Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Molunat i okoliczna turystyka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 03.03.2007 22:28

Witam
Planuję około 10-cio dniowy pobyt na przełomie lipca i sierpnia w Molunacie. Chciałbym jak najwięcej zwiedzić w okolicy tej miejscowości. W związku z tym zwracam się z prośbą do osób, które w tym rejonie były o poradę, co warto zobaczyć, gdzie się udać (może nawet opiszecie te swoje wyrawy). Oczywiście nie chcę rezygnować z "leniuchowania" na plaży, więc interesują mnie również godne odwiedzenia zatoczki i dzikie plaże oraz takie krótkie, popołudniowe wypady.
Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 09:04

Z Molunatu warto pojechać na Półwysep Prevlaka jak chcesz zobaczyć kawałek najnowszej historii Chorwacji. Dokładnie ten półwysep opisałem w swojej relacji. Półwysep to skrawek ziemi o wymiarach 450 m szerokosi i 2,5 km długości, a jest to zniszczona baza wojskowa, porośnięta agawami rozmiarów jakich nigdzie w Chorwacji nie spotkałem. Są ogromne 8O . Poza tym z Prevlaki widać już Czarnogórę i zatokę Kotorską.
Poza tym warto wybrać się do Dubrownika :D o którym już tak dużo tu było pisane i tak dużo było zdjęć, że nie będę się rozpisywał :D.

Pozdrav :papa:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 04.03.2007 16:15

Wielkie dzięki.
Dubrovnik miałem już okazję zwiedzić, także nawet o niego nie pytam.
Co prawda z racji bliskości na pewno będę w nim jeszcze kilka razy, szczególnie chciałbym pospacerować po nim w nocy.
Właśnie zależy mi na takich informacjach jak Twoja. Wiele jest miejsc, do których często przypadkiem dotarli nasi forumowicze a nie są opisywane w przewodnikach. Ja sam wolę chodzić własnymi szlakami a nie wytyczonymi przez przewodniki(ów).

Czekam na dalsze podpowiedzi :papa:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.03.2007 17:52

Też pisałem o Molunacie i okolicach (koniec odc. 1, cały 2 i początek 3).
pzdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.03.2007 19:57

Molunat umożliwia swoim położeniem jednodniową wycieczkę do Czarnogóry (a dokładnie do Kotoru) - tu nie należy zapomnieć o zielonej karcie bo to wymóg do przekroczenia granicy.
Poza tym trzeba mieć na uwadze, że Molunat to bardzo mała miejscowość położona nie tylko na "końcu" HR ale też to, że do najbliższego Cavtat czy dalej Dubrovnika kawałek trzeba jechać - ale to tylko drobna uwaga bowiem nie każdy to lubi ( ja akurat takie spokojne miejsca preferuje).

Co zobaczyć?Ja do wypadu do Czarnogóry dodam klify w rejonie Cavtat - nie tylko piękne widoki ale i sympatyczne ukryte plaże (dokładnie teraz nie pamiętam ale trzeba w rejonie Cilipi odbić w stronę morza), nie wiem czy w przewodniku Pascala nie ma o tym informacji.
Co jeszcze? Nie wiem co widziałeś (piszesz, że Dubrovnik zaliczony) ale warto napewno zajrzeć do Trsteno i ogrodu botanicznego, zwiedzic Wyspy Elafitii i Lokrum (stateczek bezpośrednio ze starego miasta w Dubrovniku i na Elafitii i na Lokrym - kiedyś na Elefitii pływały też stateczki z Orasaca).
:D
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 05.03.2007 09:27

Dzięki ally za dużo informacji.
Takie hasłowe informacje są bardzo pożyteczne gdyż zmuszają do zagłębienia się w temat i popatrzenia tu i ówdzie.
Właśnie takie miejscowości jak Molunat preferuję. Małe, spokojne, schowane gdzieś w zaciszu.

Pozdrawiam
:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.03.2007 09:52

Z Molunatu jest też niedaleczko do Konavoski Dvori :D Restauracja wypasiona na maxa z naturalną klimatyzacją i kołem wodnym, które rozbryzgując górski strumień daje przyjemny chłód, a przy okazji napędza dmuchawę od grilla, ale i o tym pisałem w swojej realcji ;)

Obrazek

A to jest twierdza Austro-węgierska na Prevlace ;)
Obrazek

Pozdrav :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 05.03.2007 19:38

Tak ... restauracja jest niecodzienna z ta swoja "klimatyzacją" , szczególnie jak się człowiek wybierze w upalny dzień :D

Slawekk. Jeśli chcesz jakiś szczegółowych informacji chętnie pomogę, w miarę zaspobów pamięci :D podałam jedynie "ciekawe punkty programu" abyś miał je na uwadze :D .
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 06.03.2007 11:22

Ogromne dzięki ally.
Bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy. Chciałbym zobaczyć jak najwięcej ciekawych miejsc będąc w tamtym rejonie.
Interesuje mnie w zasadzie wszystko, począwszy od opisu samej miejscowości, plaż, przyrody aż do zabytków architektury.
Chcemy się wybrać do Chorwacji na przełomie lipca i sierpnia. Ogólnie pobyt ma być w "ciemno", z pierwszym postojem przy Plitvicach. W Plitvicach już byłem, ale wtedy pogoda nie dopisała (cały dzień padało) a zresztą jedziemy ze znajomymi, dla których będzie to pierwsza wyprawa do Cro. No właśnie ... , a jak jest z kwaterami/pensjonatami w Molunacie?
Będzie bas dwie rodziny po 2+1 (dzieci kilkunastoletnie).
Możesz odpisać na forum lub na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Ja mogę odwdzięczyć się informacjami nt. wyspy Hvar (Ivan Dolac), Plitvic, parku Krka, Marusici k/Omisa przejazdu do i z Chorwacji przez Węgry i BiH .

Pozdrawiam :papa:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 05.09.2007 14:38

Witam
Postanowiłem odświeżyć ten temat ponieważ minęło już pół roku i znaczna większość forumowiczów odbyła swoje podróże po Chorwacji i ma jeszcze w pamięci wiadomości, które mnie interesują.
Przeczytałem chyba wszystkie informacje jakie mi podawaliście w swoich postach i w różnych linkach ale trapią mnie jeszcze liczne pytania.
Oglądałem Molunat i okolice "z lotu ptaka" na Google Earth i jest on dość specyficznie położony bo jakby pomiędzy dwiema zatoczkami. W związku z tym jaka jest tam woda, czy jest czysta (ograniczony dostęp świeżej morskiej), czy dno nie jest porośnięte jakimiś paskudnymi glonami i czy jest w miarę ciekawie do nurkowania w ABC. Jakie i ile jest plaż, które byście polecili (najbardziej kameralne).
Molunat jest miejscowością stosunkowo małą, wiem że są tam chyba 3 kempingi ale mnie interesują apartamenty (2 rodziny po 3 osoby). Czy jadąc w "ciemno" na przełomie lipca i sierpnia (2008) nie będzie problemu ze znalezieniem noclegów?
Jakie w tym roku były ceny za apartament lub za osobę?
Może ktoś z Was dysponuje adresem apartamentu? Wiem, że można znaleźć wiele w sieci ale na pewno jest dużo takich, które się nigdzie nie ogłaszają.
A w ogóle czy wybrać Molunat, czy jakąś inną miejscowość między np. Trsteno a Molunatem. Zależy mi żeby było możliwie najdalej na południowy-wschód, cicho i spokojnie, z kameralnymi i ładnymi plażami.

Pozdrawiam i czekam na informacje.
arcchie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcchie » 23.09.2007 09:51

W tym roku byliśmy w Molunat na początku lipca i spędziliśmy tam całe 7 dni w apartamencie Villa Anna (55 euro doba). Miejscowość bardzo mała i kameralna. Domy stoją wzdłuż jednej z zatok. Dwie restauracje, jedna kawiarnia i jeden sklep. Każdego ranka można zakupić oliwę i wino od dojeżdżających do wsi plantatorów. W miejscowości 2 małe kampy. Domy raczej zadbane. Dużo turystów z zachodniej europy ale również sporo Czechów i Polaków, szczególnie na kampingach. Większość domów ma swoje prywatne plaże, oczywiście betonowe z łagodnym zejściem do wody. Woda czysta!. Przy kampingach są plaże z paskiem, także można tam chodzić z małymi dziećmi. W naszym domu było naprawdę super. Mieliśmy czysty i nowocześnie wyposażony pokój. Bardzo serdeczni gospodarze byli prawie niewidzialni. Mieszkaliśmy z Austriakami i Niemcami. Molunat wybraliśmy ze względu na boskość granicy z Czarnogórą ( mój mąż jeździł często do Herceg Novi na targ). W ubiegłym roku byliśmy w Barze a w tym, chcieliśmy dokładniej zwiedzić Montenegro. Podsumowując, super miejsce na leniwe wakacje i na zwiedzanie całego południa. Willę Annę i jej właścicieli będę serdecznie wspominać i oczywiście polecać.
Margerita
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.09.2007 10:43

http://www.molunat-holiday.com/
Ten apartament mogę Ci odradzić. Villa Anna była ok. podobnie jak restauracja i apartamenty obok.
Generalnie Molunat jest zapadlą dziurą, w ktorej oprocz spaceru i pojścia do jedynej knajpki, nie ma co robić. sklep jest jeden.
Ceny apartmani okolo 60 euro za dobę.
Zatoczka cicha z ciepłą wodą. Piasek w miare czysty, śmieci nie pływają.
Prevlaka taka sobie z jedyną możliwością jazdy kolejką, jeżeli nie masz roweru. Przewodnik z kolejki zrozumiały; opowida troszkę o najnowszej historii. Osiolki wymukaja się opisowi. :D
Zgodzę się, że na na wypady do Czarnogóry Dubrovnika jest ok. I nic ponadto.
Z pełna odpowiedzialnością nikomu nie polecam. Są ciekawsze miejsca.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 25.09.2007 18:21

Wielkie dzięki za informacje.
Już myślałem, że nikt w tym roku nie zapuścił się w tamte strony.
Te ceny, które podawaliście (55 i 60 Euro) jakich apartamentów dotyczą, tzn. ile jest pomieszczeń i ile osób może zamieszkać.
Czy apartamenty zamawialiście przez internet, czy jechaliście w ciemno.
Czy ceny na miejscu różnią się od tych prezentowanych w internecie i czy w sezonie nie ma kłopotu ze znalezieniem apartamentów.

Trochę dużo tych czy, czy ,czy .... ale chciałem się możliwie najlepiej przygotować do sezonu 2008 ponieważ chcemy jechać ze znajomymi (dla nich będzie to pierwszy raz w Cro) i zależy mi na jak najlepszej organizacji wyjazdu.

Pozdrawiam i z pewnością wymyślę jeszcze jakieś pytania :lol:
arcchie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcchie » 28.09.2007 04:48

55 euro to za apartament dla 3 osób (duży pokój z aneksem kuchennym i sporym tarasem i oczywiście z łazienką). Rezerwowaliśmy go wiosną przez stronę gospodarzy. Większość domów w Molunat ma swoje strony www i nie szukaj tylko na polskich. Nie wiem czy ceny się różnią bo nigdy nie jeżdżę w ciemno. Po prostu wiem, że ci co nie sprzedają wcześniej, to raczej mają kiepski standard. Oczywiście zawsze może ktoś zrezygnować w ostatniej chwili i wówczas właściciel, żeby nie stracić czeka na turystów, ale to raczej rzadko. Molunat jest oddalone od głównej drogi i jak się wjeżdża do miejscowości to przy krzyżówce stoją ludzie z tamtejszej agencji turystycznej. My byliśmy na początku lipca i jak chcieliśmy zostać jeszcze parę dni to był problem z wynajęciem fajnego lokum a u naszych gospodarzy wszystko było zajęte na całe wakacje. Szukaj na niemieckich stronach bo tam będzie najwięcej ofert. Jeżeli chcecie pojechać większą grupą to polecam poszukać do wynajęcia całego domu. Wydaje mi się, że można wynająć 3 takie domy. Życzę powodzenia w szukaniu.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone