Witam wszystkich,
Tak się złożyło, jestem już w tym Pięknym kraju od 1,5 roku.
Służę pomocą wszystkim, którzy mają jakiekolwiek pytania na temat
funkcjonowania na codzień w tym specyficznym kraju...
Pozdrawiam
Plumek napisał(a):Opisz sytuacje, które Cię zdziwiły, zszokowały, rozśmieszyły - oczywiście w zderzeniu z tym, że w Polsce jest inaczej
BLADE27 napisał(a):Kryzys dotyczy zarówno turystyki jak i gospodarki
Zwróćcie uwagę na koszty spędzenia urlopu na Chorwacji:
Dojazd+winietki+apartament+wyżywienie ( Chorwacja w tym względzie niewątpliwie zwraca uwagę ) . To może równać się cenie wakacj np. w Turcji,Egipcie w 4gwiazdkowym hotelu wraz z wyżywieniem i przelotem.
Wiem, że jest to forum dla CroManiaków ale spójrzcie na to okiem zwyklego turysty niekoniecznie z Polski , np.Węgier,Czech. Wybierze przelot wygodnym samolotem i pewną pogodę. ( w Chorwacji mimo ciepłych Lipca i Sierpnia zdarzają się niespodzianki w postaci deszczu)
Teraz Gospodarka czyli to co nastąpi jak turyści wybiorą opcję pt. np. Afryka.
Co zrobią Chorwaci w przypadku zmniejszenia się ruchu Turystycznego?
Zmniejszą Ceny więc Mniej zarobią .
Ale przecież po sezonie wakacyjnym też muszą coś zrobić z wolnym czasem np. pracować a tutaj to mało popularne słowo.
Bo jak się zarabia w lecie mniej , trzeba nadrobić zimą.
Pamiętajcie, że gospodarka,przemysł Chorwacki to nie Przemysł Polski i nie dla każdego znajdzie się dobra praca za dobrą pracę.
Mogę się rozpisywać i rozpisywać ale każdy logicznie myślący Osobnik na tym forum rozumie do czego zmierzam.
Pyatnia, kontrowersje ? Chętnie podyskutuję
BLADE27 napisał(a):Kryzys dotyczy zarówno turystyki jak i gospodarki
Dojazd+winietki+apartament+wyżywienie ( Chorwacja w tym względzie niewątpliwie zwraca uwagę ) . To może równać się cenie wakacj np. w Turcji,Egipcie w 4gwiazdkowym hotelu wraz z wyżywieniem i przelotem.
Wiem, że jest to forum dla CroManiaków ale spójrzcie na to okiem zwyklego turysty niekoniecznie z Polski , np.Węgier,Czech. Wybierze przelot wygodnym samolotem i pewną pogodę. ( w Chorwacji mimo ciepłych Lipca i Sierpnia zdarzają się niespodzianki w postaci deszczu)
Co zrobią Chorwaci w przypadku zmniejszenia się ruchu Turystycznego?
Zmniejszą Ceny więc Mniej zarobią .
Ale przecież po sezonie wakacyjnym też muszą coś zrobić z wolnym czasem np. pracować a tutaj to mało popularne słowo.
Bo jak się zarabia w lecie mniej , trzeba nadrobić zimą.
Pamiętajcie, że gospodarka,przemysł Chorwacki to nie Przemysł Polski i nie dla każdego znajdzie się dobra praca za dobrą pracę.
Mogę się rozpisywać i rozpisywać ale każdy logicznie myślący Osobnik na tym forum rozumie do czego zmierzam.
Pyatnia, kontrowersje ? Chętnie podyskutuję
BLADE27 napisał(a):Zwróćcie uwagę na koszty spędzenia urlopu na Chorwacji:
BLADE27 napisał(a):Plumek napisał(a):Opisz sytuacje, które Cię zdziwiły, zszokowały, rozśmieszyły - oczywiście w zderzeniu z tym, że w Polsce jest inaczej
1. Zdziwiły
Polako, Polako ulubione słowo Dalmatyńców
2. Zszokowały
Bez obrazy dla wszystkich Chorwatów ale uważam że wasze wyobrażenie o Chorwacja jako o kraju mlekiem i midodem płynącym, może ulec gwałtownie przemianie ( Dobra Kryzysu Gospodarczego )
3. Rozśmieszyły
Tony Biurokracji w kraju, w którym samochody jeżdżą bez lusterek, świateł i numerów rejestracyjnych
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Powiem szczerze, nie za bardzo rozumiem Twoje wypowiedzi.
Poza tym na podstawie samego Splitu (czy Dalmacji) trudno mówić o całej Chorwacji. To kraj ogromnie różnorodny (nie tylko pod względem klimatu, ale i mentalności mieszkańców poszczególnych regionów), mimo że tak mały. Obawiam się, że Twoje spojrzenia mocno opierają się na stereotypach...
Temat zatytuowałeś ciekawie, napisz coś więcej.
Pozdrawiam
BLADE27 napisał(a):Witam wszystkich,
Tak się złożyło, jestem już w tym Pięknym kraju od 1,5 roku.
Służę pomocą wszystkim, którzy mają jakiekolwiek pytania na temat
funkcjonowania na codzień w tym specyficznym kraju...
Pozdrawiam