Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zwyczaje Wielkanocne W Hr

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JOANNA.
Turysta
Posty: 11
Dołączył(a): 15.08.2003
Zwyczaje Wielkanocne W Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) JOANNA. » 19.03.2004 13:41

Ciekawa jestem jak wyglądają Święta wielkanocne w Chorwacji?
Jakie są zwyczaje wielkanocne?
Czy maluje się pisanki?
Przygotowuje koszyki do święcenia?
Jakie potrawy pojawiają się na stole?
No i oczywiście co z chorwackim Lanym Poniedziałkiem? :wink:
Bozena Kljaković
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 290
Dołączył(a): 30.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 20.03.2004 01:42

JOANNA. napisał(a):Ciekawa jestem jak wyglądają Święta wielkanocne w Chorwacji?
Jakie są zwyczaje wielkanocne?
Czy maluje się pisanki?
Przygotowuje koszyki do święcenia?
Jakie potrawy pojawiają się na stole?
No i oczywiście co z chorwackim Lanym Poniedziałkiem? :wink:

:D Witaj Joanno
Moge ci opisac jak wygladaja swieta w moim domu i zwyczaje ktore przajełam od czasu kiedy jestem w Dalmacji
juz pare dni przed swietami przygotowuje sie cała moja rodzina ,zaczynamy od generalnego sprzatania domu,swoje mieszkanie dekoruje ruznymi dekoracjami z tej okazji np:swieczki, małe figurki zajaczkow,malutkich pisklat tego mam pełno,jajka malujemy wszyscy w rozne sposoby,juz od paru dni konsumujemy ciasto tradycyjne z tej okazji nazywa sie sirnica to jest cos w rodzaju skotkiego białego aromatyzowanego chleba,to ciast jest drozdzowe i wszystkim bardzo smakuje,niestety ja go sama nie robie bo z tym jest dozo roboty ,ale moja tesciowa robi bardzo dobre,ja sie zabieram za inne smakołyki rozne inne ciasta i oczywiscie Polski sernik lub makowiec musza byc na naszym uroczystym stole,dzien przed swietami juz wszystko musi byc przygotowane a o połnocy idziemy obowiazkowa do kosciola na pasterke wielkanocna na ktora sie nosi w koszyczku potrawy do poswiecenia,obiad wtym dniu jest bardzo uroczysty na stole jest wszystko co dusza zapragnie ,zaczynamy go z dobrym rosołem,pieczen mieszana troche krulika,kurczaka,cielecinka,ziemniaki pieczone w piekarniku,sałatki mieszane no i oczywiscie obowiazkowo robie njoki(kluski z ziemniakow i maki przennej)njoki sa małego kształtu a dotego robie mieso spikowane czosnkiem ktore odlezało jedna noc w winie czerwonym i occie winnym ,ta potrawa nazywa sie pasticada jest super mniam mniam wszyscy to lubia.Tego dnia oprucz swojej rodziny tradycyjnie na obiad zapraszam swoja tesciowa :wink: brata i siostre meza,jak zawsze jest wesolo ,acha :!: zapomniałam ze tego dnia juz po pasterce wszystkim znajomym składamy zyczenia swiateczne.
I tak wygladaja swieta w mojim domu i oczywiscie załuje bo niema lanego poniedzialku :cry: o rany boskie :!: co by to było :?: jak by ten zwyczaj zapanował u nas :D Chyba by sie wzsystkie baby znalazły w morzu :D Ale słyszałam ze gdzies w Chorwacji jest zwyczaj lanego poniedzałku ,niejestem pewna ,wydaje mi sie ze gdzies w Slawonji to obchodza.No jeszcze za wczesnie aby wam złozyc zyczenia napewno z mijej strony znajda sie tu na tym programie .
Narazie wszystkim wysyłam serdecznie pozdrawiam z pieknego Splitu
Dalmatinka
Cromaniak
Posty: 735
Dołączył(a): 19.01.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 20.03.2004 11:40

Czesc!

Fajnie to wszystko opisalas! A moze bys mogla dac przepis dokladny na to miesko z czosnkiem i winkiem. narobilas mi wielkiej ochoty!
A tak na marginesie to powiem ze lanego poniedzialku w Niemczech tez nie ma. Szkoda bo to taka fajna wesola tradycja!
Pozdrawiam Cie serdecznie z mokrego Hamburga.
JOANNA.
Turysta
Posty: 11
Dołączył(a): 15.08.2003
Święta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JOANNA. » 20.03.2004 17:01

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Najfajniejsza jest chyba chorwacka wielkanocna pasterka :D Nigdy o takim zwyczaju nie słyszałam. Przyłączam sie do prośby Dalmatinki o przepisy na te pyszne potrawy, które opisała Bożena. POZDRAWIAM!!!
rysiek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 394
Dołączył(a): 11.05.2003
Re: Święta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 20.03.2004 17:06

JOANNA. napisał(a):Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Najfajniejsza jest chyba chorwacka wielkanocna pasterka :D Nigdy o takim zwyczaju nie słyszałam. Przyłączam sie do prośby Dalmatinki o przepisy na te pyszne potrawy, które opisała Bożena. POZDRAWIAM!!!



to odpowiednik naszej mszy rezurekcyjnej .W Polsce też czasami odbywa się o północy.

pozdr. rysiek
ally
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2037
Dołączył(a): 24.02.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 20.03.2004 17:49

:wink: Czyli tak naprawdę to wielkiej różnicy nie ma.... my też sprzatamy gotujemy i się OBJADAMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vicka80
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 77
Dołączył(a): 03.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicka80 » 20.03.2004 22:06

Podziękowania dla Bożenki za szczegółowy opis na temat świąt........
faktycznie zbyt dużej róznicy miedzy nimi a nami nie ma :):):) no oczywiście poza ta "pasterką" :lol:
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.03.2004 22:22

.....no wlasnie u mnie w domu tez jest jak i u Boženi, tylko troche wiencej rybi (o czym ja pomiszle) Ania i ja robimy tez kilka ciast z polski (sernik przoduje). Namiast paszticadi my lubimo baranine "janjetinu"...
Dalmatinka
Cromaniak
Posty: 735
Dołączył(a): 19.01.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 21.03.2004 00:13

Czesc Leon i Bozena!

Ale robicie ochote, az mi slinka cieknie!! Leon jakie robisz ryby na Wielkanoc i jak??

Pozdrawiam Was serdecznie
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 21.03.2004 00:27

....dla moich rodakow to bardzo orginalne danie, niestety dla Polakow nie bo robie rybe po Grecku.
...Z innich spraw robie owoce morze jednak nie polecam tego jesc w Polsce za daleko i tylko mrozone bez smaku.
Dalmatinka
Cromaniak
Posty: 735
Dołączył(a): 19.01.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 21.03.2004 00:31

...Leon chyba masz racje z tymi owocami morza, ostatnio kupilam zrobilam ten pyszny chorwacki sosik z pietruszka i z czosnkiem, a te owoce morza byly jakies takie slodkie! Niestety nie zaspokoilam swojego pragnienia i musze poczekac do lata!!!!

Pozdrowienia !!!!!!!!!!!
Dalmatinka
Cromaniak
Posty: 735
Dołączył(a): 19.01.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 03.04.2004 20:40

Czesc Bozenko!

przygotowywania do swiat napewwno juz trwaja, a ja bym cie chciala poprosic o jakies fajne (wyzej wspominane) przepisy. Mniam...

pozdrawiam cie goraco
Dalmatinka
Cromaniak
Posty: 735
Dołączył(a): 19.01.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 03.04.2004 20:41

Czesc Bozenko!

przygotowywania do swiat napewwno juz trwaja, a ja bym cie chciala poprosic o jakies fajne (wyzej wspominane) przepisy. Mniam...

pozdrawiam cie goraco
Bozena Kljaković
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 290
Dołączył(a): 30.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 04.04.2004 19:32

Dalmatinka napisał(a):Czesc Bozenko!

przygotowywania do swiat napewwno juz trwaja, a ja bym cie chciala poprosic o jakies fajne (wyzej wspominane) przepisy. Mniam...

pozdrawiam cie goraco
:D :D Witajcie :!: :!: :!:
Recept na obiad swiateczny: PAŠTICADA S NJOKAMA

Około 1-kg wołowiny bez kosci,boczek wedzony,kilka zabkow gozdzika,4-5 zabkow czosnku,maka,2-łyzki smalcu,3-doze cebule,woda,1-łyzeczka pasty pomidorowej,puł szkalanki wina prošek lub czerwonego wina,1-2kostki cukru,sol,pieprz,pimet,lisc laurowy.

Wołowine bez kosci umyc,boczek pokroic w plastry i kazdy plaster wraz z gozdzikiem i czosnkiem za pomoca noza wcisnac do srodka miesa.
Mieso zostawic na noc,lub przez cały dzien w occie winnym,przewracajac go od czasu do czasu.
Mieso nastepnie wyjac,dobrze odcedzic i optoczyc w mace.
Smarzyc na goracym smalcu(2-łyzki)wraz z cebula.Mieso przewracac,aby dobrze sie usmarzyło,potem powoli dolewac wode i dusic pod przykryciem.
Dodac 1-łyzeczke pasty pomidorowej.W koncu zalac winem i dodac cukier,pimet,lisc laurowy.dusic przez 3-godziny,dopoki nie zmieknie.
Mieso pokroic w cienkie plasterki.Sos odcedzic,dodac sol i pieprz do smaku,zalac sosem pokrojone mieso i znow dusic na wolnym ogniu przez poł godziny .Podawac z njokami (to sa kopytka z maki przennej )kopytka robic w małym formacie.Wzsystko posypac serem Prmezano.
ZELIM VAM DOBAR TEK. :!: :!: :!: :!:
Dalmatinka
Cromaniak
Posty: 735
Dołączył(a): 19.01.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 05.04.2004 20:34

Czesc Bozenko!

Wielkie dzieki za przepis!
Powinnam sobie poradzic! Zaniedlugo podam miesko po chorwacku hmm, mniam napewno i maz sie ucieszy!
Sle 1800 km pozdrowienia!!!
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone