Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zwiedzanie Splitu. Potrzebny samochód?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 19.06.2008 15:48

Witam.
Będę się wczasował na wyspie Brać. Nie chciałbym podczas wakacji wszędzie tłuc się samochodem. Chętnie zostawiłbym go gdzieś w okolicach portu. Czy do zwiedzania Splitu potrzebny jest samochód? Czy wystarczy sam prom :D ?
lubczyk38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubczyk38 » 19.06.2008 16:12

Split to miasto rozległe, ale zwiedzić je można na piechotę.
Brać to świetny wybór
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 19.06.2008 18:35

Split owszem to miasto rozległe, ale to co jest do zwiedzania (pałac Djoklecjana i stare miasto) obejdziesz piechotką w 20 minut. Tym bardziej że jeżeli przypłyniesz promem to wysiądziesz w centrum starego Splitu. Napewno nie ma sensu brac samochodu. Możesz pokusic się o wejście na wzgórze Marijanskie (chyba tak się nazywa, po lewej od starego miasta patrząc od portu) jest tam malutkie zoo i piękne widoki na cały Split. Poza miastem do zwiedzenia są ruiny starożytnego miasta Salona (Solin). Jest to na peryferiach Splitu. Dojeżdżają tam autobusy podmiejskie. Jeżeli zdecydujesz się jechac jednak samochodem to polecam jeszcze Trogir - taki mini Dubrownik.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 20.06.2008 15:14

W Splicie jak w każdym wielkim mieście straszne problemy z parkowaniem. Auto przeszkadza. Spacer, spacer, spacer... a wokoło bardzo pięknie.
fabi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabi » 22.06.2008 12:15

w zeszłym roku autko zostawilem na parkingu niedaleko kąpieliska i resztę zwiedziłem na piechotę. Poza tym co napisali powyżej mozna przejsc się również na bazar przy Dioklecjanie. Dla zapalonych kibiców polecam Hajduka z tym, że to już jest dalej od centrum.
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 22.06.2008 20:54

Idąc od strony portu promowego przez targ trzymaj się prawej strony targu ( tam gdzie są budki a nie same stoły) przejdziesz przez ulicę i dalej ciągną sie budki z odzieżą. Za ostatnimi budkami jest parking płatny. Jest to parking z którego korzystałem wielokrotnie. Jeżeli przyjedziesz po godz 10 to czasami trzeba poczekac na wolne miejsce, ale za to jest stąd najbliżej do starego miasta.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.06.2008 21:05

miru71 napisał(a):Split owszem to miasto rozległe, ale to co jest do zwiedzania (pałac Djoklecjana i stare miasto) obejdziesz piechotką w 20 minut. Tym bardziej że jeżeli przypłyniesz promem to wysiądziesz w centrum starego Splitu. Napewno nie ma sensu brac samochodu. Możesz pokusic się o wejście na wzgórze Marijanskie (chyba tak się nazywa, po lewej od starego miasta patrząc od portu) jest tam malutkie zoo i piękne widoki na cały Split. Poza miastem do zwiedzenia są ruiny starożytnego miasta Salona (Solin). Jest to na peryferiach Splitu. Dojeżdżają tam autobusy podmiejskie. Jeżeli zdecydujesz się jechac jednak samochodem to polecam jeszcze Trogir - taki mini Dubrownik.

Jeśli Split zwiedziłeś w 20 minut to gratuluje dogłębnej znajomości zabytków Splitu :)
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 24.06.2008 20:22

Do:Sławomir Wocial
Na forum co prawda jestem od niedawna, ale zdążyłem już troszkę poczytac i zauważyłem kto jest normalnym człowiekiem i chce doradzac innym ludziom, a kto po prostu jest zwykłym złośliwcem. Postów masz chłopie może i bardzo dużo, ale nie oznacza to że odpowiadzsz mądrze. Zacznij może troszkę się dokształcac i naucz się czytac tekst ze zrozumieniem. Napisałem, że to co jest najważniejsze można obejśc, a nie zwiedzic w 20 minut i to się zgadza w zupełności. W jaki inny przysępny sposób możesz określic rozległośc starego miasta w Splicie. Pewnie jesteś dumny ze swojej ilości odpowiedzi, ale mam nadzieję że więcej jest sensownych i wnoszących coś do rozmowy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.06.2008 21:37

miru71 napisał(a):Do:Sławomir Wocial
Na forum co prawda jestem od niedawna, ale zdążyłem już troszkę poczytac i zauważyłem kto jest normalnym człowiekiem i chce doradzac innym ludziom, a kto po prostu jest zwykłym złośliwcem. Postów masz chłopie może i bardzo dużo, ale nie oznacza to że odpowiadzsz mądrze. Zacznij może troszkę się dokształcac i naucz się czytac tekst ze zrozumieniem. Napisałem, że to co jest najważniejsze można obejśc, a nie zwiedzic w 20 minut i to się zgadza w zupełności. W jaki inny przysępny sposób możesz określic rozległośc starego miasta w Splicie. Pewnie jesteś dumny ze swojej ilości odpowiedzi, ale mam nadzieję że więcej jest sensownych i wnoszących coś do rozmowy.

Ciesze sie , że masz takie doskonałe rozeznanie na forum i doskonale wiesz kto jest kim. Nie skorzystam z twoich cennych rad i nie zamierzam się dokształcać, mam na razie dosyć nauki. Wg mnie czytam ze zrozumieniem, mowa była o zwiedzaniu Splitu. Ja trochę więcej biegam niż chodzę to napisze , że dla mnie obiegnięcie starówki w Splicie zajmie ok 5 minut, czy to daje obraz starówki Splitu?
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 26.06.2008 10:10

Między słowem "obejśc" a "zwiedzac" jest subtelna różnica byc może nie dla wszystkich zauważalna, ale to chyba zależy od intelektu. Niech inni czytający osądzą.

A, i jeszcze jedno:
Możesz sobie poużywac i napisac co tylko chcesz, nie mam zamiaru już więcej odpowiadac. Nie zależy mi na zdobywaniu ilości napisanych postów nie mających związku z tematem. Jeżeli tego potrzebujesz to pisz śmiało.
Pozdrowienia z Baśka Voda.
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 26.06.2008 18:11

Panowie ,jednemu i drugiemu należy sie MISTRZOSTWO ŚWIATA za czasy :!: :roll:

Jurgen - nie pchaj się autem w Split .To nie ma sensu . Zostaw go w SUTIVANIE . Miejsce na pewno znajdziesz .

Prom wpływa prawie na RIVĘ ( promenada z palmami ) . Spokojnie pochodzisz po urokliwych uliczkach PAŁACU DIOKLECJANA . Obiad - polecam KONOBA kod FIFE ( na Matejuśku ,przy porciku rybackim ,pod górą Marijan) . Po domowemu i tanio .

Jeżeli zechcesz zwiedzić Trogir są miejskie autobusy ( chyba nr 134 ) kursujące co 30min( niedz. co 1h ) .Odchodzą z pętli na SOLINSKIEJ ,cena ok 25kn/1str.
Można zabrać też się autobusem dalekobierznym ,odchodzącym z dworca autob.( autobusni kolodvor ) ,który znajduje się przy przystani promowej .
Brać to fajny wybór . Miłego odpoczynku . 8)
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 27.06.2008 08:41

Witam
Ponieważ będę na Ciovo, to raczej do Splitu pojade samochodem.Czy od strony Trogiru są jakies miejskie parkingi? Może uda się gdzies stanąć tak żeby nie wpychać sie w zatłoczone centrum.
Poszukam polecanych miejsc do parkowania i dzieki za wskazówkę dotyczacą obiadu, chętnie tam wstąpię.
Pozdrawiam.
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 27.06.2008 08:51

8) Hmmm...., na Ciovo..?
Ja też, ale mam plan inny. Ze Slatine taksóweczką wodną do Splitu... i wtedy zwiedzanie calutki boży dzień...
:D Spece ! Plan jest realny ??
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 27.06.2008 09:16

:D Tez bedziesz na Ciovo....no proszę .W Slatinie? Ja w Okrug Donij, czyli na drugim końcu wyspy.Będe od 19 lipca, a TY?
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 27.06.2008 09:23

Miłe Panie , o połączeniach wodnych Ćiovo - Split -nie mam pojęcia . Ale jeżeli takowe istnieją to jest to NAJLEPSZE rozwiązanie na " skok do Splitu " z Ciova( no też zależy jak sobie liczą za taki transfer ) . :?:

Parkingi w Spl. dosyć drogie , tłoczno cholernie i wogóle - szaleństwo mobilne ! :evil:

Jeżeli już samochód- to nie pchać się do centrum , tylko korzystać z wolnych miejsc w rejonach przed . Nie znając jednak miasta i odległości ciężko może być utrafić na odpowiednie miejsce ( potem trzeba sporo drałować - a w upale to też KICHA ). :cry:

Rodzina męża mieszka na Varoszu( rejon przy centrum pod górą Marijan;kierunek Marijan) i dla mnie to też dobre miejsce na postój . Ale uwaga - bardzo ciężko znależć tam wolne miejsca , uliczki są wąziutkie , no i ten sezon z ekspansją setek aut ! ). :?

Autobus Trogir ( z centrum)- Split( prawie do centrum) też dobre rozwiązanie . :) , ale chyba najlepsze to taxi wodne :!:

Ja pozdrawiam - decyzje Wasze - życząc super ,bezstresowych wakacji :wink:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone