napisał(a) Krzyżak » 14.08.2008 16:23
bogaczykk napisał(a):Witam,
Wybieram się do Chorwacji, posiadam 2 karty: MASTERCARD z Citibanku kredytową oraz VISA EXPRESS z PKOBP płatniczą. Na infoliniach powiedziano mi że:
-dla Citibanku przy płaceniu waluta jest przeliczana z kun na $ a później na PLN
-dla PKOBP kuna na Euro i później PLN
W obu przypadkach bez dodatkowych prowizji. Jednak nikt nie potrafił stwierdzić po jakim kursie.
I teraz pytanie...płacił ktoś tymi kartami...jak wychodzi to przewalutowanie na PLN?
Ja planuje wziąść na 10dni dla 2 os. trochę euro(ok 200) reszta złotówek, a gdzie mogę to płacić kartą...tylko którą?
Czy to dobre rozwiązanie?
Witam,
Płacić tą kartą PKO BP nie płaciłem, ponieważ kurs Euro jest liczony niekorzystnie (miesiąc temu). Zresztą, pozwolę sobie zacytować samego siebie z innego wątku:
"Za tzw. przewalutowanie w PKO BP (PKO Ekspress - Visa) niby nie jest pobierana żadna prowizja, ale gdybym dzisiaj, tj. 3 lipca, zapłacił kartą w Austrii - kurs Euro wyniósłby 3,43 zł. Tak więc żaden cymes, przy dzisiejszym, nawet kantorowym, kursie Euro.
Wszystko zależy od banku i rodzaju konta i karty do niego przypisanej, nie należy uogólniać.
I właśnie trzeba się dokładnie wypytywać, włączając w to różnorakie e-mail'e do swoich banków."
Też dzwoniłem na infolinię i mi podali wówczas dzisiejszy (czy też wczorajszy) kurs Euro, wg którego następuje przewalutowanie na złotówki, chociaż trochę to trwało. Chyba Cię troszkę "olali" (za przeproszeniem ofkors).
Co do karty kredytowej Citibanku - nie potrafię pomóc.
Będąc w Cro w 2 połowie lipca - minimalnie korzystniejsza była złotówka, bo w połowie lipca Euro w Polsce było jeszcze drogie.
Pozdrawiam