazdu, chyba, że pod znakiem napisane jest , że dotyczy również inwalidów. a jak to jest w Chorwacji?
Nie jestem pewna, a w necie nie udało mi się tego "wykopać"(wszędzie tylko o karcie piszą lecz brak jasnej info, do czego poza parkowaniem uprawnia .. chyba, że brak informacji uznamy za informację, że do niczego poza parkowaniem w wyznaczonych miejscach jednak nie uprawnia)....ale myślę, że możliwość wjechania tam, gdzie jest zakaz, istanieje, o ile pod znakiem zakazu jest tabliczka (np. osim za osobe s invaliditetom czyli z wyjątkiem osób niepełnosprawnych lub ne vrijedi za osobe s invaliditetom czyli nie dotyczny osób niepełnosprawnych).
Pewnie wiele zależy od tego, o czym my tak naprawdę mówimy. Jeśli planujesz jakiś dłuży pobyt (miesiąc, dwa, trzy) w większym mieście a wynajęte masz mieszkanie na przykład przy strefie dla pieszych, do której wjazd zamyka elekrtyczna rampa (bo takowe są bardzo częste), to najprawdopodobniej należy zgłosić się do urzędu miasta/gminy w sprawie pozwolenia (a tym samym uzyskania na przykład karty magnetycznej do rampy);
Jeśli zaś chodzi o zwyczajny pobyt turystyczny (10-20 dni) w typowo turystycznej, małej miejscowości i dostęp na przykład do restauracji... to przeważnie znajdziesz kilka ulokowanych tak, że bez problemu dojedziesz blisko; bo podejrzewam, że jednak jednorazowy wjazd na przkład na rivę (czyli deptak przewaznie nad morzem, gdzie rzeczywiście koncentruje się wieczorne życie) będzie niemożliwe ze względu na bezpieczeństwo pieszych, między których często cieżko szpilkę wbić....pozostaje zatem skorzystać z wózka...
Jeśli potrzebujesz konkretnejszej odpowiedzi, potrzebne będzie więcej danych.. konkret..
Pozdrawiam
P.S. Przejrzyj forumowe tematy dotyczące osób niepełnosprawnych:
Chorwacja dla niepełnosprawnych
Niepełnosprawni w cro
Plitvice dla osób niepełnosprawnych
Autostrady i niepełnosprawni