Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aja27
Autostopowicz
namiary na nocleg

Nieprzeczytany postnapisał(a) aja27 » 28.01.2009 11:33

Ma ktoś sprawdzone miejsce w Makarskiej?
Dla 2 osób dorosłych + grill i kuchnia.
Blisko morza
Szukam i szukam...
Vjetar
Legenda
Re: namiary na nocleg

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.01.2009 11:51

aja27 napisał(a):Ma ktoś sprawdzone miejsce w Makarskiej?
Dla 2 osób dorosłych + grill i kuchnia.
Blisko morza
Szukam i szukam...

Poczytaj tu
kubasek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasek » 24.02.2009 11:32

Crokuski bylbym wdzieczny jakbys podal jakies namiary na noclegi w Makarskiej albo jeszcze lepiej w Tucepi jesli takie posiadasz. szukam, i nie moge nic znalesc:(
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl z gory Ci dziekuje
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 26.02.2009 14:53

Z zapartym tchem czytałam waszą polemikę Plumku i Crokuski. W swoim poście zawarłeś wszystkie cenne informacje dot. Makarskiej , wiele osób pewnie z nich skorzysta , może ktoś kto był w innych miejscowościach np. w Breli albo Tucepi, albo Baska Voda itp. itd napisze równie ciekawy post z informacjami o tych miejscach? Dla mnie to skarbnica wiedzy z jednego i drugiego punktu myślenia. Pozdrawiam serdecznie Plumka i Crokuskiego. Aga.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 28.02.2009 01:48

Kubasek, mnie wydaje się, że ta strona: http://www.makarska-croatia.com/ jest dosyć dobra. Tam znajdziesz lokalizację apartamentów, zdjęcia itd. Poza tym to dość stara strona, więc raczej ma sprawdzone apartamenty, ale... nigdy nie wiadomo. Dlatego ja nie polecam jednego lokum, bo nie chcę aby potem ktoś miał do mnie pretensji. Sam w Makarskie miałem przykrą sytuację. Jednego roku właściciel był naszym najlepszym przyjacielem na świecie, a następnego jak mu Niemcy euro pomachali, to odmówił nam nocleg tuż przed wyjazdem do Cro...

agniecha0103 dziękuję bardzo :-)
Ostatnio edytowano 28.02.2009 11:44 przez Crokuski, łącznie edytowano 1 raz
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 28.02.2009 07:47

kubasek napisał(a):albo jeszcze lepiej w Tucepi jesli takie posiadasz. szukam, i nie moge nic znalesc:(

http://www.tucepi.net/tucepi-apartments.htm :wink:
typ
Cromaniak
Re: MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.04.2009 22:15

Odniosę się do pierwszego postu w temacie. Z większością się zgadzam, jest to bardzo dobra skrótowa informacja dla tych, którzy wybierają się do Makarskiej.
Dodam od siebie, że my za każdym razem mieszkaliśmy w tym samym miejscu kilka km od Makarskiej i - co może dziwne - z dala od plaży. Taki był nasz wybór i nigdy go nie żałowaliśmy, wręcz przeciwnie.... Do plaży mieliśmy ok. 3 km, ale morze mieliśmy cały czas przed oczami - wystarczyło tylko spojrzeć przez okno naszego domu, albo wyjść na balkon.
Dom na uboczu, na skraju wsi, u podnóży gór, na końcu drogi, wysoko, Brać i Hvar widoczne z balkonu, cały dom dla nas.
W tym roku raczej tam nas nie będzie, po kilku latach Chorwacji spróbujemy uderzyć we Włochy....
Miło wspominam wszystkie wizyty w Bast. U Marina:

Obrazek

I przy okazji dodaje film z wjazdu na sv.Jure, link do filmu jest tutaj.
Niedługo wrzucę jeszcze dwa krótkie filmiki z szutrowych dróg w okolicy Makarskiej.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 20.04.2009 20:16

Typie, wrzucaj, wrzucaj. Czekamy z niecierpliwością :-)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.05.2009 14:55

A kto zna całą makarską i poda krótkie charakterystyki tych miasteczek ze zwróceniem uwagi na spokój, ruch (przy drodze nr 8?), ceny, atmosferę i miejsce do jedzenia?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.05.2009 15:23

MWN napisał(a):A kto zna całą makarską i poda krótkie charakterystyki tych miasteczek

W miasteczku Makarska nie ma już innych miasteczek...
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 24.05.2009 17:03

:lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.05.2009 17:47

MWN napisał(a):A kto zna całą makarską i poda krótkie charakterystyki tych miasteczek ze zwróceniem uwagi na spokój, ruch (przy drodze nr 8?), ceny, atmosferę i miejsce do jedzenia?

Całej Makarskiej Riviery nie znam, ale powiem subiektywnie, które miasteczka zrobiły na mnie najlepsze wrażenie.
Podobała mi się Podgora - ładna promenada, dużo knajpek, ciekawa plaża. Ale to raczej miejsce dla ludzi lubiących rozrywkę.
Tym, którzy pragną spokoju, polecałabym Igrane - miejscowość malutka i "klimatyczna". Jednak atrakcji nie zabraknie i tutaj, bo przy hotelu (nie pamiętam nazwy) można skorzystać z parasailingu (spadochron holowany za motorówką). Podobała mi się plaża.

Makarska była już wielokrotnie opisywana... Miejsce dla imprezowiczów, nie najlepsze na wypoczynek.

O krótkiej wycieczce do różnych miasteczek Makarskiej Riviery napisałam w mojej relacji

Pozdrawiam :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.05.2009 22:10

Właśnie się za nią zabrałem. Bardzo dobrze się czyta - to prawdziwa przyjemność. Ale, sorry, info o innych miejscach na makarskiej riwierze - niewiele.

Oczekuje dalszych podpowiedzi w tej kwestii...
pepe1981
Autostopowicz
Makarska maj 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1981 » 04.06.2009 12:19

Witam
Byliśmy w Makarskiej od 22.05.2009 do 30.05.2009. Podróż z Suwałk trwała 21 godzin.
Miasto przygotowywało się na sezon, byli już pierwsi turyści ale jeszcze było w miarę luźno.
Pogoda była dobra dla plażowiczów około 30 stopni. W jedną noc nawiedziła miasto ulewa z burzą, ale dni były słoneczne. Tylko w dzień wyjazdu temperatura spadła do 15 stopni, ale to dobrze nie było żal wyjeżdzać ;)
Co warto zobaczyć w mieście, kościół w centrum, warto również wybrać się do wsi Makra położonej na zboczu góry Biokovo- Piękna panorama na Makarską. Dla wytrwałych polecam wycieczkę na górę Biokovo. My byliśmy równiez na wycieczce na pobliskie wyspy Brac i Hvar- ale było trochę nudnawo. Statek oferował wprawdzie Rakiję i wino do obiadu, ale w towaryzstwie podstarzałych Niemców i Anglików wycieczka była sztywna
Polecam również spacer po półwyspie Osejava aż do plaży nudystów- piękna plaża do której prowadzi wąska skalista ścieżka. Nad plażą piękny klif odgradzający to miejsce od podglądaczy. Trzeba zabrać buty, bo ze względu na mało liczbę osób na tej plaży sporo tam jeżowców.
Wszystkie plaże są kamieniste, nie ma co szukać piaszczystych, bo ich nie ma.
Nocleg- Spaliśmy tutaj www.makarska.republika.pl
Właścicielką jest Polka, bardzo miła osoba, służy za przewodnika i informację turystyczną ;). Jej mąż jest byłym szefem kuchni, zostaliśmy zaproszeni na kolację z owocami morza i winem- bardzo miło. Jedyny minus to 500 m od morza pod górę. Dla ludzi młodych i bez dzieci to żaden problem, nawet plus można wytrzeźwieć wracając do domu. Dla osób starszych , z dziećmi i bez kondycji taka górka może byćd ość ciężka do codziennego pokonywania.
Jedzenie- głownie owoce morza w różnych postaciach- spaghetti, risotto, ryba z grilla,kalmary, mule i tak dalej. 1 kg swieżych mule można kupic od rybaków za 20 kun i zrobić samemu- jednak to tylko przekąska.
Dla mięsożernych polecam Mixed meat- różne rodzaje mięsa 4-5 sporych kawałkow od 50- 80 kun w zależności od restauracji.
Pivo w restauracji od 10-20 kun w zależności w jakiej i w jakie dni.
Wino piliśmy kupione od winiarza. Nalewane prosto z beczki; 1,5 litra czerwonego czy białego kosztowało tylko 16 kun. Było bardzo dobre Peljesac, kupiliśmy butelkę (już szklaną ) do domu;)
Pizza Jumbo okolo 50-60 kun. Nie jest może jakaś wyszukana, prosta- ser, szynka, jakies dodatki ale najedzą się nią 3 dorosłe osobe, albo 4 zaspokoją głód;)
Polecam restauracje, gdzie obsługuje sam właściciel, jest o wiele przyjemniej, bo młodzi czasem maja minę jakby pańszczyznę odrabiali.

Resztą opiszę jutro bo musze wracać do pracy
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.06.2009 20:06

MWN napisał(a):A kto zna całą makarską i poda krótkie charakterystyki tych miasteczek ze zwróceniem uwagi na spokój, ruch (przy drodze nr 8?), ceny, atmosferę i miejsce do jedzenia?

Moje zdanie nie będzie obiektywne :)

A może napisz, co Ciebie interesuje? Wtedy łatwiej będzie mi "dopasować" miejscowość do Twoich oczekiwań...

Ewentualnie weź mapę i wklepuj po kolei nazwy miejscowości w szukajkę forumową i po kolei czytaj, co ludzie już napisali...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) ) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone