Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - moj pierwszy raz w Cho!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michalku
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalku » 13.08.2010 00:38

Powitac,

bom nowy i po pierwszym razie w Chorwacji, a konkretnie w Pisaku, jako miejscu wypadowym. Apartament Djerek na ulicy Put Vrulie 100.

Na wstepie chcialem rowniez podziekowac, bo wiele sie z forum dowiedzialem i dzieki Wam moglem sie przygotowac teoretycznie na wyprawe :)

Jestem mile zaskoczony samym apartamentem i zakochalem sie w tym kraju. Jego plazach, miastach i maisteczkach, no i w drogach.
Przygotowuje krotka relacje foto z naszego (mojej Pani, moich 2 pociech i mnie) pobytu w tej malej, ale jakze urokliwej miejscowosci, oraz wypadow do Splitu, Omisu, Trogiru i Makarskiej (na wiecej nie starczylo czasu).

Ponizej panoramy sferyczne (zalaczone linki) z Pisaka. Za kilka dni polacze to w wycieczki panoramiczne, razem z Makarska.

Po panoramie poruszamy sie myszka, wciskajac jej lewy klawisz i z tak wcisnietym, mozemy ruszajac myszka, ogladac sie we wszystkich kierunkach.

Dla tych, ktorym sie to spodoba, proponuje od razu sciagnac sobie plugin do przegladarki - DevalVR (prosze w okienku panoramy, z prawej strony, na dole, zamiast 'Autodetect' wybrac 'DevalVr' i klinac na link wyswietlony na stronie). Zajmie to chwile, ale plynnosc ogladania jes mila dla oka i duzo lepsza od standardowego Flash'a.

http://www.emku.pl/pano/panoramy-sferyc ... k/kosciol/
http://www.emku.pl/pano/panoramy-sferyc ... k/uliczki/
http://www.emku.pl/pano/panoramy-sferyczne-pisak/plaza/
http://www.emku.pl/pano/panoramy-sferyc ... k/knajpka/

Zapraszam do ogladania :)

pozdrawiam serdecznie
Michał z Poznania
Mariii
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariii » 13.08.2010 00:59

Bardzo fajna sprawa te panoramiczne zdjęcia :) mogę zapytać jak się to robi? tzn jakim sprzętem się rejestruje obraz żeby można go w ten sposób odtwarzać? :D
michalku
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalku » 13.08.2010 07:19

Mariii napisał(a):(...) mogę zapytać jak się to robi? tzn jakim sprzętem się rejestruje obraz żeby można go w ten sposób odtwarzać? :D

To akurat sa panoramy sferyczne (panoramy 360).
Panorama powstaje na podstawie serii zdjec wykonanych np. lustrzanka, z obiektywem (ja robilem fishey'em), na statywie z glowica panoramiczna.
Potem sie to obrabia i laczy. Szczegoly procesu nieco skomplikowane i nie chce zasmiecac grupy. Generalnie caly proces tworzy efekt, jak by sie bylo wewnatrz kuli ( w samym jej srodku), a jej powloka od wewnatrz to wlasnie ogladane zdjecie.

Ale sa tzw. panoramy plaskie, do ktorych wystarczy zrobic kilka zdjec i laczy sie je latwiej. A efekt rowniez mily dla oka.

pzdr
Michał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2010 08:39

Dzięki za przypomnienie widoków z Pisaka(to był też nasz pierwszy raz w Cro dwa lata temu) :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.08.2010 08:44

Najlepsza ostatnia sfera, gdzie idą same nogi :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.08.2010 08:54

Hurrra!
wreszcie ktoś odwiedził Joska :@)

Mam nadzieję, że jesteś zadowolony, bo promuję ten apartament na forum od 5 lat i ze zdziwieniem patrzę, że nikt tam nie jeździ ;@)

pozdrov, K.
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 13.08.2010 09:28

Miodzio... normalnie miodzio :D
michalku
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalku » 13.08.2010 12:32

Bocian napisał(a):Najlepsza ostatnia sfera, gdzie idą same nogi :)

Konczylem prace w nocy i juz mi sie tego ducha nie chcialo czyscic :)
W wycieczce bedzie bez nozek :)

pzdr
Michał
michalku
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalku » 13.08.2010 12:38

Krystof napisał(a):Hurrra!
wreszcie ktoś odwiedził Joska :@)

Mam nadzieję, że jesteś zadowolony, bo promuję ten apartament na forum od 5 lat i ze zdziwieniem patrzę, że nikt tam nie jeździ ;@)

pozdrov, K.

Mielismy apartament na poziomie ulicy.
Pelna kultura. Tego sie wlasnie spodziewalem.
Zadne wielkie halo. Po prostu: wygodne łóżka, dzialajaca klima, wspanialy widok z duzego balkonu, mniejszy balkon z drugiej strony domu. W kuchni nawet plyn do mycia naczyn byl.

Wszystko wystarczajace do tego, by egzystowac przez kilkanascie dni z 4ro osobowa rodzina. Nie mam ZADNYCH zastrzezen. Malo tego. W przyszlym roku najprawdopodobniej rowniez tam pojade. Chyba, ze mnie pociagnie bardziej na poludnie.

:)

pzdr
Michał
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.08.2010 13:11

no to gra gitara :@) pewnie mieszkaliśmy w tym samym; jak myślę o Cro, to też chce mi się tam wrócić ... gdyby jeszcze nie te kilolmetry do "centrum" i ta dróżka na plażę, to byłoby idealnie!

pzdr, K.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 13.08.2010 14:46

michalku napisał(a):Pisak - moj pierwszy raz w Cho!

No ..... Michale jak na pierwszy raz w Cho :lol: :lol: to panoramki wyszły Ci, że cho, cho .... :lol: :lol: :lol:
michalku
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalku » 13.08.2010 15:54

wojan napisał(a):
michalku napisał(a):Pisak - moj pierwszy raz w Cho!

No ..... Michale jak na pierwszy raz w Cho :lol: :lol: to panoramki wyszły Ci, że cho, cho .... :lol: :lol: :lol:

Dzieki :)

Wyszlyby mi jeszcze lepiej i byloby ich wiecej, gdyby mi moje dzieciaki daly wiecej czasu na zabawe i gdyby nie to, ze zapomnialem ladowarki do baterii aparatu. Przez 9 dni lecialem na jednym dedykowanym akumulatorze. Pstryknalem 500 fotynek i 7 panoram (ok 70 zdjec).

W tym praktycznie ZERO w nocy :/, dla dluzszych czasow naswietlania.
Ale nastepnym razem bedzie lepiej :)

pzdr
Michał
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 13.08.2010 20:57

michalku napisał(a):
Ale nastepnym razem bedzie lepiej :)

Trzymamy za słowo :D
No to teraz dawaj te fotynki :lol: :lol:
:papa:
michalku
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalku » 18.08.2010 07:52

Fotki, krotki opis z wyjazdu i panoramy z Makarskiej, umiescilem w watku: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29712

Zapraszam do ogladniecia :)

dzieki i pozdrawiam
Michał

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone