Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 05.12.2010 13:31

Ale mi się tęskni za wyspą...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.12.2010 17:52

[b]Do tegorocznych bywalców na Hvarze[/b]
Wybieram się na wyspę w przyszłym roku i planuję na wyspę dostać się autem ze Spitu - znalazłam cennik ale nie bardzo umiem się z nim "dogadać" :cry:
I stąd moja prośba - ile kosztuje przeprawa: samochód osobowy combi + 2 os dorosłe i 1 8-latek? Dziękuję za info. Zależy mi na cenach orientacyjnych.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 10.12.2010 18:16

Dane z czerwca_2010:
Cena promu samochodowego Split - St. Grad:
- samochód: 318 kun
- osoba dorosła: 47 kun
- dziecko: 23,5 kuny

...i zadawaj jedno pytanie w jednym wątku, a nie dubluj go w kilku wątkach...

...i najlepiej użyj szukajki, bo odpowiedzi na Twoje pytanie pełno wszędzie.... :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.12.2010 12:39

Smer, jeszcze raz dziękuję. Powieliłam pytanie, bo to forum znalazłam później a wyglądało na bardziej aktualnie odwiedzanie, co do wyszukiwarki to szukałam ale przynajmniej w tych wątkach co prześledziłam nie znalazłam odpowiedzi :(
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 06.02.2011 20:48

Witajcie, Hvaromaniacy :). Mam prośbę.

Planuję w najbliższe wakacje wybrać się wreszcie na lawendową wyspę. Z rozmaitych przyczyn odpada niestety wcześniejsza rezerwacja apartamentu. Po prostu nie jestem w stanie określić, kiedy i w ile osób uda nam się tam pojechać (niepewny termin urlopu i takie tam).

Przeczytawszy sporo relacji i obejrzawszy masę fotek, doszedłem do wniosku, że bardziej mi chyba odpowiada południowa strona wyspy. W związku z tym mam pytanie: czy jest szansa na znalezienie noclegu "w ciemno" w którejś z urokliwych małych miejscowości, czy też raczej od razu szukać w samym Hvarze? W sumie nie mam nic przeciwko takiemu modelowi wypoczynku, by stacjonować w większym mieście i odkrywać piękne zatoczki w trakcie samochodowych wycieczek. Obawiam się jednak trochę o to, że w samym Hvarze nie ma chyba szczególnie ładnych plaż. Podobno można korzystać z taksówek wodnych i plażować na Wyspach Piekielnych. Jeśli tak, to czy drogie są te taksówki i czy plaże na tych wysepkach są godne polecenia?

Serdecznie pozdrawiam i liczę na odpowiedź :).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 21:56

Krzychooo napisał(a): W sumie nie mam nic przeciwko takiemu modelowi wypoczynku, by stacjonować w większym mieście i odkrywać piękne zatoczki w trakcie samochodowych wycieczek.

Trafiłeś w sedno sprawy w tym roku dokładnie tak zrobiłem i to się opłaca - wynająłem studio (1 pokój z łazienką i małą kuchenką) w Jelsie z dala od plaż za 32 euro od 3 osób z klimą i wszędzie jeździłem autem od zatunelowej części po zakątki Hvaru (opisywane przez kolegę MKM). Polecam taką formę.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.02.2011 22:22

Krzychooo... przeczytaj to, to.
Ja osobiście miasto Hvar jako miejsce zakwaterowania w sezonie odradzam.
Pozdrawiam
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.02.2011 14:19

Serdeczne dzięki!

Jeszcze jedno: czy istnieje w ogóle na Hvarze taka kombinacja: kawałek ładnej starówki plus przyzwoite plaże? Czy też jest to zależność albo-albo i zdecydować się na jedną z tych atrakcji, a do drugiej dojeżdżać?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.02.2011 14:38

Krzychooo napisał(a):Jeszcze jedno: czy istnieje w ogóle na Hvarze taka kombinacja: kawałek ładnej starówki plus przyzwoite plaże? Czy też jest to zależność albo-albo i zdecydować się na jedną z tych atrakcji, a do drugiej dojeżdżać?
ten temacik (mniej więcej w połowie 1. strony).
Pamiętaj, że na wyspie nieco inaczej niż na lądzie... Miasteczka zawsze położone są w zatokach mniejszych lub większych (trudno, kąpać się w centrum pomiędzy zaparkowanymi łódeczkami czy jachtami...oczywiście są tacy, co to robią...ale żadnego miejscowego na tym nie przyłapiesz...a to powinno dawać do myślenia).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 07.02.2011 14:56 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.02.2011 14:55

Świetny, wyczerpujący temat wpis, Katarzyno. Tak myślałem, trzeba jednak zdecydować. Na szczęście ta zabytkowa architektura i piękne zatoczki nie są tak bardzo od siebie oddalone. Czytałem też chyba w którejś relacji, że da się przejechać jakąś wąską dróżką ze Sv. Nedelji do Hvaru.

Jeszcze raz dziękuję i podziwiam za wyrozumiałość - tylu pytających o to samo ;). Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.02.2011 14:59

No, to nie aż taka starsznie wąska dróżka.. skoro jeżdżą nią i ciężarówki..Ale turystom nie dysponującym autem terenowym 4x4 nie zalecam, by traktować tę drogę jako podstawową... jednen przejazd w celach widokowych w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2011 15:37

Potwierdzam.
Yaris bez4X4 dał też radę.
Z powrotem już po asfalcie ,naokoło przez dwa tunele.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.02.2011 15:41

Wow! 8O. Fantastyczna droga! Może i niezbyt komfortowo się tam wymija, ale te widoki... Cudo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2011 16:14

Po drodze ,by ostudzic emocje,mozna zażyc kapieli:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a na końcu Dubovica

Obrazek
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 07.02.2011 22:05

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Krzychooo... przeczytaj to, to.
Ja osobiście miasto Hvar jako miejsce zakwaterowania w sezonie odradzam.
Pozdrawiam

Miałbym pytanie. Na Hvar planuję przybyć koło 25.06. Nie mam zarezerwowanego apartamentu. Czy w tym terminie jest szansa dostania jakiegoś bezpośrednio po przybyciu. Będę z żoną a pobyt przewiduję na trzy cztery dni. Jest mi obojętne w jakiej miejscowości bo i tak nastawiam się na zwiedzanie a nie na plażowanie. Oczywiście wolałbym jakąś większą miejscowość by wieczorem można było uskutecznić spacery.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone