Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice dla osób niepełnosprawnych

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.04.2008 11:39

Witam!
Jestem osoba niepełnosprawną. W maju wybieram się z rodzinką do Zivosce-Blato (Vila Djenka). Jednak chciałabym po drodze zwiedzić Plitvickie Jeziora i zatrzymać się na dwa noclegi gdzieś miedzy Vodicami a Splitem.....
Od pewnego czasu szukam na tym forum porad, przeglądałam je wielokrotnie. Mam problemy z chodzeniem i na taką eskapadę wezmę wózek inwalidzki. Mam jednak obawy, że nie dam rady z mężem przejść po kładkach. Bardzo Was proszę o opis ciekawych i bezpiecznych tras. Czy ogole warto jechac do Plitvic? Chciałabym jeziora zobaczyć - jest to moje marzenie. Przy okazji może polecicie mi fajny niedrogi nocleg dla 3-4 osób. Planujemy jeszcze spędzić dwa dni na wybrzeżu między Vodicami a Splitem może polecicie mi nocleg blisko morza z łatwym dojściem do plaży i apatramentu w jakiejś cichej miejscowości.
Moj meil adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Serdecznie wszystkich Cromaniaków pozdrawiam i liczę na pomoc.
Ania

P.S. jak wrócę postaram się napisać reportaż z podróży. Zwrócę uwagę na barieriery architetektoniczne.Napiszę pod kontem osób niepełnosprawnych
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 03.04.2008 12:28

Wydaje mi się, że korzystając z busików, które jeżdżą po Plitvicach będziesz mogła zobaczyć choć trochę uroków Jezior Plitwickich. W ten sposób można, z tego co pamiętam, dotrzeć prawie nad samo górne jezioro.
Kładki są dość wąskie ale widziałam tam np. ludzi z małymi dziećmi w wózkach (spacerówkach) więc może dałoby się radę przejechać również wózkiem inwalidzkim (chociaż ten jest chyba szerszy). Trzeba jeszcze pamiętać, że w sezonie jest bardzo duży tłok i to może być dodatkowe utrudnienie.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.04.2008 12:47

Dziękuję bardzo za informacje.Też myślałam o busikach i o stateczku.Ale czytałam,ze są trasy.Mam nadzieję,ze jakąś wybierzemy.....A może ktoś mi napisze jaką wybrać,coś ciekawego zaproponuje :) :) :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.04.2008 13:19

Trasy są, ale głównie stworzone są w celu żeby coś dla siebie znalazły osoby które mają określoną ilość czasu, jest trasa na 8-10 godzin, 6-8 godzin, 4-6 godzin. Wg mnie najlepiej nie sugerować się jakoś szczególnie tymi trasami i nie trzymać się ich ściśle tylko chodzić sobie samemu wg swoich potrzeb i możliwości, najlepiej z mapką którą można dostać w punkcie informacyjnym tam gdzie kupuje się bilety. Tam też można się o wiele rzeczy zapytać.

Busik, ten co jedzie nad górne jeziora to może i dobre wyjście, jakby się okazało, ze będzie trudno ci schodzić potem w dół, zawsze można nim wrócić. Ale tak naprawdę jadąc nim bardzo niewiele widać :(

Wg mnie lepiej jest zaparkować auto przy wejściu 2 i popłynąć stateczkiem przez Kozjak do Dolnych Jezior. Tam nie ma dużych pochyłości terenu, mało jest też kładek, chodzi się głównie po żwirkowych alejkach. I można dotrzeć do Wielkiego Wodospadu. Ewentualnie, w miarę czasu i ochoty, można jeszcze po powrocie statkiem , przepłynąć innym , mniejszym stateczkiem na drugą stronę Kozjaka i tam spróbować podjechać ile się da w kierunku górnych jezior.

Ale to moja subiektywna opinia, może ktoś jeszcze coś Ci doradzi.

Jak będziesz w maju nie powinno być wielkich tłumów i będzie większa swoboda, także pewnie wszystko się uda. Im wcześniej rano przyjedziecie, tym więcej czasu będzie na zwiedzanie :D

Powodzenia :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.04.2008 14:10

Dzięki Ci za pomoc! :) Troszkę rozjaśniłeś mi temat! Teraz możemy sobie coś zaplanować :D :D
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 03.04.2008 14:56

dodam:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/cpage ... r&parent=4

Spokojnie, świat należy do odważnych.
pozdrav :papa: :hut:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.04.2008 16:10

Witaj Bonar!
Dzięki za linki,obejrzałam już filmiki....Już chciałabym tam być!!! :D Mam nadzieję,ze damy sobie radę!.Na pewno będzie ciężko ale marzenia są po to by je realizować! :P :P :P :P
Mapka też się przyda!
ciepło pozdrawiam!

Ps.Gdzieś na forum widziałam proponowane trasy dla osób z dziećmi i dla osoby poruszającej się o kulach.Niestety nie mogę znależć. Może ktoś jest sprytniejszy ode mnie........
MAPA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAPA » 03.04.2008 17:47

Brawo, brawo,brawo !!!! za chęć i odwagę Aniu !!!!

Z pewnością spotkasz sie z wieloma niedogodnościami ( czasem kładki są wąskie, wielostopniowe, dróżki z wystającymi kamieniami, ale będąc wczesnie rano, gdy nie ma tłoku, jest czas na spokojne zaplanowanie trasy odpowiedniej dla Ciebie.
W "Naszych relacjach" znajdziesz opis PAPa ( BAŁKANY 2007 czyli wyprawa z Jasiem i Lenką , bodajże dzień ósmy). Są tam zdjęcia , gdzie jest ukazana nawierzchnia, etc. - bo pokonanie trasy z wózkiem dziecięcym też wymagało wysiłku.

Wierzę, że Ci się uda, a nawet jeśli nie zobaczysz wszystkiego, to nie przejmuj się. Jeszcze raz wyrazy unania za pomysł i odwagę !!!

Pozdrawiam.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.04.2008 18:39

Troszkę mnie przeraziłaś :( mój entuzjazm jednak nie opadł.... Koniecznie muszę zobaczyć! I jeszcze jedno, trochę mogę się przejść. Mam nadzieję,ze dam radę!!!!!!!
A tych tras coś nie mogę dalej znależć.....
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 03.04.2008 19:23

Witam "anjas"

Na stronie PN znajdziesz mapki szlaków(tras).
Ponadto u góry masz opcję szukaj i tam wpisz odpowiedni temat a odpowiedzi są setki jak nie więcej. Plitvice sa odwiedzane masowo i tak samo opisywane.
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/cpage.aspx?

forum/viewtopic.php?
t=16725&highlight=plitvicke+jezera+inwalidzi

http://www.dtp3.photo-gallery.com.pl/ga ... tegoria=13
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page. ... 115&lan=en

pozdrav :papa: :hut:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.04.2008 19:49

Dzięki Bonar za dobre chęci ale te linki już znam :D W sobotę jakimś cudem znalazłam propozycje tras dla rodzin z wózkami i propozycja dla osoby poruszjącej sie przy pomocy kuli. A teraz nie mogę tego odszukać :( Nawet zaangażowałam do tego znajomych.......Gdybyśmy nie znaleźli opisów mam nadzieję, że sobie poradzimy.....................
Brok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brok » 05.04.2008 08:58

Jeżeli chodzi o nocleg niedaleko Jezior to mogę polecić ten apartament: http://www.rakovica.hr/jvidos
Spaliśmy tam jedną noc w ubiegłym roku. O ile dobrze pamiętam za nocleg zapłaciliśmy 40 EUR za 3 osoby.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 05.04.2008 11:26

Brok dzięki za namiary!!! :P :P :P
Fajny domek,chyba zarezerwujemy.
Pozdrawiam!
dorota19
Croentuzjasta
Nie tylko Plitvice :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 12.06.2008 19:10

Wszystkim osoba niepełnosprawnym (i nie tylko) chętnie odpowiem na wszelkie pytania z naszej podróży do Ch :) (udanej!!!!, czasami ekstremalnej - zwłaszcza w Plitvicach :))
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 12.06.2008 19:17

No to prosimy o mala relacje jak sobie poradzilas?Poruszasz sie na wozku?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone