Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zwiszky w 2006 roku

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
zwiszky w 2006 roku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.07.2005 13:19

...Sabor...odpowiednik waszego Sejmu zdecidowal ze od 1.1.2006 roku na uslugi turisticzne dla opcich bendzie naliczani PDV (VAT). Na noclegi, kampingi itp z stopom 10%, zorganizowane wycieczki 22%.
Czy wtedy bendziemy konkurencijny na rynku ?? :?:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 14.07.2005 13:53

Hmmm... Rzeczywiście... przykre. :(
A ja właśnie (jak dobrze pójdzie) wybieram się do Chorwacji w przyszłym roku. 8O :)
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 14.07.2005 14:06

Leon napisał(a):...Sabor...odpowiednik waszego Sejmu zdecidowal ze od 1.1.2006 roku na uslugi turisticzne dla opcich bendzie naliczani PDV (VAT). Na noclegi, kampingi itp z stopom 10%, zorganizowane wycieczki 22%.

Teraz te usługi były zwolonione z VAT.
Podwyżki od 10 do 22 procent na noclegi to bardzo dużo. :twisted:
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 14.07.2005 14:29

znalazłem ,że
,,Od 1. stycznia 2001 r. 0% stawka podatku VAT objęto także zorganizowane pobyty w Chorwacji zagranicznych turystów.''

Więc może ta podwyżka to tylko dla biur podrózy a indywidualni nie będą płacić 22% VATu na noclegi no oprócz campingowców z 10 % podwyżką.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 14.07.2005 18:14

Sadze ,ze kiedy sami chorwaci stwierdza,ze przestaja byc konkurencyjni i ucieka im pewna ilosc turystow (w co szczerze watpie) ktora odkrywa np.Bulgarie (wlasnie wrocil kolega--ta-niut-ko!!! ) ,to wowczas dojda do wniosku ,ze lepiej obnizyc nieco koszt pobytu lub uslugi o wysokosc lub zblizajac do wysokosci podatku VAT .
Fiskus jest syty a chorwat ma dalej ruch w interesie, a jak wiadomo w ekonomii obrot to zysk.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2005 20:18

Drogi Leonie....wg mnie możliwości są dwie....rozwinie sie tzw. "szara strefa" ....ludzie mają pieniądze...państwo HR ma g..... :!: druga opcja...strata klienteli na rzecz np. Bułgarii czy innych państw ościennych....(Czarnogóra np.), oczywiście zadeklarowanym fanom Chorwacji to pewnie nie przeszkodzi....ale....wg mnie nie jest to dobre posunięcie..... :cry:
Pzdr...i oby to to nie weszło w życie......
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.07.2005 20:36

...na to minister financow lakonicznie w Sejmie odpowiedzial:
Kto chce nasze piekno to niech placi....
....na jego szywanie dziur buđetowich oraz zakup nowich gajerkow, lapanie Generala Gotovini (EU stawia warunek ze trzeba go zlapac to niech przez turistike placa za to :lol: :twisted: ), podliziwanie sie EU i wiele innich nikomu nie dostepnich spraw.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2005 21:14

Leon...Twój minister finansów ma przesrane..... :lol: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.07.2005 22:06

slapol napisał(a):Leon...Twój minister finansów ma przesrane..... :lol: :lol:

Ja i tak za rok pojadę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A z wypowiedzią Slapola sie zgadzam.
Polak potrafi, to i Chorwat się nauczy. :lol: :lol: :lol:
FUX
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.07.2005 00:00

Leon napisał(a):...Sabor...odpowiednik waszego Sejmu zdecidowal ze od 1.1.2006 roku na uslugi turisticzne dla opcich bendzie naliczani PDV (VAT). Na noclegi, kampingi itp z stopom 10%, zorganizowane wycieczki 22%.

No - ale jak ja rozumiem - ma to miejsce przy rozliczeniach firma chorwacka - firma zagraniczna. Czyli tzw. wyjazdy zorganizowane. Cena dla turysty indywidualnego zostaje bez zmian?

Plumek
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 15.07.2005 06:42

No przykre Leon. Ale pewnikiem Niemiec czy Austriak nie przestanie jeźdzcić do Cro bo ma większy podatek. TYm bardziej nie pojedzie do Bułgarii. Nie mówiąc o Włochach, których w tamtym sezonie oprócz Niemców było w Cro najwięcej.
Odpłyną chyba w większej ilości tylko Polacy.....
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 15.07.2005 07:24

Nie! no nie mowcie mi że bracia Słowianie z poludnia nie poradzą sobie z taką błachostką! dzieci w podstawówie wymysliłyby na to sposób.
Wino i rakijke sprzedają z domowej produkcji na legalu a akcyza w HR obowiązuje?! Myśle że analizy rynku pokażą że ceny za usługi po 2006 diametralnie spadną :lol:

nema problema! jak nie dacie rady - podpowiemy!!! :D
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 15.07.2005 08:11

Mnie i tak strasznie ciągnie do Bułgarii (powrót do młodych lat) i tylko wygodnictwo mnie od tego powstrzymuje. Ale może podwyżka cen byłaby dobrym bodźcem.
Z drugiej strony co innego pleść w telewizji a co innego faktycznie doprowadzić do kryzysu w branży więc nie przejmu się Leon napewno nie będzie tak źle. Chyba wszyscy łącznie z ministrem wiecie, że konkurujecie nie tylko zaletami krajobrazu ale także cenami.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 15.07.2005 08:21

Łukasz napisał(a):Mnie i tak strasznie ciągnie do Bułgarii (powrót do młodych lat) i tylko wygodnictwo mnie od tego powstrzymuje.

Łukaszu--kolege pobyt 2 tygodniowy z przelotem w obie strony (bez dolotu ze Sz-na do Wroclawia) kosztowal 1300zł. Jak widac pieniadze raczej niewielkie.
Ja nie jade do Bulgarii tylko dlatego ,ze w CRO sie po prostu zakochalem od Pierwszego Spojrzenia.Poza Polska jest to najpiekniejszy kraj w jakim bylem a bylem tu-i-tam o czym nie warto tutaj pisac) .

Jak powiedzial nasz polski poeta :
"...niech Cro, Cro znaczy..."
:D
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 15.07.2005 08:52

No to będze jak w Polsce - jak chcesz dostać rachunek za usługę/towar, to dolicz do sumy 22%. No i dochody z podatków spadną.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone