Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Murter,Primoster czy Makarska??? co wybrać!!! POMOCY

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
waldek1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek1981 » 25.07.2006 00:16

mam pytanie jaką miejscowoosć wybrać!??!bo juz mam mętlik w głowie.Najpier chcialem jechac na murter ale chyba tam niejest za ładnie Czy ktos ma fotki, i pomyslałem sobie ze moze gdzies nieco nizej. Chcę by było naprawde pięknie skały piekne zachody słonca i urokliwe kamieniczki .Którą z tych miejscowości wybrać!??!Byle by niebyło betonowych plaz! Prosze o pomoc i jakies foteczki! mój e-mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Ostatnio edytowano 12.08.2008 07:01 przez waldek1981, łącznie edytowano 2 razy
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 25.07.2006 15:16

ja z tych miejsc wybralabym riwiere makarska..
nie miejscowosc makarska tylko miescinki obok niej..jak Tucepi, podgora, brela..masz tam piekne wysokie gory , fajne plaze zwirowe z palmami i sosnami, morze..
blisko do splitu, trogiru, dubrovnika, wyspy hvar i brac..
primosten tez ladny ale bardziej do zwiedzania niz mieszkania:)mi rejony primosten sie srednio podobaly bo nie bylo pieknych widokow(czyli gor:)
ale miasteczko samo w sobie ma klimat:)
ja proponuje podzielic na 2czesci wyjazd i np 10dni na riwerze i 3-4 w primosten:)
i wtedy zaliczysz wiecej miejsc;)
a tu foty z zeszlych wakacji...
http://www.wakacje.ao.pl/
pozdrawiam
waldek1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek1981 » 25.07.2006 21:58

ale przepiekne foteczki!musze sie ostro zastanowić!!Pozdrawiam i wielkie dzięki!!!
waldek1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek1981 » 26.07.2006 07:26

powiedz mi Ines ile kosztuja tam pokoj a ile kempingi Pamietasz moze?!?!? to kawalek jest ! bede wdzieczny jak odpiszesz!!
kotu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotu » 26.07.2006 10:05

W Murtrze bylem kilka lat temu (dokladnie 4) i bylo rewelacyjnie, male miasteczko, fajny klimat i dyskoteka (Cikuradza czy jakos tak) na wolnym powietrzu. Rok pozniej pojechali tam moi znajomi i mowili, ze miasteczko zeszlo na psy, nic sie nie dzialo, na plazy same niemieckie turystki po 60-tce i jakos tak smutno bylo. Na Makarskiej nie bylem, ale slyszalem ze jest czadowo :)
pozdrawiam
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 26.07.2006 15:49

W sumie to też zależy na jaki odpoczynek się nastawiasz...spokojny relax, lekki melanż czy dzika zabawa:) Byłam we wszystkich miejscach nad którymi się głowisz...wszędzie było super ale skoro trza wybrać to polecam Makarską, tam możesz tego wszystkiego po trochu mieć a jest też dobrym punktem wypadowym żeby zobaczyć inne ciekawe miejsca. "Fiszpiknik" na Hvar, Baška...itd.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 26.07.2006 21:55

apartament w Tucepi na riwerze od osoby od 28sierpnia kosztowal nas 9E od osoby...
duzy z 2sypialniami , lazienka, kuchnia i przedpokojem..do morza z 30-50m
w primosten bylo juz drozej bo za sam pokoj z lazienka placilismy 12, 5 E od osoby , trudno bylo dostac apartament a byl juz 7wrzesnia..
i uwazam ze to za drogo jak na takie warunki..
wiec riwera wyszlo ze jest tansza i o wiele piekniejsza:)
zreszta pod koniec sierpnia ceny spadaja w cro juz dosc mocno nawet o 50%:)
tu masz moja relacje moze ci sie przyda..
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9261
jezdzimy w ciemno ale we wrzesniu nie ma problemow z kwaterami:)
co do campingow nie wiem bo nie jezdze:)
tak czy inaczej polecam riwiere na dluzszy odpoczynek...zreszta na zdjeciach widac ze jest tam cudnie;)
ale zawsze mozesz wybrac tez wyspe krk, jest bardzo ladna a blizej do Polski..laczy ja most z ladem, tez sa gory...bardzo mi sie tam podobalo
jakby co pytaj:)
pozdrawiam
waldek1981
Globtroter
Ines odpowiedz

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek1981 » 24.07.2008 20:58

Ines a powiedz mi dlaczego wybrałą s by Tucepi a nie Makarska!?!?? gzdie łądniej !?! czy Makarska to zbyt duż amiejscowośc czy też zbyt dużo turystów!??! dziękuje za informacje Pozdrawiam pa
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 25.07.2008 00:13

Ja wybrałbym Makarską. Po szczegóły odsyłam do FAQ. Ludzie pragnący spokoju zazwyczaj wybierają mniejsze miejscowości, ale na tyle dobrze położone, aby wszędzie było blisko. Dlatego w takim wypadku Tucepi wydaje się godne polecenia, ale:

1. W Tucepi nie ma za wiele pięknych kamieniczek które chciałbyś mieć, za to w Makarskiej jest ich pod dostatkiem (może nie tak malowniczo jak w Primoszten, ale klimat trzymają).
2. Aleja palmowa w porcie o wiele piękniejsza.
3. Nie wiem kiedy jedziesz, ale poza sezonem Makarska jest tak tłoczna, jak Tucepi w sezonie.
4. Jeśli chcesz plażę, znajdziesz ją w obu miejscowościach.
5. Cudne skałki z krystaliczną wodą znajdziesz na półwyspie w Makarskiej.
6. Dzikie plaże są pomiędzy Makarską a Tucepi.
7. Sklepów i knajp o wiele więcej w Makrskiej, rewelacyjne jachty, więcej możliwości zabawy dla siebie, dzieci. szpital jakby co, targ rybny.

Generalnie wybrałbym Makarską poza sezonem a w sezonie bym się zastanawiał. Nie wiem za dużo, czy jedziesz z dziećmi, czy pragniesz spokoju, kiedy jedziesz itd...
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 25.07.2008 00:45

Makarska nigdy, zawsze jeździmy we wrześniu, a w Makarskiej ciągle tłumy ludzi... :!:
Tucepi czy inne pobliskie miasteczka są po prostu bardziej klimatyczne..dla mnie Makarska to taka większa mieścina, gdzie do plaży trzeba biegać duże odległości..w mniejszych mieścinach do plaży masz " rzut beretem"..apartamenty przy plaży w przyzwoitych cenach...
Sklepy są i dużo.
Plaże piękne, ciągną się wzdłuż miasteczek..woda przejrzysta...
Knajpy, imprezownie są też w małych mieścinach..jeśli koniecznie chcesz sie ostro bawić to możesz skoczyć do Makarskiej..
Mnie Makarska by zamęczyła, jadę odpoczywać, a nie kisić się wśród mas :? 8O
Promenady są w każdej mieścinie i Makarska tym też nie zachwyca..
Wyznaję zasadę, że w wakacje wolę mieszkać w mniejszej miejscowości, natomiast jeśli zapragnę większej to zawsze można do niej podjechać... :D
Jeśli szukamy miejsc klimatycznych to starówka w Primosten jest taka..
Trogir, Dubrownik...Te miejsca warto odwiedzić.
Może dla Ciebie lepszym rozwiązaniem była by Baska Voda i Brela...to większe mieściny od Tucepi i bardziej imprezowe, ale na pewno lepsze i ładniejsze od Makarskiej!
Jednak pamiętaj wybór należy do Ciebie i Ty zdecydujesz gdzie spędzisz wakacje..najlepiej zobaczyć na miejscu i wybrać 8O :D
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 25.07.2008 01:57

Ach, jak mnie korci z Ines polemizować, ale będę tylko raz i już się nie dam wciągnąć w dyskusję.

Dlaczego Ines piszesz, że w Makarskiej apartamenty są daleko od plaż 8O ? Ja miałem w tym roku 50m. Sam wybierałem.
Nie widziałem w Makarskiej tłumów we wrześniu 2006, ale może coś się zmieniło, bo w ubiegłym roku byłem w sierpniu a w tym w czerwcu.
Ceny we wrześniu spadają i zaczyna się walka o klienta... We wrześniu 2006 płaciłem z taxą 7 euro od osoby, więc teraz może za 8-9 coś znajdziesz.

Istotnie woda na plaży głównej w Makarskiej przy dużej ilości osób jest trochę mętna, ale wystarczy iść na półwysep Sv Peta i masz kryształ. Przy okazji radzę iść do końca a potem schodami do góry. Rzadko kto tam zagląda ale... zobacz sam, bo chyba tego szukasz jak odczytuję między wierszami :-)

Ines, no proszę, nie porównuj promenady portowej w Tucepi do Makarskiej...

Reasumując. Waldek pisze: "Chcę by było naprawde pięknie skały piekne zachody słonca i urokliwe kamieniczki.
1. Piękne skały są w obu miastach, moim zdaniem z lekką przewagą Makarskiej.
2. Piękne zachody... równowaga.
3. Urokliwe kamieniczki - Makarska.

Myślę Waldek, że z naszej wymiany zdań coś ci się wyklaruje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2008 06:18

A ja polecam to co w środku (w tytule tematu) - PRIMOŠTEN :lol:
waldek1981
Globtroter
hejka

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek1981 » 25.07.2008 06:37

Dziękuje wszystkim za tak zywą dyskusje1 w sobote wieczorem wyjezdzamy i raczej zabawimy w Makarskiej! ale na miejsu ostatetnie podejmiemy decyzje! mam jeszcze pytanko odnośnie pola namiotowego w Makarskiej! gdzie mniej wiecej ono sie znajduje??? Pozdrowionka!!!! :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2008 07:53

W Makarskiej nie ma pola kempingowego :lol:

Na obrzeżach miasta jest kemping JURE

Tylko nie wiem czy tam można postawić swój namiot, z opisu wynika , że tam są do wynajęcia tylko przyczepy.

Ps. W Tučepi nie ma kempingu (pola namiotowego zresztą też) :wink:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 25.07.2008 10:26

Crokuski napisał(a):Ach, jak mnie korci z Ines polemizować, ale będę tylko raz i już się nie dam wciągnąć w dyskusję.

Dlaczego Ines piszesz, że w Makarskiej apartamenty są daleko od plaż 8O ? Ja miałem w tym roku 50m. Sam wybierałem.
Nie widziałem w Makarskiej tłumów we wrześniu 2006, ale może coś się zmieniło, bo w ubiegłym roku byłem w sierpniu a w tym w czerwcu.
Ceny we wrześniu spadają i zaczyna się walka o klienta... We wrześniu 2006 płaciłem z taxą 7 euro od osoby, więc teraz może za 8-9 coś znajdziesz.

Istotnie woda na plaży głównej w Makarskiej przy dużej ilości osób jest trochę mętna, ale wystarczy iść na półwysep Sv Peta i masz kryształ. Przy okazji radzę iść do końca a potem schodami do góry. Rzadko kto tam zagląda ale... zobacz sam, bo chyba tego szukasz jak odczytuję między wierszami :-)

Ines, no proszę, nie porównuj promenady portowej w Tucepi do Makarskiej...

Reasumując. Waldek pisze: "Chcę by było naprawde pięknie skały piekne zachody słonca i urokliwe kamieniczki.
1. Piękne skały są w obu miastach, moim zdaniem z lekką przewagą Makarskiej.
2. Piękne zachody... równowaga.
3. Urokliwe kamieniczki - Makarska.

Myślę Waldek, że z naszej wymiany zdań coś ci się wyklaruje.

Kompletnie się z Tobą nie zgodzę to co piszesz o Makarskiej...jakbyśmy byli w różnych miasteczkach.. 8O
Tak jakbym czytała folder promujący, a na miejscu to zupełnie inaczej wygląda..
Jest tyle pięknych i urokliwych miasteczek na Riwierze Makarskiej, że na pewno nie warto kisić się w samej Makarskiej..
Polecam tez plw.Peljesac tam jest pięknie...i jeszcze dziko..
Jednak o gustach się nie dyskutuje.

ps. Wątki, które mogą Cię zainteresować :D
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20430
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20417
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=183 ... t=makarska

Ciepło Pozdrawiam :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone