Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kwestia telefonu-pytania

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka3333
Plażowicz
Kwestia telefonu-pytania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka3333 » 05.05.2011 11:52

Zastanawiam się nad tym co lepiej i korzystniej-czy kupić kartę startową w Chorwacji czy zaopatrzyć się w doładowanie w Polsce na 12 dni pobytu za granica. Jak drogie są połączenia z Polską? Chciałabym mieć codzienny kontakt z domem choć po parę minut:-)
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 05.05.2011 12:00

Agnieszka3333 napisał(a):Zastanawiam się nad tym co lepiej i korzystniej-czy kupić kartę startową w Chorwacji czy zaopatrzyć się w doładowanie w Polsce na 12 dni pobytu za granica. Jak drogie są połączenia z Polską? Chciałabym mieć codzienny kontakt z domem choć po parę minut:-)

Ja kupowałem karty prepaid VIP będąc w Chorwacji. Dzwoniąc na stacjonarne do nas gadało się od cholery i jeszcze trochę. Jako, że Chorwacja nie jest w unii, stawki za połączenia są dość wysokie dla nas. Sprawdź sobie ceny w roamingu u swojego operatora. U mnie to było jakieś: 5PLN za minutę na komórki będąc w Chorwacji. Nie zapomnij oczywiście zabrać telefonu bez simlock (chociaż teraz chyba tylko Orange sprzedaje z blokadą).
Ostatnio edytowano 05.05.2011 12:00 przez Semedi, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.05.2011 12:00

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29917

A może kafejka internetowa?
Laptop...wifi?...
Agnieszka3333
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka3333 » 05.05.2011 15:28

A gdzie się kupuje taką kartę prepaid VIP i ile ona kosztuje? Czy tylko taką się opłaca kupić? I jak o nią poprosić w sklepie (po angielsku)?
Przepraszam za tak szczegołowe pytania zadaję ale bardzo zależy mi na codziennym kontakcie z domem choć po kilka minut:-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.05.2011 15:43

Agnieszka3333 napisał(a):... jak o nią poprosić w sklepie ...

forum/viewtopic.php?p=274074#274074
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 05.05.2011 18:56

Najważniejsze moim zdaniem to telefon bez blokady simlock.
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 05.05.2011 19:19

Z tego co sie dowiadywałem w tamtym roku, to w HR opłacało sie odbierać połaczenia z Polski. Przychodzaca min. kosztowała ok.1 zł. Wychodzaca duzo wiecej. Puszczałem sygnał i z domu dzwonili do mnie. Mimo to rachunek miałem i tak kilka razy wyzszy niz miesieczny. W polsce płacili za to połaczenie jak po kraju.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.05.2011 21:47

Podłączę się do tematu choć mam pytanie trochę z "innej beczki". Coraz więcej osób zamiast zwykłych telefonów, posiada smartfony, które by były w pełni funkcjonalne wymagają ciągłej aktualizacji pewnych danych (poczta e-mail, pogoda itp.). Można oczywiście ustawić go tak by synchronizował tylko przez Wi-fi, ale wiadomo jak jest z dostępem do Wi-fi (raczej kiepsko). Czy ktoś już się zetknął z tym problemem i ile ewentualnie zapłacił za taką synchronizację swojego telefonu przez sieć GSM?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.05.2011 22:12

Chorwacki prepaid, kupisz np. na poczcie. Przynajmniej wiesz ile płacisz ;)
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 06.05.2011 08:27

Agnieszka3333 napisał(a):A gdzie się kupuje taką kartę prepaid VIP i ile ona kosztuje? Czy tylko taką się opłaca kupić? I jak o nią poprosić w sklepie (po angielsku)?
Przepraszam za tak szczegołowe pytania zadaję ale bardzo zależy mi na codziennym kontakcie z domem choć po kilka minut:-)

Nie tylko taką. Ja akurat kupowałem VIP, bo mieli tańszy koszt połączeń za minutę. Były wersje po 25kn, 50kn, 100kn. Generalnie taka za 50kn starczała na długo. Gdzie kupić? Generalnie wszędzie, to tak jak u nas Era, Plus czy inny taki.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 06.05.2011 12:19

greenrs napisał(a):Czy ktoś już się zetknął z tym problemem i ile ewentualnie zapłacił za taką synchronizację swojego telefonu przez sieć GSM?

Zetknął się. Bolało. Nawet bardzo. Nie znam dokładnych stawek poza UE, ale są znacznie wyższe niż te unijne (wydaje mi się, że 5 krotnie - warto zapytać u swojego operatora); stawka "unijna" w PlusGSM to 1PLN za każde rozpoczęte 50kB danych.

Pamiętam, że 15 min. surfowania po sieci (zwykłe www) kosztowało mnie w 2006 roku 600PLN :( ; na szczęście "w trakcie" dostałem telefon od mojego operatora czy znam stawki - czy wiem co robię.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 06.05.2011 12:23

Witajcie, jak ma sie smatrfona o wiadomo ze można na nim skype albo tlenofona odpalic, wystarczy do tego celu kupić karte prepaid vip albo simpa koszt to około 40 zl z taryfa internetowa i jest 1 gb na połączenia mając tlenofona to rozmowy do polski kosztuja 9 groszy :) - to rozwiząanie dla fonów :)

teraz dla lapków :) - musimy miec zasięg wifi albo starter internetowy operatora chorwackiego z odpowiednim modemem

Kupujemy w PL starter Play odpalamy aktywujemy go potem zmieniamy taryfę na darmowe rozmowy i smsy w Play następnie wchodzimy na stronę http://tele.playmobile.pl i postępujemy zgodnie z instrukcjami na stronie.

Po aktywowaniu wszystkiego doładujemy telefon za kwotę 30 zł i dzwonimy za pomocą podanej strony z Chorwacji do Polski na wszystkie nr za 0,29 zl a w play za darmo.

Kupujc odpowiedni pakiet mamy 300 min na stacjonarne do PL i 50 min na wszystkie kom. Z tych 30 zl

Sprawdzone obydwa rozwiązania działają idealnie.

A jak ktoś nie ma w/w sprzętów w cro :) to zostaje telefon bez simlocka i kupienie karty vip - chyba najlepiej wychodzi do Polski. Ewentualnie budki telefoniczne :)

Jest jeszcze opcja na odbieranie rozmów przychodzących w cro które kosztują 1 zł - też Play Kupujemy starter aktywujemy tani roaming i za odebrane polaczenie placimy 1 zl, wykonane 3,75 do Polski

Dużo słónca :) na wakacjach :lol:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.05.2011 18:49

Blums napisał(a):Witajcie, jak ma sie smatrfona o wiadomo ze można na nim skype albo tlenofona odpalic, wystarczy do tego celu kupić karte prepaid vip albo simpa koszt to około 40 zl z taryfa internetowa i jest 1 gb na połączenia mając tlenofona to rozmowy do polski kosztuja 9 groszy :) - to rozwiząanie dla fonów :)

teraz dla lapków :) - musimy miec zasięg wifi albo starter internetowy operatora chorwackiego z odpowiednim modemem

Kupujemy w PL starter Play odpalamy aktywujemy go potem zmieniamy taryfę na darmowe rozmowy i smsy w Play następnie wchodzimy na stronę http://tele.playmobile.pl i postępujemy zgodnie z instrukcjami na stronie.

Po aktywowaniu wszystkiego doładujemy telefon za kwotę 30 zł i dzwonimy za pomocą podanej strony z Chorwacji do Polski na wszystkie nr za 0,29 zl a w play za darmo.

Obydwa sposoby są niewątpliwie interesujące i bardzo korzystne. Jednak obydwa mają zasadniczą wadę - musimy mieć dostęp do hot-spota no i oczywiście laptopa czy smartfona z w-fi (to już raczej jest norma).
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 07.05.2011 19:00

No nie musimy miec dostępu do hotspota z wifi , napisałem ze trzeba kupić prepaida chorwackiego z taryfa internetowa. Na biedę to kupi za 100 kun :)

W smartfonie wystarczy ja podmienić z polski sim albo mieć dual sim a w laptopie potrzeba modem usb :) więc hot-spoty nie są konieczne.

Ale jak by taki sie znalazł to jeszcze bardziej sprawa załatwiona :)

Część bierze sprzęty na wakacje a część nie :lol:

ale jakieś rozwiązanie jest.

Sumując najkorzystniej wychodzi roaming z Play , jak jakieś pytnia szczegółowe o konfiguracje - to śmiało :)
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 07.05.2011 21:43

Blums napisał(a):Sumując najkorzystniej wychodzi roaming z Play , jak jakieś pytnia szczegółowe o konfiguracje - to śmiało :)

no chyba jednak nie masz do konca racji... minuta polaczenia w Play to 5 zl/min... jest jedna usluga obnizajaca koszt ale tylko do 3,75/min... na dodatek czesto operatorzy zagraniczni usluge te w Play blokuja...

znam lepszy sposob:
w Chorwacji kupujesz starter i puszczasz gluchacza do Polski... w Polsce w Orange jest usluga wybrane kraje w ktorej dzwonisz za 1,20zl na ten Chorwacki numer... oczywiscie za odebranie rozmowy w tym momencie nie placisz :)

co do transmisji danych to chyba tylko najlepiej pod wifi... albo korzystac z kawiarni internetowych...
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone