Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korćula vs Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ttom
Odkrywca
Korćula vs Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 18.03.2011 21:04

Drodzy forumowicze. Może nie dość dobrze szukałem, ale nie znalazłem takiego bezpośredniego porównania tych dwóch wysp. W tym roku planujemy kolejny wyjazd do Cro. Do tej pory największe wrażenie na nas zrobił półwysep Paljesać i pomyśleliśmy sobie, żeby spędzić urlop na Korćuli, tam pewnie są podobne "klimaty". Ale sądząc z relacji innych również Hvar jest kuszący, a przy okazji trochę bliżej. Czy ktoś z Was może porównać te dwie wyspy, zalety i wady, gdzie więcej ciekawych miejsc, większe obłożenie turystami, możliwość znalezienia kwatery "w ciemno". Wybieramy się w drugiej połowie sierpnia. Będę wdzięczny za wszelkie info. Jeżeli był taki temat, to proszę o wyrozumiałość, ew. link do takiego tematu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2011 23:27

Gdzie więcej ciekawych miejsc? Hm.. obawiam się, że na to pytanie nie ma obiektywnej odpowiedzi... Sam musisz zdecydować.. To, co ciekawe dla Ciebie, niekoniecznie ciekawe będzie dla innych i odwrotnie.. Na spokojnie przejrzyj relacje forumowiczów z obydwu wysp.. poprzeglądaj dostępne w necie materialy i na pewno coś wpadnie Ci w oko.
Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.03.2011 08:26

Kasia ma rację, każdy poda swoją opinię i swoje wrażenia, które niekoniecznie muszą się okazać miarodajne dla kogoś innego.

Ja na każdej z tych wysp spędziłem po kilka wrześniowych dni i zwłaszcza w przypadku Hvaru wiem że to zdecydowanie za mało. Osobiście gdybym miał jeszcze raz pojechać na którąś z tych wysp wybrałbym Hvar, chociażby po to by lepiej go poznać.

Wg mnie więcej ciekawych miejsc, takich "do zwiedzania" jest właśnie tam: miasto Hvar, wspaniały Stari Grad, kameralna Vrboska, ładna Jelsa, oprócz tego ładnie położone wioski wewnątrz wyspy. Piękne widoki z najwyższego szczytu wyspy łatwo dostępnego również samochodem. Pod tym względem Korcula jest mniej ciekawa, oczywiście oprócz hitowej starówki miasta Korcula, wg mnie najpiękniejszej w całej Chorwacji :!: . Ale krajobrazowo także ma swój niezaprzeczalny urok, jest tu zielono, cała pagórkowata wyspa porośnięta jest piniami wśród których w dolinach mieszczą się uprawy winorośli. Ładnie położone są miejscowości wewnątrz wyspy, Blato, Cara, Smokvica, podobało mi się też Racisce.

Wydaje mi się, że na Hvarze może być o tej samej porze więcej ludzi, jest tam jakby więcej atrakcji. Na Korculi, gdy ja byłem, oprócz korculanskiej starówki gdzie indziej praktycznie nie było widać turystów.

Co do dostępności kwater, tu myślę że może być porównywalnie :roll:

Moim priorytetem były odludne miejsca z ładnymi, przyjaznymi, najlepiej żwirkowymi plażami, tu już rysuje się zdecydowana przewaga Hvaru :roll: . Na Korculi praktycznie całe wybrzeże jest skaliste z kilkoma faktycznie ładnymi, ale mi akurat nie odpowiadającymi plażami. Hvar także jest skalisty, ale często wśród skał można znaleźć żwirkowe "wstawki", również same skały bywają w formie wygodnych płaskich półek.

To taka moja subiektywna opinia z tego co udało mi się na obu wyspach zaobserwować.....

Pzdr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.03.2011 11:47

Witaj, Ttom.

Od razu zanzaczam, że to będzie moja subiektywna opinia. Byłam na obu wyspach w czasie tych samych wakacji (wprawdzie na Hvarze dłużej), więc postaram się je porównać.

Podobieństwa - obie wyspy są zielone, i tu, i tu znajdziesz miejsca odludne, z dziewiczą przyrodą. Skoro podobało Ci się na Peljescu, będzie Ci się podobać i tam. Z tym, że Korcula, mz, bardziej zbliżona klimatem do półwyspu.

Tak jak napisali moi przedmówcy, na Hvarze jest więcej większych miejscowości. Na Korculi masz w zasadzie "tylko" Korculę i Vela Lukę (jeszcze Blato, ale nie nad morzem), poza tym wioski ulokowane wśród wzgórz i winorośli.

Różnice:
- roślinność - Korcula jest mimo wszystko bardziej zielona niż Hvar; kwestia typu roślinności - na Korculi jest więcej winorośli, na Hvarze makii (twardolistnych, gęstych zarośli, drobnych, czasem kłujących krzewów).
Natomiast na Hvarze jest lawenda i dla niej na pewno warto się wybrać na wyspę pod koniec czerwca albo na początku lipca.

- drogi - na Korculi zdecydowanie lepsze, szerokie, z dobrym asfaltem. Bardzo zdziwiła nas (na plus) jakość głównej drogi, tej z miasta Korcula do Vela Luki. Na Hvarze, żeby dostać się w odludne, niedostępne miejsca, trzeba często jechać szutrem. Dla nas kwestia dróg nie była aż tak istotna, ale różne są priorytety. Na Korculi do niedawna było sporo szutrów (jak podawała mapa wyspy, w którą się zaopatrzyliśmy), ale w 2009 roku okazało się, że większość z tych dróg została już wyasfaltowana, np. dojazd do pięknej zatoki - Pupnatska Luka.

- urokliwe miasteczka i wioski - w tej kategorii Hvar zdecydowanie bije Korculę. Poza większymi miejscowościami (Hvar, Stari Grad, Jelsa, Vrboska - wszystkie piękne, każda ma swój "klimat") znajdziesz tu takie perełki jak Pitve, Humac, Velo i Malo Grablje - urocze wioski, w których czas się zatrzymał.
Na Korculi natomiast masz samą Korculę, która jest bezkonkurencyjna! Trzeba tam być wieczorem! Przychylam się do opinii Kulki - najpiękniejsza starówka w Dalmacji (nie powiem, że w Chorwacji, bo nigdy nie byłam na Istrii :wink:)

Można by tak jeszcze porównywać i porównywać... Najlepiej jak sobie wszystko pooglądasz na zdjęciach.
Nie wiem, czy czytałeś moją "szutrową relację" z obu wysp. Tutaj zaczyna się część o Hvarze, dalej jest o Korculi.

Którąkolwiek z tych dwóch wysp wybierzesz, będziesz zadowolony. Tak myślę :D
Miłego planowania wakacji :)
Pozdrawiam.
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 19.03.2011 13:23

Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi.Właśnie na takich najbardziej mi zależało, byliście na obu wyspach i możecie je porównać. Relację Maslinki oczywiście przeczytam :D . W mieście Korćula byliśmy mieszkając w Orebić i Trpanj, rzeczywiście mini Dubrovnik. Będę czytał Wasze opinie i dostępne relacje. Na razie bardziej korci mnie pojechać na Hvar... Do tej pory poza jednym wyjazdem (było ich 4), jeździliśmy "w ciemno", i to było super, zero zobowiązań, pełen luz. Jak sądzicie, czy na wyspie też można tak znaleźć apartament w drugiej połowie sierpnia ?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.03.2011 15:14

ttom napisał(a):Relację Maslinki oczywiście przeczytam :D .

A może też i moje wypociny :oops: :cool:

Od tego mniej więcej miejsca zaczyna się HVAR 2008

A trochę później jest KORCULA 2009

ttom napisał(a):W mieście Korćula byliśmy mieszkając w Orebić i Trpanj, rzeczywiście mini Dubrovnik.

Skoro w Korculi byliście, sądzę, że tym bardziej warto odwiedzić Hvar :idea:

Nie wiem jak z kwaterami, oczywiście też zawsze jeździliśmy w ciemno tyle że w 2 połowie września..... Wtedy też nie jest tak super banalnie coś fajnego znaleźć bo sporo domów już jest pozamykanych.
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 19.03.2011 20:41

Kulka53, Twoją relację oczywiście z wielką przyjemnością przeczytam. Uwielbiam takie opowieści, sam niestety niepiśmienny, nie nadaję się po prostu do tego. Powiedzcie jeszcze, jak z przeprawą na Hvar, czy w Drveniku są kolejki na prom, szczególnie interesuje mnie druga połowa sierpnia. Jutro siadam do czytania relacji, w tygodniu niestety brak czasu na przyjemności ...
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 19.03.2011 20:53

Maslinka, skąd pochodzi Twoje zdjęcie w profilu, śnieg to również moje klimaty. Nasze zdjęcie jest właśnie z Korćuli, chyba pierwsza kapliczka na prawo po wejściu przez główną bramę.
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 19.03.2011 23:02

ttom zdjęcie z avatarka Maslinki pochodzi stąd :) forum/viewtopic.php?t=30835&start=0
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.03.2011 23:36

ttom napisał(a):Maslinka, skąd pochodzi Twoje zdjęcie w profilu, śnieg to również moje klimaty. Nasze zdjęcie jest właśnie z Korćuli, chyba pierwsza kapliczka na prawo po wejściu przez główną bramę.

Pocztówka już podpowiedziała :)
Ja dodam jeszcze, że to zdjęcie zrobiliśmy pierwszego dnia naszego nartowania w dolinie Zillertal, w ośrodku Zillertall Arena, w części Zell :D

Pozdrawiam :papa:
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 19.03.2011 23:56

ttom, przyznam Ci szczerze, że masz twardy orzech do zgryzienia. Obie wyspy są fantastyczne, na obu spędziłem wakacje. Na Hvarze nawet byłem dwukrotnie, ale też może dlatego, że na Korculi pojawiłem się później :D 8)

Hvar miałem okazję zwiedzać zarówno na przełomie czerwca i lipca, jak i we wrześniu. Zdecydowanie polecam wyjazd wcześniej, bo widok kwitnącej lawendy praktycznie na całej wyspie to coś fenomenalnego. Kolosalny dziki ogród...

Druga połowa sierpnia to już raczej spora susza, ale też pewnie wiele zależeć będzie od wiosny i momentu rozpoczęcia wegetacji roślin. Ale też nie ma co się mądrzyć, Kasia jest ze Starigradu, będzie wiedziała najlepiej.

O Hvarze mogę dodać jedynie (bo Maslinka praktycznie wszystko wymieniła), że to bodaj najdłuższa wyspa chorwacka i ma największą ilość dni słonecznych w roku. Rzeczywiście, nie przypominam sobie brzydkiej pogody, no ale byłem tam latem :P Bajdełej... na youtube można znaleźć też filmiki z powodzi na wyspie ( ).

Na Hvarze znajdziesz też masę małych, kameralnych miejscowości, gdzie wielu ludzi nie jest w stanie się "zameldować", a co za tym idzie - będziesz miał spokój. Ja trafiłem do "zatunelowej" części, do miejscowości Sveta Nedjelja, która znajduje się na samiuteńkim końcu drogi. Polecam miejscowości "apartamentowe" przede wszystkim właśnie w tej okolicy. A zwiedzanie obowiązkowe wszystkiego innego ;)

Co do Korculi - zielono, wygodnie (jak już wspomniała Maslinka, bardzo dobre drogi) i miasto Korcula.... jest sporo małych miejscowości, które posłużą za noclegownię. Sam byłem w Zavalaticy i ją polecam. Znajduje się w połowie drogi pomiędzy Korculą a Vela Luką, co umożliwia szybki dostęp do każdego z tych maist.

Rzeczywiście też Korcula jest tak jakby wyspiarskim Półwyspem Peljesac ;) Klimat na Hvarze zdaje się nieco bardziej surowy, Korcula daje więcej łagodności... ale też jest gorąco ;)

Osobiście gdybym miał Ci doradzić - jedź na tydzień tu i na tydzień tam :D

ttom napisał(a):Powiedzcie jeszcze, jak z przeprawą na Hvar, czy w Drveniku są kolejki na prom, szczególnie interesuje mnie druga połowa sierpnia.

Jeśli przyjedziesz w środku tygodnia to nie powinieneś mieć problemu z dostaniem się na wyspę. W sezonie jednak, jeśli trafią się kolejki, prawdopodobieństwo tego, że się nie przeprawisz, jest nikłe. Za każdym razem, kiedy pojawiały się tłumy, Chorwaci uspokajali, że jakby co dołożą dodatkowy kurs. Poza tym w ciągu dnia przepraw było co najmniej kilka, szczegóły tu.

pzdr
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 20.03.2011 18:47

Rzeczywiście będzie trudny wybór. I tu fajnie i tu ciekawie. Bobemce, chyba nie podzielę jednego urlopu na dwie wyspy. Kiedyś tak zrobiliśmy w Cro i stwierdziliśmy, że szkoda czasu na przenosiny. Jak zdrowie i kasa dopisze, to pojedziemy na drugą wyspę w przyszłym roku. Jeszcze kawał czasu do wyjazdu, ale na razie bardziej jestem za Hvar. Na Paljesać byliśmy dwa lata z rzędu, więc trzeba coś nowego zobaczyć. Bardzo jestem ciekaw, czy ktoś z Was jeździ na Hvar "w ciemno". Na lądzie jest ten luksus, że jak nie znajdziesz w jednej miejscowości, to jedziesz dalej do skutku. Czy na Hvar też tak można zaryzykować ?
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 20.03.2011 18:55

Maslinka, no nieźle, jak byśmy mieli ten sam termin ferii, to może spotkalibyśmy się na stoku, albo w którejś knajpce przy trasie ... :lol: Byliśmy w Zillertal 12-19.02.2011, mieszkaliśmy w Zell, a dokładnie w Zellberg, więc widoczki były super. Objeździliśmy całą dolinę od Kaltenbach po Mayrchofen, po raz trzeci zresztą, ale tam zawsze jest coś nowego do odkrycia. Narciarskie pozdrowienia :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.03.2011 19:49

ttom napisał(a):Objeździliśmy całą dolinę od Kaltenbach po Mayrchofen, po raz trzeci zresztą, ale tam zawsze jest coś nowego do odkrycia. Narciarskie pozdrowienia :D

To był nasz pierwszy narciarski wyjazd do Austrii, ale myślę, że nie ostatni. Bardzo nam się podobało w dolinie Zillertall - dużo ośrodków i setki kilometrów zróżnicowanych tras, nie do przejeżdżenia.

Żeby nie było OT :wink: coś o kwaterach. Mimo że jeździmy zawsze pod namiot, mogę Ci śmiało napisać to, co inni mówią na temat dostępności kwater :wink:
Zresztą my też powoli myślimy o apartmani, może jeszcze nie w tym roku, ale za rok... I nie wyobrażam sobie jechać inaczej niż w ciemno. Lubię widzieć, co biorę :wink:

Więc jedź i nie martw się! Na Hvarze masz spory wybór miejscowości. Przede wszystkim podstawowa decyzja - północ czy południe wyspy? Pewnie już wiesz, że północ to przede wszystkim miasteczka - Jelsa, Stari Grad, Vrboska, Hvar.

Można wybrać taką opcję: kwatera w jednym z tych miasteczek. Wtedy masz "pod nosem" urokliwą starówkę, gdzie spędzasz wieczory, racząc się pyszną dalmatyńską kuchnią. Masz też na miejscu sklepy, targ warzywny i (lub) rybny. Natomiast na ładniejszą plażę musisz dojechać autem (rowerem, skuterem), często szutrowymi drogami (zwłaszcza, jeśli zależy Ci na względnej intymności). O zatoczkach na wyspie szczegółowo pisałam w relacji, którą Ci podlinkowałam :)

Opcja nr 2 - wybierasz południe wyspy, czyli jedną z miejscowości: Zavala, Ivan Dolac, Jagodna, Gromin Dolac, Sv. Nedelja. Wtedy mieszkasz tuż obok plaży (a plaże są tam cudne), ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz daleko do sklepu. Ponadto, jeśli masz ochotę spędzić wieczór w urokliwym miasteczku z piękną starówką, musisz wsiąść do samochodu i pojechać (przez tunel Pitve) na drugą stronę wyspy - do Jelsy, Starego Gradu, Hvaru...

Hvar to taka wyspa, na której nie możesz mieć wszystkiego :wink: Albo piękne plaże "pod nosem", albo uroki wieczornego biesiadowania dwa kroki od kwatery.

Ale warto dokonać wyboru i poznać tę niezwykłą wyspę.

Skoro wyraźnie skłaniasz się w stronę Hvaru, proponuję zajrzeć do Klubu Miłośników Wyspy Hvar. Na pierwszej stronie masz też linki do hvarskich relacji.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej lektury :papa:

P.S. Podział na północ i południe wyspy podałam oczywiście w dużym uproszczeniu. Bo np. niedaleko Vrboskiej znajdują się dwie małe miejscowości - Basina i Mudri Dolac z ładnymi plażami i zatoczkami (a to przecież też północ :wink:). W każdym razie chodzi o to, że tam gdzie ładne plaże, nie ma starówki, a często nawet sklepu.
Przy hvarskich miasteczkach nie ma żwirkowych plaż, jak np. na Peljescu w Orebiću, Trpanju czy Trsteniku. Sądzę, że raczej nie wybrałbyś kąpieli w wybetonowanych miejscach w miasteczku.

Myślę, że trzeba to sobie uświadomić, żeby dokonać świadomego wyboru :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.03.2011 20:47

Jeżeli wybierasz się w szczycie sezonu w ciemno , to opcja nr 2 raczej odpada ... zatunelowy Hvar , Basina , zatoki Bogomoljske i Gdinjske bedą w tym czasie już zajęte przez przeciwników wyjazdów w ciemno ... do których i ja zdecydowanie należę :wink:
Zdecydowanie większe szanse na złapanie w ciemno dobrej kwatery będziesz miał na Korculi ... na południu od Zavalaticy do Karbuni i w rejonie Prigradicy na północy wyspy :)
Która wyspa piękniejsza :?: Nie ma jednoznacznej odpowiedzi :?
Korcula jest jednak na pewno bogatsza od Hvaru , jeżeli chodzi o historię , kulturę , przywiązanie i kultywowanie starych tradycji . Tam bardziej pachnie Dalmacją ... pomimo ,że kwitnie tam zdecydowanie mniej lawendy :) No i oczywiście pod względem ilości maslinek , Korcula króluje nad Hvarem :wink:
Pozdrav w korculańskim klimacie ...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone