Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zwrot podatku VAT

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adikos
Croentuzjasta
zwrot podatku VAT

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 12.07.2009 12:35

wyczytalem cos takiego jak z tym jest ,czy ktos korzystal ze zwrotu?

Cudzoziemcom zwracany jest podatek VAT za towary zakupione w Chorwacji o wartości powyżej 500 HRK za okazaniem formularza „Czek podatkowy” (Poreški ček) przy wyjeździe z kraju. Nie ma ograniczeń co do ilości wwożonych dewiz.
spoker73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) spoker73 » 12.07.2009 21:43

poniewaz Chorwacja niejest w uni europejskiej nalezy sie zwrot podatku vat przy okazaniu wypelnionego przez sprzedawce specjalnego formularza, nigdy tego nierobiłem wiec dokladnie niewiem gdzie sie ten vat odbiera ale za czasow kiedy polska niebyla jescze w UE wystarczyło na granicy w agencji celnej pokazac zakupiony towar wraz z paragonem i mozna bylo otrzymac zwrot podatku vat, mysle ze analogicznie jest na Chorwacji.
Grzesio B.
Podróżnik
Za naprawę auta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesio B. » 24.08.2009 13:17

Witam.
Czy jeśli byłem jestem zmuszony do naprawy samochodu w Chorwackim serwisie i należność za tą usługę wynosi brutto 12.000 kun to mogę na granicy ubiegać się o zwrot całości podatku.
Dodam, że jestem osobą fizyczną, ale będę oczywiście miał fakturę.
Z góry dziękuję za każde wyjasnienie tej kwestii.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne