Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żywność w Chorwacji jest niesmaczna?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 330
Dołączył(a): 07.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 28.07.2005 17:08

wlasnie
do wszystkich obeznanych
co to jest :
- ,.... na buzaru
- ..... na zaru
- lignje na zaru

i czym sie rozni nazwa na buzaru a na zaru ?
(wiem ze to cos z grilem wspolnego ale czym sie roznia oba zwroty ?

Pozdrawiam i zycze smacznego ;)

P.S. Tomek_B - zgadza sie jadalemz tego kutra w Tucepi - jak tylko przyplywaja to robi sie kolejeczka - smacznosci - i kolo kutrow mozna rece umyc - sa tam kraniki dla tych co przyplywaja jachtami
Pozdr.
ML
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.07.2005 17:17

A tak apropo to co ty Lutka jadasz w Kraju skoro zachwalasz kuchnię chorwacką. No powiedz. Pozdrawiam
M.
Croentuzjasta
Posty: 492
Dołączył(a): 19.08.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 28.07.2005 22:23

Lignje na żaru to wg moich informacji kalmary z rusztu.Moja córka konsumowała to coś w Poreczu.Przedtem pozwolili jaj wejść do kuchni i zobaczyć co oni tam robią. :)
lutka
Odkrywca
Posty: 77
Dołączył(a): 27.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 29.07.2005 06:51

Darku1, mieszkam w górach, więc "kiedy widzę kwaśnicę, to kwiczę", zajadam się oscypkami prosto od bacy z Soblówki, a wszystko popijam piwem Żywiec :lol: Natomiast będąc w Chorwacji, czy innym kraju, szukam czegoś innego, specyficznego dla tego miejsca. Wyznaję zasadę, że kraj poznaje się najlepiej m.in. poznając jego kuchnię.
lutka
Odkrywca
Posty: 77
Dołączył(a): 27.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 29.07.2005 07:08

.... NA ZARU to dania grilowane na ruszcie, np. lignje na zaru (grilowane kalmary), skampi na zaru (krewetki grilowane ), itd.
....NA BUZARU - to dania (np. ryby, owoce morza) przygotowywane z wykorzystaniem czosnku, na białym winie, z przyprawami,gotowane nad grillem,
....ISPOD PEKE (hobotnica ispod peke,janjentina ispod peke,itd)-ośmiornica lub jagnięcina lub wieprzowina z ziemniakami pokrojonymi w plastry, z cebulą i przyprawami,przygotowywane w specjalnym metalowym naczyniu z przykrywką,dochodzą do siebie pod żarem z grilla.
Bardzo dobry jest też kruh grillowany, a następne nasączony oliwą z oliwek i czerwonym winem.Smacznego!
paolo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 405
Dołączył(a): 12.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 29.07.2005 10:42

NO I WSZYSTKO JASNE.BRAWA DLA LUTKI.
Martini2000
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 330
Dołączył(a): 07.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 29.07.2005 11:05

dzieki za wyjasnienia, bo zawsze na wyczucie bralem potrawy :)

Pozdr. ML
dr.pomor
Plażowicz
Posty: 7
Dołączył(a): 31.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.pomor » 31.07.2005 20:18

NAJLEPSZE i jedynie sluszne sa tradycyjne polskie potrawy:

pierogi ruskie, barszcz ukrainski oraz fasolka po bretonsku......oraz
Schweineschnitzel oczywiscie z gora polskich ziemniakow i do tego herbata yunan !!


Precz z homofobia nie zyje wolna i miedzynarodowa kuchnia !!
Ivcia
Odkrywca
Posty: 97
Dołączył(a): 14.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 08.08.2005 08:19

Ja czytalam, ze niedobry jest chorwacki chleb, wedlina, sery - nic sie mi z tego nie potwierdzilo. Nawet kielbaski na grilla maja super.
aniuczek
Globtroter
Posty: 47
Dołączył(a): 31.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 08.08.2005 09:28

A moja ekipa twierdzi że najlepsze waniliowe lody w swoim życiu jedli w Dubrowniku. Kupowane gdzieś pośrodku drogi z ul. Stradun do bramy Ploce. Już namawiają aby tam na nie wrócić :lol:
Ivcia
Odkrywca
Posty: 97
Dołączył(a): 14.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 08.08.2005 09:35

Lody to w ogole bajka - nikt tam nie daje takich kulek jak w Polsce, nikt nie sciaga nadwyzki 8)
korkonka
Plażowicz
Posty: 5
Dołączył(a): 07.08.2005
amciu

Nieprzeczytany postnapisał(a) korkonka » 08.08.2005 18:11

Co do tego, że drogie to napewno, ale nie powiedziałabym, że nie smaczne.W sklepach artykuły jakościa porównywalne do naszych, tylko mało rodzajów lodów, a jak już to drogie:rozek 11-14 kuna, no ale tego nie zabierzemy ze sobą.Nadrabiają to jednak restauracyjki i kawiarnie w których nie dość, że tanie(1,5 zl=3 kuna za dużą gałkę) to smaczne i wyśmienicie podane.Jeżeli natomiast nie mówimy o produktach ze sklepu, a o np. pizzeriach to na wybrzeżu gdzie przeważnie właścicielami są włosi mamy okazję skosztować wyśmienitych potraw, ale raczzej nie znajdziemy tu prosiaka z rożna.Jego możemy spróbować w przydrożnych restauracjach przypominających polskie 'wiejskie jadło', niedrogo i jeżeli ktoś lubi tego typu mniej wytrawne dania smaczne. 8)
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2005 20:32

Czytam te posty, jestem po kolacji i zaczynam być głodny....
Zasada z knajpami jest jedna! Ja ją stosuję i jeszcze ,odpukać, nie wtopiłem. Idzie się tam gdzie jest ruch i najlepiej trzeba czekać na stolik. Im bardziej nadęta tym gorzej, drożej, etc. Na stolikach obrusy (czyste) i zajrzeć na talerze osób już jedzących. No i tzw. 6 zmysł. Pasuje lub nie pasuje....
Do Cro samemu zabieram jedzenie typu wędliny, jakaś woda mineralna i drobiazgi niezbędne do upichcenia, bez konieczności kupowania 1 kg mąki, cukru, soli. Potem z reguły się gdzieś rozsypuje. A na miejscu ich pachnące słońcem warzywa, wołowina jakiej w Polsce nie uświadczysz i ....
Dalej nie piszę, bo naprawdę zgłodnieję.
I muuuuuulllleeeeeeee w dużych ilościach. Z białym, zimnym winem oczywiście. Za rok jadę znowu.
Do zobaczenia.
Drżyjcie winnice i mule. :lol: :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
FUX
Sarah
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 45
Dołączył(a): 07.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sarah » 09.08.2005 20:53

wlasnie wrozilam.
swietne jedzenie jak dla mnie.
i mysle, ze wcale nie drozsze nisz w polsce nad morzem.
polecem probowac, probowac i jeszcze raz probowac!
faziolot
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 606
Dołączył(a): 18.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 16.08.2005 11:22

Ivcia napisał(a):Ja czytalam, ze niedobry jest chorwacki chleb, wedlina, sery - nic sie mi z tego nie potwierdzilo. Nawet kielbaski na grilla maja super.

Tytułem odświeżenia wątku.
Chleb - jedyny dobry w Cro jedliśmy w motelu na śniadanie przez Plitvicami - po prostu super. Gdybyśmy wiedzieli, że to ostatni raz kiedy dane nam będzie spróbować dobrego chleba w Cro - to byśmy wyczyślili tackę :lol: Poza tym - a chyba próbowaliśmy wszędzie - chleb był wyjątkowo nie bardzo w naszym guście. Pszenny.
Woda mineralna - szukałem tej osławionej Jamnicy. Słonej oczywiście i nie znalazłem. Wszystkie zmakowały identycznie na mój gust.
Kiełbaski na grila - dostaliśmy takie cienkie - były super. To tyle doświadczeń kulinarnych. Poza tym podzielam komentarze wyżej. Lignje na zaru - pycha.
PZDR
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Żywność w Chorwacji jest niesmaczna? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone