Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żywność w Chorwacji jest niesmaczna?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 27.07.2005 14:56

My mielismy w planach romantyczną rybną kolację w konobie, ale rybka świeża kosztuje w Pisaku 290-300 Kun za 1 kg. 1 rybka waży 60-70 dkg. Policzyliśmy i .... zjedliśmy pizzę (była smaczna), a następnego dnia w studenacu kupiliśmy 4 świeże ryby, pani w sklepie poinstruowała nas czym najlepiej przyprawić (sól morska i olej - nie oliwa - z oliwek). A że w kuchni mieliśmy wykuty w skale rożen, więc dokupiliśmy węgiel drzewny i .... hmmmm!!!!! NIEBO W GĘBIE!!!!!!! Aż żal, że następnego dnia wyjeżdżaliśmy i nie zjedliśmy więcej takich kolacji!!!!
A 4 rybki kosztowały dokładnie 67 kun, więc wyszło po jakieś 9 zł/os za pyszną kolację!

Dodam, że na targu w Omiszu te same rybki kosztowały 50 kun/kg, a jak podeszliśmy po raz drugi do tego samego sprzedawcy, to podał nam cenę 70 kun. :-D

Ajajaj! Aż mi ślinka cieknie na wspomnienie tej rybeczki....

A.

PS. A do tego świeże warzywa z ogródka w willi. Pełna rewelacja!
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 27.07.2005 15:02

Faktycznie z tą wodą to wszyscy przesadzają. Może w Konzumie jest tylko Jamnica i do niej się trzeba przyzwyczaić ( chociaż w tym klimacie to trochę soli w wodzie nie zaszkodzi).
Ale już w większych marketach można kupić normalną wodę.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.07.2005 15:07

Łukasz napisał(a):Faktycznie z tą wodą to wszyscy przesadzają. Może w Konzumie jest tylko Jamnica i do niej się trzeba przyzwyczaić ( chociaż w tym klimacie to trochę soli w wodzie nie zaszkodzi).
Ale już w większych marketach można kupić normalną wodę.

W Konzumie można kupić Janę i Bistrę ( gazowana i prirodna - przećwiczone w Supetarze)- obie smakowo odległe od Jamnicy (bo ta jest najlepsza!!!!)

Pozdrawiam
Rafał
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.07.2005 15:16

Martini2000 napisał(a):Tak na marginesie - Chorwaci prawie do wszystkiego jedza chleb, nawet znajomy chorwat jak jedlismy w knajpie frytki, z jakims tlustym miesem to zamowil sobie jeszcze chleb do frytek, wydawalo mi sie to dziwne , ale prawie do wszystkiego jedza chleb,
i 2 sprawa - oni nie wiedza w knajpach coto herbata - moja zona po tak tlustym zarciu chciala herbaty sie napic, (ja piwko) i nie to ze nie zrozumieli, bo znajomy zamawial po chorwacku a kelner przyniosl rumianek - bo w knajpie nie mieli zwyklej herbaty - :) dziwne :)

Pozdr.
ML

pieczywo u nich to jak u nas ziemniaki. Oni nawet do purre z ziemniaków jedzą pieczywo :) Tak mają i już :)
A z herbatą sprawa wygląda tak - w krajach południowych (ale również w Niemczech) herbata jest dla... chorych :) Stąd rumianek :) W Chorwacji, a zwłaszcza na wybrzeżu rzadko się pija herbatę. Latem najczęściej wodę (i to nie mineralną a z kranu), limunadę, gemišst i bevandę (woda pół na pół z winem - odpowiednio białym i czerwonym - podaje się ją również dzieciom), soki, cedevitę (taki nasz Visolvit - a można ją dostać nawet w knajpie), rzadziej piwo. Zimą pija się herbaty owocowe, dlatego, jeśli ktoś chce normalnej herbaty powinien zamówić indijski čaj (crni čaj), a i tak rewelacji nie dostanie ;) Wypija się natomiast hektolitry przepysznej kawy. Mniam :)
Najbardziej popularnym napojem jest jednak wino, którego Chorwacja ma mnóstwo - aż 700 gatunków z chronionych pochodzeniem geograficznym.
Wody mineralne - jak już zauważyła asikx są również i niesłone. Najgorsza jest wg mnie Jamnica :( W okolicach Opuzen, Ploče można dostać bośniacką wodę Kiseljak ze źródła w Kiseljaku koło Sarajeva. Trzeba najpierw popróbować w małych ilościach, a potem już kupować większe butelki ;)
Mnie przypadły do gustu makarony i kluski wszelkiego autoramentu (oprócz tych ze škampami) oraz przepyszna dalmatyńska pašticada...
Na żadnych owocach morza się nie znam, bo nie lubię :( Może poza rybami, które nawet dość często jadam.

Plumek
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 27.07.2005 15:37

Z wodą to juz niezłe mity narosły. Chyba sami Chorwaci się nimi tak przejęli że postanowili popsuć Jamnicę. Kiedyś była to dobra słona woda mineralna(coś jak nasza Staropolanka) a teraz (gdzieś od zeszłego roku) to zwykły lajtowy szajs jak Nałęczowianka czy inne takie. W miarę wierny swoim mineralnym korzeniom został tylko Studenac. A reszta: Jana, Bistra i Jamnica etc to teraz zwykłe wody pod gusta turystów w tym Polaków więc nie za bardzo rozumiem sens targania tego z Polski-zresztą zeby starczyło na 2 tygodnie to trzeba by chyba tira mieć :twisted:
Co do jedzenia hm chyba co niektórzy mocno wybrzydzają. Ja jestem fanem prostych smaków i takich samych potraw. Ryby, ośmiornice i inne owoce morza z grilla w oliwie, czosnku i ziołach to miód w gębie. Oczywiście zależy od knajpy - jedne robią to lepiej inne gorzej. Paradoksalnie moje spostrzeżenie jest takie że czym knajpa wygląda na prostszą tym jedzenie lepsze. Nigdy nie zapomnę smaku salatki z owczym serem, czy grilowanej ryby i owoców morza w knajpce w Milnej na Hvarze (taka przy plaży za campem). Wygląda skromnie a żarcie pierwsza klasa.
A w marketach to samo co u nas - to nie Bialoruś czy Bangladesz. Jak ma byc gorsza czy inna skoro 50 procent produktów jak nie więcej jest produkowana w Polsce, ew. ma też polskie etykietki czyli jest wysyłana zarowno do Polski jak i Chorwacji.
PZDR :)
duet
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) duet » 27.07.2005 19:11

Mają rewelacyjne kurczaki - wyszedł mi wspaniały "babciny" rosół. Tego smaku już u nas nie uświadczy, chyba, że z własnej hodowli.

Śmietana też przypominała mi tę sprzed lat - nie sprawdzałam, czy się ścina przy gotowaniu.
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 27.07.2005 19:17

mają gotową mieszankę przyprawę do ryb,smaku nie sposób powtórzyć
u nas!
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.07.2005 19:43

Żywność w Chorwacji to żadna rewelacja. Polskie jedzenie jest dużo lepsze. Nie mówiąc już o cenach dla francuzów i niemców. W zasadzie wybór w restauracjach niewielki, za dodatki czy sałatki wszedzie trzeba płacić, tylko za wodę nie. Juz w Polsce na trasach i drogach krajowych duzo lepsze jedzenie i smaczniejsze, nie mówiąc już o cenie i wielkosciach porcji, czy większym wyborze. Widzę, że na forum co poniektórzy zauroczyli się chorwacją az zanadto. To samo tyczy się piwa czy alkoholi - nie mamy jako Polacy czym się wstydzić. A kuchni polskiej to jeszcze chorwaci powinni się pouczyć Pozdrawiam
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 27.07.2005 20:05

darek1 napisał(a):Żywność w Chorwacji to żadna rewelacja. Polskie jedzenie jest dużo lepsze. Nie mówiąc już o cenach dla francuzów i niemców. W zasadzie wybór w restauracjach niewielki, za dodatki czy sałatki wszedzie trzeba płacić, tylko za wodę nie. Juz w Polsce na trasach i drogach krajowych duzo lepsze jedzenie i smaczniejsze, nie mówiąc już o cenie i wielkosciach porcji, czy większym wyborze. Widzę, że na forum co poniektórzy zauroczyli się chorwacją az zanadto. To samo tyczy się piwa czy alkoholi - nie mamy jako Polacy czym się wstydzić. A kuchni polskiej to jeszcze chorwaci powinni się pouczyć Pozdrawiam

uczą się :D nastepnym razem dadzą ci kotleta za 10 zł tj.kun?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.07.2005 20:15

Do Prota - JGNOR
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 27.07.2005 20:28

darek1 napisał(a):Do Prota - JGNOR

powiem ci jedno d1 -wal się :D
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 28.07.2005 07:35

Tak mi się jakoś wydaje, że wątek kłótni, ignorów, planków itp już był przerabiany. No, chyba, że chcecie zaryzykować w tym temacie kulinarnym własne życie, i zamiast pysznego chorwackiego kurczaka, ktoś wykorzysta Wasze korpusy (o ile pamiętam jeden ma 1,8 m wzorstu, więc sporo jedzonka) i wrzuci do kotła. Jak będziecie mieli pecha to ... piekielnego!
Panowie, nie musimy się lubić, ale sie szanujmy. Forum powinno być fajne, a miejscami juz nie jest! :(
Aneta
Radosc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radosc » 28.07.2005 10:35

Przybliżone ceny plodovich mora (porcja w knajpie ):

Lignje na zaru: 50 - 70 kn lub 160 - 200 kn/kg
Risotto Frutti Di Mare: 30 - 40 kn
Spaghetii jw - 30 - 50 kn
Skampi na buzaru - 50 - 70 kn
Spaghetti Skampi - 40 kn
Salata od hobotnice (mniam) - 35 - 50 kn
Ryba 1 gatunek - 180 - 220 kn/kg
Pizza s plodovim mora - 40 - 50 kn

Pozdrawiam i smacznego
Rafał

Asikx dzięki za menu. Już próbuję się nauczyć nazw na pamięć, może poszłoby mi lepiej gdybym znał znaczenie tych potraw. :-) np. co to Skampi na buzaru albo Salata od hobotnice - (to co jest takie mniam)
Tomek_B
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek_B » 28.07.2005 11:31

W Tucepi tuz przy promenadzie jest port jachtowo-rybacki.
Praktycznie co wieczór na jednym z kutrów odbywa się sprzedaż świezo grylowanych rybek (grill zamontowany na kutrze).
Tacka plastikowa, spora makrela, kromka chleba - 15 kun. Grilowane kalmary - 25 kun.
Pysznosci!
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 28.07.2005 12:48

Kuchnia chorwacka (dalmatyńska) jest prosta i zdrowa, opierająca się w większości na naturalnych produktach.Starzy Dalmatyncy, odżywiający się zdrowo i naturalnie, za całe śniadanie mają niekiedy kilka świeżych fig, popitych rakiją lub gemistem, i dzięki temu dożywają sędziwych lat.Cóż może być lepszego od salaty od hobotnice (sałatki z ośmiornic) - ale tylko tej z malutkich, młodych ośmiorniczek,lub skampi na zaru (grillowanych krewetek)?To co mnie pociąga w tej kuchni to właśnie różnorodność, bo oprócz mięs, makaronów, etc, dostępny jest szeroki wybór ryb i owoców morza, które uwielbiam.Niektórzy zarzucają kuchni chorwackiej brak deserów i słodkości.Zapytajcie kiedyś w konobie o figi marynowane w rakiji, faszerowane rodzynkami i migdałami.Pycha!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Żywność w Chorwacji jest niesmaczna? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone