napisał(a) Plumek » 27.07.2005 15:16
Martini2000 napisał(a):Tak na marginesie - Chorwaci prawie do wszystkiego jedza chleb, nawet znajomy chorwat jak jedlismy w knajpie frytki, z jakims tlustym miesem to zamowil sobie jeszcze chleb do frytek, wydawalo mi sie to dziwne , ale prawie do wszystkiego jedza chleb,
i 2 sprawa - oni nie wiedza w knajpach coto herbata - moja zona po tak tlustym zarciu chciala herbaty sie napic, (ja piwko) i nie to ze nie zrozumieli, bo znajomy zamawial po chorwacku a kelner przyniosl rumianek - bo w knajpie nie mieli zwyklej herbaty -
dziwne
Pozdr.
ML
pieczywo u nich to jak u nas ziemniaki. Oni nawet do purre z ziemniaków jedzą pieczywo
Tak mają i już
A z herbatą sprawa wygląda tak - w krajach południowych (ale również w Niemczech) herbata jest dla... chorych
Stąd rumianek
W Chorwacji, a zwłaszcza na wybrzeżu rzadko się pija herbatę. Latem najczęściej wodę (i to nie mineralną a z kranu), limunadę, gemišst i bevandę (woda pół na pół z winem - odpowiednio białym i czerwonym - podaje się ją również dzieciom), soki, cedevitę (taki nasz Visolvit - a można ją dostać nawet w knajpie), rzadziej piwo. Zimą pija się herbaty owocowe, dlatego, jeśli ktoś chce normalnej herbaty powinien zamówić indijski čaj (crni čaj), a i tak rewelacji nie dostanie
Wypija się natomiast hektolitry przepysznej kawy. Mniam
Najbardziej popularnym napojem jest jednak wino, którego Chorwacja ma mnóstwo - aż 700 gatunków z chronionych pochodzeniem geograficznym.
Wody mineralne - jak już zauważyła
asikx są również i niesłone. Najgorsza jest wg mnie Jamnica
W okolicach Opuzen, Ploče można dostać bośniacką wodę Kiseljak ze źródła w Kiseljaku koło Sarajeva. Trzeba najpierw popróbować w małych ilościach, a potem już kupować większe butelki
Mnie przypadły do gustu makarony i kluski wszelkiego autoramentu (oprócz tych ze škampami) oraz przepyszna dalmatyńska pašticada...
Na żadnych owocach morza się nie znam, bo nie lubię
Może poza rybami, które nawet dość często jadam.
Plumek