napisał(a) janniko » 11.03.2009 10:11
Pawlop, temat dobry.
Sory, że nie podam konkretów, ale od razu pragnę zakomunikować, że testujemy to od 2 lat, a nasi znajomi od kilku lat. I wynika niezbicie z tych testów, że zawsze korzystanie z karty jest korzystniejsze niż zakup kun w Polsce lub zakup Euro i wymiana na Kuny w Cro.
Najważniejsze by sprawdzić, które banki w Chorwacji (czy w kraju, w którym będziecie korzystać z bankomatu) mają podpisaną umowę bezprowizyjną, ponieważ najwięcej traci się właśnie na prowizji!
Np. PKO SA ma podpisaną umowę ze wszystkimi bankami UniCredit, których jest sporo na Bałkanach (w zeszłym roku przetestowane z wynikiem pozytywnym. W trakcie wakacji kilka razy zapisałem miejsce i datę, a potem po powrocie skonfrontowałem to z wyciągami - na prawdę przelicznik był zdecydowanie korzystniejszy).
Podobnie opłaca się robić zakupy w super i hiper marketach, płacąc kartą, z tą różnicą "in plus", że nie musimy martwić się o prowizję, bo tam jej nie ma!
Aha.
Informacji na temat który bank, z którym ma podpisaną umowę bezprowizyjną próżno szukać w sieci. Tylko w infolinii banku, w którym mamy konto i kartę bankomatową.
Poinformowano mnie, że to są wewnętrzne dane banku i że takich info nie "puszczają" w sieć... dlaczego tak jest, nie wytłumaczyli mi ..
Widocznie tak być musi..