Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.03.2011 21:24

santosz napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
santosz napisał(a):
artur77 napisał(a):Co sądzicie o Sony Cyber-shot DSC-HX1?
Ma go ktoś?

Własnie ja go mam kolego i o tym dyskusja, cofnij sie o stronke

a na stronie fmix pisze ,ze z PENTAX Optio V10 robisz zdjecia

To moze zajrzyj na rok tych zdjęć, i sprawdź na panoramach - o .....a może Ty swoje jakies pokażesz co.....razem sie posmiejemy :oops:

A ha...i jak już to jest napisane....naucz sie lepiej odmianów bo bedziesz miał dwójów jak mrówków miszczu :lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool:

bez nerw
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.03.2011 21:25

weldon napisał(a):
santosz napisał(a):Zastanawia mnie jedno - w temacie o kupnie aparatu próbujecie mnie zniechecic do zakupu lustrzanki i to usilnie, zamiast pomóc w doborze - tego nie rozumiem....

Żebyś się nie pochlastał po pierwszych fotkach ... :wink:

a może niech się pochlasta, skoro myśli, że cyfrówka wystarczy, żeby do National Geographica zdjęcia mu przyjęli....
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:26

No to sie pochlastam :wink: jak chcecie :D :D :D
Ale i tak wielkie dzięki za rady, wszystkie....
Ostatnio edytowano 06.03.2011 21:27 przez santosz, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 21:27

Rysio napisał(a):... wszystkie obiektywy Minolty pasują ale te z oznaczeniem AF. Wcześniej były jeszcze obiektywy MD i te nie pasują.

Na pewno? Wydaje mi się, że tylko nie mają AutoFocusa, ale na ręcznym można spokojnie używać?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 06.03.2011 21:28

santosz napisał(a):To nie było złosliwe, wiem, ze smiena widziałem w innym temacie Jacek S wkleił zdjatko, wiem tez ze masz cztery aparaty na C - dwa casio i dwa citiżeny :D :D :D

tylko Ci się wydaje, że wiesz.... a teraz - nie złośliwie z mojej strony - pokory chłopie, pokory....

Chłopaki macie miejsce w Barze? bo chyba wpadnę na jednego ;)
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:31

BeJur napisał(a):
santosz napisał(a):To nie było złosliwe, wiem, ze smiena widziałem w innym temacie Jacek S wkleił zdjatko, wiem tez ze masz cztery aparaty na C - dwa casio i dwa citiżeny :D :D :D

tylko Ci się wydaje, że wiesz.... a teraz - nie złośliwie z mojej strony - pokory chłopie, pokory....

Mnie jej nie brakuje...... po prostu lubie wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej....jeszcze raz dziekuje.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.03.2011 21:40

santosz napisał(a):[jeszcze raz dziekuje.

no i tak zostaw
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 21:44

santosz napisał(a):
BeJur napisał(a):

Mnie jej nie brakuje...... po prostu lubie wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej....jeszcze raz dziekuje.

To teraz jeszcze zastanów się, Jaki obiektyw do lustrzanki ? będziesz potrzebował,
a może Jasny obiektyw czy lampa?.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 06.03.2011 21:48

Kolejna lektura - chyba jeszcze za trudna dla mnie.....ale zajrze na pewno - nie ma to jak opinie uzytkowników...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2011 21:54

weldon napisał(a):
Rysio napisał(a):... wszystkie obiektywy Minolty pasują ale te z oznaczeniem AF. Wcześniej były jeszcze obiektywy MD i te nie pasują.

Na pewno? Wydaje mi się, że tylko nie mają AutoFocusa, ale na ręcznym można spokojnie używać?

Tylko przez adapter MD - bagnet A.

Czy obiektywy Minolty będą działać z moją Sony alfa?
Wszystko zależy od tego jak stary będzie obiektyw, a konkretniej jaki bagnet posiada. W starych, manualnych aparatach Minolty występował bagnet SR (zwany popularnie bagnetem MD) (zobacz zdjęcie). Z podłączeniem takich obiektywów może być problem. Możliwe jest to jedynie poprzez odpowiedni adapter MD->bagnet A (niezwykle rzadko spotykany na polskim rynku). Niestety, aby obiektyw ostrzył na nieskończoność konieczne jest zastosowanie w adapterze elementu optycznego, który może pogarszać jakość zdjęć. Dodatkowo niektóre adaptery wprowadzają powiększenie x1.2. Oczywiście aparat z takim obiektywem nie realizuje funkcji auto fokusa oraz automatycznego domykania przesłony. Musi być to więc ustawiane ręcznie.
Obiektywy z nowszych aparatów (posiadający auto fokus) są w pełni kompatybilne z sony alfa i można ich z powodzeniem używać (zobacz zdjęcie).

Tu masz więcej w temacie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.03.2011 22:09

Dzięki.
Dzieciak trochę focił tym szkłem Minolty, które ostatnio kupiliśmy i narzekała,
że trochę ciemne, ale też nie robiliśmy tych zdjęć na słońcu, tylko w ciemnym muzeum.
Zobaczymy jak się zacznie jasno robić, czy naprawdę takie kiepskie.
Ale ostrzy przyzwoicie podobno.
Coś bym jej do tego dołożył jeszcze, ale nie bardzo wiem co i po co.
Najchętniej jakąś spacerówkę, taką do 105, 110 mm, trochę szerszą na początku, niż to, co ma teraz.
A może stałkę jaką?
Ona jest strasznie trudnym zawodnikiem w tym względzie i też nie mogę z niej wyciągnąć, co jej pasuje.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2011 22:33

weldon napisał(a):Najchętniej jakąś spacerówkę, taką do 105, 110 mm, trochę szerszą na początku, niż to, co ma teraz.

Ja do analoga nie przypinałbym spacerówki ale jeśli musisz:
http://kurtmunger.com/minolta_af_28_135mmid56.html - niestety szersza nie jest. Jeśli szerzej to np. MAF 17-35 2,8-4

weldon napisał(a):A może stałkę jaką?

Do nauki patrzenia na świat jak najbardziej MAF 50/1,7 lub 50/1,4. Odchodzi wtedy jeden z elementów który odciąga uwagę od sedna fotografii a mianowicie kręcenie ogniskową. Pozostaje najważniejsze - nauka patrzenia na świat przez obiektyw :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.03.2011 06:52

Rysio napisał(a):Ja do analoga nie przypinałbym spacerówki...

Jakiego analoga? :lol:

Ja to się boję go ruszyć, póki jakieś słońce nie wyjdzie :D

Do alfy muszę coś dobrać. Ten stały MAF wygląda interesująco, przede wszystkim ze względu na to ostatnie.
Może jak się dzieciak wciągnie, to poduczy coś starego i pomyślę wtedy i ja o czymś dla siebie?

Przyjdę i spytam wtedy :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.03.2011 08:11

weldon napisał(a):
romuald22 napisał(a):I jeszcze jak będę miał flinte...

Flintę.

...albo Brodkę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.03.2011 08:24

Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a):
romuald22 napisał(a):I jeszcze jak będę miał flinte...

Flintę.

...albo Brodkę.

Co takie hardcorowe skojarzenia od rana? 8O

:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone