Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

cd relacji z podróży

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marshallx
Podróżnik
cd relacji z podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 15.08.2010 10:05

Piątek.
Jeszcze dzisiaj wypoczywamy nad wodą.
Kiedy wyszedłem rano na taras zobaczyłem chmurkę na niebie:
Obrazek
No to pięknie! Zepsua nam się pogoda! :-)
Nic bardziej mylnego.... temperatura tego dnia sięgała 34 stopni w cieniu.
Zabieramy ze sobą przenośną lodóweczkę pełną piwa i maszerujemy dziarsko nad wodę.
Znowu opalanie, wypoczynek, nurkowanie:
Obrazek

widoki z naszego miejsca leniuchowania są niesamowite!
Obrazek

wcale nie chce nam się nawet iść na obiad.

Wieczorem standardowo wychodzimy do baru na piwko, lody... Po drodze ukazuje się nam domek. Pomyślałem, żeby lepiej nie załatwiać sobie kwatery przez internet, bo jakby się naciąć na taki "apartament" to porażka. Dlatego też mając to na uwadze podczas planowania podróży zdecydowaliśmy się jechać w ciemno.

Apartament:
Obrazek

Siedząc wieczorkiem w jednym z barów moją uwagę przykuł jeden szczegół krajobrazu... Czy u nasz w Zakopanym nie ma takiego czegoś...??
Obrazek

Oczywiście w Chorwacji są cudowne zachody słońca,ale nad wyraz szybko słoneczko chowa się za horyzont....
Obrazek

Obrazek

w dniu jutrzejszym postaram się zrelacjonować wyjazd do Zadaru. Póki co życzę miłej lektury...
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 17.08.2010 20:08

Więc teraz, jak obiecałem opisuję sobotnią wycieczkę do Zadaru.
Jak zwykle rano, zjedliśmy śniadanie i poszliśmy na plażę poleniuchować. Musieliśmy się nasycić ostatni raz widokami i czystością wody.... w końcu jutro wyjeżdżamy.
Po obiadku zaplanowaliśmy sobie wyskok do Zadaru.
45km i jesteśmy na miejscu. Bardzo łatwo udało nam się znaleźć stare miasto.
Wchodzimy bramą i od razu przykuwa naszą uwagę wypolerowany bruk...
Świecący się jak.... :D
Tu na zdjęciu, miejscowe kobiety które sprzedają swoje ręczne robótki. Tak w nawiasie cholernie drogie!
Obrazek

zapuszczamy się dalej w osławione uliczki Zadaru.... chodzimy najpierw biednymi, wąskimi uliczkami. To co nasze noski czuły nie da się opisać...
Ale naprawdę, tak czy inaczej to miejsce ma swój urok....
Obrazek

Dalej idziemy i znajdujemy bardziej cywilizowane miejsca:
Obrazek

Spacerujemy, spacerujemy i napotykamy urokliwy port. Zdjecie jakoś tak zrobione w czerni:
Obrazek

Kilkanaście metrów dalej dochodzimy do promenady. Uderza nas w uszy grające morze... dosłownie... Ci którzy tam byli wiedzą co mam na myśli... Ale to nic w porównaniu z wyczynami miejscowych chłopców, którzy skakali na łeb, na szyję do bądź co bądź do wzburzonego morza:
Obrazek

I jeszcze na koniec relacji sobotniego popołudnia rzut oka na piekne morze i dalszą część Zadaru:

Obrazek

wracając z Zadaru do naszej miejscowości zauważyliśmy, że pogoda zaczyna się zmieniać. Jaka to ulga, że dopiero teraz, dzień przed naszym wyjazdem. Niebo spowiły gęste chmury, zerwał się wiatr który tej nocy spędzał mi sen z powiek.... Udało się jeszcze uchwycić coś takiego:

Obrazek
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 17.08.2010 20:29

Niedziela. Dzisiaj wyjeżdżamy. W planie mamy jeszcze Plitvickie. Dlaczego minionej nocy nie mogłem spać? Wiał nie miłosierny wiatr. Słychać go było w każdej szczelinie, w oknach, w kratce wentylacyjnej. Dlaczego się bałem? Ano dlatego, że nie wyobrażałem sobie jazdy Scenicem, z boxem na dachu, przy takim mocnym wietrze po tych cholernych mostach! Po prostu się bałem.
Rano, godzina 8 z minutami robię zdjęcie z naszego tarasu. Niebo zachmurzone, wiatr dobrze dawał do wiwatu:
Obrazek
a to zdjęcie pokazuje jaki wiatr wiał ( drzewko po lewej stronie kadru:
Obrazek
teraz macie odpowiedź na temat moich obaw.
Wyjeżdżamy ok godziny 10, udajemy się na Jeziora. Droga mija nam zaskakująco szybko bo i pogoda i upał nas nie męczy.
Jesteśmy na miejscu. Jest chłodno, ubieramy się w miarę ciepło.
Udajemy sie do kasy. Bilet 110kun za osobę dorosłą. A mi się w tym wypadku udało-znajduję starą legitymację studencką i wchodzę za 80kun jako student. hahahaha
Wybieramy sobie trasę 2-3godzinną. Uważam, że to jest wystarczająco. Biorąc pod uwagę jeszcze drogę powrotną jaka nas czeka.
No ale na temat: Być w CRO i nie zwiedzić jezior to tak jak urządzić grilla bez piwa 8)
No i zaczęło się robienie jak ja to nazywam pocztówek. A może powinienem powiedzieć folderów reklamowych:

Obrazek

I jeszcze jedno:

Obrazek

A co tam! macie jeszcze:

Obrazek

I jeszcze jedno: niech to będzie zachęta!

Obrazek

No i to było by wszystko z mojej relacji. Oczywiście w bardzo wielkim skrócie. Jestem pewien,że jeszcze co najmniej raz odwiedzę wspaniałą Chorwację.

Wszystkim polecam taki wyjazd. Umożliwi to poznanie innej kultury, innych ciekawych widoków, na pewno każdy zatęskni za ciepłą i szalenie czystą wodą.

Chwytajmy z życia co się da!

pozdrawiam wszystkich.!!
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.08.2010 21:15

Wszystko pięknie, ładnie tylko gdzie jest pierwsza część relacji. 8O :D
Tak sie składa, że byłeś w podobnych miejscach co my w tym roku, Zadar, Plitvice i pobyt 35km od Zadaru - my na południe. :wink:
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 18.08.2010 07:35

krakuscity napisał(a):Wszystko pięknie, ładnie tylko gdzie jest pierwsza część relacji. 8O :D
Tak sie składa, że byłeś w podobnych miejscach co my w tym roku, Zadar, Plitvice i pobyt 35km od Zadaru - my na południe. :wink:

Tak jakoś dziwnie mi się zrobiło z tą drugą częścią. podaje link do części pierwszej.:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29480
życzę miłej lektury.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 18.08.2010 11:51

marshallx napisał(a):
krakuscity napisał(a):Wszystko pięknie, ładnie tylko gdzie jest pierwsza część relacji. 8O :D

Tak jakoś dziwnie mi się zrobiło z tą drugą częścią. podaje link do części pierwszej.:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29480
życzę miłej lektury.

czy to bez sensu czy mi się wydaje :roll: 8O

Powrót do Nasze relacje z podróży

cd relacji z podróży
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone