Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

relacja z podróży do Cro 17-26 lipiec...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 06.08.2010 10:19

witam. chciałbym podzielić się z Wami wrażeniami, przygodami, zdjęciami z mojego pierwszego wypadu nad Adriatyk.
wybieramy się w ciemno, z Radomia. cztery osoby, jedno auto. Box na dachu, pełen bagażnik, oj ciężko będzie miał Scenic. mój bagaż to buty, bielizna, kilka koszulek, ręcznik, dużo piwa.... ale kobiety! wiecie jak sie pakują kobiety? Już my mężczyźni powinniśmy przyzwyczaić się do tego.
wyjeżdżamy ok godz 19:00. bez pośpiechu, bez wygłupów... z wieloma przystankami: tankowanie, papierosek, kawa, toaleta....
żadnego ścisłego planu co do pokonania trasy.
Tankowanie przed Cieszynem, zakup winiet, papierosów...znowu kawa... luzik.
Czechy mijamy bez większego bólu, autostradką wpadamy do Austri.
Zaczyna sie gorączkowe szukanie stacji z gazem. nie ma? trudno-lejemy benzynkę!
Słowenia: omijamy płatna autostradę i jedziemy na Zagrzeb.
o zgrozo! kolejka przed granicą! 2 godziny stracone na przekroczenie granicy Sło/Cro.
dostaliśmy na przejściu ulotkę, z której czytam, że ten weekend jest najbardziej oblegany przez turystów! Na autostradzie korki, na parkingach nie ma gdzie wetknąć palca! Do tego upał ponad 30 stopni i ani jednej chmurki na niebie.... Jak to dobrze, że ktoś wymyślił klimatyzację!
Koleżanka z tyłu czyta mapę i dostrzega objazd do Senij. ok! jedziemy. lepiej jechać niż stać.... no i się zaczęły piękne drogi w Cro. Nawigacja mówi: 50km do celu, 2,5 godz. jazdy! Prawda!

droga do Senij:

Obrazek

A jak by tego było mało, po minięciu Senij, udajemy się dalej na południe drogą wzdłuż wybrzeża. Też nawiagacja kłamała:" 2 km prosto" - ale to nie było prosto!:
zobaczcie:
Obrazek
Ostatnio edytowano 15.08.2010 08:29 przez marshallx, łącznie edytowano 5 razy
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 06.08.2010 10:25

A fotki gdzie ? :lol:

Pozdrawiam
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 06.08.2010 10:34

będą zdjęcia... spokojnie..... wieczorkiem...
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 06.08.2010 18:04

Poczytam i ja :D
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 06.08.2010 18:47

to ja na trzeciego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 06.08.2010 19:11

tylko po co to piwo?? wyobrażcie sobie,że jak byłem w tym roku w cro to tam było w sklepach i knajpkach PIWO .... tyko wiesz jak chorwat mówi IMA to znaczy,że jest a nie nima :D
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 08.08.2010 13:44

czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie zamieszczać najlepiej zdjęcia?
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 08.08.2010 14:07

Witam ponownie. staram się dołączyć zdjęcia, ale jakoś mi to nie wychodzi.
No to wracamy do tematu:
Jedziemy sobie do Senij, ciesząc się że nie musimy stać w korkach na autostradzie. Ale w ogóle był taki plan podróży, że będziemy jechali wzdłuż wybrzeża na południe i szukali fajnej miejscowości.
Dojeżdżamy do Senij, a tu pewna konsternacja! jeszcze 1km do celu, a my nie widzimy morza, tylko góry i góry.... Jaka ta Chorwacja dziwna jest...
Wreszcie wymarzone morze! udajemy się dalej na południe.
Oj, to był odważny krok... za 300m-zakręt w lewo, za 400m-zakręt w prawo, za 300m....i tak 100 km!! Masakra! jedziemy ponad 20 godzin, a tu takie niespodzianki! Dojechaliśmy do miejscowości Starigrad. Już nikt z nas nie miał ochoty jechać dalej. Postanowiliśmy, że tutaj poszukamy kwatery. Udało nam się znaleźć apartament w ciągu 15 minut. Cena? 55Euro za dobę, apartament 4-osobowy. jesteśmy zadowoleni: 200m do morza, woda cudna, klimatyzacja w mieszkanku, cykady ( zakała ), ale i tak dobrze, że cykady o 22 wyłączały się! :-)

Przez trzy dni korzystaliśmy z uroków wypoczynku....błogiego wypoczynku.
O 10 na plażę, opalanie, piwko, kąpiele, nurkowanie z maską,

potem obiad i powrót do lenistwa nad wodą. Wieczorem wyjście do baru na piwko, winko i potem długie siedzenie na tarasie przy miejscowej rakiji.

Czwartego dnia popłynęliśmy statkiem na całodniowy rejs. 250 kun za osobę- czy warto? naprawdę warto! Na statku zapewniony posiłek, kawa, kanapki, no i wino bez limitu! Widoki nie zapomniane, spotkaliśmy delfiny, poznaliśmy troszkę Cro.

wycieczka statkiem:

Obrazek

widoki ze statku:

Obrazek

nawet ptaszki nie umknęły mojej uwadze-celując w nią obiektywem udało się uchwycić mewę:
Obrazek

w drodze powrotnej przepływaliśmy Koło Zadaru. W planach mieliśmy zwiedzenie starego miasta w Zadarze.
no ale to później....

Zadar ze statku:
Obrazek[/img]
Ostatnio edytowano 15.08.2010 09:45 przez marshallx, łącznie edytowano 4 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.08.2010 15:04

Witaj marshallx :D

Jak wielu forumowiczów , używam Fotosika ale można inne , np . ten

Informacje jak najlepiej to robić znajdziesz tu

Powodzenia :D

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.08.2010 15:12

Jeszcze kilka porad praktycznych znajdziesz tutaj

Relacja ciekawa , a będzie ciekawsza okraszona fotkami

:D

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2010 15:19

Witam. Czytam z wielkim zainteresowaniem, bo właśnie wpadłem na pomysł, żeby w tym roku Jechać do Starigardu. Proszę o jak najwięcej szczegółów
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 09.08.2010 21:56

To i ja czekam z niecierpliwością na zdjęcia. 8)
pkolo
Turysta
czesc

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkolo » 09.08.2010 22:27

dostaliśmy na przejściu ulotkę, z której czytam, że ten weekend jest najbardziej oblegany przez turystów!

czy masz moze ta ulotke czy sa informacje o weekendach do konca wakacji
czy mozesz zrobic skan

pozdrawiam
marshallx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 15.08.2010 08:39

Serce w pasy napisał(a):Witam. Czytam z wielkim zainteresowaniem, bo właśnie wpadłem na pomysł, żeby w tym roku Jechać do Starigardu. Proszę o jak najwięcej szczegółów

Starigrad jest bardzo spokojnym miasteczkiem.:
to jest główna uliczka:
Obrazek

Idąc dalej, w dół dojdziemy do małego ryneczku na którym znajdują się stragany z pamiątkami, urokliwe bary, deptak nad morzem, restauracje, sklepy.
Jest tu bardzo spokojnie. W co trzeciej posiadłości widać było polskie rejestracje. Starigrad nie jest bardzo rozbudowanym miastem. Mamy stąd 45 km do Zadaru. Po prawej stronie ulicy są zejścia nad wodę, dosłownie 100metrów. Po lewej zabudowania i góry.
To jest fotka wybrzeża w Starigradzie:
Obrazek

a to kilkadziesiąt metrów dalej....
Obrazek
marshallx
Podróżnik
Re: czesc

Nieprzeczytany postnapisał(a) marshallx » 17.08.2010 07:58

pkolo napisał(a):dostaliśmy na przejściu ulotkę, z której czytam, że ten weekend jest najbardziej oblegany przez turystów!

czy masz moze ta ulotke czy sa informacje o weekendach do konca wakacji
czy mozesz zrobic skan

pozdrawiam

załączam rozkład obciążenia weekendów w Cro.
Obrazek
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone