Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na końcu świata: Bretania (Normandia, zamki nad Loarą)

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
tony montana
Weteran
Re: Na końcu świata: Bretania (zamki nad Loarą)

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.08.2014 18:53

No teraz to "wdepłeś" w interesujące mnie mocno rzeczy.... Zamki.....
Ostatnia fota - Wasza wspólna - super to wygląda!!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.08.2014 20:28

tony montana napisał(a):No teraz to "wdepłeś" w interesujące mnie mocno rzeczy.... Zamki.....

Zamki nad Loarą? Czy w ogóle zamki?

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 23.08.2014 21:09

tony montana napisał(a):No teraz to "wdepłeś" w interesujące mnie mocno rzeczy.... Zamki.....

Oooo, to może będę miała małe co nieco dla Ciebie :D ...

Wojtku ! Ja tylko zaznaczam, że ciągle i nieprzerwanie jestem u Ciebie.
Mało piszę, ale to dlatego, że szkoda mi czasu ... Wolę oglądać Twoje świetne zdjęcia i niezmiennie zastanawiam się jak udało Ci się to wszystko zobaczyć :lol: ... Wg moich wyliczeń powinieneś mieć jakieś 9999999.... lat :smo: :oczko_usmiech: :papa: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.08.2014 22:11

Potter napisał(a):Wg moich wyliczeń powinieneś mieć jakieś 9999999.... lat :smo: :oczko_usmiech: :papa: .

Z grubsza się zgadza. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.08.2014 22:35

Franz napisał(a):
Potter napisał(a):Wg moich wyliczeń powinieneś mieć jakieś 9999999.... lat :smo: :oczko_usmiech: :papa: .

Z grubsza się zgadza. ;)

Jako że z wiekiem jesteśmy w tym samym przedziale ( mam pomiędzy 3 a 7 przed kropkami :wink: ) i zaintereswania podobne , muszę chyba zaznaczyć , że też tu zerkam na te wspaniałości i ostrzę pazurki ( no dobra - paury :wink: ) na ciąg dalszy , zmieniając plany , a raczej dopisując kolejne ciekawe miejsca 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.08.2014 23:49

piotrf napisał(a):zerkam na te wspaniałości i ostrzę pazurki ( no dobra - paury :wink: ) na ciąg dalszy , zmieniając plany , a raczej dopisując kolejne ciekawe miejsca 8)

Ta lista może nie mieć końca...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.08.2014 00:28

Franz napisał(a):Ta lista może nie mieć końca...

To akrat nigdy mnie nie przerażało . . . raczej wręcz przeciwnie 8)

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.08.2014 06:58

Franz napisał(a):

Zamki nad Loarą? Czy w ogóle zamki?

Pozdrawiam,
Wojtek

Ogolnie ZAMKI.....kamienie
;)
Wszystko co ma przeszlosc bogata trudna historie

Te nad Loara z kolei sa w swietnym stanie.... ale lubie tez takie jak w Radzyniu Chelminskim

Na Krecie (czekam na wznowienie relacji!) gdy wrocilem z powrotem na plaze po zwiedzeniu slabo zachowanych ruin Palacu w Malii zona ogladajac zdjecia nie mogla uwierzyc ze MI SIE PODOBALO

W koncu to kamienie sprzed 4000lat!!!!
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.08.2014 07:01

Potter napisał(a):. Zamki.....
Oooo, to może będę miała małe co nieco dla Ciebie

No to gdzie to jest?
Dasz latami (jak zwykle) ;P czekac? :evil:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.08.2014 14:39

tony montana napisał(a):Ogolnie ZAMKI.....kamienie
;)

To w moich relacjach znajdziesz ich na pęczki. Przykładowe:

Kilkenny
Caernarfon, Conwy
Blagaj
Szkodra
Castillo de Loarre
Hunedoara
Thun
Corte

A we francuskim wątku też już się kilka pojawiło, odkąd Cię tam żywego widziano. Że wskażę chociaż ten: Berze.

Pozdrawiam,
Wojtek

tony montana napisał(a):
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.08.2014 18:17

Kontynuujemy jazdę wzdłuż Loary i ponownie zmieniając brzeg, zatrzymujemy się w Langeais. Wiadomo, że zamek o tej porze - dochodzi siódma - jest zamknięty; co nas bardziej uderza, to puste uliczki miasteczka. Pstrykamy ledwie parę fotek i ruszamy w dalszą drogę, tym razem w kierunku prostopadłym do Loary.

PICT0030.JPG

PICT0031.JPG

PICT0032.JPG

Mamy cichą nadzieję, że może uda się chociaż rzucić okiem na kolejny zamek. Kiedy docieramy do Azay-le-Rideau - podobnie, jak Usse, leżącego nad rzeką Indre - okazuje się, że poprzez bramę możemy spojrzeć jedynie en-face na interesującą nas budowlę. Tyle, że liczyliśmy na znacznie lepsze ujęcie. Cóż, nie wszystko da się zobaczyć za jednym zamachem. Zostanie na kiedyś...

PICT0033.JPG

Zbliża się powoli wieczór, korci nas jednak, by jeszcze spróbować szczęścia z prawdziwym klejnotem pośród słynnych zamków. Oczywiście, jak wiele z tak zwanych zamków nad Loarą, również i ten nie leży nad nią, tylko nad kolejnym jej dopływem, rzeką Cher. Niestety, tutaj ogrodzenie znajduje się tak daleko od zamku, że w ogóle go nie widać. Szkoda. Będziemy musieli koniecznie tu kiedyś wrócić. A na razie znajdujemy sobie nocleg przy uprawach winorośli. A przed samym snem robimy krótki spacerek w najbliższej okolicy, przysłuchując się dobiegającej skądś z dala muzyce...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.08.2014 14:19

Zamki specjalnie otoczone są murami lub zielenią. W zasadzie tylko jeden można obejść dookoła i przyglądać mu się do woli - za to jest uważany za najpiękniejszy - Chambord.
Ktoś mi mówił, że zrobione jest to celowo żeby zachęcić/zmusić do kupna biletu, który to dopiero umożliwia "pełne" zwiedzanie :lol: . ... Pisałam o tym rok temu ale kilka fotek i w tym roku dorzucę :smo: :oczko_usmiech: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.08.2014 14:39

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Ogolnie ZAMKI.....kamienie
;)

To w moich relacjach znajdziesz ich na pęczki. Przykładowe:

Kilkenny
................

Dziwne....
Odpisałem na to z komórki.... i nie ma mojego komenta

A odpisałem w stylu, że większość z nich już u Ciebie widziałem, ale chętnie po cichu do nich wracam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.08.2014 15:41

Potter napisał(a):Zamki specjalnie otoczone są murami lub zielenią. W zasadzie tylko jeden można obejść dookoła i przyglądać mu się do woli - za to jest uważany za najpiękniejszy - Chambord.

Na szczęście, więcej jest takich, które widać z zewnątrz bez potrzeby kupowania biletu.
A Chambord rzeczywiście z zewnątrz pięknie się prezentuje. Za to w środku zupełne pustki...

tony montana napisał(a):Odpisałem na to z komórki.... i nie ma mojego komenta

Wyrzuć tę komórkę. ;)

tony montana napisał(a):A odpisałem w stylu, że większość z nich już u Ciebie widziałem, ale chętnie po cichu do nich wracam

Czyli nie tyle teraz wdepnąłem w temat zamków, a w zasadzie depczę go nieustannie. :papa:

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.08.2014 07:55

Franz napisał(a):Na szczęście, więcej jest takich, które widać z zewnątrz bez potrzeby kupowania biletu.

Chodziło mi o takie "w polu" :lol: .
Te "miastowe" oczywiście da się obejrzeć z zewnątrz.
A co do pustek to odniosłam wrażenie, że w większości z nich (przynajmniej w tych, które odwiedziłam) wnętrza są do siebie bardzo podobne. Wystarczy "zaliczyć" kilka i ma się pojęcie o całości.

Które z zamków jeszcze odwiedziliście ? Byliście w Chaumont sur Loire? Ten zachwycił mnie okrutnie :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France