Prace nad reportażem z wycieczki prawie wysokogórskiej są w toku.
W międzyczasie pochwalę się moimi postępami w nazewnictwie chorwackiej fauny i flory:
Budleja Dawida (Buddleia davidii) inaczej omżyn. Dopiero tydzień temu dowiedziałem się jak nazywa się ten krzak;
zbliżenia kwiatów są tu. Na Istrii raczej niewidoczny, na Cresie i Krku wszędzie go było pełno. W pierwszym momencie się nabrałem, myślałem że to krzaki lawendy
.
Ta oto rybka nazywa się
babica slingura.
Kolejna ryba już została nazwana po chorwacku-pirka i angielsku-painted comber.
Okazuje się, że ma ona również polską nazwę to strzępiel pisarz.
Strzępiel nie wiem dlaczego a pisarz z powodu wzorków na głowie, podobnych nieco do arabskiego pisma. Ryba to ciekawa, może sami oceńce:
"... U strzępieli w ciągu życia zachodzi zmiana płci
. Niektóre ich gatunki mają zarówno męskie, jak i żeńskie gruczoły rozrodcze i są obojnakami."
A to jest gąbka, Eurospongia oficinalis.
I ciekawa
strona o chorwackich gąbkach.
Bliska krewna kalmarów, mątwa.
Mątwy, sepie (Sepioidea) to drapieżne głowonogi dziesięcioramienne. Wszystkie ramiona mają tej samej długości.
Kalmary, kałamarnice (Teuthoidea) również są głowonogami dziesięcioramiennymi, z których dwa są wyraźnie dłuższe.
"Ukwiały" z "czułkołapkami" ze strony 14
okazują się być wieloszczetemi, (Polychaeta) - gromada (ok. 10 000 opisanych gatunków, szacunkowa liczba wszystkich gatunków - ponad 100 000) należą do pierścienic.
Wieloszczet osiadły Protula tubularia
"Wieloszczet osiadły, budujący cylindryczną wapienną rurkę z końca której wystaje dwoisty pęk czułków. Czułki służą do chwytania zdobyczy oraz oddychania. Czułki są białe lub różowe z czerwonymi kropkami. Koniec rurki przytwierdzony jest do skały. Dość płochliwe zwierze, w przypadku "wyczucia" nurka chowa czułki do rurki."
Zajęcia z botaniki i zoologii na dziś kończymy
Spotkamy się w przyszłym tygodniu
Przewidziane są zajęcia w terenie, wskazane dobre buty i ewentualnie kijki.