Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 24.05.2011 17:28

Krzychoo.
Fakt jest faktem, że najładniejsze plaże są w części za tunelowej, ale i w Jelsie można znaleźć miłe choć nieduże plażyczki, aby dać odpocząć kierowcy. Polecam też taką stronkę.
to jest tu

opisane są tu chyba wszystkie plaże i zatoki na Hvarze :)
Ps.
Jeżeli szukać apartamentów w Jelsie to właśnie tam gdzie zaznaczyłeś. Vitarnja (jedna z dzielnic Jelsy) leży na samym wybrzeżu w lesie piniowym więc nie taka zupełna patelnia. Przechodzisz na drugą stronę uliczki którą widzisz na swojej mapce i jesteś praktycznie nad wodą. A do centrum też w sumie nie tak daleko.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.05.2011 20:20

@Basik_63

Serdeczne dzięki! Tak właśnie zrobię, poszukam w tej dzielnicy, o której piszesz. Może uda się coś znaleźć... Nie mam wielkich wymagań, w apartmanie spędzam i tak tylko noce ;).

Wygląda to bardzo sympatycznie. Można na piechotę wybrać się do Jelsy, a nawet do miasteczka/wioski (?) Vrboska. A do części zatunelowej w sumie nie jest daleko, można podjechać. W zeszłym roku było zresztą podobnie. Mieszkałem w Orebicu, ale plażowałem w Divnej, Dubie, Podobuce czy na Korculi.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! Do zobaczenia na Hvarze! ;)

PS Fajna stronka.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.05.2011 20:56

Jelsa jak Jelsa ... Stari Grad jest zdecydowanie najlepszy :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2011 21:03

Krzychooo napisał(a):Zaletą Jelsy jest fotogeniczna starówka, atutem części zatunelowej - widok na otwarte morze. Czytałem, że w Jelsie łatwiej o znalezienie apartmanu oraz trochę taniej. Martwi mnie nieco położenie w dość głębokiej zatoce. Zamierzamy sporo zwiedzać, poznawać zatoczki i wyszukiwać ładne plaże, ale zależałoby mi też na tym, by i w pobliżu znajdowała się przyzwoita plaża, która pozwoliłaby odetchnąć samochodowi (oraz kierowcy) i umożliwiła oddanie się (przez jakieś dwa dni) słodkiemu nicnierobieniu.

W związku z tym mam pytanie: czy w pobliżu Jelsy znajdują się jakieś ładne plaże, czy też trzeba jednak pojeździć? A może warto poszukać apartmanu w okolicy zaznaczonej na żółto?

Krzychooo moim zdaniem w Jelsie nie ma ani jednej plaży wartej większej uwagi stacjonowałem tam rok temu 2 tygodnie i prawie codziennie wyjeżdżałem z Jelsy (Basia_63) może potwierdzić :D . Ale polecam Jelsę do zamieszkania bo są tańsze apartamenty. My robiliśmy właśnie tak, że wieczory w Jelsie (bo jest gdzie połazić i ciągle w centrum coś się dzieje - koncerty, występy i inne bajery), a na plaże w dzień samochodem albo za tunel albo dalej do wiosek po tej samej stronie (Basina, Vrboska). Jeśli miałbym jeszcze raz tam jechać to też w taki sam sposób.

Ta plaża jest bajeczna, a pod wodą rewelacja. Muszle wielkości piłki do siatkówki, ale bez sprzętu nurkowego się nie dopłynie.
Obrazek
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.05.2011 21:27

Dzięki, Zebiku. Tak właśnie słyszałem, że Jelsa urokliwa i tańsza (a jako że jedzie z nami studentka, kryterium ekonomiczne jest w tym roku dość istotne ;)). Trochę szkoda, że brakuje ładnych plaż na miejscu, ale wieczory w konobach to wynagrodzą :). Poza tym zamierzam się wdrapać na Vidovą Górę, a katamaran do Bolu płynie właśnie z Jelsy.

Jechałeś może w ciemno? Piękna plaża! Gdzie to? (A już wiem, SV. Nedelja).

@mkm
Stari Grad oczywiście odwiedzę. Też rozważam jako miejsce noclegowe, ale wydaje mi się hmm... mniej kameralne niż Jelsa czy Vrboska. Oczywiście mogę się mylić, nigdy tam nie byłem.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.05.2011 21:38

Zdecydowanie Jelsa! Spodoba Ci się. Jest właśnie bardziej kameralna, mz, od Starego Gradu, ale większa od Vrboski.
Oprócz miłego nabrzeża można się poszwendać po wąskich uliczkach i licznych zakamarkach. Zobacz, jak tam ładnie :D

Ale ja jestem nieuleczalnie zakochana w tym miasteczku, więc możesz mnie nie słuchać :wink:

Jeśli chodzi o plażowanie, to nie tylko południowa strona, ale i półwysep Kabal, z tym, że to jednak bardziej zatoczki (często dzikie i odludne :D) niż plaże i trzeba tam dotrzeć szutrem :D

Pozdrawiam :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.05.2011 21:52

Zaraz pani Kasia roztrzygnie spór ... oczywiście na moją korzyść :D
Jak chcesz być blisko Jelsy , to masz do wyboru Rosohotnicę, Basinę albo Mudri Dolac ,reszta sie nie umywa . Jeśli chcesz mieć pod nosem najpiękniejsze plaże to bij tu ... i zgadnij gdzie to :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.05.2011 21:54

mkm napisał(a):Zaraz pani Kasia roztrzygnie spór ... oczywiście na moją korzyść :D

Nie ma co rozstrzygać. Chyba każdy ma prawo mieć swoje zdanie 8) A może się mylę? :evil: :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.05.2011 21:58

mkm napisał(a):Zaraz pani Kasia roztrzygnie spór ... oczywiście na moją korzyść :D
Jak chcesz być blisko Jelsy , to masz do wyboru Rosohotnicę, Basinę albo Mudri Dolac ,reszta sie nie umywa . Jeśli chcesz mieć pod nosem najpiękniejsze plaże to bij tu ... i zgadnij gdzie to :wink:

Kasi akurat w tym temacie może brakować obiektywizmu (bez urazy) ;). Rosohotnica, Basina, Mudri Dolac? No tak. Tylko czy znajdę tam coś, jadąc w ciemno?

Pamiętam ten - zresztą świetny - filmik z wątku z "fotozagadkami". Chyba nikt wtedy nie odgadł, ale ja teraz... spróbuję ;). Wydaje mi się, że to Gromin Dolac.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.05.2011 22:02

maslinka napisał(a):

Chyba każdy ma prawo mieć swoje zdanie 8)

Oczywiście, że tak 8) Jednak ze zdaniem '' starszych '' trzeba się szczególnie liczyć :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.05.2011 22:05

@Maslinka

Dzięki! Czytałem Twoją relację z Hvaru, czytałem. W kilka odwiedzonych przez Ciebie miejsc zamierzam dotrzeć. Zresztą im więcej czytam o Hvarze, tym bardziej przekonuję się, że te 10 dni to za mało (a na początku rozważałem opcję 5+5, czyli podzielenie wizyty w Cro na dwie części, bojąc się "utknięcia" na wyspie).

Przyjmijmy, że jeśli Jelsa mi się nie spodoba, to będzie Twoja wina ;).
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.05.2011 22:08

Krzychooo napisał(a):

Kasi akurat w tym temacie może brakować obiektywizmu (bez urazy) ;). Rosohotnica, Basina, Mudri Dolac? No tak. Tylko czy znajdę tam coś, jadąc w ciemno?

Pamiętam ten - zresztą świetny - filmik z wątku z "fotozagadkami". Chyba nikt wtedy nie odgadł, ale ja teraz... spróbuję ;). Wydaje mi się, że to Gromin Dolac.

Dobrze Ci się wydaje . Nie wiem czy znajdziesz w ciemno ... Mogę zaproponować Basinę w terminie od 27.07 - 10.08 u mojej ubiegłorocznej gospody Ruzy ... http://www.hvar-basina.com/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2011 22:24

Krzychooo napisał(a):Jechałeś może w ciemno? Piękna plaża! Gdzie to? (A już wiem, SV. Nedelja).

Jechałem z rezerwacją (o ile pytasz o app). Polecam ten ze względu na cenę, położenie niedaleko centrum i miłych gospodarzy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2011 22:26

mkm napisał(a):
maslinka napisał(a):

Chyba każdy ma prawo mieć swoje zdanie 8)

Oczywiście, że tak 8) Jednak ze zdaniem '' starszych '' trzeba się szczególnie liczyć :wink:

hehe do Gromin Dolac to musi mieć terenówkę i to z dobrymi resorami, a o konobach wieczornych może zapomnieć. :D
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.05.2011 06:25

Krzychooo - sama będę w Jelsie w dzielnicy, która zaznaczyłeś - powrót do PL 25.06 wiec moze zdążę coś jeszcze odnośnie pobliskich plaż napisać przed twoim wyjazdem w tym wątku ;)
Kasia pisała ze tam wietrznie itp ale jesli będzie wiaterek to ja sie z tego cieszyc będę baaaardzo :D
U nas południowa strona wyspy odpała podczas wyboru miejsca, bo znów jesteśmy nastawieni na zwiedzanie :) a plazyczka koło naszej kwatery na Vitarniji wyglada bardzo obiecująco - mała ale moze przed sezonem sie tam upchniemy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone