Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prizba - Korcula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kaczor1977
Autostopowicz
Prizba - Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczor1977 » 20.04.2010 19:45

Moi drodzy.
W najbliższe wakacje w lipcu wybieram się do miejscowości Prizba na wyspie Korcula.

Proszę napiszcie swoje opinie czy warto tam pojechać?

Co ciekawego można tam robić? Co zwiedzać? itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2010 20:14

Kaczor1977 napisał(a):Proszę napiszcie swoje opinie czy warto tam pojechać?

Co ciekawego można tam robić? Co zwiedzać? itp.

A szukałeś czegoś na ten temat ?
Kilka linków w promocji na zachetę:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=27165&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25976&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23541&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23541&highlight=

jak za mało to wpisz w wyszukiwarke "prizba" i wyrzuci Ci trochę wiecej :wink:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 21.04.2010 15:09

Warto
Polinna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polinna » 23.04.2010 07:43

Hej,

a kiedy tam jedziesz? Ja też się w tym roku tam wybieram i jadę pierwszy raz do tej miejscowości. Z tego co czytam na forum to jest to ładna i spokojna miejscowość i ponoć dno jest cudne :)

Pozdrawiam
Kaczor1977
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczor1977 » 03.05.2010 14:04

Ja jadę tom od 8 do 24 lipca. A Ty kiedy Polinna?
Co masz na myśli pisząc ładne dno? Nurkujesz? Są tam jakieś ciekawe miejsca do nurkowania?
Polinna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polinna » 05.05.2010 18:56

To ja jadę od 17 do 31 lipca. Tak nurkuję, na forum wyczytałam, że jest bogate dno. Pozdrawiam :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.05.2010 19:13

Witaj, Kaczor :)
W ubiegłym roku byliśmy w Priżbie na campingu "Ravno". Kameralna, spokojna miejscowość, z małym portem, dwoma knajpkami "w centrum" i kilkoma restauracjami przy głównej drodze.
Na plaży drobne kamyczki, długo płytko. Ale można pójść na półwysep po prawej stronie plaży - ciekawsze "życie podwodne". Jeśli chodzi o to, co widać pod wodą (nurkowaliśmy tylko z maską i fajką), to miejsce nie odbiega szczególnie od innych w Chorwacji, chociaż poza rybami jest trochę więcej ciekawej roślinności.

Co zwiedzać? Na Korculi obowiązkowa jest sama Korcula (stare miasto). Poza tym Blato, Vela Luka. Z zatoczek trzeba pojechać do Pupnatskiej Luki i Żitnej w Zavalaticy.
O wszystkich tych miejscach (i o wielu innych :)), jak również o samej Priżbie, możesz przeczytać w mojej relacji :) (dałam Ci link bezpośrednio do strony o Priżbie, ale przed i po też jest trochę zdjęć i informacji :wink:)

Pozdrav :papa:
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 14.05.2010 12:35

...kilkoma knajpkami przy głównej drodze...
Napisz coś więcej, proszę. Jakiego rodzju te knajpki, itd,...
Przeczytałam na forum, ze są same fastfoody, także mam pewne obawy, czy będzie gdzie zjeść obiadek :oops:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.05.2010 12:49

Eewwaa napisał(a):...kilkoma knajpkami przy głównej drodze...
Przeczytałam na forum, ze są same fastfoody, także mam pewne obawy, czy będzie gdzie zjeść obiadek :oops:

Byliśmy w Priżbie tylko dwie noce, a żywiliśmy się w Vela Luce albo na campie... Ale na pewno jest pizzeria i są konoby (restauracje). Priżba jest bardzo rozciągnięta wzdłuż drogi (biegnącej brzegiem morza), więc zależy, gdzie będziecie mieszkać... Na pewno widziałam kilka restauracji położonych przy tej właśnie drodze.

Spokojnie, z głodu nie umrzecie :wink: Najwyżej będziecie musieli sobie zrobić dłuższy spacerek do konoby.
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 14.05.2010 13:13

DZięki :)
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 15.05.2010 15:14

...kilkoma knajpkami przy głównej drodze...
Przeczytałam na forum, ze są same fastfoody, także mam pewne obawy, czy będzie gdzie zjeść obiadek

W samej Priżbie masz dwie konoby i pizzerie (okolice portu). Jak jedziesz w stronę Grscicy masz jeszcze dwie konoby przy drodze. W drugą stonę masz pizzerie w przysiółku Priscapac . Ale najlepsze jedzenie dostaniesz w agroturystyce Gica. Konoba ta znajduje się na górze pomiędzy Priżbą a Blatem czynne o ile pamiętam od 18. Dają potrawy regionalne i pieką własny chleb ( niestety nie taki jak u nas) no i fajny klimat starej chorwacji ( kamienne dachy, stary wystrój itp.)
Pozdrawiam
divinski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) divinski » 15.05.2010 20:41

Gorąco polecam. Byłem tam w 2008 ze znajomymi, którzy tak się zakochali w miejscu i zatoce że w 2009 wrócili dokładnie w to samo miejsce.
Ja też się zakochałem w wyspie,a w tym roku jadę do Vela Luki. Oprócz tego Blato ze swoim wyjątkowym klimatem oraz Korcula - piękne miasto.
Wcześniej był Zadar, Trogir, Hvar, Jelsa, Stari Grad. Ale Korcula RULES!!
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 22.05.2010 12:37

A czy jest w Prizbie wypożyczalnia rowerów?
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 22.05.2010 13:04

Eewwaa napisał(a):A czy jest w Prizbie wypożyczalnia rowerów?

tak :d
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 22.05.2010 13:18

Supeeeer, dzięki :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone