Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fidel23
Plażowicz
Mega korek na A1 w zeszły weekend.

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidel23 » 04.08.2011 13:18

W piątek wyjeżdżamy do Okrug Gornji i mam w tym temacie pytanie odnośnie autostrady od Zagrzebia. Znajomy osoby z którą jedziemy jechał tydzień temu też z piątku na sobotę i za Zagrzebiem wpakował się w jakiś Mega korek.
Ponoć podróż do Cro trwała 30 godzin!!!
Chciałem się dowiedzieć czy to norma kiedy wyjeżdża się w piątek z Polski?
Czy lepiej ominąć autostradę za Zagrzebiem?

Dzięki za wszelkie informacje.
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 04.08.2011 13:27

Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.08.2011 13:28

Ja 2 tygodnie temu jechałem na Ciovo do Okrug Gornji - bez żadnych korków. Z Krakowa na luzie jechaliśmy 15 godzin.

Bramy Raju przekroczyliśmy w Letenye około 16:00.

Niemniej wracając w sobotę 30 lipca rzeczywiście widziałem przed Gospićiem w kierunku na Split potężny, 20 km korek. Ale była to godzina 11:00.
Nie wiem, czy to jakiś szczyt sezonu się zaczynał, czy coś innego się wydarzyło, ale wnioskuję, że wieczorem, czyli mniej więcej około 18:30-19:00 ruch powinien być mniejszy. Tak, jak ja miałem jadąc w połowie lipca. Wtedy żadnych utrudnień, nawet najmniejszych, nie było.
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 04.08.2011 13:33

Iggy napisał(a):W ostatnią sobotę 30 lipca przed Gospićiem (w kierunku na Split) był gigantyczny korek - chyba bramki nie wyrabiały, bo nie widziałem żadnego wypadku - ja jechałem już do Polski.

Chorwackie radio HRT-HR2 podawało, że korek ma 20 km. Było to około 11 przed południem. Nawiasem mówiąc warto słuchać tego radia w podróży bo co pół godziny podają informacje drogowe w 3 (chyba, jak dobrze policzyłem) językach: angielski, włoski i niemiecki (plus oczywiście po chorwacku).

był jednak jakiś wypadek bo widziałem jadąc już do PL Policje oraz parę aut na barierkach

na Lucku był korek ciągnący się wzdłuż Zagrzebia lekką ręka z 15 km

mowa o godzinach między 10:30 a 13:00 tak mniej więcej
el_guapo
Cromaniak
Re: Mega korek na A1 w zeszły weekend.

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.08.2011 13:40

fidel23 napisał(a):Czy lepiej ominąć autostradę za Zagrzebiem?

Popatrz sobie na kamery na autostradach i wyrób własne zdanie - wymaga to minimum zaangażowania.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.08.2011 13:40

ketivv napisał(a):na Lucku był korek ciągnący się wzdłuż Zagrzebia lekką ręka z 15 km

mowa o godzinach między 10:30 a 13:00 tak mniej więcej

A to w podobnych godzinach jechaliśmy :-)
Korek rzeczywiście był w Lućko, ale na pasach w kierunku Słowenii. Na Gorican przeleciałem całą kolejkę przez bramki "No cash" może w ciągu 20-30 minut max.
fidel23
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidel23 » 04.08.2011 14:06

el_guapo napisał(a):

Popatrz sobie na kamery na autostradach i wyrób własne zdanie - wymaga to minimum zaangażowania.

Ciężko patrzeć na kamery jak jesteś w drodze, nie uważasz?

Chciałem się tylko dowiedzieć od kogoś kto może jechał tam w ciągu 2 weekendów czy to już jakiś szczyt i teraz już tak będzie.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.08.2011 14:10

fidel23 napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Wystarczy poobserwować przy zmieniających się turnusach pt.-sob.-nd. - nie musisz ich oglądać "live" w drodze, podobnie jak nie dostaniesz informacji "live" z tego forum.

Chcesz mieć dane na żywo: słuchaj RHR albo jedź z CB.

Wszelkie inne są dostępne - trzeba tylko poszukać

Obrazek
pawi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawi » 04.08.2011 19:34

Z uwagi na mój wyjazd za 4 dni obserwuję kamerki na wjazdach i zjazdach z autostrad w Lucko. Wczoraj i przedwczoraj można powiedzieć był luz i to mnie już cieszyło. Dzisiaj jednak przestraszyłem się jak od godziny 11.00 do późnego popołudnia był tam olbrzymi korek zarówno na Ulaz i Izlaz. O co chodzi, ze dzisiaj w środku tygodnia był taki ogromny ruch. a może to już początek weekendu. Ja będę tam we wtorek przed południem.
darfil
Podróżnik
Re: tydzień temu wróciłem z CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 04.08.2011 22:00

Greg69 napisał(a):Dołożę kilka uwag od siebie. Otóż w drugiej połowie lipca byliśmy w Viniśce koło Trogiru. W tamtą stronę wyjeżdżaliśmy w sobotę 16 lipca. Pierwszy dzień jechaliśmy trasą: Suwałki-Warszawa-Piotrków-Częstochowa-Dk86 do A4-następnie na A1 do końca a potem do Chałupek-Ostrawa (po czeskiej D1)-Ołomuniec-Brno-Mikulov (nocleg). Przez Wawę poszło gładko (Trasą Toruńską). Przejazd odcinka Dk8 do Piotrkowa od godz.10 poszedł stosunkowo prosto - tylko raz staliśmy około 10 min - w sumie około 80min. jazdy. Reszta trasy bez problemów. Drugi dzień jechaliśmy trasą: Mikulov-Wien (po obwodnicy A5/S1/S2/A23 - poszło super sprawnie)-Graz-granica SLO (bez problemów)-autostradami A1 i następnie A4 do jej końca, czyli do okolic Ptuja-granica SLO-CRO (w sumie 10-15min.stania, licząc razem z bramkami wjazdowymi na autostradę A2)-Zagrzeb-wjazd na A1 był płynny-Viniśce. Reasumując - dojazd bez żadnych korków i kolejek!!!
POWRÓT analogiczną trasą w środę i czwartek (27 i 28 lipca): bramki na chorwackiej A1 pod Zagrzebiem do opłaty gotówkowej: 5 minut stania! Granica CRO-SLO: 15min stania (tylko dlatego, że stanąłem do bramki dla wszystkich paszportów a nie dla unijnych-byłoby 5 min.) Wiedeń płynnie. Radzę uważać na oznakowania i wracając z CRO nie kierować się na oznaczenia granica "CZ" na drogę S1 (skręt w prawo), lecz jechać prosto na A23. Ostatecznie w kierunku na CZ, tj. oznakowania na Pragę, Bratysławę i Budapeszt jedzie się również po obwodnicy, lecz po jej nieco dłuższym wariancie i w końcu ląduje się na S2 a potem na A5. Horror był na gierkówce między Piotrkowem a Mszczonowem. Ja odłączyłam się od grupy i wracałem w sobotę 30lipca i ten odcinek przejechałem śpiewająco z prędkościami 50-70km/h (nawet nieco szybciej niż w tamtą stronę), ale moi znajomi dostali w kość - ponad 2godz. Wniosek - gierkówka tylko w weekendy. Mam nadzieję, że komuś przydadzą się moje spostrzeżenia. Życzę miłego wypoczynku i szczęśliwej podróży tym, którzy dopiero jadą do CRO. 8)

Greg69 - widzę, że byliśmy w tym samym miejscu i tym samym czasie!!!
Fajnie było, nie?
DF
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 04.08.2011 22:04

pawi napisał(a):
darfil napisał(a): następnego dnia wyjazd w stronę J.Plitvickich ok. 10tej;
2. Dojazd do jezior ok 14-tej w piątek "0" korków, pozwiedzaniu i noclegu dalej w okolicę Mariny

CZy możesz coś bliżej na temat noclegu w Plitvicach, czy ciężko go znaleźć,jaka cena może dasz konkretny namiar. Pozdrawiam

Pawi,
w okolicach JP nie będziesz miał problemu z noclegiem - praktycznie w kazdym domostwie wynajmują pokoje.Ceny? Ja zapłaciłem 250kun za 2 os dorosła + 2 dzieci. Pokój z łazienką.
DF
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 04.08.2011 22:08

RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 05.08.2011 19:00

Moja mikro relacja (do połowy sierpnia raczej można spodziewać się powtórek):

22 lipca (piątek) wyjechałem z Głogowa o godzinie 8.30 do Okrug.
Do Boboszowa trasa jak to w Polsce, ciężko, pogoda nieciekawa i z przygodami na trasie (widziane 2 kolizje i jeden wypadek).
Czechy bezproblemowo ale nie za szybko, w okolicach Brna bez korków.
Austria tylko spowolnienie w okolicach Wiednia.
Po wszelkich przygodach dotarliśmy do Oekotelu o 18.00 (czyli z 2 godzinnym opóźnieniem).
Sobota, śniadanko i o 8.00 wyjazd z Graz.
Do Słowenii bez problemu i zjazd z autostrady. Przejazd przez Słowenię płynny ale wjazd z ronda przed granicą nie był łatwy (ludzie płacący za pseudo autostradę nie byli chętni wpuszczać "kombinatorów" :) szczególnie że korek za rondem był jeszcze baardzo długi). Do granicy już cały czas w korku z prędkością pieszego. Za granicą Słowenii ponownie korek do celników Chorwackich i za odprawą (mam pieczątkę :) ) ponownie korek. Później korek do pierwszych bramek około 20 minut.
Pod Zagrzebiem zdrowy korek przy połączeniu autostrad i do bramek i straszne zamieszanie (wszyscy jeździli z pasa na pas i generowali dodatkowe opóźnienia szczególnie że patrząc w bok nic nie zyskiwali).
Później już było tylko gorzej, korki gdzieś na długości 300 km. Co chwilę staliśmy, co chwilę jechaliśmy 20 km/h. W sumie dojechaliśmy do Okrug o 19.30 w wielkim deszczu :).
Planowałem przybyć około 14.00-14.30 a miałem około 5 godzin opóźnienia.

Nie przeszkadza mi jednak taka jazda żeby nie było niejasności. Sam decyduję o jeździe w tym terminie :).

Acha, zdecydowanie więcej turystów niż w zeszłym roku co spowodowało duże problemy komunikacyjne w Trogirze.

Pozdrawiam wszystkich
Robert
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.08.2011 11:20

Dziś na kamerkach widać wielkość korków na przejściu Macelj, Bregena, oraz bramkach Lucko i dojazdu do nich (Demerje). Przecież te miejsca wiecznie zakorkowane da się objechać naprawdę niewiele nakladając drogi (km) a czasowo nie wypada już wspominać bo ci co zapłacili za postój na autostradzie będą bardzo źli.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2011 14:57

Witam,

Takie małe pytanie, skoro wiadomo że na bramkach wyjazdowych w Lucko (powrót z HR do PL) czeka się b.długo to czy ktoś już próbował zjechać jednym zjazdem wcześniej i drogami lokalnymi ominąć zagrzeb coś takiego:

Obrazek

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone