Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polacy a zachowanie w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 30.04.2009 10:44

JacYamaha napisał(a):
papos napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Proszę bardzo
http://www.weatheronline.pl/cgi-app/sai ... 010&LEV=--

I to właśnie jest "reklama" Bałtyku ! :lool:

Dla Ciebie to "reklama" a dla innych? Zdania są jednak podzielone klik - I bardzo dobrze bo jak by się wszyscy tu zjechali...
A niektóre bałtyckie relacje na forum bardzo ciekawe...

Własnie o to chodzi im wiecej tego "bydła " w CRO tym gorzej :evil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.04.2009 11:37

Po pierwsze argument typu "bydło" chyba nie świadczy najlepiej.
Po drugie chodziło mi o Bałtyk a nie o Cro - trzeba czytać wolniej i ...:wink:
Po trzecie - dziś wspaniała pogoda, dziewczyny takie piękne 8)
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 30.04.2009 17:59

JacYamaha napisał(a):Po pierwsze argument typu "bydło" chyba nie świadczy najlepiej.
Po drugie chodziło mi o Bałtyk a nie o Cro - trzeba czytać wolniej i ...:wink:
Po trzecie - dziś wspaniała pogoda, dziewczyny takie piękne 8)

Większośc polskiego społeczeństwa to zwykłe bydło. Masz wątpliwości ? bo ja nie.

I to jest moje zdanie na ten temat. Włącz TV i zobaczysz jak łatwo jest posterowac stadem :lol:
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 30.04.2009 18:17

Nie jestem gołosłowny:

W zeszłym roku CRO , wycieczka statkiem na Kornati, płyniemy jest miło , poznaliśmy Szwedów rozmawiamy. Jak wiecie tego typu wycieczki w CRO oferują tzw darmowe trunki. Rozmawiamy ze Szwedami pełna kultura, rozmowa toczy się w języku ang. przyciągneła również Szwajcarów. Wszystko przy tym winku. Jest miło i przyjemnie ale do czasu.
Na górnym pokładzie płynie z nami "wycieczka" z Polski która wszczyna awanture , oczywiscie pijani chcą więcej wódy i wina. Co drugie słowo kur.. awantura kończy się pyskówką z kapitanem i przepychankami.

Szwajcarzy i Szwedzi pytają nas o co chodzi ...

Robią wielkie oczy i boja się, że Polacy ich powrzucją do Adriatyku.

wstyd .........
Musze iść łagodzić sytuacje bo nikt z "turystów" z Polski ani be ani me po ang. Jedyne co potrafili to kur...

To jeden z przykładów, później Nas Polacy okradli ale to już inna historia.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 30.04.2009 20:10

Jeden czy dwa przypadki nie świadczą o większości społeczeństwa obojętnie jakiego kraju,podobny przypadek miałem w Niemczech{dawne RFN}21 lat temu.Podlej trochę wódki Anglikom,Holendrom czy Niemcom zobaczysz jak się oni zachowują i nie jest to regułą że większość jest taka sama.pozdr.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.04.2009 20:41

badurianin napisał(a):...Większośc polskiego społeczeństwa to zwykłe bydło. Masz wątpliwości ? bo ja nie...

:? ...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.04.2009 20:56

beeee.... muuuuu
witam się jak przystało na bydło... :D
To pojedyncze przypadki, acz cusik prawdy w tym jest...

Ku obronie jednak naszego stada ośmielę się powiedzieć, że w zeszłym roku spotkaliśmy na małym campingu w Żulianie przesympatycznych Polaków: cztery rodziny i jedna sympatyczniejsza od drugiej.

A co do Angoli, to powiem tylko tyle, że w Krakowie w wielu knajpach wprowadzono zupełny zakaz robienia przez Angoli tzw. "wieczorków kawalerskich". Takiego bydła jak oni, to żaden nasz rodak nie jest w stenie wymyślić... ale i tak ich lubię za ich muzykę rock'ową i specyficzny humor.

A kiedyś na campie jeden Austriak wciąż pierdział .. pierdział pod namiotem, walił na plaży i pod wodą (aż bulki szły wielkie), smrodził przy jedzeniu i nawet jak rozmawiał to popuszczał.. nie to, żeby mi się nigdy nie zdarzyło, ale bez jaj..
Jednakże nie znaczy to chyba, że wszyscy Austriacy to permanentni pierdziele!?
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 30.04.2009 21:11

Badurianin - nie wierzę,że ktoś tak piszący jak oszołom może się kulturalnie zachowywać dasz wiarę ty i kultura to jakoś nie pasuje :lol:
A może pogadałbyś z forumowiczami tak jak ze szwajcarami i szwedami i przestał ludzi od bydła nazywać :lol:
Trzymaj się bohaterze narodowy :roll:
papos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 01.05.2009 08:38

ziomek napisał(a):Badurianin - nie wierzę,że ktoś tak piszący jak oszołom może się kulturalnie zachowywać dasz wiarę ty i kultura to jakoś nie pasuje :lol:
A może pogadałbyś z forumowiczami tak jak ze szwajcarami i szwedami i przestał ludzi od bydła nazywać :lol:
Trzymaj się bohaterze narodowy :roll:

No właśnie! :papa:
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 01.05.2009 19:28

To jest moja opinia na temat polskiego społeczeństwa. Mam do niej prawo.
Co do innych nacji to macie racje, tak samo macie racje z tym, że nie do wszystkich określenie "bydło" pasuje. Jednak jest duża grupa "polskiego bydła" oby Was ona nie spotkała. :o
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 01.05.2009 20:29

Chciałbym powiedzieć, że mam podobne odczucia co "badurianin". Obserwując od kilku lat coraz większą ilość turystów z naszego kraju, niestety czuję się w Chorwacji coraz gorzej... W tym roku jadę do CRO 12 raz, kocham ten kraj i wkurzam się, że moi rodacy zachowują się czasem na plaży jakby pochodzili z innej planety, słowem są cholernie głośni, reszta nacji, leży rozmawia w miarę spokojnie, Polacy szaleją, bawią się ze swoimi dzieciakami latając mi nad głową i drąc mordy! W tamtym roku dwie rodzinki + chyba 5 dzieciaków urządziła sobie rzeź jeżowców, wyławiając chyba ze 100 tych stworzonek... oczywiście dorośli pomagali dzieciakom... Na zwróconą uwagę, że może jak coś żyje to nie ma po co tego męczyć i zabijać, pani popatrzyła tak jak by totalnie nie rozumiała w czym problem... Kolejna sprawa rejs na wyspy statkiem wycieczkowym - Hvar, Brać - grupa kilku podpitych polaczków zmuszała wręcz załogę do puszczania w radiowęźle jakiegoś disco polo... i tak nas raczyli tą muzyką przez 80% rejsu - zaznaczam, że pasażerami były także inne nacje... Za kilka dni wybieram się do Egiptu - już się "cieszę" na wspólny lot z Polakami...

pozdrawiam wszystkich, którzy wypoczywając dostrzegają także innych...
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 01.05.2009 22:43

Spotyka i to na codzień i także od święta ale powiedzcie mi gdzie są ci co wkurzają innych jak wszyscy są idealni i inni ich wkurzają :lol:
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 02.05.2009 07:06

Wydaje mi się że każdy ma trochę racji. Nie można chyba generalizować i pisać że Polacy są jakoś wyjątkowo na tle innych nacji "rozrywkowi".Wystarczy zobaczyć co młodzi Angole robią w Krakowie albo Grecji na przykład... Z nami jest chyba trochę tak że wielu traktuje Chorwatów trochę z góry, a Chorwację jak własne poletko.. Zauważyliśmy np. ze często bierze się najtańszy apartman, a potem wielkie pretensje że tego albo tamtego nie ma.. Albo że wykupione jedzenie jakieś nie takie...
Ale jest coś co mnie naprawdę dobija - Cromaniacy wiedzą ze miejscowi to raczej spokojny naród i poza centrami miast i dyskotekami zwykle chodzą spać z "kurami", a nasi ziomkowie mają zwyczaj prowadzić "nocne polaków rozmowy". Fakt to są wakacje - ale cały dom i sąsiedzi nie muszą o 3 godzinie słuchać że Egipt jest do pi...dy, a wycieczka do Dubrownika była ch..ja warta bo przewodniczka była... I tak calutką noc.. bo na miejscu taniej niż w knajpie.. A potem gospodarz przeprasza bo obiecywał ze będzie cicho, zgrzyty na linii PL - HR,
nic przyjemnego. Ale to moje zdanie - jeżeli ktoś uważa ze jak jest na wakacjach to może robić co chce - jego prawo. Ale warto pamiętać -chociaż pieniądz nie śmierdzi to opinia idzie w świat, a Chorwaci to chyba jeden z niewielu narodów na świecie który autentycznie nas lubi (moje odczucie). Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem - ale tak myślę.
Jadaccy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadaccy » 02.05.2009 07:15

ziomek napisał(a):(...) gdzie są ci co wkurzają innych jak wszyscy są idealni i inni ich wkurzają :lol:

Jak to gdzie? Np. Ty, wkurzyłeś pewnie badurianina swoimi wpisem. :)
Wydaje mi się, że mało kto jest idealny (i mam na myśli każdą nację). Problem polega na tym, że mało kto chce zauważyć ten fakt. Wszyscy wolą słuchać pochwał a uwagi na nasz temat są przyjmowane -> patrz teksty ziomek lub ta pani na plaży zabijająca jeżowce. Osobiście nie lubię uogólnień, ale lepiej aby więcej było takich badurianinów niż ziomków (bez urazy Panowie/Panie). Świadomość jest niezbędna!
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 02.05.2009 07:59

Jadaccy przeczytaj dobrze wypowiedzi baduriana nie tylko w tym poście
jak nazywa między innymi ciebie "bydło" pasuje ci to ok ja się do tego nie zaliczam poczytaj post tegoż człowieka w temacie pies a odemnie się odczep ok :roll:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.