Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 28.08.2010 21:16

Witam wszystkich którzy traktują wakacje w Cro jako coś wspaniałego, cudownego a podróż do z rozsądnym postojem w połowie swojej drogi.
Polecam gorąco noclegi w Żreczu obok Mariboru. Byłem trzykrotnie. Pokoje czyste, klimat jak w Międzyrzeczu koło Masywu Śnieżnika. A kuchnia!!!!!!!!!!!!!! wyjątkowo smaczna i niedroga.

Będę już za dwa dni właśnie tam nocował jadąc na swoje kolejne cudowne wakacje :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.08.2010 21:18

Linka zapodawaj...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2010 10:01

Zbysio 56 56 pisze zapewne o Zreče
Kenny
Autostopowicz
Byłem 20.08, Potwierdzam.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kenny » 01.09.2010 17:15

Mandrytka napisał(a):Jechałam od świtu z Wrocławia i założyłam sobie, że robię przerwę w podróży. Znalazłam bardzo miły nocleg w Słowenii. :lol:
Jeśli jedziecie autostradą Wien-Graz-Maribor E59, to tuż za granicą z Austrią jest miejscowość Sentilj. Tam trzeba zjechać z autostrady i wyjechać z miejscowości w kierunku południowym na Pesnicę. Około 5-7km dalej jest drogowskazik na prawo do "Gostilna Brumen", jedzie się przez tory kolejowe i pod górkę, coś w rodzaju rancza i tawerny, gdzie można zjeść różne smakołyki. Nocleg dla mnie i dwójki dzieci kosztował 45 ojro ze śniadaniem. Noc cicha i spokojna, a rano widok na piękne góry, pieją kury pieją. Sniadanie full serwis i jeszcze pani gospodyni przynosi owoce ze swojego ogródka. Znakomicie mówi po angielsku.

Podaję dane kontaktowe, lepiej zadzwonić wcześniej i zarezerwować, chociaż ja wpadłam tam znienacka :lol: w piątek wieczór:

Gostilna Brumen
Imex Brumen in drugi d.n.o.
2211 Pesnica pri Mariboru
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
tel. 00386 2651 5281, mobi: 00386 41 50 20 60

Wykorzystałem informację "Mandrytki" i przenocowałem u Pani Dragicy Brumen jadąc do Trogiu 2.08 z ominięciem słoweńskich autostrad.
Jak komuś niepotrzebne kafelki du.....relki w łazience, tylko czyste łóżko za 30 EUR od dwóch osób, ze śniadaniem w rodzinnej atmosferze i średni agroturystyczny standard , to polecam. Warto zamówić na kolację płytę z mięsem i wędliną. Nam bardzo smakowała. Jedynym mankamentem jest kilkukrotny w ciąg nocy hałas przejeżdżających w dolinie pociągów.
Gospodyni jest przedstawicielką dystrybutora grzejników c.o. wodnych aluminiowych i stalowych płytowych. Poszukuje kontaktów handlowych.
gospodarz
Cromaniak
Re: Byłem 20.08, Potwierdzam.

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.09.2010 17:53

Kenny napisał(a):Warto zamówić na kolację płytę z mięsem i wędliną. Nam bardzo smakowała.

No myślę :!:

Jedynym mankamentem jest kilkukrotny w ciąg nocy hałas przejeżdżających w dolinie pociągów.

Echhh :?

Gospodyni jest przedstawicielką dystrybutora grzejników c.o. wodnych aluminiowych i stalowych płytowych.

:?: :?: :?:

Poszukuje kontaktów handlowych
.
Acha, a już myslałem że ona te mięsa i wędliny na grzejnikach smaży :wink:
Griswold
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Griswold » 14.09.2010 19:38

My jechaliśmy z Gdańska - wyjazd po robocie w piątek, więc pierwszy nocleg w Polanicy Zdrój - villa Tilia - bardzo polecam za 150zł/2os. super warunki w centrum Polanicy z mega śniadankiem, później spaliśmy we Wiedniu w hostelu (nówka-jeszcze wykańczali elewację) - standard , jak 3 gwiazdki w Polsce, a cena 48 EUR za 2 osoby ok. 4km od centrum- więc jesli ktoś chce zobaczyc Wieden po drodze to polecam(bo w centrum Wiednia chyba ciężko o coś tańszego):
http://www.oejhv.at/quartier/1200/1200.htm

W drodze powrotnej spaliśmy w Pradze w akademikach na Strahovie (niby hostel- Strahov). Odradzam na milion,a nawet miliard procent. Najgorsze miejsce w jakim kiedykolwiek spałem. Gdy zobaczyłem pokój zastanawiałem się czy nie spać w samochodzie i byłoby to lepsze rozwiązanie,bo drzwi były, jakby zrobione z papieru,a na korytarzu szalała do 3 w nocy cała banda kolonistów ( co dziwne po opieprzu z mojej strony ostatecznie się uciszyli).Dodatkowo smród- spaliśmy przy otwartych na oścież oknach. MASAKRA! - omijajcie szerokim łukiem!
Mandrytka
Autostopowicz
Re: Byłem 20.08, Potwierdzam.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mandrytka » 24.09.2010 20:10

:lol: cieszę się, że ktoś już skorzystał z podanego noclegu w Słowenii.
A'propos pociągów, to mi one nie przeszkadzały, bo w Polsce mieszkam od dziecka w domu 30m od trasy kolejowej. :D
Poza tym, to atmosfera panuje tam trochę magiczna, nawet to, co mówisz o mięsach pieczonych na grzejniku :lol:
pozdrawiam
Mandrytka

Kenny napisał(a):
Mandrytka napisał(a):Jechałam od świtu z Wrocławia i założyłam sobie, że robię przerwę w podróży. Znalazłam bardzo miły nocleg w Słowenii. :lol:
Jeśli jedziecie autostradą Wien-Graz-Maribor E59, to tuż za granicą z Austrią jest miejscowość Sentilj. Tam trzeba zjechać z autostrady i wyjechać z miejscowości w kierunku południowym na Pesnicę. Około 5-7km dalej jest drogowskazik na prawo do "Gostilna Brumen", jedzie się przez tory kolejowe i pod górkę, coś w rodzaju rancza i tawerny, gdzie można zjeść różne smakołyki. Nocleg dla mnie i dwójki dzieci kosztował 45 ojro ze śniadaniem. Noc cicha i spokojna, a rano widok na piękne góry, pieją kury pieją. Sniadanie full serwis i jeszcze pani gospodyni przynosi owoce ze swojego ogródka. Znakomicie mówi po angielsku.

Podaję dane kontaktowe, lepiej zadzwonić wcześniej i zarezerwować, chociaż ja wpadłam tam znienacka :lol: w piątek wieczór:

Gostilna Brumen
Imex Brumen in drugi d.n.o.
2211 Pesnica pri Mariboru
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
tel. 00386 2651 5281, mobi: 00386 41 50 20 60

Wykorzystałem informację "Mandrytki" i przenocowałem u Pani Dragicy Brumen jadąc do Trogiu 2.08 z ominięciem słoweńskich autostrad.
Jak komuś niepotrzebne kafelki du.....relki w łazience, tylko czyste łóżko za 30 EUR od dwóch osób, ze śniadaniem w rodzinnej atmosferze i średni agroturystyczny standard , to polecam. Warto zamówić na kolację płytę z mięsem i wędliną. Nam bardzo smakowała. Jedynym mankamentem jest kilkukrotny w ciąg nocy hałas przejeżdżających w dolinie pociągów.
Gospodyni jest przedstawicielką dystrybutora grzejników c.o. wodnych aluminiowych i stalowych płytowych. Poszukuje kontaktów handlowych.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 27.10.2010 14:56

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Wszystkim jadącym do Chorwacji, zwłaszcza tym z centralnej bądź północnej/północno-wschodniej części Polski, polecam nocleg w czeskim Ołomuńcu (na trasie Cieszyn-Brno-Mikulov itd.) Miasto ma piękną Starówkę, sporo ciekawych zabytków, tanie restauracje z doskonałym piwem i dobrym jedzeniem. Do tej pory dwukrotnie zatrzymywałem się w Ołomuńcu, a zainspirował mnie Makłowicz, który gotował w tym mieście (smakoszom polecam spróbować olomouckie twarożki - niezapomniane przeżycie).

Nocowałem w hotelu Flora który znajduje się pięć minut drogi od Horni Namesti i Ratusza.
Link do strony hotelu:
http://www.hotelflora.cz/?lang=en

Kilka fotek z Ołomuńca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wimija3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wimija3 » 16.01.2011 19:11

Podczas naszego zeszłorocznego wyjazdu, jechaliśmy z okolic Poznania przez Czechy, Słowację i Węgry. Spaliśmy w Velkim Mederze blisko granicy słowacko-węgierskiej. Jest to miasteczko z termalnymi basenami. Jak ktoś ma trochę czasu polecam wypluskać się przed dalszą drogą :D
rewski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rewski » 16.01.2011 22:24

Witam serdecznie
Wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji i chciałbym zrobić przerwe na nocleg pomiędzy Wiedniem a Wiener Neustadt.
Czy ktoś ma jakieś nie drogie :-) miejsce godne polecenia ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.01.2011 22:38

rewski napisał(a):Witam serdecznie
Wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji i chciałbym zrobić przerwe na nocleg pomiędzy Wiedniem a Wiener Neustadt.
Czy ktoś ma jakieś nie drogie :-) miejsce godne polecenia ?

Masz Oekotel w Wiedniu, następny w Graz.

19 euro od osoby za nocleg ze śniadaniem.

A skąd jedziesz?
rewski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rewski » 17.01.2011 08:36

Dziękuje
Będę jechał z Torunia a czy może coś w mniejszej "osadzie" przy autostradzie ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 08:50

Jak dasz rade, to możesz dojechać do Słowenii i zanocować w Mariborze albo w okolicach Ptuja.

Bliżej znajdziesz coś w Austrii albo przed Brnem.

A może przez Węgry pojedź i, jeżeli nie w Budapeszcie, to gdzieś nad Balatonem?

Tutaj też masz trochę namiarów.
robo111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 17.01.2011 13:02

W tamtym roku jechaliśmy na wyspę Vis. Po drodze zatrzymalismy się w okolicach Karlovaca ( 2 km od centrum, starą jedynką ) w prywatnym domu, w któeym wynajęliśmy apartamenty, co prawda niezbyt duże, ale czyste z balkonem łazienką.. Bardzo mili ludzie, podali namiary, telefon, jeśli ktoś by chciał to służę.
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 17.01.2011 14:29

Tuż za Karlovacem niemal przy samej drodze na Plitvickie zanocowaliśmy w
Hotelu z Restauracją Žganjer adres: Jelaši 41, 47000 Karlovac
Czysto, schludnie, przystępnie (jak dla nas) cenowo. Wybrane niejako z marszu po krótkich poszukiwaniach.

Obrazek

Obrazek

więcej do obejrzenia np. tutaj
http://www.booking.com/hotel/hr/zganjer ... rrency=PLN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone